lactosevrije homemade slagroom

In mijn basiskookboek kun je een gemakkelijk te maken recept vinden om zelf slagroom te maken zonder koemelk/zuivel/lactose. Alhoewel dit een zeer prettig recept betreft, is deze slagroom wat dunner en minder makkelijk om op te spuiten. Dat moet beter kunnen, dacht ik. Na vele experimenten, testen en faliekante mislukkingen is het me gelukt om op een zeer eenvoudige manier slagroom te maken! Ee zitten veel voordelen aan deze slagroom:

  • het bevat maar drie ingrediënten, en kun je op ieder moment zelf slagroom maken, omdat je deze ingrediënten gewoon standaard in huis kunt halen
  • het is goedkoop.
  • het bevat geen koemelk/zuivel, suiker, onnatuurlijke E nummers, gluten ( mits melk gebruikt op basis van granen met gluten) eieren en andere meuk.
  • het bevat minder verzadigde vetten
  • perfect als heerlijke toef op toetjes en desserts
  • bevat geen kokos-product.

De slagroom wordt goed stijf, en kun je met een spuitzak mooi verdelen over wat je maar wenst. Echter zal het nooit zo stijf worden als ” gewone” opgeklopte slagroom. Maar het komt absoluut zeer dicht in de buurt! Je kunt ieder gewenste melk gebruiken. Ik heb havermelk gebruikt. Maar je kunt bijvoorbeeld ook amandelmelk, of hazelnootmelk gebruiken of andere melk gemaakt van granen.

Dit heb je nodig:

200 ml havermelk

drie eetlepels erythritol suikervervanger

twee flinke eetlepels biologische Johannes broodpitmeel ( biowinkel)

Zo maak je het:

Doe de melk samen met de suiker in een kom en klop dit met een handmixer op hoogste snelheid 5 minuten tot een schuimige massa.

SAM_2160

Voeg de Johannes broodpitmeel toe en klop dit opnieuw op hoge snelheid door de melk. De massa wordt vanzelf stijf.

SAM_2165

Vul een spuitzak met de room, en garneer .  Je kunt de slagroom ook in de spuitzak enige tijd in de koelkast leggen om wat stijver te laten worden.

SAM_2170

GENIETEN MAAR! 😉

22 Reacties op “lactosevrije homemade slagroom

  1. Melk is een dierlijk product. Ik heb nog nooit echte melk uit een plant zien komen.
    Een melk vervanger op basis van plantaardige producten kan wel.
    Maar melk is een dierlijk product. Net zo goed als vlees. Vegetarisch vlees bestaat niet, wel vlees vervangers op basis van (voornamelijk) paddenstoelen (schimmel eiwit).

      • En kokosmelk komt van… ? Hoi Monique, ik ga met genoegen je recepten uitproberen. Ben over gegaan naar een gezondere manier van eten en dit ziet er allemaal goed uit! Groetjes, Ptje

    • Hai David,
      Het gaat om havermelk. En dat is niet dierlijk.
      Gemaakt van oa haver. Zo heb je ook soyamelk, rijstmelk etc etc. allemaal plantaardige alternatieven.

  2. Ziet er goed uit Monique! Lijkt mij nog lekkerder met vanille bourbon. Ik maak havermelk altijd zo dik als yoghurt, moet ik dan minder Johannes broodpitmeel gebruiken?

  3. Het is grappig hoe mensen vallen over de term “melk” hahah
    vlees is niet van origine dierlijk David
    oorspronkelijk werd de term vlees gebruikt voor alles wat niet vloeibaar of drinkbaar was/is
    zoals we in de huidige taalkunde nog steeds spreken van het vruchtvlees 😉
    wie had dat nou gedacht dat er wel degelijk vegetarisch vlees bestaat aangezien het niet vloeibaar of drinkbaar is .
    dank je wel voor het receptje trouwens Monique die wil ik wel eens gaan proberen ter afwisseling .

    • Melk zoals de meeste kennen is idd dierlijk, maar er zijn heel veel mensen die door voedselallergie of voedsel tolerantie dit niet kunnen eten. En toch lekker willen eten en dan is dit een heel goed alternatief .

  4. Monique ik ga het proberen met amandelmelk die ik zelf maak, en dan met Arrowroot want die heb ik in huis.

    Weet jij wat het verschil is van arrowroot of johannes broodpitmeel?

  5. Hoi leuk om te zien dat je lactose vrije slagroom kan maken was hiernaar opzoek omdat ik voor kerst een parfait zou maken. Daar zit in het recept slagroom, een vriendin van mij heeft een lactose allergie en we proberen hier zoveel mogelijk rekening mee te houden. Nu kan ze toch de Parfait eten zonder dat ze er last van krijgt. Ik laat nog wel weten hoe het gelukt is

  6. Een geklopt eiwit, zou dat helpen om het geheel luchtiger te maken?

  7. Ik zit met t dilemma dat ik mijn slagroom die ik dan wel van rauwe melk afschep en in een slagroomspuitbus meng met een zoetstof, niet om de nasmaak/bijsmaak heenkan die suiker (lees slopende kristalsuiker) niet heeft.
    Ik heb honing, kokosbloesennectar, oerzoet al geprobeerd van verschillende merken en kom niet af van op t eind n ietwat wrange smaak. Weet jij miss welke zoetmaker dit niet heeft of waardoor t komt dat suikeralternatieven dit wel met zich meebrengen?
    Graag geen lege zoetmakers, want daar heb nog ik n sceptische houding omdat ik er nog niet genoeg vanaf weet en mijn aspertaam trauma nog te vers is. (Ik zie ook niet veel light/zero gebruikende mensen die zich in de winkel zich bekent maken, die n gezond BMI hebben, waaruit ik t vermoeden heb dat t lichaam om de energie blijft vragen die door de zoetstof worden gesuggereerd.
    Om terug te komen op mijn vraag, een kristalsuikervervanger die neutraal blijft en wel voedingswaarde bevat.

  8. Zou je dit recept ook kunnen maken met suiker ipv zoetstof? Bedankt voor je reactie!

  9. Waar is Johannesbroodpitmeel zoal te koop? Ik woon in een dorp met een kleine AH, Coop en Dirk. Zou een Marokkaanse super het hebben?

  10. Mooi hè, je bent tegen het gebruik van E-nummers en publiceert dan een recept met drie ingrediënten waarvan er twee een E-nummer hebben.
    Erythritol = E968
    Johannesbroodpitmeel = E410

    Maar je bent heel consequent hoor.
    Overigens is er niks mis met E-nummers. Het zijn de meest onderzochte levensmiddeladditieven die er zijn en hebben dat E-nummer gekregen omdat dat makkelijker te onthouden is als je bijvoorbeeld een allergie hebt maar niet weet hoe johannesbroodpitmeel in het Italiaans heet. Dan is de vermelding E410 heel erg praktisch.
    Overigens heeft zuurstof E-nummer E948.

    • waar schrijf ik, dat ik TEGEN E NUMMERS ben? Interesante theorie hou jij er in elk geval op na om iemand lekker even achter een toetsenbord te schofferen en voor trut te zetten, terwijl je vervolgens een pleidooi houdt over E nummers. Ja, natuurlijk werk ik gewoon met E nummers. Er is niets mis met Johannes broodpitmeel, zuurstof en erythritol tenslotte hé? Succes met je koker-visie-kijken verder, warme groet Monique ( daar zit ook een E-nummer in )

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *