Plastic zakjes, plastic bewaarmaterialen…..je kunt ze echt heel eenvoudig vervangen voor plasticvrij!

Misschien wel nét zo belangrijk als voedsel zelf is waarin je jouw voedsel bewaart. Dit wordt zwaar onderschat. Ik kom zo vaak tegen dat mensen lyrisch en zeer strikt zijn in wat zij in hun mond stoppen, maar dit voedsel bewaren in plastic zakken en bewaardozen. Natuurlijk is dat logisch, we zijn ermee opgegroeid. Maar inmiddels luiden talloze milieu-organisaties de noodklok, al dat plastic is niet alleen nadelig voor onze algehele gezondheid, maar ook voor het milieu.

SCHADELIJKE STOFFEN

Laten we beginnen bij onze eigen gezondheid. Ik denk, dat iedereen inmiddels wel op de hoogte is dat plastic flesjes niet al te gezond zijn, daar is erg veel discussie over. Maar wat ik dan zelf een beetje vreemd vind, is dat er niet zoveel wordt gerept over de plastic zakken en bewaardozen / bekers / flessen. Ook daar kunnen behoorlijk wat vervelende stoffen in zitten. In harde plastics wordt de stof BISFENOL A ( BPA )  vaak toegepast, maar in zachte plastics wordt er juist een weekmaker toegepast, Ftalaten. Beiden zijn goedgekeurde stoffen, maar het probleem zit hem in het gebruik. Bisfenol kan bijvoorbeeld via verpakkingsmaterialen in ons voedsel lekken. BPA is een hormoonverstorende stof, en kan zeker leiden tot ernstige gevolgen voor de menselijke gezondheid. Ook Ftalaten en parabenen zijn van die sluipende stofjes die in ins voedsel terecht kunnen komen. Meer dan genoeg reden, om deze stoffen zoveel als mogelijk te mijden, en voor andere alternatieven te kiezen, Niet alleen voor jezelf, maar ook voor het milieu. KLIK HIER om alles over de gevolgen van plastic in het milieu te lezen.

BIOPLASTIC?

Je zult vast eens hebben gehoord van BIOPLASTIC. Naar schatting wordt zo’n 99% van alle kunststoffen ( plastic) gemaakt uit fossiele brandstoffen ( gas / olie ) Zo’n 1% wordt gemaakt van natuurlijke grondstoffen als aardappelen, rietsuiker en maïs. Dit noemen we bioplastic, maar eigenlijk werkt deze benaming ontzettend verwarrend. De consument kan al snel denken, dat dit altijd beter is dan “ gewoon” plastic, maar dat is niet waar. Zo kan het bijvoorbeeld draaien om plastic wat dan wel is gemaakt van biomassa, maar verder EXACT dezelfde eigenschappen heeft als gewoon plastic. En als het dan wel om plastic gaat wat biologisch afbreekbaar is, dan moet de consument ook nog uitvissen of dit gebeurt in industriële installaties of in een puur natuurlijke vorm.
Vrijwel alle vormen van BAP ( biologisch afbreekbaar plastic ) zijn enkel en alleen composteerbaar in industriele installaties onder temperaturen tot 65*C. Wettelijk gezien moeten de bioplastics binnen twaalf weken zijn afgebroken tot deeltjes van twee millimeter, de volledig compostering mag niet langer dan zes maanden duren.
Om het allemaal nog verwarrender te maken, moeten we onderscheid maken tussen de verschillende soorten bioplastics:
– BIOBASED PLASTICS:
Deze worden gemaakt uit natuurlijke grondstoffen
– BIOLOGISCH AFBREEKBARE / COMPOSTEERBARE PLASTICS:
Deze worden niet altijd uit natuurlijke grondstoffen gemaakt, of worden anders verwerkt
Niet alle biobased plastics zijn biologisch afbreekbaar, en niet alle biologisch afbreekbare plastics zijn biobased. Volg je het nog? 🥺 Daarom is de term BIOPLASTIC ook niet voor één gat te vangen.
Er zitten nog meer haken en ogen aan bioplastic. Zo breekt bioplastic niet altijd 100% biologisch af, dit heeft veel te maken met de omstandigheden. Compost-verpakkingen hebben bijvoorbeeld zo’n 12 weken tijd nodig in een composteer-installatie om af te breken. Om deze reden mag zo’n verpakking volgens MILIEU CENTRAAL niet in de GFT bak worden afgevoerd, en op een eigen composthoop ligt zo’n verpakking na een jaar er nog net zo intact bij. En het mag ook weer niet bij het plastic afval, omdat dit weer de verbrandingsovens vervuilt. Dus……gaat het uiteindelijk de algemene verbandingsovens in.
Een specifieke afname van plastic afval geeft het ook niet. Linksom of rechtsom blijft het een vervanging voor gewoon plastic.  In zeewater breekt bioplastic nauwelijks af waardoor het zeeleven nét zo goed verstrikt ( en verstikt ) kan raken in de plastic soep.
Qua milieuvriendelijkheid zijn er ook vraagtekens te zetten. Zoals eerder gezegd worden bioplastics gemaakt uit natuurlijke grondstoffen als maïs, aardappelen en suikerriet. Dit alles wordt geproduceerd door intensieve landbouw. Deze gewassen kosten enorm veel energie, water en land. Ook worden er kunstmest en bestrijdingsmiddelen gebruikt voor de productie, wat negatieve effecten geeft op het milieu.
Kortom: bioplastic is geen antwoord op gewoon plastic. De enige echte manier om plastic te reduceren, is om ons gedrag te veranderen en minder ( wegwerp) plastic / verpakkingen produceren. Bioplastics zijn eigenlijk een schijnoplossing, omdat het zeer breed is uitgemeten en 9/10 keer helemaal niets uitmaakt. Je moet veel achtergrond informatie opvragen bij een leverancier / fabrikant om erachter te komen of het gaat om 100% natuurlijke productie.
Het is in alle opzichten beter om voor ANDERE milieuvriendelijke materialen te kiezen, om je voedsel in te bewaren / te vervoeren. Is bioplastic dan helemaal kolder? NEE, natuurlijk niet want het is zeker interessant om dit verder uit te werken, besef alleen dat bioplastic niet altijd zoveel beter is dan gewoon plastic. Linksom of rechtsom blijft het….PLASTIC. We kunnen dan beter gaan voor gerecycled plastic, en recyclebaar plastic. Dit vermindert de plastic soep aanzienlijker dan bioplastic.

GENOEG GEZONDE EN MILIEUVRIENDELIJKE OPTIES

Wat we eigenlijk zouden moeten afzweren is al dat plastic. En dat is goed mogelijk. Er zijn heel veel andere, gezondere en milieuvriendelijkere alternatieven om ons voedsel in te bewaren en te vervoeren. Denk aan glas, RVS, papier,  steen en 100%  siliconen. SILICONEN????? 😧 Ja. Siliconen. Natuurlijk heb ik het hier niet over de goedkope siliconen die we bijvoorbeeld bij ACTION in vele soorten kunnen vinden, maar ik heb het over 100% siliconen. Wat is dit precies?
Siliconen worden meestal gemaakt uit het basiselement kiezel, ook beter bekend als SILICUM, en zuurstof. Samengevoegd wordt dit SILICUMOXIDE genoemd. In tandpasta’s kunnen we het ook vinden onder het kopje SILICA. Silicum wordt ook wel kwarts genoemd, of bekend als een klein hoofdbestanddeel van zand. Kwarts is er in overvloed op aarde, en daarom altijd en overal voor handen. Eerst worden er aan elkaar gekoppelde silica-moleculen gemaakt, dit gebeurt door aan kwarts een watersof en carbon toe te voegen, dit worden lange ketens. Dit geeft al meteen een rubberachtig resultaat: het silicon. Hiermee kun je van alles maken, wat alleen kapot is te krijgen door te snijden. Er bestaan groot genomen twee soorten siliconen:
– FOOD / OF GRADE siliconen:
Dit soort siliconen is bedoeld voor huishoudelijk gebruik, en wordt bijvoorbeeld gebruikt voor bewaarmaterialen, bak-materialen en bakmatten.
– MEDICAL GRADE SILICONEN:
Zoals de naam het al een beetje verklapt wordt dit soort siliconen voornamelijk gebruikt in de medische wereld.
Om een lang verhaal kort te houden, zijn medische siliconen siliconen, die het mogelijk maken om 100% veilig te kunnen worden gebruikt met levend weefsel ( biocompatibiliteit ) Medische siliconen worden o.a gebruikt in medische hulpmiddels ( verband, medische implantaten, voedsel-slangen ) maar het wordt ook veel gebruikt om bijvoorbeeld menstruatiecups mee te maken. Medische siliconen kunnen tenminste 30 dagen in het menselijk lichaam blijven. Veel materialen zijn ongeschikt voor medisch gebruik vanwege de toxiciteit , chemische reactiviteit of dat deze een immuunrespons kan geven. Medische siliconen worden kort door de bocht dus gebruikt in de geneeskunde vanwege de flexibiliteit en gemakkelijke vorming, denk daarbij aan medische slangen in apparaten  ( katheten ) en in afdichtingen. Medische siliconen worden tevens ingezet bij cosmetische en reconstructieve chirurgie. Er worden ook veel fop-spenen en spenen voor zuigflesjes gemaakt van dit medische silocoon.
De siliconen producten die wij kunnen kopen, vallen dus onder de FOOD GRADE. Nu is het helaas allemaal niet zo zwart/ wit als het lijkt. Eerder sprak ik over 100% siliconen.
