Alles over Aleppozeep!

Sinds ik mij ook ben gaan bezighouden met natuurlijke uiterlijke verzorging en DIY verzorging, ontdek ik nog altijd erg veel. Ik verdiep mij ook in bepaalde producten die ik al kon, of waar ik van had gehoord. Aleppo zeep is daar eentje van. Ik kon het van “ horen en zeggen” maar had mij er nog helemaal niet in verdiept. Ik besloot dit eens te gaan doen en tikte een stuk zeep op de kop. Een uitgebreid artikel over Aleppo en waar het zoal goed voor is, want dit is niet zomaar een stukje natuurlijke zeep…..

IMG_2846

WAT IS ALEPPO ZEEP?

Aleppo zeep is de oudste zeepsoort ter wereld. Het wordt al meer dan 4000 jaar gemaakt. De naam van de zeep is afgeleid van de stad Aleppo, wat gelegen is in Syrië. Dankzij de natuurlijke samenstelling is de zeep 100% afbreekbaar en daarom extreem milieuvriendelijk. Het wordt gemaakt uit enkel natuurlijke oliën, en bevatten dus geen synthetische chemicaliën of kleur en geurstoffen. De twee hoofdingrediënt zijn olijfolie en laurierbes-olie. Hieraan wordt water en natuurlijke glycerine toegevoegd. Er zijn varianten verkrijgbaar zonder laurierbes-olie.  De pure olijfolie , gecombineerd met de andere pure ingrediënten, zorgen  voor een zeer unieke zeep met vele mogelijkheden. Het percentage laurierbes-olie in de aleppozeep bepaalt de kracht van de werking. Hoe hoger het percentage van de laurierbes-olie, hoe krachtiger de zeep is.  Aleppozeep kan alleen maar in de koudere maanden worden gemaakt ( ongeveer vanaf November tot Maart)   Eerst wordt de olijfolie met water en soda gemengd en tot 200 ° C verwarmd. Daarna voegen de ‘zeepmeesters’ het ‘speciale ingrediënt’ toe: laurierolie. Zodra de zeepmassa de juiste consistentie heeft bereikt, moet deze ’s nachts afkoelen. Vervolgens wordt de zeep over de fabrieksvloer gegoten en lopen de zeepmeesters met houten schoenen over de  Aleppozeep om het in stukken te snijden, en om de massa gelijkmatig te verdelen. Aleppo zeep kan ook wel worden vergeleken met een goede wijn; hoe ouder, hoe beter. Tijdens het rijpingsproces van ongeveer 9 maanden verliest de zeep zo’n 90% aan gewicht. en daarna hoog geconcentreerd
De kleur verandert naar bruin van buiten en groen van binnen. Een fraai ogend stukje zeep. Vrijwel alle “ echte” aleppozepen worden nog op ambachtelijke wijze gemaakt. Aanvankelijk werden de zepen nog in Syrië geproduceerd, maar door de huidige situatie aldaar is de productie overgeplaatst naar Frankrijk. Ook in Frankrijk wordt de authentieke ambachtelijke producties in stand gehouden. Het productieproces van zuivere aleppozeep wordt al meer dan 3000 jaar stand gehouden. Er zijn inmiddels naast de 100% pure olijfolie zepen en zepen met laurierbes-olie vele andere varianten waaraan pure natuurlijke oliën als lavendel of jasmijn zijn toegevoegd. Dit is gedaan, omdat veel mensen de geur van aleppozeep niet zo lekker vinden.
IMG_2847

DE WERKING VAN ALEPPOZEEP

De goede eigenschappen van aleppozeep zijn oneindig. Een zeer effectieve bijdrage aan een gezonde huid is wel de belangrijkste. Het gaat een stap verder dan alleen een milde verzorging. Het werkt namelijk ook heilzaam bij probleemhuiden als eczeem, psoriasis en extreem overgevoelige en onrustige huiden. De zeep verzorgt niet alleen, maar kalmeert de huid ook. En koelt de huid bijvoorbeeld na een zonnebad. De huid wordt diep gevoed en gehydrateerd. Zoals je eerder kon lezen bepaalt het percentage laurierbes-olie de kracht van de zeep. Als je een prombleemhuid hebt, kun je dus beter de variant kiezen met laurierbes-olie. Heb je bijvoorbeeld een erg onrustige huid ( uitslag , eczeem ) dan is een percentage van tenminste 40% aan te raden. Heb je geen probleemhuid en wil je aleppozeep vooral gebruiken voor de milde dagelijkse verzorging, dan volstaat 5%. Het percentage van de laurierbes-olie wordt vanaf 15% aangegeven op de verpakkingen van harde zepen.
Gebruik je aleppozeep met laurierbes-olie , dan heeft de oerzeep ( zoals het ook wel wordt genoemd) tevens een goede antibacteriële werking. Heb je bijvoorbeeld lichte ( schaaf) wondjes, dan kan wassen met aleppozeep desinfecteren en het herstel bespoedigen.
Maar het gebruik beperkt zich niet alleen tot onze huid. Je kunt er namelijk ook je haar mee wassen. En is zelfs te gebruiken als scheerschuim en tandpasta. Nu zul je vast denken HUH? Shampoo? Scheerschuim? Tandpasta? ZEEP? Ja…..zeep. Want dankzij de olijfolie geeft het je haar een voedende werking en reinigt te de hoofdhuid bijvoorbeeld, geeft het een goed werkend scheerschuim om goed en effectief te scheren terwijl de huid direct weer wordt gevoed en gehydrateerd, en werkt het antibacterieel in onze mondflora. Dit geeft de zeep zoveel duurzaamheid dat we gerust kunnen spreken van een alleskunner die het milieu, mens  en dier enorm bespaart en onze euro’s ook in onze portemonnees. Ik zet de meest belangrijkste gebruiksmogelijkheden op een rij:
– HUIDVERZORGING:
Werkt mild, verzorgend, voedt en hydrateert de huid, werkt zeer heilzaam bij probleemhuiden als acné, eczeem, psoriasis, uitslag, en andere huidproblemen. Het vertraagt bovendien de huidveroudering. De zeep is rijk aan vitamine E , een zeer krachtig antioxidant.  Werkt antibacterieel en antiviraal. Het beschermt tegen virussen.
– HAARVERZORGING
Werkt verzorgend en voedend voor onze haren, en reinigt de hoofdhuid. Gebruik het stuk zeep over een vochtig gemaakt hoofd en zeep de haren in, masseer goed in. Spoel zorgvuldig uit.
– MONDVERZORGING
Werkt antibacterieel, stimuleert het tandvlees. Verdun een stukje aleppozeep met heet water en poets zorgvuldig. Let op: de verzorgende effecten zijn niet onderbouwd en nooit bewezen.
– SCHEERSCHUIM
Werkt voedend, hydrateert. Smeer de plekken erg goed in met de zeep, tot het aardig gaat schuimen. Scheer voorzichtig.  Aleppo zeep is de perfecte scheerzeep, mede door de antiseptische werking van de olijf- en laurierbesolie. Ook voor de gevoelige huid
KLEDING WASSEN
Je kunt de zeep perfect gebruiken als huishoudzeep ( denk aan groene zeep, Sunlight zeep) Het verwijdert vlekken uit kleding, en je kunt er wasmiddel van maken. Kijk op internet voor diverse DIY recepten.
– DAGELIJKSE ( GEZICHT) REINIGING
Je kunt zelfs je gezicht iedere dag wassen met aleppozeep. De zeep reinigt mild en droogt de huid niet uit.
– TEGEN INSECTENBETEN
In het geval van een insectenbeet helpt het om het getroffen gedeelte van de huid met een stuk van de bijna droge zeep in te wrijven. Het kalmeert de huid en vermindert jeuk.

WELKE?

Er zijn erg veel verschillende soorten Aleppo zeep. In basis voldoen ze allemaal aan al die bekende gezonde eigenschappen, tenminste, als ze 100% zuiver zijn. Het maakt in principe dus niet heel erg veel uit, welk stukje je kiest. Allen zullen ze voldoen aan de verzorging van de huid, kunnen ze zeer gunstig uitwerken op probleem-huiden als eczeem en acné, kun je er de meest delicate stukken mee wassen, kun je je haar ermee wassen en verzorgen. Kun je het gebruiken als handzeep en reinigingsmiddel, en kan het als scheerzeep worden gebruikt. Waarom dan zoveel verschillende stukjes zeep? En waarom staan er op veel zepen een procent percentage?
Deze percentages slaan vrijwel altijd op het percentage aan LAURIERBES OLIE ion de zeep. Soms wordt het percentage aan andere bestanddelen ( olijf olie bijvoorbeeld, of een andere toegevoegde olie ) toebedeeld, maar in de kern spreken we bijna altijd over het percentage aan laurierbes olie. Hoe hoger deze in de zeep aanwezig is, hoe meer de zeep geschikt is voor de gevoelige huid en probleem-huiden. Op de harde zepen wordt dit percentage aangegeven vanaf 15% maar soms komt we ook stukken zeep tegen waarbij een lager percentage wordt vermeld, zoals 5-10%, oplopend tot wel 50%. Het ligt er dus maar net aan, waar jij je zeep voor wilt gaan gebruiken. Je kunt de richtlijn aanhouden, dat hoe méér laurierbes olie er aanwezig is, hoe meer het de huid voedt, beschermt en verzacht. Zo kies ik altijd voor Aleppo zepen vanaf 20% laurierbres olie aandeel. Liefst nog hoger omdat ik een extreem gevoelige huid heb. Maar zelfs 20% verdraagt mijn huid al prima.
Veel zepen worden verrijkt met natuurlijke parfums ( essentiële oliën ) Let ook daar goed op, zorg ervoor dat je verzekerd bent dat deze uit natuurlijke bronnen worden geput. Ook kunnen natuurlijke geurstoffen ( zoals essentiële oliën ) irritaties op de huid veroorzaken.

HOE HERKEN JE EEN ECHT STUK ALEPPO ZEEP?

Het is jammer, maar zoals met heel veel andere dingen het geval is, is er op de Aleppo hype ook flink in gesprongen. Met als gevolg dat we Aleppo zeep tegenwoordig kunnen vinden bij het kruidvat. Dat dit niet om ECHTE pure en zuivere Aleppo zeep gaat, is niet zo bekend. Veel mensen denken : “ zeep = zeep”. Maar zeker betreft Aleppo zeep ligt dit een stuk genuanceerder. Er zijn een aantal kenmerken bekend, waarmee je aardig uit de voeten kunt komen om zelf een puur stukje te onderscheiden van de meuk.
* Is een Aleppo zeep van pure, 100% natuurlijke oorsprong, dan is de zeep meestal bruin aan de buitenkant, maar groen aan de binnenzijde. 
* Ziet het stukje zeep er meer uit als een rots? Of ziet het er zeer perfect vierkant uit? Een rots-achtige structuur getuigt nog van echte ambacht. Dus kies deze “ lelijke” stukken boven de perfecte. 
* Vrijwel alle natuurlijke, pure Aleppo-zepen bevatten een “ brandmerk” in de zeep van de zeepmakerij. Ook dit is een goed herkenningspunt .
* Allepo zeep heeft een specifieke geur. Zorg ervoor dat je weet hoe een echt stukje Aleppo zeep ruikt. Je kunt dan makkelijker de echte stukken van de nepperds onderscheiden. 
* Echte, zuivere Aleppo zeep bestaat uit olijfolie, laurierbes olie, soda en water. Tref je ingrediëntlijstjes aan die meer rare ingrediënten bevatten? Laat de zeep dan liggen. 
* Is de zeep te traceren? Een echt stukje zeep moet overeenkomstig de Europese wetgevingen zijn te traceren. Is dit niet het geval, heb je te maken met een industrieel stukje zee[ wat zeker niet ambachtelijk is geproduceerd. 
* Het ambachtelijke proces is zeer intensief. Aleppo zeep is daarom nooit goedkoop. Je kunt dus best de verkoopprijs als een richtlijn aanhouden. Kost het geen drol en is de prijs gelijk aan een stukje LUX zeep? Laat het dan liggen. Echte Aleppo zeep kost tenminste € 5 euro of meer per 100 gram. De hoge prijs ligt aan het aandeel aan laurierbes olie. Dit is zo’n 10 x duurder dan olijfolie. Hoe hoger het percentage aan laurierbes olie in Aleppo zeep, hoe duurder. 
Waaraan je echte Aleppo zeep nog meer kunt herkennen, is dat het niet of nauwelijks schuimt in aanraking met water. Dit betekent, dat er GEEN  palmolie en of kokosolie aanwezig is.  Ook kun je thuis de “ drijf-test” doen. Echte ambachtelijk vervaardigde Aleppo zeep moet zo’n 9 maanden rijpen in de open lucht. Als je thuis het stuk zeep in een bak water laat vallen moet de zeep blijven drijven. Gebeurt dit niet en zakt de zeep naar de bodem, is de zeep niet gerijpt. En dus niet echt.

HEERLIJKE LUCHT VERFRISSER / GEUR VERSPREIDER

Ik ben helemaal verknocht geraakt aan de heerlijke geur van Aleppo. Mijn vreugde was dan ook groot toen ik ontdekte dat een soort Aleppo kruidenzeep kan dienen als kamer verfrissen / geur verspreider!!!!!!!!😃 Het is een rond stuk Aleppo zeep wat aan een touw zit gebonden. Bedoeld om in je badkamer te hangen, maar ik gebruik het als geur verspreider. Mijn werkkamer ruikt nu al maanden heerlijk , sinds ik een blok aan mijn belichtingslamp heb gehangen. Wat een geweldig alternatief voor de vele chemische geur verfrissend ( KLIK HIER )
Deze Aleppo met amber en kruiden kun je HIER bestellen. 
IMG_2854

Vloeibare Aleppozeep maken

Het is wellicht handiger om de zeep vloeibaar te maken. Dit kun je op een zeer eenvoudige manier doen.

 • snij de zeep ( 50 gram) met een scherp mes in zeer fijne gruis Gebruik een goed scherp mes ( maar pas wel op je vinders!) en schraap de zeep tot gruis.

IMG_2848

 • Zet een liter water op het vuur en breng aan de kook. Doe het gruis in een kom en zodra het water kookt, de zeep overgieten. Laat dit lauw/koud worden. De zeep zal oplossen.

IMG_2884

 • Daarna met een staafmixer alles goed vloeibaar mixen, of laat de zeep meest vloeibaar. Je kunt er eventueel voor extra verzorging nog wat vitamine E aan toevoegen.

IMG_2851

 • Mix je de massa na afkoeling, wordt de massa wit en lijkt het een beetje op slagroom 😉
 • Je kunt de vloeibare zeep in potjes bewaren of in een oude fles waar eerder biologische zeep in heeft gezeten.

IMG_2883

Je kunt de vloeibare zeep gebruiken als handzeep, voor het gehele lichaam of als shampoo.

IMG_2853

Vind je de geur van Aleppozeep niet zo erg lekker? Dan kun je aan het mengsel nog wat essentiële oliën toevoegen als lavendelolie, pepermuntolie, kamille olie of joboba olie.

waar kun je Aleppozeep kopen?

Aleppozeep kun je niet in de supermarkt of drogist vinden. Ze zijn verkrijgbaar in de meeste biowinkels, gezondheidswinkels en via internet. Puur & Fit heeft een mooi assortiment! KLIK HIER voor het overzicht.

 

 IMG_2888

42 Reacties op “Alles over Aleppozeep!

 1. Je noemt onderin jojoba olie een essentiele olie, maar dat is het niet. Jojoba is een draag-olie.
  Verder mooi artikel!
  Misschien kun je ook eens de essentiële oliën van DoTerra onderzoeken?

 2. Kijk eens op wwwdegeurenman.nl

  Hier staat een video over hoe Aleppo zeep wordt gemaakt. Mooi om te zien.
  Hier kun je ook de zeep en nog veel meer fijne zeepjes en oliën bestellen.

 3. Ik dacht dat olijfolie niet verwarmd mag worden!!! Om tenminste alle goede eigenschappen te bewaren!!! Heb ik het mis, of geldt dit niet voor shampoo?

  • olijf olie mag best verwarmd worden. alleen als je met heel lekkere dure koudgeperste olie gaat bakken, en dat is n stuk warmer dan 100, breken de fijne smaakstoffen er in af. En dat is niet slecht of zo, alleen maar zonde.

  • Daar heb je gelijk in. Ik maak al jaren zelf zeep en als je de beste eigenschappen van welke olie dan ook wilt bewaren ,moet je niet hoger dan 60 graden verwarmen.

 4. Bedankt voor dit zeer intereressante artikel over Aleppo zepen. Nooit zo bij stil gestaan dat zeep ook bijdraagt voor een gezonde huid???? Ik wil deze zeep ook graag proberen!

  M.v.g, Ypie

  • Mooi stukje over de Aleppo zeep.
   Ik koop hem bij de Marokaanse/ Turkse winkels.
   Deze zien er inderdaad niet zo mooi uit. En ik had enige twijfel over het groene aan de binnenkant. Maar nu weet ik dat ik de echte heb.
   Bedankt voor de uitleg.

 5. Geweldig artikel, dank je wel. Kan ik ook Lavendel uit de tuin toevoegen ipv olie? Ik heb een mooie oogst lavendel dit jaar. Dank voor je reactie.

 6. Mooi artikel over de Aleppo zeep. Zoveel over gehoord voor de laatste jaren. Ik kocht de zeep altijd op de markt jaaaaaren gelden maar nu via olijfoliezeep.nl volgens mij een van de eersten die de aleppo zeep aanbood via een webwinkel. Mooi oud orgineel product.

 7. Ik gebruik het nu een jaar….. heerlijk product , droogt de huid niet uit, integendeel. Ik kan het een ieder aanbevelen !

 8. Heerlijke zeep. Ik koop het op de markt bij ‘de geurenman’ die je er alles over kan vertellen!
  Als shampoo spoel ik het wel na met verdunde azijn, anders te vettig en het geeft heerlijk romige schuim met tandenpoetsen!

 9. Erg leuk artikel! Wij gebruiken voor de geur altijd de essentiële olie van Aromed. Mooie natuurzuivere kwaliteit en overal verkrijgbaar. Bij ons zelfs bij de DA drogist bv.

 10. Ik heb de vloeibare zeep gemaakt volgens jouw aanwijzingen met 50 gram zeep en 1 liter water, maar wat ik krijg is een erg waterige substantie; is het de bedoeling dat het zo waterig wordt? Ik had gehoopt op een dikkere vloeibare zeep, zoals een zeep die je kant en klaar kunt kopen.

  • Zelf ook vloeibare zeep gemaakt, maar op een forum gelezen dat de zeep gemaakt van Aleppo zeep idd erg vloeibaar wordt. Begin met wat minder water, toevoegen kan nog altijd.

  • Dat gebeurt bij mij ook. Heb je inmiddels een oplossing hiervoor?

   • Mijn zeep blijft ook heel vloeibaar, te vloeibaar om in een flesje met een pompje, welke oplossing heb je daarvoor aub? Groetjes Nicole

 11. Het schijnt dat blokken zeep waarin geen palmolie verwerkt is lastiger vloeibaar te krijgen zijn.

 12. Ik maak al jaren gebruik van deze zeep ,Ik heb de stap gezet omdat ik van gewone zeep schimmelinfectie s kreeg nu door het gebruik van aleppozeep is de schimmel achterwege gebleven ,Ik wist verder niet dat je de zeep nog voor andere doeleinden kon gebruiken een goeie reden om het te testen ,dank aan de mensen voor hun ervaring te willen delen groetjes Erwin.

 13. Hallo,

  Ik heb jarenlang Aleppo zeep gebruikt en vind het een heel mooi produkt, alleen ik twijfel wel of het zo goed is voor de huid. Ik merk dat mijn huid er wel degelijk droog van wordt en na iets meer gelezen te hebben op een site van een huidarts heb ik begrepen dat alle zepen gewoon te basisch zijn voor de huid. Sinds ik mijn haar weer was met shampoo voor de gevoelige huid merk ik dat mijn hoofdhuid niet meer ’trekt’ en ontspannener is. Dus niet alles wat natuurlijk is hoeft persé goed te zijn voor de huid. Dat geldt ook voor lavendelolie, ik heb juist begrepen dat je dat dient te vermijden en niet op je huid moet gebruiken!
  Ik heb de zeep nog wel, was er af en toe mijn handen mee of maak ermee schoon, maar ik gebruik het niet meer voor mijn hoofd.

 14. Hallo
  ik gebruik ook heel graag Aleppo zeep van Herbelle en denk ook idd dat alle zepen te basisch zijn. Weet iemand wat de ph waarde is van Herbelle Aleppo zeep? Ik heb al zitten googelen maar vind niet direct info wie de producent is van het merk Herbelle. (verpakking te vlug weggegooid)
  Bv Dr Bronner (geen Aleppo zeep) Maar natuurlijk en heel goed jammer genoeg is de ph waarde wel 9.3 waardoor de huid juist vlugger zou verouderen en de beschermlaag zou aantasten heb ik gelezen.
  Mvg Mumtara

 15. Ik was mijn haar sinds drie weken met Aleppo zeep 40procent laurierbes voor de jeuk op mijn hoofd nog steeds geen baat er van moet ik nog langer proberen of helpt het dan niet

 16. Hallo Martine,
  Ik was mijn haar zo ongeveer om de dag of als het meezit eens in de drie dagen met (de pure!) Aleppo zeep met laurier.
  Als je je haar na spoelt met een scheutje appelazijn aangevuld met water verdwijnt het eventuele trekkerige gevoel. Ook sluiten de haarschubben zich en krijgt je haar een mooie glans en voelt het als het droog is heerlijk zacht. Misschien een tip voor jou? Het helpt mij goed sinds ik last heb van chronisch eczeem op mn hoofdhuid en op mn lichaam.

 17. wat een hoop informatie, ik gebruikte het al maar nu zie ik nog meer voordelen. ik koop ze steeds bij softnaturals mijn favo winkel, nou ja steeds je doet een eeuwigheid met zo’n blok, maar ik ga nu ook een vloeibare variant maken. leuk

 18. Als je Aleppo zeep vloeibaar wilt maken en het in water doet wat het kookpunt heeft bereikt kan dat geen kwaad voor de olijfolie in de zeep? Ik weet dat het niet goed is voor olijfolie om dat te verhitten. Klopt dat?

 19. Hoi, je vermeldde dat je bij het maken van je zeep voor de huid ook nog extra vitamine E toe kan voegen.Waar koop je dat en is dat op natuurlijke basis?
  Groetjes, Lisette

 20. Veelzijdig in gebruik. Te koop bij webshops. Als je googelt op aleppozeep dan komen er wel plaatjes op tevoorschijn waar je ze kunt kopen. Ook de zelfstandige Drogisterij en bol.com heeft ze te koop. Heerlijk fris en natuurlijk. Je weet wat er in zit.

 21. Zo’n prachtig product! 👌🏻🤗🙏🏻 Een heel kleine aanvulling van deze zeepmaker… 😉 Er wordt geen glycerine als ingrediënt gebruikt, de zeep wordt van alleen olie en loog gemaakt en de glycerine wordt gevormd in het zeeproces. Ook is soda is net niet de juiste vertaling, dat doet wellicht onterecht denken aan schoonmaaksoda of bakingsoda. Zeep wordt gemaakt met natronloog; NAoH, in het Engels caustic soda genoemd.

 22. Op de website van puur eb fit hebben ze aleppozeep. Ik zie dat daar Sodium Hydroxide inzit. Dat kan toch niet goed zijn?
  Kan iemand mij daar duidelijkheid over geven?

  • hai, kun je mij even directe link sturen van het product of producten op puur en fit waarin dit is geconstateerd ? Dan kan ik er even naar kijken, alvast bedankt!

  • Ja het is inderdaad gemaakt met natriumhydroxide of natronloog, zoals de meeste zepen die daardoor een hoge pH hebben die slecht is voor je huid die ligt zuur hoort te zijn. Daarom zou ik ook nooit iemand Aleppo zeep of andere vaste zeep op basis van natronloog aanraden maar in plaats daarvan kijken naar een pH-neutrale zeep.

 23. Ik las elders dit, dus veel laurierbesolie is niet altijd goed voor je huid??

  “Het percentage laurierbesolie in de Aleppo Zeep bepaalt de kracht van de werking. Hoe hoger het percentage laurierbesolie, hoe krachtiger de zeep. Een zeer onrustige huid zal baat hebben bij een zeep met 40% laurierolie, maar Aleppo Zeep met 5% Laurierolie heeft op een normale, of licht onrustige huid ook al een uitstekende werking. Bekijk goed welke zeep het beste bij jouw huid past.”

 24. Beste Monique, ik heb deze zeep enige tijd geleden gekocht vanwege de vele positieve dingen die ik las op internet maar het is me toch heel erg tegengevallen. Ik heb last van een droge en gevoelige huid en de meeste zepen shampoo’s e.d. verergeren dat. Zo ook de Aleppo zeep, ik vind die totaal niet hydraterend, ook die met 40% laurierolie niet, zelfde effect als de meeste andere zepen, mijn huid wordt schilferig en ook gevoeliger voor uitslag dus ik gebruik het nu nog maar af en toe. Idem voor mij haar en hoofdhuid, droogt ook heel erg uit en roos blijft een ding. Ik heb een voorkeur voor natuurlijke en milieuvriendelijke producten en ik vind persoonlijk de geur van Aleppozeep zonder parfums wel erg lekker maar ik heb toch gemerkt dat bepaalde zachte conventionele producten zoals de shampoo van Syoss en de amandelhandzeep van Kruidvat heel veel beter werken voor mijn haar en huid. Ik was erg positief over jouw website maar na het lezen van dit artikel krijg ik heel eerlijk gezegd de indruk dat je heel erg bevooroordeelt bent tav natuurlijke producten en navenant hyperkritisch over synthethische producten, erg jammer : (

 25. Dankjewel voor je stuk! Heb eenvraag over de PH waarde. Onze huid is wat zurig en vaak zijn zepen ph neutraal of zelfs hoger. Dus dat heeft impact op de huid en de beschermlaag. Weet jij dat? Ik kan het nergens vinden. Dank!

  • Dag Val,

   Ik heb deze vraag gesteld aan het team van dr. Jetske Ultee en hun antwoord was dat inderdaad veel zepen licht basisch zijn, en dat het slecht is voor je huid om je daarmee te wassen omdat het pH van je huid en dus de beschermlaag dan verstoort. Zepen waar bij de ingrediënten Natriumhydroxide of in het engels Sodium Hydroxide bijstaat hebben een hoge pH, ook bij de meeste Aleppo zeep is dit het geval en volgens het team van dr. Jetske Ultee is deze zeep dus ook slecht voor je huid (zoals ik ook heel duidelijk ervaarde). Volgens mij is het zo als op de verpakking staat pH-neutraal dat er dan wordt bedoeld neutraal voor je huid, dus dezelfde pH als je huid heeft dus licht zuur inderdaad. Dit is in de praktijk nooit bij harde/vaste zepen het geval helaas, zodat je als je je huid niet wil verstoren dus vloeibare zeep moet kopen wat helaas minder goed voor het milieu is…. :/
   Ik hoop dat je hier iets aan hebt : )
   Als je nog meer vragen hebt kan ik je aanraden om te mailen met het team van dr. Jetske Ultee zij hebben heel veel kennis en geven gratis deskundig advies
   Groetjes Fabian

   • Ohja voor alle duidelijkheid Natriumhydroxide is natronloog
    Naast het probleem van de hoge pH waren andere problemen volgens het team van dr. Jetske Ultee dat Aleppo zeep je huid erg kan uitdrogen en dat de laurierolie een stof is die de huid heel erg kan irriteren, – dus meer dan genoeg argumenten om deze zeep af te raden wat mij betreft maar maak je eigen keuze!

 26. De verpakking gaf aan dat de aleppo-zeep ook deodorant is. Experimenteer daarmee sinds kort. Twee keer oksels wassen, klaar. Het werkt goed tot nu toe en nog geen last van een uitgedroogde huid. De zeep is van tadé, ingrediënten zijn: sodium olivate, aqua, sodium laurate, glycerin, laurus nobilis fruit oil, sodium hydroxide. Dermatologisch getest. Zie: www tadepaysdulevant com. Of tade.fr zoekoptie savon du baroudeur

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *