Johannesbroodpitmeel

Johannesbroodpitmeel is een veel voorkomend ingrediënt in vooral baby/kindervoeding. Het is afkomstig van de johannesbroodboom, een plant uit de vlinderbloem familie. Ze groeien voornamelijk in het Middellands Zeegebied. De plant bezit peulen, deze peulen bevatten zeer hoge voedingswaarden. De peulen worden ook wel johannesbrood genoemd.

Johannes broodpitmeel is een geelachtig/wit reukloos poeder dat wordt verkregen door het vermalen van de kiemende zaden van de johannesbroodboom. Het is een natuurlijke en voedzaam verdikkingsmiddel. Het wordt erg veel gebruikt in babyvoeding om zo reflux (spugen) bij zuigelingen te voorkomen. Ook in de voedselindustrie wordt johannesbroodpitmeel veelvuldig gebruikt (soepen, sauzen). Het heeft ook een E nummer: E 410. Johannesbroodpitmeel wordt bijvoorbeeld erg veel gebruikt in ijs/roomijs.

Omdat het een plantaardig soort gom is, kun je het ook gebruiken ter vervanging voor de xantaangom en guarpitgom die je ook vaak tegenkomt in recepten maar veel moeilijker verkrijgbaar is. Johannesbroodpitmeel is echter wel wat minder krachtig dan andere gom-soorten en heeft dus het dubbele aantal nodig om tot een zelfde resultaat te komen. Je kunt johannesbroodpitmeel ook gebruiken als rijsmiddel, als zwelmiddel en ter vervanging van ei. Het is zeer rijk aan eiwitten, maar liefst 60% .

Johannesbroodpitmeel is vrij van suiker en zetmeel, wat het een ideaal product maakt voor diabetici. Het is glutenvrij en is 100% natuurlijk. Het is neutraal van smaak. Het is te koop in de bio winkel en sommige drogisterijen. Op verpakkingen staat af te lezen hoeveel je nodig hebt.

Een ander product wat voortkomt van de peulen van de johannesbroodboom is CAROB, een cacaopoeder surrogaat wat wordt gemaakt van geroosterde en gemalen peulen.

sam_8432

Gebruik in de keuken

Johannes broodpitmeel is veelzijdig te gebruiken in de meukvrije keuken. Het is zowel koud als warm te verwerken. Het kan sauzen en soepen verdikken en romiger maken. Daarnaast maakt het alles wat te vloeibaar is dikker van structuur. Je kunt het ook gebruiken als slagroomversteviger in slagroom. Je kunt er zelfs zelf slagroom mee maken, klik hier om naar het recept te gaan.

BESTELLEN?

KLIK HIER om te bestellen.

 

 

4 Reacties op “Johannesbroodpitmeel

 1. Ik begrijp niet wrm die natuurlijke bindende middelen allemaal op de e nummerlijst vermeld staan in oranje ( code pas op) terwijl dat in de bioshop als gezonde voeding wordt verkocht…. bekijk de e nummers 406 tem 414.
  Ik vraag me echt af hoe dat eigenlijk zit.

  Ann

  • Het ligt er helemaal welke e-nummerlijst je hanteert. De verschillen in wat veilig is of niet zijn erg groot. Gewoon je gezonde verstand gebruiken. Zie ook het voedingscentrum: ” Alle E-nummers zijn goed onderzocht, goedgekeurd en kunnen daarom veilig in producten gebruikt worden. Toch zijn er mensen die producten met E-nummers liever mijden. Dat komt vooral doordat er verhalen in omloop zijn die mensen waarschuwen voor E-nummers, omdat deze schadelijk voor de gezondheid zouden zijn. Deze verhalen zijn vaak gebaseerd op verkeerde conclusies en onzorgvuldige onderzoeken.”

 2. We zijn eindelijk zover om te gaan voor eivervangers 😏 en zijn blij met jou recept. Nu is johannesbroodpitmeel qua prijs 3 keer over de kop gegaan.
  Meer dan 15 euro voor 100 gram. Kun je hier ook een alternatief voor gebruiken?
  Hartelijke groet,
  Bea

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *