Wassen met de ECO EGG…..hoe schoon wordt de was?

Ik was, in mijn uppie, niet erg veel wasjes per week. Ik draai hooguit 2 x per week een volle trommel. En ik was altijd op 30*C in 30 minuten zodat ik het milieu niet al te erg belast. Dit kan, omdat ik geen echt bevuilde was heb. Als er iets echt heel smerig is, was ik dit op 40*C. Dit doe ik al jaren zo. Ook was ik afgelopen drie jaar alleen nog maar met ecologische wasmiddelen, of maak ik dat zelf.

Over ecologisch wassen, daar ga ik het in dit artikel / review over hebben, in het bijzonder over de ECO ( LAUNDRY ) EGG. Ik kreeg dit “ ei” onlangs thuisgestuurd via www.puurenfit.nl om vrijblijvend eens uit te proberen. Nu ga ik eerlijk zijn:….ik heb het niet zo met al deze dingetjes voor de was. Ik heb inmiddels al erg veel getest, soms uit nieuwsgierigheid, soms voor een review. Maar eerlijk gezegd loop ik niet warm voor al deze maniertjes om milieuvriendelijker te wassen. Ik hou erg van vloeibare vorm. Ik koop meestal wasmiddelen en verzachters van MARCELS GREEN SOAP en/of ECOVER. Ik heb al van alles geprobeerd: wasnoten, andere eieren en bollen….het deed het voor mij gewoonweg niet. Toen ik deze ECO EGG ontving, stond ik dus niet bepaald te trappelen om het te gaan testen, want is het allemaal niet één pot nat? 😕 Toch werd mijn nieuwsgierigheid groter dan mijn afwijzing, en ben ik de ECO EGG in gebruik gaan nemen.

WAT IS HET?

Laten we eerst wat gaan vertellen over deze ECO EGG. Kort door de bocht gaat het om een eivormig balletje die je kunt vullen met natuurlijke hypoallergene korrels.  Een EcoEgg was-ei werkt door afgifte van een natuurlijk reinigend schuim wat kleding goed schoon en fris maakt. Doordat het schuim de PH-waarde van het water beïnvloed is ook het gebruik van wasverzachter overbodig.
De korrels zijn vrij van chemische stoffen die ons milieu enorm  kunnen belasten. Deze korrels ( of balletjes) bestaan uit >30% oppervlakte actieve stoffen, en > 5% -15% niet-oppervlakte actieve stoffen, sodiumcarbonaat, calcium carbonaat en de twee parfum-varianten bevatten een natuurlijk parfum uit etherische oliën.
Dit was ei is uitzonderlijk geschikt voor mensen met allergieën, overgevoeligheid ( huid en luchtwegen) en is geheel veganistisch en dierproef vrij. Het was-ei is als beste getest door de ALLERGY FRIENDLY PRODUCT AWARD” en is bewezen dat het minimale resten aan en in kleding achterlaat. Het ei is mega milieuvriendelijk en 100% biologisch afbreekbaar en recyclebaar. Ook de verpakkingen zijn 100% milieuvriendelijk geproduceerd, en door het FSC goedgekeurd. Zelfs de gebruiksaanwijzing is gedrukt met hergebruikt veganistisch inkt. Etisch zit het ei dus perfect in elkaar en kan ik daar persoonlijk al erg gelukkig van worden. Maar het moet uiteraard wel zijn werk goed doen.

HOE WERKT HET EI?

Het ei is te openen in twee delen, waar je in een deel de korrels kunt deponeren. Wat ik wel erg nadelig vind ( niet voor mezelf, maar wel voor de gemiddelde Nederlandse consument) is dat de gebruiksaanwijzing alleen in het Engels is. Ik heb daar zelf geen moeite mee, maar veel Nederlandse consumenten zijn de Engelse taal niet kundig en dat kan soms wat problemen opleveren. Gelukkig zijn er wel erg goede illustraties zichtbaar zodat je ook in beeldvorming het ei leert vullen. En lukt het je echt niet, dan biedt internet soelaas. 😊
Er zijn twee verschillende kleuren korrels die je in je ei moet deponeren. Het ene zakje is gevuld met zwart gekleurde toermalijn keramische korrels, het andere zakje is gevuld met witte minerale korrels. Er zijn drie varianten verkrijgbaar: het parfum-vrije ei ( geel ei) , het fresh linnen-geur ei (blauw ei, die ik mocht testen ) en het spring blossom ei ( roze ei) Er zijn twee soorten verkrijgbaar: voor tenminste 210 wasbeurten en voor tenminste 720 wasbeurten. In mijn doosje voor 210 wasbeurten zitten drie zakjes minerale korrels en een zakje toermalijn korrels. Ht is de bedoeling dat je het zakje toermalijn korrels standaard in het ei deponeert en de drie zakjes minerale korrels toevoegt voor 210 wasbeurten te garanderen. Maar je kunt ook kiezen voor steeds opnieuw een zakje minerale korrels toevoegen na een aantal wasbeurten. Je laat in ieder geval de toermalijn korrels in het ei voor alle wasbeurten. Ik heb zelf twee zakjes minerale korrels aan de toermalijn korrels toegevoegd. De fabrikant adviseert, om na ongeveer 70 wasbeurten een nieuw zakje minerale korrels toe te voegen. Verwijder geen korrels , en zeker de zwarte niet, deze gaan voor eeuwig mee.
Het ei openen kan best even lastig zijn als je het voor het eerst doet. Ik zat in elk geval wat te klungelen, ondanks de duidelijke handleiding. Je moet er even handigheid in vinden. Ik had wat moeite met het ei voor het eerst openen om de korrels te deponeren. Het vastdraaien gaat gelukkig wel makkelijk, maar zorg er wel voor dat het goed in elkaar is geklikt, anders kun je de balletjes gaan opvissen uit je wasgoed 😁
Het is de bedoeling dat je het ei zonder andere wasmiddelen op je wasgoed in de trommel legt. Je kunt ongeveer 6-8 kilogram wasgoed per beurt wassen. De eco-egg kun je ook gebruiken in zogenoemde HIGH EFFICIENTCY ( HE) wasmachines. Je kunt het was-ei ook voor handwasjes gebruiken wat het erg ideaal maakt voor op de camping of op reis. Je legt het ei 5 minuten in heet water en klaar is je handwas-sopje. Het was-ei is hittebestendig tot 60*C dus boven de 60*C is het ei ongeschikt. De fabrikant raadt aan, om het was-ei na gebruik niet in de trommel achter te laten, maar het op een droge plek te laten drogen voor een volgende wasbeurt. Het was-ei kun je niet in de droger gooien, ook niet in een was/droogcombinatie machine. Vergeet het was-ei NIET uit je machine te halen na de wasbeurt, want het was-ei moet na iedere wasbeurt echt goed drogen.

WASSEN MET DE ECO EGG

Okay. Ik was er klaar voor. 😊 Ik had expres een trommel vol opgespaard. Ik heb verder geen andere wasmiddelen gebruikt, alleen het was -ei in mijn trommel op mijn wasgoed gelegd, en het wasprogramma op 30*C 30 minuten laten draaien. Toen ik mijn wasmachinedeur opende, miste ik eerlijk gezegd het lekkere geurtje die mij altijd wel tegemoet komt als ik vloeibare wasmiddelen gebruik. Het rook eerlijk gezegd nergens naar, maar het stonk ook niet. De vlekjes uit mijn theedoeken waren iets minder goed verwijderd, maar wel effectief. Het viel niet tegen, want mijn vorige pogingen om te wassen met zo’n ei of bal liepen op niets effectiefs uit. Deze ECO EGG wast wel schoon. Maar de geur? Die mis ik eerlijk gezegd een beetje. Het heeft een heel licht fris geurtje ergens in de verte, maar niet het linnen-geurtje waar ik op zich dol op ben. Ik denk, dat ik de volgende wasbeurten een druppel essentiële pure olie in mijn wasmachine-bakje druppel, dat geeft een lekkere geur. Maar verder geen verkeerd resultaat. Het WERKT wel, in elk geval beter dan alle andere ballen / bollen/ eieren / wasnoten die ik tot nu toe heb getest. Deze eco -egg wast echt schoon. Maar heel eerlijk? Ik mis het lekkere geurtje. Misschien dat de andere spring blossom geur beter blijft ruiken, die zal ik dan nog eens moeten gaan uitproberen. Mijn was droogde overigens prima op. Ik heb geen droger en laat mijn wasjes buiten aan de frisse lucht drogen. Dit leverde met het eco-egg geen plankjes op 😆

WAT VIND IK?

Ik ben best verrast. Ik had er eerlijk gezegd niet erg veel vertrouwen in na al die voorgaande pogingen, maar dit was-ei wast echt schoon. Het heeft weinig tot geen geur, wellicht dat de spring blossom het op dat gebied beter doet. Mijn was droogde zacht en soepel op en het is schoon geworden, wat ik meest verrassend vond. Wel zijn er nog lichte vlekjes zichtbaar wat ik met mijn vloeibare wasmiddelen niet ken, maar het is niet vies meer. Ik ga de eco-egg zeker door gebruiken. ( wel met een druppeltje olie 😁) Het is me absoluut niet tegengevallen. Alhoewel het mij niet van mijn vloeibare wasmiddelen afbrengt, zal ik deze zeker als aanvulling gaan gebruiken, en ook handwasjes mee gaan doen. Het fijnste is natuurljk, dat dit was-ei echt veel kans besparen op mens, dier en milieu en vooral je portemonnee. De ecologische wasmiddelen zijn niet goedkoop. Zo’n was-ei is dan echt mega voordelig, al denk ik niet dat één ei een groot huishouden aankan. Je zou dan kunnen kiezen voor twee eieren per wasbeurt/ 8 kilo wasgoed. Maar linksom of rechtsom is het echt heel erg fijn voor het milieu en dat zegt ook heel veel.
Nadelen? Ik vind de Engelse handleiding best jammer. En ik vraag mij ook af, of dit was-ei echt 210 wasbeurten aankan. Maar dat is aan mij om komende tijd te gaan ontdekken. Ook jammer vind ik de geur die ontbreekt.

WAAR KAN IK DE ECO EGG KOPEN / BESTELLEN?

De ECO EGG is voornamelijk bestelbaar on line. Ik ontving het ei via www.puurenfit.nl voor dit review. Voor 210 wasbeurten betaal je € 15.50, voor 720 wasbeurten betaal je € 28,25.
Wil je de door-mij-geteste FRESH LINNEN bestellen? KLIK HIER
Wil je de parfum-vrije variant bestellen?  KLIK HIER
Wil je de SPRING BLOSSOM bestellen?  KLIK HIER
 
 

22 Reacties op “Wassen met de ECO EGG…..hoe schoon wordt de was?

 1. Goed onderbouwd maar ik blijf mijn beddegoed en hand/theedoeken op 60 graden wassen. Mij is altijd verteld dat 60 graden huismijt en bacteriën dood.

  • Dat mag dus ook! Ik ga vanaf vandaag met de eco egg (spring blossom) wassen en was ook altijd beddengoed en hand/theedoeken op 60 graden. De rest op 30 graden. Ik zoek nu alleen nog even de stappen om mijn wasmachine schoon te maken… Maar dat komt goed.

  • Ik ben het helemaal met u eens, normale was doe ik op 30 graden maar handdoeken, theedoeken, beddengoed en sokken (i.v.m. zwemmerseczeem) doe ik op 60 graden i.v.m. hygiëne en allergieën.

 2. Beste Monique,
  Je schrijft in je review dat je vermoedt dat 1 ei voor een gezin te weinig zal zijn om de was goed schoon te krijgen, maar dat kan ik weerleggen. Ik gebruik de bol nu sinds een half jaar en wij zijn met vier personen in ons gezin. Dus altijd volle trommels van 8 kg. De was wordt goed schoon. Ik denk dat temperatuur ook een rol speelt. Ik was op 40 graden nl. Wat ik een nadeel vind is dat de witte was niet zo wit lijkt te blijven. Zou mooi zijn als ze daar nog op kunnen doorontwikkelen. Maar voor de rest sluit ik me helemaal aan bij je review. Helaas is ook het roze bolletje met de spring blossom balletjes vrijwel geurloos. Ik mis dat ook.

  • Vandaag voor het eerst met eco ei (linnen) gewassen en de was ruikt heerlijk!
   Ik lees dat het ei moet drogen tussen de wasbeurten in, maar zie nergens hoe lang het moet drogen…

 3. Ik gebruik het eco egg iets langer dan een jaar. De zwarte bolletjes beginnen nu een voor een te splijten en belanden in de was. Ik kan hier nergens iets over terug vinden en ben benieuwd of anderen dit ook ervaren hebben.

  • Ik ben aan mijn tweede ei begonnen, groot gezin En dus veel was. De zwarte korrels worden naar verloop van tijd ook klein, ik gooi er dan een zakje nieuwe bij. Bij de witte was op 60 graden gaat het ei ook in, met een schep backing soda om de geur te neutraliseren.

  • Hoi,
   Ik vond idd ook stukjes in de was..
   Er moest inmiddels ook nieuwe bolletjes in, sindsdien geen last meer..

 4. Ik gebruik al anderhalf jaar de eco-egg. Voor mij geen ander middel meer. En super voordelig. Ruim 210 wasbeurten in 1 jaar. Een gezin met 4 personen en echt vieze werkkleding

 5. Moet de eco-egg echt drogen tussen 2 wassen door? Ik deed dit nooit maar lees nu dat het wel moet … waarom is dit nodig?

 6. U schrijft dat het ei niet te gebruiken is in een was/droog combi machine. Ook niet als je alleen wast en niet droogt?
  Vriendelijke groet, Ingrid Boonstoppel

 7. Ik draai vaak wel 4 wassen achter elkaar aan. Hoe moet het dan? Ben ik dan genoodzaakt om meerdere boll en te kopen omdat de korrels moeten drogen?

  • Het is wat omslachtig, maar ik open het ei, gooi de balletjes in een schaaltje en hussel dat een paar keer totdat ik zie dat de zwarte bolletjes doffer zijn en dus droog en dan gooi ik de bolletjes weer in het ei

 8. Ik heb het ei gekocht onder het motto, het is toch niet zo duur, als het niet wat is, heb ik pech.
  Maar inderdaad boven verwachting……
  Ik mis ook de geur van mijn was, ik ben daar echt dol op dat mijn kleding en vooral mijn beddengoed lekker ruikt, dus ik gooi er nu wel wasverzachter bij door jammer genoeg. Qua schoon wassen dus erg tevreden, qua geur hoop ik dat hier nog wat aan kan worden gedaan

  • Hallo je zou wasparfum er bij in kunnen doen. Dat doe je in het wasverzachter bakje in de wasmachine en in plaats van wasverzachter, doe ik er natuur azijn bij is heel goed voor de wasmachine en je was word heel zacht er van, en ruikt super lekker door de wasparfum of etherische oliën.

 9. Hoi, Ik gebruik de eco egg sinds kort, maar bij mij in de beschrijving staat dat je na ongeveer 70 wasbeurten toch beide soorten bolletjes moet vervangen.
  Sommige kledingstukken stinken wel, maar in de beschrijving staat dat dat na een paar wasbeurten beter moet worden. Ik ga gewoon door met gebruiken van de eco egg. Ik heb ook de dry egg, dan ruikt de was wel echt lekker als die uit de droger komt, maar ik doe nooit kleren in de droger.

  • Hoi, ik lees ook in de gebruiksaanwijzing dat je na 70 wasbeurten alle bolletjes moet vervangen. En dat je 3 zakjes witte en 1 zwarte in het ei doet voor die 70 wasbeurten…

 10. Ik heb een vraag die ik hier niet terug vind, kan ik truien wassen met de bol zonder dat hij vol raakt met pluizen ? Ik ben overigens heel blij met mijn bol.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *