Is deodorant schadelijk of niet?

Deodorant……wie gebruikt het niet? Nou ja…..wie het niet gebruikt kun je al snel “ ruiken” 😉 Deodorant is een vast onderdeel van onze standaard dagelijkse verzorging. Iedere morgen na het wassen/douchen en tanden poetsen rollen, smeren of sprayen we er flink op los. Jarenlang was er geen “ geurtje” aan de lucht. Totdat er afgelopen jaren wat verontrustende geluiden in de media verschenen. Sindsdien liggen deodorants een beetje onder vuur, en blijven de verhalen doorstromend verschijnen op internet. Want deodorant zou kankerverwekkend zijn, het risico op borstkanker verhogen en inademen zou schadelijk zijn voor de longen en andere organen kunnen aantasten. Dit zijn allemaal aardig zorgwekkende geluiden. . Is het allemaal onzin? Of klopt er wel degelijk iets van? Ik zocht het uit.
ALUMINIUM
We worden via verschillende bronnen blootgesteld aan verschillende vormen van aluminium. Een grote bron is het gebruik van deodorant met aluminiumchloride als werkzame stof om de zweetklieren tijdelijk te blokkeren en daardoor het zweten te verminderen.
ONDERZOEK

Om zo dicht mogelijk in de buurt te komen van de menselijke blootstelling gebruikten de wetenschappers in het onderzoek een hoeveelheid aluminium die gelijk is aan de hoeveelheid die in de menselijke borst gevonden wordt bij dagelijks gebruik van aluminium bevattende deodorant onder de oksel. Omdat mensen deodorant meestal dagelijks en gedurende hun hele volwassen leven gebruiken werd er in dit onderzoek gekeken naar het langetermijneffect. Uit het onderzoek bleek, dat aluminium in de vorm waarin het in deodorant aanwezig is en op de manier zoals het wordt gebruikt, het DNA mogelijk kan beschadigen. Dit veroorzaakt veranderingen in gezonde borstepitheelcellen (vergelijkbaar aan die van de mens) van muizen waardoor gezonde borstcellen tumoren vormen en kunnen uitzaaien. Er werden uitzaaiingen gevonden naar longen, hersenen en lever. De onderzoekers keken in vitro, dus in een kweekschaaltje, maar ook werden er onderzoeken gedaan op muizen om de mens zo dicht mogelijk te benaderen. Een van de wetenschappers uit dit onderzoek vergelijkt aluminiumchloride met asbest. Ook deze stof was goedkoop waardoor de industrie het graag en vooral veel in gebruik nam. Ook hier bleek, dat het mogelijk kankerverwekkend zou zijn, maar mensen bleven het, net als nu met aluminiumchloride in deodorants, in twijfel trekken. De bewijzen begonnen zich echter op te stapelen en uiteindelijk kwam er pas na 50 jaar een verbod.
WAT ZEGT DE FABRIKANT?
Een van de fabrikanten van verschillende merken deodorant, Unilever, komt met een tegenreactie dat het gebruik van aluminium bevattende deodorant geen kwaad kan en dat ze uitgebreid getest worden. Zij baseren deze conclusie echter op de voor hun geldende regels: het testen van aluminium op bacteriën. Een effect van een stof op bacteriën is doorgaans niet een goed model om het effect op dierlijke en/of menselijke cellen te voorspellen. Daarom is het goed dat er nu eindelijk gekeken is naar het effect op zoogdiercellen, in dit geval muizen. Dit is een belangrijke volgende stap richting onderzoek naar het effect op mensen..

WAT NU?
Alhoewel er tot nu toe nog maar weinig alarmbellen lijken af te gaan, adviseren de bovengenoemde wetenschappers, om reguliere deodorants met aluminiumchloride te mijden. Zij adviseren dit niet alleen voor vrouwen, maar ook voor mannen en kinderen. De industrie is gaan merken, dat de verkoop van deodorants is gedaald. Zij stappen daarom steeds meer over op aluminiumchloride-vrije deodorants, en spelen marketingtrucjes op ons uit met puur, natuurlijk en biologisch. Ook Unilever stort zich op de trend, door met nieuwe technieken te komen om zoveel mogelijk verpakkingsmaterialen ( aluminium) te besparen. De fabrikanten die al reeds geen aluminiumchloride in hun deo’s verwerkten komen met grootschalige reclamecampagnes om te verduidelijken dat hun deo’s “ gifvrij” en natuurlijk zijn, met “ 0% aluminium”.

- Parfum en geurstoffen (lichaamsgeur maskeren en fris gevoel).
- Olie (huid kalmeren en verzachten). Bijvoorbeeld glycerine of plantaardige olie zoals Helianthus Annuus (zonnebloemolie).
- Alcohol (droogt snel en koelt).
- Silica (absorberen van vettig zweet op de huid).
- PEG-8 distearaat (maakt het afwassen van het product gemakkelijk).
- Zouten (verminderen zweetafscheiding). Bijvoorbeeld aluminiumchloorhydraat (in deodorant) of alumuniumzirkonium tetracholohydrex gly (in antitranspirant).
- Drijfgas (nodig bij spuitbussen). Bijvoorbeeld butaan, isobutaan en propaan.
- Dragers (vloeibaarheid, verspreiden over de huid). Bijvoorbeeld water, cyclomethicoon en disteardimonium hectoriet.
- Structuurmiddelen (ingrediënten bij elkaar houden). Bijvoorbeeld ricinusolie, 18-36 triglyceridezuur, stearaat en stearylalcohol.

100% NATUURLIJK
De markt van aluminiumvrije deodorants groeit momenteel explosief. Er zijn steeds meer merken die aluminiumvrije deodorants produceren en er zijn zelfs merken die geheel natuurlijk zijn en dus geen enkele deodorant maken met aluminium.Het zijn met name deze merken die met grote letters claimen dat zij aluminiumvrij zijn. Hiermee verwijzen ze naar aluminiumchloorhydraat, aluminiumchloride, aluminiumhydroxybromide of aluminium zirkonium.De Crystal deodorants zijn nu razend populair onder bewuste consumenten die zoeken naar een goede aluminiumvrije deodorant. Echter, soms hebben deze deodorants een ander ingrediënt, aluin of alum genaamd. De meest voorkomende aluin is kaliumaluin (potassium alum), ofwel kaliumaluminiumsulfaat (potassium aluminium sulfate).Kaliumaluin is een natuurlijk mineralenzout waarvan de moleculen zo groot zijn dat ze niet kunnen worden geabsorbeerd door je huid. Ze vormen een beschermende laag op je huid die de groei van bacteriën remt. Uiteraard is dit een veel beter alternatief dan de antitranspiranten die in de huid binnendringen.Aluminiumvrije deodorant hoeft uit niets anders te bestaan dan natuurlijke ingrediënten, eventueel aangevuld met essentiële oliën voor een verfrissende geur. Chemicaliën zoals triclosan en propyleenglycol, welke beide je hormonen ontregelen, zijn helemaal niet nodig in een deodorant. Ook stoffen als kaliumsorbaat (potassium sorbate) horen niet op je huid thuis. Populaire en veelgebruikte deodorants zoals Axe, Dove (ja, óók Dove Sensitive of Dove Women Pure), Rexona (ja, óók Rexona Mineral Pure), Niveau (ja, óók Nivea Sensitive & Pure) en Sanex deodorant bijvoorbeeld. En nee, Sanex deodorant zero% bevat inderdaad géén aluminiumchloorhydraat maar in plaats daarvan potassium alum (kaliumaluin dus). Maar wél dimethicone (ofwel siliconen…). Vichy koop je niet voor niets in een apotheker, ook daarin zit aluminium. Nee inderdaad, niet in de Vichy deo zónder aluminium, maar deze bevat dan ook weer dimethicone en alcohol.
MAAK HET ZELF!

Interssant artiekel , ik ben al benieuwd naar de geteste deodorants .
Hoi Monique, ben benieuwd naar je artikel met de tests. Ik heb zelf inmiddels Loveli uitgeprobeerd maar blijk helaas enorm allergisch voor de natriumcarbonaat. Zelfs de sensitive versie met minder natriumcarbonaat irriteert nog te veel, rode vlekken en jeuk 🙁 Daarom overgestapt op Nuud maar daar krijg ik weer ontstoken zweetklieren van onder mijn oksels. Beiden deden hun werk overigens wel goed, Loveli wel beter dan Nuud bij mij, want ik zweet meer dan gemiddeld.
Ik word een beetje wanhopig… hoop dat jouw tests me nog een optie kunnen bieden!
Ook ik ben blij met je onderzoeken, je hebt het tot nu toe erg goed beschreven wat er omgaat in deo-land!
Zelf vind ik Weleda citrus erg fijn, maar vooral voor mijn dochter die in de horeca werkt zoek ik nog steeds naar een hippe koop variant.
Anders is ze snel geneigd om een Unilever product onder haar oksels te spuiten en daar ben ik het NIET mee eens!
Ik gebruik ook wel eens deodorant zonder aluminium, maar je zweet gewoon erdoorheen, dus je blijft vochtige oksel houden en de geur houd het ook niet goed tegen. Overigens gebruik ik in de winter zelden deo. En probeer het sowieso zo min mogelijk te gebruiken. Ben nog steeds zoekende.
Ik ben benieuwd naar de Deo test. Nuud ook geprobeerd maar je ruikt toch zweet lucht.
de deo test is reeds lange tijd al on line. Warme groet!
“Ben en Anna” (te kop bij PuurMieke houdt heel lang en rukt lekker (ik gebruik Nordic Timber). Ook loopt deze niet uit – bij de DIY-deo blijven nog wel eens vlekken achter in de kleding.
Fijn stukje heb je geschreven. Maar bij het zelf maken van deo, bakingsoda schijnt niet goed te zijn voor je huid toch? Omdat het een hoge HP waarde heeft.. weet je hier iets meer over?
Ben heel benieuwd hoe je tegen ,ben en Anna ( Holland en barrets) kijkt
Weer iets nieuws😊