Waarom is er onderscheid tussen 100% ( platinum)) siliconen en siliconen? Wel, heel veel ( veelal goedkope ) siliconen producten bestaan niet 100% uit siliconen, maar ook uit vele andere stoffen, waarvan weekmakers als Ftalaten een bekende is. Daarover las je al eerder dat dit een zeer hormoonverstorend stofje is de je beter kunt mijden. Zeker in producten waarmee je bakt, zoals siliconen, kunnen deze stoffen doorlekken in het voedsel. Het is erg belangrijk, dat je jezelf verzekert van een siliconen product die voor 100% uit siliconen bestaat. Al die goedkopere producten zijn hartstikke aanlokkelijk om in te kopen, maar onthoud dat 9/10 producten vele andere stoffen bevatten. Er is een slim trucje, om erachter te komen of je 100% siliconen in handen hebt, of een cocktail-product. Als je het product draait, moet de kleur en structuur overal hetzelfde blijven. Zie je wittige streepjes en kleur-verspringen, dan gaat het niet om 100% siliconen, maar om een cocktail product waar vrijwel altijd weekmakers in worden verwerkt.
Er is ook nog zoiets als een PLATINUM  SILICONEN. Zoals de naam zegt gaat deze soort iets verder in kwaliteit, het vraagt hogere kwaliteitseisen. Het is een type siliconen dat enkel is opgebouwd uit platina waardoor de kwaliteit vele malen hoger is. Ook kan deze soort veel meer hitte verdragen, tot wel 300*C.
100% siliconen zijn compleet veilig en milieuvriendelijk, en duurzaam. Rond siliconen blijft er een nadelig imago kleven, veel mensen vinden het maar raar en eng spul en het lijkt erg op plastic, zeker door al die kleurtjes. Plastic heeft om te beginnen veel meer stoffen nodig om maar enigszins in de buurt te komen van de flexibiliteit van siliconen . Siliconen zijn INERT, wat zoveel betekent dat het chemisch genomen een zeer stabiel materiaal is. Het reageert, onder normale omstandigheden, niet met andere stoffen, zoals voedsel en drank.
Met “ onder normale omstandigheden “ doel ik voornamelijk op de temperatuur waaronder siliconen kunnen worden blootgesteld. Daar is nogal wat discussie over. In mijn research kwam ik veel discussie tegen over het wel / niet veilig zijn van een hogere verhitting. 100% siliconen is goed hittebestendig, gemiddeld minus 80*C tot maar liefst 200*C. Er is discussie n.a.v een Belgisch onderzoek , uit 2014, die ontdekten dat siliconen bij een temperatuur van 150*C, maar vooral onder een temperatuur van 200*C zich kunnen ontbinden in siloxanen, wat onschadelijk blijkt voor ons, maar niet voor het milieu. Dit is nooit stevig onderbouwd, maar genoeg reden, om alert te zijn. Het advies luidt dan ook om 100% siliconen niet hoger dan 150* C te verhitten, om in THE SAFE RANGE te blijven voor het milieu. En sowieso nooit boven de 200*C uit te komen.
Eigenlijk zijn 100% siliconen materialen erg fijn voor mens, dier en milieu. Natuurlijk moet je er wel verstandig mee omspringen, maar dat geldt voor alles. Siliconen zijn duurzaam, hygiënisch, makkelijk in gebruik, en gemakkelijk schoon te maken. Het is niet poreus, waardoor schadelijke bacteriën geen weg vinden om binnen te dringen en zich daar te nestelen. Je kunt het afspoelen onder de hete kraan, afwassen, en uitkoken. Het is vaatwasser-bestendig.
Siliconen kunnen ook goed tegen de kou, en je kunt het dan ook goed gebruiken om iets in te vriezen. Siliconen zijn tevens erg goed te recyclen, alleen gebeurt dit jammergenoeg nauwelijks.

DE STASHER BAG

Waarom zo’n uitgebreid verhaal over siliconen? Wel, ik heb voor Puur & Fit gezocht naar de allerbeste alternatieven voor bewaar materialen als boxen, dozen, zakken, bussen enzovoort. Daar was enorm veel vraag naar. Zelf liep ik daar eerder ook best tegenaan, want ja, ook ik bewaar zo nu en dan nogal eens wat. Plastic, in welke vorm ook, staat mij niet aan. Daarom kies ik persoonlijk voor glas en RVS om mijn dingetjes in te bewaren. Niet iedereen vindt dit prettig in gebruik, daarom ben ik verder gaan zoeken en kwam terecht bij STASHER .  Wat is dat? 😦
Stasher is een merknaam wat staat voor 100% plasticvrije bewaarmaterialen op basis van 100% platinum siliconen. Het is echter niet zomaar een bewaarbox / doos of zak, daarover verderop meer. Stasher gaat heel ver als het komt op het milieu. Siliconen zijn heel goed te recyclen, maar helaas gebeurt dit amper. Stasher heeft daarom zelf een eigen recycle-project opgezet, waar zij siliconen recyclen, om er bijvoorbeeld veilige valstenen voor onder speel-toestellen te maken.
Uiteraard bevatten de stasher producten alleen 100 % platinum siliconen. De producten zijn 100 % gegarandeerd vrij van schadelijke stoffen, de fabrikant staat garant.  Je kunt de stasher producten beschouwen als vervanging voor plastic zakken en bewaar-materialen, maar het gaat nog een stap verder. Je kunt er namelijk ook prima voedsel in bereiden! Ja, je leest het goed, je kunt de stasher ook inzetten om bijvoorbeeld voedsel te stomen, te koken, kliekjes op te warmen, en zelfs sous-vide koken. Ook kun je de zakken gebruiken om te marineren. Ik geef een kleine opsomming hoe dit werkt:
– MARINEREN:
Als je veel marineert, zoals ik, dan is deze stasher ideaal, je stopt simpelweg alle benodigdheden in de zak, en sluit deze. Op deze manier kan het te marineren voedsel optimaal worden gemarineerd. De sluiting is lekvrij waardoor je het prima schoon en hygiënisch ergens kan laten rusten.
– OPWARMEN
Kliekjes over? Natuurlijk gooien we dit nooit weg! Stop ze is de stasher en warm ze later op, dit kan in een oven, pan, en zelfs in een airfryer! Hou de temperatuur liefst ver onder de 200*C. In de oven kun je de zak het beste open laten.
– STOMEN / KOKEN
De stasher vervangt de stoomkoker, je kunt zeer eenvoudig groente enz stomen, door alles in de stasher te stoppen en dit ongeveer 10 minuren in kokend water te dompelen. Dit werkt dan hetzelfde als een stoomkoker, en blijven er ook veel meer vitaminen en mineralen behouden die anders in water verloren zullen gaan.
SOUS VIDE:
Sous-vide is de Franse benaming voor “ vacuüm garen”. Het is een proces waarbij in vacuüm verpakte etenswaren in een waterbad op relatief lagere en constante temperaturen worden verwarmd en zo gegaard. De etenswaren worden vooraf in plastic vacuüm getrokken, om zo in water onder de 100*C te worden gegaard. Het zorgt voor een veel betere smaak, meer gaarheid ( tender) en meer kleur en geur. Alles leuk, maar al dat plastic is natuurlijk minder leuk. Bovendien is er kans, dat smaken kunnen veranderen. Je kunt met de stasher prima sous vide garen.
Als je de gewenste voedingsmiddelen in de zak hebt gestopt, laat je deze open langzaam in het water zakken, zo ontsnapt de lucht en wordt alles vacuüm getrokken rondom de inhoud. Wanneer de zak bijna is ondergedompeld, druk je voorzichtig de sluiting dicht, zodat er geen lucht meer bij kan komen. Nu kan je voedsel langzaam garen.
Het schoonmaken / onderhouden van de stasher-zakken vraagt ook al niet zoveel. Het is vaatwasser-bestendig. Wat echter belangrijk is, is om DE ZAKKEN NOOIT BINNENSTEBUITEN TE KEREN. Dit kan de gesealde hoeken beschadigen. Wil je de hoekjes goed reinigen, dan kun je de zak met een kwart water en ecologisch afwasmiddel vullen, dicht maken en goed schudden, vervolgens nog een keertje met alleen water naspoelen.
De stasher gebruikt geen synthetische coatings en is niet voorbehandeld. Dit kan zorgen voor geurtjes en vlekken, dit is volkomen normaal. Je kunt vlekken en geurtjes het meest voorkomen door na ieder gebruik de zakken GOED te reinigen. Zijn er vlekken die er niet zo snel uitgaan, dan kun je deze vlekken insmeren met een pasta van baking soda. Dit maak je door vijf volle eetlepels bakingsoda te activeren met een beetje azijn en goed roeren. Smeer dit op de vlekken en laat dit enige tijd inwerken. Spoel de zakken daarna goed af. Laat de zakken na reiniging open, en berg ze op een droge, koele donkere plaats op. Nare geurtjes verdwijnen meestal, als je een schijfje citroen in de zak een nachtje laat intrekken.
Er zijn verschillende maten en soorten verkrijgbaar. Zo is er bijvoorbeeld een stasher BAG die goed kan dienen als lunchtrommel, een stasher SNACK, een soort zakje waarin je bijvoorbeeld vers gesneden fruit in kan vervoeren,  en zijn er hoge en lagere zakken. De stasher op de afbeeldingen is de maat 18 x 19 cm, waar aardig wat in kan. Ik ben aan het sparen voor alle maten, want ik ben super-enthousiast. Ik gebruik ze ook om voedsel mee in te vriezen.
Nadeel is, dat het pittige prijzen zijn. Maar als je alle hierboven genoemde voordelen daar tegenover zet, dan vind ik het zeker de investering waard. De prijzen liggen tussen de € 12,95 en € 24,95. Wil je het besteloverzicht bekijken bij Puur & Fit? KLIK DAN HIER

DE PLASTIC ( BOTERHAM ) ZAKKEN VERVANGEN

Eén van de grootste vervuilers als het komt op plastic zijn al die plastic zakjes en zakken. Gelukkig zijn er strengere regels gekomen en krijgen we niet overal gratis deze zakjes mee, maar nog altijd is het zorgelijk te noemen. Met name de bewaar zakjes die we allemaal wel in onze keukenlade hebben liggen op de rol, die kunnen voor heel veel plastic soep zorgen.
Ook voor deze plastic meuk is veel te verzinnen ter vervanging. We kunnen steeds meer BPA vrije alternatieven vinden, maar ook dat is en blijft natuurlijk plastic. Naast de 100% siliconen alternatieven zijn er ook biologisch katoenen oplossingen. Dit kunnen we eindeloos hergebruiken en daarmee besparen we heel veel plastic afval. De zakken kun je tevens gebruiken ter vervanging voor de plastic zakken die we noodgedwongen bij de groenteafdelingen in supermarkten moeten gebruiken om verse groente en fruit in te verpakken en vervoeren. Er zijn talloze maten verkrijgbaar, zodat je voor iedere maat een zak kunt gebruiken.
Wat we meest gebruiken, zijn boterhamzakjes. Deze worden niet voor niets zo genoemd, ze hebben precieze maten om ons lunchpakketje in te verpakken. Het wordt tevens voor veel verschillende andere doeleinden gebruikt, zo’n rolletje in huis hebben is altijd handig. Het is bovendien stik-goedkoop. Wat als je dit nu eens zou vervangen met een setje biologisch katoenen boterhamzakjes? 🙂 Dit heeft enorm veel voordelen. Niet in de laatste plaats voor ons milieu.
De zakjes zijn gemaakt van 100% biologisch katoen, niets meer of minder. Er zijn, net als de stashers, verschillende maten verkrijgbaar. De S-maat kan tot 2,5 kilogram dragen. De zakken zijn met een biologisch katoenen koord dicht te rijgen. Het biologische katoen is in India vervaardigd op een eerlijke manier en het katoen krijgt enkel ecologische textielbehandelingen. De zakken zijn ECOCERT gecertificeerd en draagt het ECOCERT GREENLIFE certificaat wat speciaal voor textiel in het leven is geroepen. Het Franse merk AH! TABLE! Valt bovendien onder de ECODIS .
Zoals eerder gezegd kun je de zakken overal voor gebruiken, waar je normaal plastic zakken voor gebruikt. Maar het kan nog veel meer. Ik maak zelf al jaren HANGOP ( KLIK HIER ) en dit doe ik normaal gesproken met een hydrofiele doek. Deze doeken gaan echter minder lang mee, na enkele keren uitspoelen en wassen zijn ze aardig aan het eind van hun latijn. Ik ben sinds kort deze katoenen zakken gaan gebruiken om mijn yoghurt uit te laten lekken. Dit gaat PERFECT !!! 😊 Je kunt ze mega makkelijk onder de hete kraan omspoelen en in een emmer sop van bakingsoda zetten. Ze gedragen zich perfect. Ze zijn ook nog eens veel handiger om “ op te hangen”. Ik bewaar mijn hangop in de deur van de koelkast, ik heb daarvoor speciaal een BPA vrije bak gekocht die goed past. Dit laat ik 24 uur uitlekken, de volgende dag heb je een volle bak vol WEI + een verrukkelijke hangop. Deze zakken verlenen zich daar ideaal voor!
Maar ook kun je hele simpele dingen in de zakken vervoeren zoals losse stukken fruit. Die kunnen nogal eens in tassen gaan rond zweven, in een zakje blijven de stukken netjes bij elkaar. De zakken moet je voor het eerste gebruik even wassen, liefst op 30*C en met enkel een ecologisch wasmiddel. Ze kunnen mogelijk iets gaan krimpen na de eerste wasbeurt, het is daarom aan te raden, om ze zo koud mogelijk te wassen. Nog beter is met-de-hand wassen. Maak een emmertje sop van vier eetlepels bakingsoda en een fikse scheut azijn, vul met lauwwarm water en laat de zakken 24 uur staan. Spoel daarna goed om onder lauwwarm water en laat ze aan de lucht drogen. De zakken die ik  in dit artikel toon , zijn in maat S, en kosten per 5 stuks € 4,49. Er zijn verschillende maten verkrijgbaar, je kunt kiezen uit XS / S / M / L en XL.  KLIK HIER om te bestellen.

Vershoud deksels van siliconen

Je kent dat vast wel, je gebruikt een potje of blikje niet in één keer, je hebt trek in maar een halve appel, je bent een deksel kwijt van een bewaardoos of pot, je dekt bereid voedsel af met aluminium folie of plastic huishoudfolie…..het zijn van die dagelijks voorkomende dingen die JUIST behoorlijk milieuonvriendelijk kunnen zijn en voedsel-verspillend, Voor al deze huishoudelijke keuken-ongemakjes zijn er siliconen deksels bedacht. Dit zijn doorzichtige, zeer flexibele zachte deksel die zijn gemaakt van siliconen. Het is een ultieme milieuvriendelijke manier om veel vers te bewaren, maar het scheelt je uiteindelijk ok nog eens veel geld. Voedsel die je normaliter weggooit omdat het is bedorven of niet lekker meer oogt / smaakt kun je nu gewoon op gebruiken.

De deksels zijn inzetbaar voor alles waar zo’n deksel omheen past. Er zijn verschillende maten en ze rekken gigantisch mee, tot wel 40%.  De deksels verzegelen het voedsel in een luchtdichte omgeving waardoor het veel langer houdbaar blijft. Kies ook hier wel voor veilige siliconen, zonder plastic componenten, weekmakers, BPA, PVC en andere schadelijke stoffen als lijm. Ik vond en kocht zes verschillende maten in mijn biowinkel, van het merk EASY ECO.

Ze zijn NIET goedkoop : ik betaalde maar liefst € 18,95. Een smak geld, een fikse investering, maar eerlijk = eerlijk, ik ben er echt heel erg blij mee en super-enthousiast over. Het zijn echt mega-handige deksels die vrijwel overal wel omheen passen.Een aanrader!

4 Reacties op “Plastic zakjes, plastic bewaarmaterialen…..je kunt ze echt heel eenvoudig vervangen voor plasticvrij!

  1. Brood in een stuk krant met een elastiekje er om, drank in een jampot.
    Zo gaat mijn lunchpakket mee.
    Krant maak ik later de werkplaatskachel weer mee aan.

    • De inkt waar de krant mee gedrukt is lijkt me niet gezond, geeft ook af, ik krijg al de kriebels ervan als ik de krant lees….
      Ik zou liever beewax doekjes gebruiken om mijn boterhammen in te doen. Na gebruik afspoelen met lauw water, laten drogen en weer gebruiken.

  2. met al het slechte nieuws in de krant zou mijn boterham niet lekker smaken.
    probeer de boc n roll eens!

  3. Klinkt mooi maar als ik al mij huidige plastic bakjes weg moet gooien is dat weer slecht voor het milieu.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *