Hoe kies je een deodorant die bij jou past?

Deodorants zijn niet meer weg te denken in onze samenleving. Ik ken bijvoorbeeld geen mensen die géén deodorant gebruiken. Het is standaard bij onze dagelijkse uiterlijke verzorging gaan horen en inmiddels al nét zo gewoon als tanden poetsen. Afgelopen jaren heb ik erg veel aandacht besteed aan deodorants. Ik schreef in 2018 een helder artikel over de mogelijke schadelijke stoffen in conventionele deodorants en ik heb inmiddels twee grote natuurlijke deodorant-testen gehouden. ( 2018 + 2020 ) De markt staat niet stil. Er komt bijna iedere week wel weer een deodorant op de markt die veel belooft. Dankzij de natuurlijke en biologische trends zien we steeds meer fabrikanten hun gokje op de markt wagen. Ook zien we een verschuiving in verpakkingen en milieuvriendelijkheid. Ook de veganistische golf heeft veel extra “ vegan” deodorants opgeleverd op de markt. Naast deze ontwikkelingen zijn veel deodorants aangepast in samenstellingen om zo bijvoorbeeld overgevoeligheden te voorkomen.

BAKING SODA

Om te beginnen moet een deodorant natuurlijk voldoen aan een optimale werkzaamheid. Nu dat aluminium uit-den-boze is ( KLIK HIER ) wordt dit in natuurlijke alternatieven meest vervangen met baking soda, ook wel natriumbicarbonaat . Bakingsoda is in staat zuren te binden, wat ideaal is om bijvoorbeeld geurtjes weg te vangen. Zuren worden tijdens een chemische reactie geneutraliseerd. Toch lijkt bakingsoda voor onze huid niet altijd zo onschuldig. Dit heeft alles te maken met de pH. Een pH schaal loopt van 0 tot 14. Een pH van 7 noemt men “ neutraal”. Alles wat onder die pH 7 komt noemen we “ acidic” ook wel zuur. Alles wat hoger komt dan de pH 7 noemen we “ alkaline” ook wel basisch.
De gemiddelde pH van onze huid ligt tussen de 4,5 -6,5. Dit is wat we noemen neigend naar zuur. Vrijwel alle verzorgingsproducten, denk aan douchegels en crémes, worden aangepast in pH waarde, zodat het de natuurlijke pH van onze huid niet verstoort. Een verstoorde pH waarde geeft namelijk snel klachten als irritaties, uitslag enzovoort.
Baking soda valt met een pH van 6,1 onder basisch. Deze hogere pH kan de natuurlijke pH  ( natuurlijke zuurgraad ) van de huid verstoren. De bacteriële flora en de enzymactiviteit in de bovenste huidlagen worden aangetast. Dit gebeurt echter zeer geleidelijk en zul je in de beginfase niet echt heel veel merken. Maar na wat langer gebruik, kan het schade aanrichten.
Helaas valt bakingsoda ook niet te verdunnen met water om zo een lagere pH waarde te verkrijgen. Het is een enorm sterke base, wat betekent dat het mengen met water, of zuren als azijn, en citroensap, geen tot zeer weinig zin heeft  op de pH. Deze zal betreft bakingsoda altijd blijven liggen op 8,1, Het is uiteraard wel mogelijk dat de pH iets verlaagt met een zuur, maar dan moet je echt heel veel verdunnen om het veilig genoeg te maken voor je huid. Dit ligt ongeveer per 5 gram baking soda op 75 gram azijn. Maar ook hier is het zeer lastig te peilen. Zeker als je een gevoelige tere huid hebt, kan bakingsoda een slecht idee zijn.Het komt daarom steeds vaker voor dat mensen last krijgen van irritaties onder de oksels omdat ze kiezen voor een natuurlijke deodorant, of een zelfgemaakte deodorant.
Ook hier is het “ tricky” omdat je de pH waarde totaal niet kunt controleren. Ook wanneer je de bakingsoda in combinatie met bijvoorbeeld honing, kokosolie en andere ingrediënten die veel in DIY wordt toegepast vermengt, ( ook al zijn deze niet hoog in zuren) dan blijft de uiteindelijke pH waarde te hoog.
Het is daarom zeker voor je huid af te raden om bakingsoda in DIY te gebruiken. Kies liever voor natuurlijke producten die onder streng gecontroleerde omstandigheden zijn geproduceerd en getest. Dit verzekert je van een juiste pH waarde.
Gebruik het zeker niet als je een extreem gevoelige een tere huid hebt.

TALK, ARROW ROOT, ( ZEA) MAISZETMEEL…..

Misschien ben je het al eens tegengekomen, natuurlijke deodorants die niet op basis van baking soda zijn gemaakt, maar zijn opgebouwd uit andere grondstoffen. Deze alternatieven worden neergezet als deodorants die geschikter zijn voor mensen met een overgevoelige , kwetsbare en extreem irriterende oksels. Dit kan bijvoorbeeld talk zijn, of Arrow root, of gewoon maizena. Deze alternatieven zijn een stuk huidvriendelijker dan baking soda, maar werken nét zo effectief. Het is een uitkomst, maar zeker niet zaligmakend. Want ook deze alternatieven kunnen mogelijk bij sommigen overgevoeligheden opleveren. Toch winnen deze alternatieven langzaam maar zeker terrein op de markt. Het is en blijft een kwestie van uitproberen, wat het op jouw huid doet.

HOE KIES JE NU EEN DEODORANT DIE BIJ JOU PAST?

Goed.
Meer dan genoeg keuze dus. 🙂
Maar daar wringt meteen voor heel veel mensen de schoen. Niet de keuze stress, maar WELKE nu bij iemand past, geheel aan de wensen voldoet en de juiste werking heeft. Dat is uiteraard voor iedereen verschillend. Zo kan persoon A. enorm veel zweten, terwijl persoon B amper zweet-productie heeft. Persoon C kan een zeer overgevoelige huid hebben en persoon D kan een zeer actief sport-leven hebben waarbij flink in het zweet wordt gewerkt. Allemaal factoren die enorm van invloed zijn op de uiteindelijke keuze. Daarnaast willen we ook graag zo natuurlijk mogelijk, zo milieuvriendelijk, plastic-vrij mogelijk, en zijn we kieskeurig op geuren. Kortom: … jouw persoonlijke wensenlijst kan enorm afwijken dan die van je zus of vriendin. Wat ik in de praktijk erg veel zie gebeuren is dat heel veel mensen elkaar na-papagaaien en uitgaan van één aanbeveling. Ze kopen het product vervolgens in zonder verder te letten op andere belangrijke details en komen dan uiteindelijk weer tot de zoveelste miskoop. Het is echt heel erg belangrijk om je eigen persoonlijke wensenlijst te maken, en daarop te anticiperen. Dit is jouw persoonlijke richtlijn. Hoe maak je zo’n lijstje?

– Bedenk voor jezelf waaraan een deodorant voor jou moet voldoen. Moet het bijvoorbeeld zweetluchtjes wegnemen? Moet het zorgen voor droge oksels in plaats van klotsende? Hoe belangrijk vind je natuurlijkheid, en milieuvriendelijkheid? Hecht je waarde aan geuren? 

– Wat vind je het fijnste in gebruik? Een roller? Een stick? Een crème? Een poeder?  Een spray? Een blokje? 

– Is de deodorant bedoeld voor dagelijks gebruik, of voor sporten? 

– Hoe beïnvloedt een geur jou?

– Heb je een EXTREEM overgevoelige huid? Is je huid snel geïrriteerd? Heb je snel rode schrale , pijnlijke vlekken en uitslag? 

Als je dit voor jezelf in punten noteert, heb je je eigen persoonlijke richtlijn. Dit geeft je de eerste stap op weg naar jou persoonlijke ideale deodorant. Om een voorbeeld te geven, gebruik ik mijn eigen lijstje.  Ik ben een intensive sporter, ik sport iedere dag. Mijn zweet-productie is vrij laag tot normaal, ik zweet niet zo heel erg snel, niet in grote hoeveelheden, en ik ontwikkel gelukkig ook geen vieze zweetgeuren. Mijn zweet “ stinkt” dus in de meeste gevallen niet. Ik kan tijdens het sporten behoorlijk last hebben van klotsende oksels, waarbij straaltjes transpiratie naar beneden kunnen stromen. Waar ik verder veel waarde aan hecht is een fijne, niet-penetrante geur en dat de deodorants 100% natuurlijk en meukvrij zijn. En liefst vrij van plastic/ plastic verpakkingen. Ik vind een roller en een crème meest prettig in gebruik. Mijn huid onder de oksels is gevoelig, dus zorg ik ervoor dat ik geen deodorants kies die stofjes bevatten die mijn mijn irriteren. Gelukkig is gebleken, dat ik prima tegen baking soda kan, maar ik kan soms toch wat last krijgen.
Ik gebruik geen aparte deodorant voor het sporten, omdat dit niet nodig is, mijn huidige deodorants ( lees daar verderop meer over ) volstaan wat dat betreft meer dan prima. Ik hou van zeer lichte, zoete en milde geuren als kokos, vanille,  citrus en bloemengeuren. Mijn meest favoriete geur is sinaasappelschil-geur / aroma.
Goed.🙂
Alles op een rijtje gezet, kom ik dus tot een deodorant roller en / of crème, die plasticvrij en milieuvriendelijk is verpakt, 100% uit natuurlijke ingrediënten bestaat en een fijne lichte geur heeft. Qua werking moet het mijn oksels droog houden.  Vanwege de lichte overgevoeligheid onder mijn oksels, kies ik graag voor deodorants met talk. Met deze richtlijnen kan ik een geschikte deodorant kiezen die bij mij past en bij mijn wensen past.

WELK MERK?

Meest belangrijk is de basis van je deodorant, deze moet zoals hierboven uitgelegd voldoen aan jouw persoonlijke wensen. Heb je je richtlijnen bijeen verzameld, dan komt de immens moeilijke klus om het juiste merk te vinden. Er zijn echt ontzettend veel merken die natuurlijke / milieuvriendelijke / plasticvrije deodorants verkopen, ieder gebruikt zijn eigen formules.
Wat ik vooral wil benadrukken is dat jouw huid mijn huid niet is en andersom. Daarom geef ik ook geen echte adviezen voor merken. Ik vertel wel, hoe merken PERSOONLIJK bevallen. Mijn ervaringen kunnen echter totaal anders worden ervaren door iemand anders. Het is daarom goed, om te onthouden, dat je alles altijd moet UITPROBEREN OP JOUW HUID. En niet blind uitgaan van wat iemand heeft geschreven of gezegd over merk die/ dit / dat / zus en zo. Het kan jou goed bevallen, maar ook helemaal niet. Ik zie soms mensen om advies vragen naar een merk, of algemeen genomen. Nu weet je hoop ik, dat dit niet zo werkt. Jouw huid ( een levend orgaan) is anders dan de huid van een ander. Jouw zweet-productie kan geheel anders werken dan die van een ander. Deodorants kunnen hierop dan ook sterk uiteenlopen in hun werking. Als je dit in je achterhoofd houdt, zullen miskopen en teleurstelling kunnen worden voorkomen.
Maar ja, hoe kies je dan iets tussen al die merken? Tja……dat blijft lastig. Uitgaan van je richtlijnen is je grootste houvast. Natuurlijk zijn ervaringen van anderen zinvol, maar vraag verder dan alleen “ hoe bevalt hij jou?” Vraag bijvoorbeeld naar de richtlijnen van de ander, hoeveel keren deze persoon het heeft gebruikt en wat de klachten specifiek zijn. Vaak kom je er dan pas echt achter, dat een deodorant bijvoorbeeld totaal verkeerd is gekozen, niet aan persoonlijke richtlijnen voldoet en daardoor zijn werk niet kan doen. Ook wil niet zeggen dat, waar een deodorant de één irritaties geeft, dit bij de ander ook gebeurt. Het is een zoektocht. Ook ik kan hierover meepraten., het duurde bij mij ook aardig lang tot ik bij deodorants kwam, die ik iedere dag zonder zorgen  kan gebruiken. Ik heb vele mooie merken gehad. Van DR Hauska tot Weleda, van Green People tot We Love The Planet. Allen toppers, maar op langere termijn gingen ze óf irritaties geven, of de werking verminderde ( dit kan bijvoorbeeld het geval zijn door hormonale schommelingen ) Het kan dus ook heel goed, dat je een hele poos een deodorant met veel plezier en tevredenheid gebruikt, maar daar plots opeens de klad in kan komen. Momenteel gebruik ik twee crèmes ( twee verschillende merken) die mij zeer goed bevallen. Ze werken erg goed en ik ben hier erg blij mee. Maar het kan zomaar, dat dit over een paar maanden weer anders is. Wat ik wil zeggen is, dat je eigenlijk nooit echt honkvast vaste merken deodorants kunt gebruiken, hoe graag fabrikanten dit ook willen. Het is nu eenmaal niet zo zwart wit omdat een menselijk lichaam niet zwart-wit is. 😕

MIJN TWEE DEODORANTS VAN HET MOMENT

Dit gezegd hebbend, wordt mij dagelijks gevraagd “ welke” deodorants ik “ goed” vind en welke ik zelf gebruik. Daarom schrijf ik nu dit artikel, om uit te leggen dat dit niet zo makkelijk is te beantwoorden. Onder “ goed” versta ik persoonlijk 100% meukvrij, plasticvrij en milieuvriendelijk. Dat is niet zo moeilijk om te vinden tegenwoordig. Welke deo aan jouw persoonlijke richtlijnen voldoen wel. Dat blijft een spel van uitproberen.
Momenteel ( 2021) gebruik ik de drie verschillende deo-cremes  van SUIT MATTERS en twee verschillende deo-cremes van HAPPINESZ. De deo’s van SUIT, daar was ik nauw bij betrokken en ze bevallen mij nog steeds meer dan goed. Ik wissel ze af en toe af met de deo-cremes van Happinesz, die ik nét zo fijn vind. Ze voldoen ruimschoots aan mijn richtlijnen en houden mij ook tijdens mijn sportuurtjes droog. Ik gebruik nu dus enkel crèmes. Ik vind het een fijne manier om mijn oksels te verfrissen, al hebben velen hier een geheel andere mening over 😁 Ik smeer de restjes wat aan mijn vingers achterblijven gewoon over mijn lichaam uit, omdat zowel de deo’s van SUIT als van Happinesz uit enkel pure ingrediënten bestaan die algemeen gezien erg goed zijn voor de huid. Soms, als ik niet zo snel een crème voor handen heb, smeer ik mijn huid in met wat deodorant crème. Mijn huid wordt er blij van, wat een goed teken is. Veel mensen vinden het onhygiënisch, en niet praktisch. Maar zolang jij je handen voordat je je vingers in het potje stopt wast, is er niets aan de hand. Deel je potje ook niet met een gezinslid. Na gebruik kun je de meeste deo-cremes verder uitsmeren op je huid. Wil je echt niet met je vingers in de pot? Gebruik dan een spateltje om de deo eruit te halen en op je vingertoppen te smeren. Het grote extra voordeel van een crème is, dat je huid daar echt vrolijker van wordt, omdat een crème veel beter door de huid kan worden opgenomen.
Ik hoop, dat ik je met dit artikel op weg heb kunnen helpen om een JUISTE deodorant te kiezen die geheel voldoet aan jouw wensen en behoeften. 

2 Reacties op “Hoe kies je een deodorant die bij jou past?

  1. Ik ben fan van loveli deosticks, ben ze gaan gebruiken omdat ik door hormoon behandeling anders ging zweten en dan met name een hele sterke geur vanaf kwam. Loveli smeer ik 1 X per dag op, en je ruikt niks.
    Het zit wel in plastic verpakking, maar je kan daarna een navulling kopen. De houder is recyclebaar.

  2. Twee jaar geleden heb ik een deoroller van Urtekram gekocht. De glazen verpakking en rollerdop heb ik bewaard. Die gebruik ik nu voor mijn eigen DIY deo.
    Deze werkt SUPER tegen zweetlucht. Zelfs mijn puberzoon, die best sterk kon ruiken, ondanks het gebruik van gewone deo, heeft geen last meer van zweetlucht. Het is heel simpel te maken door een halve theelepel bakingsoda met een mespunt xanthaangom te mengen. Dat bevochtig je met een klein scheutje kokend water en even goed mengen. Daarna nog wat heet water erbij en verder oplossen. Vul het flesje ermee en vul eventueel nog aan tot het vol is. Dopje erop en het is klaar voor gebruik. Je kunt er indien gewenst een geurtje aan toevoegen met wat druppels etherische olie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *