De come back van het stukje zeep!

Ik herinner mij het nog goed. De stukken zeep die bij ons overal in huis verspreid werden gebruikt. Bij de wasbak, bij de kraan in de keuken, bij het wasbakje op het toilet…..overal lagen stukken zeep om onze handen te wassen en om ons te wassen. Mijn moeder had de stukken zeep op voorraad in huis. Ze kocht ze vaak in als deze ergens goedkoop werden aangeboden, meestal van het merk LUX. In de jaren zeventig, waar ik nu over spreek, bestonden er nog geen zeep-pompjes met vloeibare zepen, en wasten we ons met stukken zeep. De meeste stukken zeep bestonden uit oliën als palm olie en rundvet, waaraan oorspronkelijk natuurlijke geur en kleurstoffen aan werden toegevoegd, niet veel later werden deze vervangen voor goedkopere synthetische geur en kleurstoffen om zeep zo massaal mogelijk te kunnen produceren tegen een redelijke verkoopprijs. Er zijn inmiddels erg veel zeep-soorten. Van antibacteriële zepen tot antieke zeep-soorten als Aleppo zeep

Halverwege de jaren zeventig / begin jaren tachtig kwamen de vloeibare zeepsoorten sterk in opkomst. Het was een makkelijke en minder onhygiënische manier om ons te wassen / onze handen te wassen. De onfrisse en aangekoekte zeep-bakjes verdwenen naar de achtergrond en de pompfles met vloeibare ( hand en lichaam) zeep zijn inmiddels niet meer weg te denken.

COMEBACK OF THE SOAP

Toch hebben we nooit echt afscheid genomen van het stukje zeep. De zeep van het bekende zeepmerk LUX is bijvoorbeeld anno 2021 nog steeds verkrijgbaar, en ook lijkt het, dat het stukje zeep dankzij de gezonde trends weer bezig is aan een ware comeback. De consument wordt zich steeds meer bewust van de vele synthetische / chemische stoffen in cosmetica en verzorgingsproducten als vloeibare zepen, en ook de vele zinloze verpakkingen zijn een doorn in het oog geworden.  Alhoewel het ouderwetse stukje zeep van vroeger de huid behoorlijk kon uitdrogen, lijken de vloeibare zeepsoorten dit nog erger te kunnen bewerkstelligen. Zeep kan worden gemaakt via een koude methode ( harde zeep ) e een warme methode ( vloeibaar)
Zeep wordt dus zoals eerder gezegd gemaakt van plantaardige en / of dierlijke oliën en vetten ( triglyceriden ) Door er bepaalde stoffen aan toe te voegen reageert het vet / de olie. Dit noemen we de verzeping.  De toevoegingen kunnen sterk variëren, maar meestal gaat het om natrium-hydroxide of kalium hydroxide. Als deze grondstoffen in meest zuivere vorm beschikbaar zijn, heeft het vaak zeer weinig water nodig om een reactie te bewerkstelligen. De afgescheiden glycerine blijft meestal achter in het eindproduct. Bij de koude methode worden de ingrediënten in de juiste verhoudingen gemengd en intensief geroerd met een mixer. Dit gebeurt onder een temperatuur van 55-60 *c, zo’n 10 tot 20 minuten lang. Zodra de massa voldoende is ingedikt wordt de massa in zeep-mallen gegoten waarna het op een kamertemperatuur wekenlang narijpt.
Bij de warme methode wordt het mengsel gedurende éen tot enkele uren tot tegen het kookpunt van het mengsel verwarmd. In de fabriek gebeurt dit in grote ketels. In deze ketels wordt voortdurend gevierd waardoor de reacties worden voltooid en de zeep in principe direct te gebruiken is.
Veel hobbyisten maken zelf zeep. Het is een ambacht en erg leuk om te doen. Zoals je kon lezen heb je weinig nodig. Een goede plantaardige olie , bijvoorbeeld zuivere kokosolie of olijfolie, een zout voor het natuurlijke verzepingsproces op gang te brengen, en eventueel andere toevoegingen als pure essentiële oliën voor de geur. Er worden soms ook extra oliën toegevoegd voor een verrijking.

VERSCHIL TUSSEN NATUURLIJKE EN CONVENTIONELE ZEEP?

Dankzij de gezonde trends, lijken consumenten weer graag terug te stappen naar het stukje zeep in plaats van al die vloeibare ( en milieu belastende ) zeep-alternatieven. In drogisterij-ketens kun je nog gewoon deze stukken zeep kopen, bijvoorbeeld van de bekende merken LUX, PALMOLIVE  en DOVE. Deze stukken zeep zijn spotgoedkoop. Maar niet meer dan een tablet gemaakt van synthetische detergenten. Voor de tweede wereldoorlog werden de stukken zeep nog echt puur en ambachtelijk gemaakt, maar na de tweede wereldoorlog werden deze synthetische varianten min of meer uit nood geboren, en massaal geproduceerd. Dit kwam, omdat er een schaarste optrad aan oliën. Tegenwoordig bestaan de conventionele harde zepen uit synthetische ingrediënten als conserveermiddelen, petrochemische kleur en geurstoffen, en schuim-bevorderende hulpstoffen. Veel van deze hulpstoffen lagen jaren geleden al eens onder vuur omdat ze werden verdacht van carcinogeen te werken ( kankerverwekkend ) Dit gaat om stoffen als parabenen en EDTA. Deze worden geweerd, maar er worden weer andere synthetische stoffen voor terug geplaatst wat het een water-naar-de-zee-verhaal maakt. Bovendien heeft een goed stuk zeep heel erg weinig nodig.
As the matter effect, bestaat een stuk ECHTE, PURE zeep uit plantaardige oliën, zouten voor het verzepingsproces, de natuurlijke geurstoffen en de eventuele verrijkingen van de zeep. Deze zepen zijn oneindig houdbaar. De zepen kunnen wel uitdrogen, maar dat doet aan de kwaliteit van de zepen niets af. Sterker nog, de kwaliteit neemt alleen maar toe, omdat de concentratie van de werkzame stoffen toe zal nemen. Dit werkt bij vloeibare zeep anders, deze is veel korter houdbaar, omdat ze voor een groot deel uit water bestaan, wat de houdbaarheid aanzienlijk verkort.

PURE ZEEP….HIP, LEUK, MOOI, GEZOND EN MILIEUVRIENDELIJK

Het stukje zeep is dus weer helemaal terug van weggeweest. Velen hebben er zelfs een hobby van gemaakt, en maken zelf lekkere zeepjes. Ook zijn vele mensen zelf zepen gaan produceren om op de markt te brengen. We zien de stukken zeep anno 2021 overal als paddenstoelen uit de grond schieten en ook zijn er talloze speciale zeep-winkels. Er is erg veel onderscheid, het is daarom wel erg belangrijk om goed te blijven kijken naar de ingrediënten. Zo kunnen vele zepen wel 100% natuurlijk en plantaardig zijn, maar “ foute” palmoliën gebruiken, of kunnen er synthetische parfums aan zijn toegevoegd. Als je een goed stukje zeep wilt scoren, kun je op de volgende punten letten:
– het moet 100% natuurlijk en plantaardig zijn
– het moet geen palmoliën bevatten
– het moet 100% vrij zijn van synthetische stoffen als synthetische geurstoffen, parabenen, SLS enzovoort
– het moet 100% vrij zijn van plastic en plastic verpakkingen
– het moet van betrouwbare komaf zijn, velen maken nu hobby-zeepjes, wat veel verschillende onbekende ingrediënten kan bevatten
– de ingrediënten moeten op de verpakking staan af te lezen, of worden toegelicht via een andere bron. 
Voor Puur & Fit ben ik onlangs op zoek gegaan, naar zeer mooie en unieke zepen. Zelf ben ik al wat jaartjes een groot fan van Aleppo zeep, dit gebruik ik zelf vrij veel, maar ook gebruik ik regelmatig andere plantaardige zepen. Bij Puur & Fit werden al erg veel Aleppo-zepen verkocht, nog voordat ik daar in dienst trad. Maar omdat de vraag erg groot is, zijn we op zoek gegaan naar andere mooie stukken zeep. We wilden dit zo duurzaam, ecologisch en milieuvriendelijk mogelijk doen, en zijn daarom voornamelijk op zoek gegaan naar streekgebonden ondernemingen. We zijn uiteindelijk gekomen bij BON SENS, werfzeep, en Foekje Fleur.
Te beginnen bij BON SENS. Dit is bedacht door een Rotterdamse, die naarstig op zoek was naar biologische en milieuvriendelijke alternatieven op dagelijkse verzorgingsproducten. De zepen worden niet alleen gemaakt van 100% pure, plantaardige, biologische ingrediënten, ook wordt het meeste uit de streek gehaald. De ingrediënten worden in ecologische natuurgebieden handmatig geplukt en zelfs op het balkon gekweekt. De rest wordt biologisch gecertificeerd ingekocht. Bij o.a ecologische plantentuinen. BON SENS, wat in het Frans “ juiste richting” betekent, gaat dus veel verder dan alleen dat stukje ecologisch produceren. Ze willen tevens staan voor een BEPERKING van de ecologische voetafdruk, en voor een eerlijke prijs. Een fikse uitdaging. Maceraten worden ook geheel zelf gemaakt, door bijvoorbeeld bloemen en planten enkele weken in verschillende plantaardige biologische oliën te zetten.
Ook de verpakkingen moeten zo milieuvriendelijk mogelijk, de zepen worden daarom niet verpakt in folie of doosjes, maar gewikkeld in zijdevloei met een 100% milieuvriendelijke wikkel. Zelfs het logo-stickertje is geheel PVC vrij.
De kleuren en geuren zijn 100% natuurlijk, maar ook vrij van mineralen en andere gekke kleurstoffen. Kleipoeders kleuren de zeep en geven veel goede eigenschappen voor onze huid. Omdat er verder totaal NIETS aan synthetische meuk wordt gebruikt, kunnen sommige zeep-soorten iets minder schuimen en / of een andere kleur geven, maar dit is juist een teken, dat de zepen 100% puur zijn gebleven.
De zepen van BON SENS hebben vrij subtiele geuren, wat soms via een etherische olie wordt toegepast, soms door planten, boter en de plantaardige oliën. Er zijn verschillende soorten zepen, ieder een specifieke werking gevende op een bepaald huidtype. Er zijn bijvoorbeeld zepen speciaal voor de gevoelige huid, maar ook zepen voor de vette huid. Daarnaast zijn er ook scrub-zepen verkrijgbaar. Deze bevatten fijngemalen bloemen en planten , sommigen kleipoeders, koffiedik, haverzemelen of joboba-parels. Dit zijn parels die zijn gemaakt van pure joboba olie, en geven door te scrubben een beetje olie af.
Naast dat de zepen dus puur, milieuvriendelijk en werkzaam zijn, zijn ze ook nog eens fraai om te zien. Wat het super-leuk maakt om bijvoorbeeld in de badkamer te leggen op een zeepplankje. Ze zijn zeer vriendelijk geprijsd voor wat ze waard zijn. Deze zepen zijn er in verschillende gewichtsklassen, zodat je van klein naar groot kunt bestellen. Omdat de voorraden niet groot zijn, zijn de stukken zeep niet altijd goed verkrijgbaar en ook kunnen er geen kortingsacties mee worden gehouden. Deze zepen van BON SENS gaan dan helaas ook NIET MEE in de Februari plasticvrij-maand kortingsactie. Daarover later meer. KLIK HIER voor een overzicht.
Een andere topper die we binnen hebben gebracht bij Puur & Fit is Foekje Fleur. Om daar alles over te lezen, KLIK JE HIER
Wil je alles over Aleppo zeep te weten komen? KLIK DAN HIER
Tot slot hebben we de WERF ZEPEN binnen gebracht. Werfzeep is een 100% plantaardige, biologische zeep die per toeval werd ontdekt als een geschikte zeep om mee schoon te maken. In 2009 kwam werfzeep ook als schoonmaakzeep op de markt, afkomstig van een werfzeep-bedrijfje in Utrecht. Werfzeep is een meest simpele zeep, zonder fratsen. Het bevat geen meuk, dus ook geen palmolie. Je kunt er, net als Aleppo-zeep, jezelf en je huis en kleding mee reinigen. Werfzeep is 100% biologisch. Het maakt het tot één van de meest duurzaamste stukken zeep die er verkrijgbaar is.
De werf zepen die in Utrecht worden gemaakt zijn 100% biologisch gemaakt uit pure, gecertificeerde ingrediënten. Er wordt NIET gewerkt met zaken als palmolie, mica, rozenhout of Indiase sandelhoutolie. Op de honingzepen na werken zij geheel veganistisch.
In het zeep atelier aan de Westerkade in Utrecht worden de zepen door een heus “ zeep-team” handmatig gemaakt. Per batch worden zo’n 150 stukken uit één blok gehaald. Na 24 uur wordt het blok in stukken gesneden en daarna verder gerijpt. Voor enkele weken in droogkasten. Na dit proces wegen de stukken 100 gram per stuk en zijn ze klaar om per fiers naar de sociale werkplaats te worden gereden, waar ze plasticvrij worden verpakt. KLIK HIER voor een overzicht. 

Kusala zepen

Weer zo’n zeep, met een leuk verhaal erachter.

In juni 2014 startte Karin Berkhoudt het zeepatelier van Kusala Gifts in een oud schooltje in Rotterdam West. Daar produceert ze haar unieke recepten met een gebalanceerde basis van oliën en boters die zorgt voor een reinigende en verzorgende zeep. Kusala Gifts zepen zijn altijd verrijkt met een extra verzorgende vloeistof. Vaak betreft dit kokosmelk, geitenmelk, of yoghurt omdat die voor een mooi crèmig schuim zorgen dat zacht en voedend is voor de huid. Ook aloë vera sap, witte wijn, en honing geven bijzondere eigenschappen aan zeep. Verder verwerkt Karin vaak helende kruiden, zoals goudsbloem, kamille, of brandnetel. Maar Kusala Gifts zepen staan nog het meest bekend om de heerlijk geurende melanges van etherische oliën waar mensen echt blij van worden!

Kusala Gifts wil bijdragen aan milieuvriendelijke en maatschappelijk betrokken productie en consumptie. De zepen van Kusala Gifts bevatten (m.u.v. de synthetische natronloog vereist voor het verzepingsproces) alleen natuurlijke ingrediënten en zoveel mogelijk van biologische teelt. Harde zeep is een plasticvrij en milieuvriendelijk alternatief voor vloeibare handzepen en douchegels. Er spoelen dus geen schadelijke stoffen door het doucheputje weg. Kusala Gifts gebruikt ook geen palmolie, omdat de productie hiervan tot gigantische ontbossingen in Zuidoost Azië heeft geleid. Reststukjes van de zeepproductie worden gedoneerd aan de Pauluskerk Rotterdam die zich inzet voor mensen die het zonder hulp niet redden.

Kusala Gifts zepen zijn beschikbaar als rechthoekige stukken met labels voor grootgebruikers en als bloemvormen in speciaal ontworpen kleurige doosjes als cadeauverpakking. Naast de ambachtelijke zepen biedt Kusala Gifts ook verschillende accessoires, zoals mooie en functionele zeepschaaltjes waardoor je zeep langer meegaat, fijne washandjes met de hand gehaakt van biologische hennep, en ontspannende lavendel oogkussens van kleurrijke Indiase zijde. En het is ook mogelijk om workshops ambachtelijke zeep maken te volgen in het zeepatelier of het e-book aan te schaffen en zelf thuis aan de slag te gaan. Meer info over de workshops? KLIK HIER 

Ook zo’n supergave zeepklopper bestellen?

Wil je meteen met de schoonmaak-zepen aan de slag? Dan kun je HIER je zeepklopper bestellen! Wil je weten hoe zo’n zeepklopper precies werkt? KLIK HIER 

20% KORTING OP ALLE ALEPPO ZEEP, WERFZEEP, KUSALA EN Foekje Fleur! 

Op zaterdag 6 Februari 2021 kun je 24 uur lang i.v.m de Februari plasticvrij-maand 20% korting scoren op alle Aleppo-zeep, werf-zeep en Foekje Fleur zeep bij Puur & Fit! LET OP: er geldt GEEN korting op de BON SENS zepen.

KLIK HIER om naar het bestel-overzicht te gaan

4 Reacties op “De come back van het stukje zeep!

  1. Ik gebruik werfzeep voor haar en huid en ben heel tevreden. De andere soorten nog niet uitgeprobeerd

  2. Ik ken die Lux zeep van vroeger ook nog wel en ze waren toen ook in verschillende kleuren zoals roze licht blauw en wit verkrijgbaar en er was ook Cadum en Camey en die waren roze van kleur maar die laatste twee merken zijn niet meer te koop. Ook Sunlight was toen ook bekend en Palmolive en die had een groene kleur en is tevens nog steeds te koop in Drogisterijketens en supermarkten en verder is er ook Kappus zeep te koop per stuk maar dat is meer een toiletzeep en ook van Vinolia seringen en lelietjes van dalen was een bekende toiletzeep die je meer voor bij de wasbak gebruikte in plaats van voor de handen. Ook Maya toiletzeep is nog steeds te koop en ook in Drogisterijketens. Dove is een merk wat later bekend is geworden. Fa en Badedas waren de eerste merken op het gebied van vloeibare badschuim zoals in de reclame met de frisheid van limoenen. Zoals Badedas met kastanjegeur bestaat al sinds de zestiger jaren. Morny en Yardley en Bronneley zijn Engelse merken toiletzeep in de geur lavendel roos en lelietje van Dalen en er is ook talcpoeder van in die geuren en ook eau de toilette. Er waren ook giftsets van Nonchalance Tosca en Boldoot en 4711 Fenjal Maya. in de Toko voor buitenlandse producten was er Pears en kwam uit Engeland en er was teerzeep voor mensen met eczeem en psoriasis zwavelzeep en carbol zeep en Soapbuoy en dat was desinfecterende zeep met een medicinale geur

  3. Marseille zeep en Aleppo zeep en er was ook een blok van waar je ook je haar mee kon wassen en zelfs je tanden mee kon poetsen en als het moest kon je er vlokken van maken om de was in te doen en om vlekken uit kleding te verwijderen. In de oorlog was er nauwelijks zeep te krijgen en het zeep schuimde nauwelijks. Het was net schuurpapier die zeep uit de oorlog. De militairen zeiden dat de kleiding hu naan de huif vast plakte en er was nauwelijks schuimende zeep te krijgen. Iemand had nog een stukje zeep van voor de oorlog. de naoorlogse generatie zei dan in wat voor luxe we leefden en als we wat weggooiden eten dan hadden ze het altijd over de oorlog van dat er toen niets was en mensen honger leden. Als wij iets te min vonden dan hadden ze het altijd over de oorlog van dat er toen niets was en dat ze toen de deksels van de pannen aflikten tijdens de hongerwinter. Veel mensen kwamen naar het noorden in de hoop dat ze daar iets hadden. Ze hadden het over tulpenbollen eten en sommigen kregen van een boer nog een spekpannenkoek of paling mee of havermout.

  4. In de oorlog was er nauwelijks zeep te krijgen en het zeep schuimde nauwelijks. Het was net schuurpapier die zeep uit de oorlog. De militairen zeiden dat de kleding hun aan de huid vast plakte en er was nauwelijks schuimende zeep te krijgen. Iemand had nog een stukje zeep van voor de oorlog. de naoorlogse generatie zei dan in wat voor luxe we nu leefden. Er is van alles te veel. Er is nu een oneindige keus. De vooroorlogse generatie vonden een prakje stamppot al bijzonder en een kopje thee en dan zeiden ze al wat hebben we het nu goed he, en dat zeiden ze regelmatig van wat hebben we het nu goed. De meest simpele dingen vonden ze al bijzonder waarvan je nu zegt dat het vanzelfsprekend is. De meesten vinden dat nu. Als wij eten weg gooiden of we vonden iets te min dan werd er gezegd van dat er in de oorlog niets was en dat het toen moeilijk aan te komen was. De hongerwinter en werden ziek ondervoed en mager en er zijn ook mensen tijdens de hongerwinter omgekomen door de honger zeiden ze. We kregen later plaatjes te zien met een hele magere jongen die een pan uitlikte. Wanneer wij iets te min vonden werd er ook vaak gewezen op ontwikkelingslanden van dat daar niets was en dat wij hier goed hebben.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *