Zelf deoderant maken…zo gefikst!

Alhoewel het een beetje ” off topic” is op deze website, omdat ik mij niet verdiep in uiterlijke meukvrije verzorging, wil ik toch mijn zeer gemakkelijke recept delen, om zelf deoderant te maken. Ik ben zelf jarenlang op zoek geweest naar een deo waar ik geen last van had. Ik ben van sprays naar rollers gegaan, van sticks naar biologische alternatieven. Deze laatste waren zo’n beetje mijn eindpunt, maar ik vind de biologische rollers en sticks waanzinnig duur.

SAM_1099

Ongeveer drie jaar geleden kreeg ik via een Engelse website het idee om zelf deo te maken. Dat bleek namelijk kinderlijk eenvoudig. Toch had ik er zo mijn bedenking bij, omdat ik dacht dat deze homemade deo vast niet zo goed was als mijn biologische roller. Die gaf mij tenslotte een 24 uurs garantie dat ik niet naar rare en vooral NARE zweetluchtjes ging ruiken en dat ik geen klotsende oksels kreeg . Toch heb ik mij eraan gewaagd en ik ben zo blij, dat ik dit heb gedaan! Want oei, wat scheelt mij dit veel geld! De ingrediënten heb ik altijd wel standaard in huis. En het zijn ingrediënten die je ook kunt eten, dus meest zuivere deo kun je je niet wensen ;0

 

Voor het standaard recept heb je niet meer dan drie ingrediënten uit je keukenkast nodig. Namelijk BAKING SODA, ARROW ROOT ( of maïzena, of johannes broodpitmeel) en zuivere kokosolie. Daaraan kun je nog van alles toevoegen. Zoals zuivere olien als lavendel of pepermunt. Je kunt je deo extra effectief maken door er bijvoorbeeld extra aloe vera sap ( puur) toe te voegen, of tea tree oil. Deze verzorgen je oksels meteen. Dit simpele recept gebruik ik eigenlijk standaard, omdat deze mij het meest bevalt. Ik ben 24 uur okselfris! Ik wil je aanraden, om wel voor de meest zuiverste kokosolie te kiezen.  Dit heeft absoluut invloed op de kwaliteit van je deo. Je doet vreselijk lang met een potje , daarom is het best belangrijk, dat je goede ingrediënten gebruikt.

WAT HEB JE NODIG?

Dit recept is bij mij de grote favoriet. Het ruikt lekker en mijn oksels zijn zijdezacht. Ik heb ook geen last van zweetvlekken in mijn kleding. Wat heb je nodig:

 • Goede baking soda. Bijvoorbeeld de originele uit Amerika, van ” Arm & Hammer”. Deze kun je kopen bij de toko, en bij Jumbo supermarkten. De baking soda uit de biowinkel volstaat ook.
 • Zuivere kokosolie. ( royal Green )
 • Arrow root. Je kunt ook kuzu, of biologische maïzena gebruiken
 • pure aloë vera sap Uiteraard zijn de echte bladeren zeer moeilijk te krijgen. Je kunt daarom ook voor 100% pure biologische aloë verasap gaan.
 • Lavendel olie

SAM_1097

HOE MAAK JE HET?

Zet de pot kokosolie in een kom met heet water, zodat deze vloeibaar wordt. Roer in een schoon klein glazen potje twee eetlepels baking soda, twee eetlepels arrow root, drie eetlepels aloë vera, en enkele druppels lavendel olie. Roer dit door elkaar. Voeg de vloeibare olie toe en vul het potje drie kwart vol. Roer alles goed door elkaar. Laat ongeveer een uurtje staan om terug te stollen.

SAM_1099

GEBRUIK

Gebruik liefst een klein spateltje, zo hou je je deo zo steriel mogelijk Smeer steeds een heel klein erwtje onder iedere oksel. Je doet ongeveer 5/6 maanden met een potje! Bewaar op kamertemperatuur.

20 Reacties op “Zelf deoderant maken…zo gefikst!

 1. Super fijn voor je Monique en heerlijk puur natuur. En inderdaad, baking soda haalt niet alleen de nare geurtjes uit je koelkast, maar ook je oksel, werkt fantastisch!
  Kanttekening: niet iedereen kan tegen baking soda!! ???? Sommigen hebben al na een paar dagen rode bultjes, ik na een paar weken. Diverse recepten geprobeerd, minder dit en meer dat, helaas, nooit baking soda voor mij ????
  Nu heb ik recept met diatomaceous earth, ofwel diatomeeënaarde ofwel kiezelaarde. Dat heeft ook geur-vangende eigenschappen en geheel zonder bultjes! ???? Wel moet ik 1 of 2 keer bijsmeren, maar dat kan natuurlijk liggen aanneemt overgang en opvliegers etc ????????
  Ik zal het recept nog plaatsen.

  • Dag Astrid,
   Bedankt voor je berichtje. Het geldt uiteraard met ALLES zo, dat sommigen daar overgevoelig op kunnen reageren. Ik krijg last van gojibessen. Sommigen reageren op fruitsoorten, enz enz. Dit geldt voor alles. Warme groet

 2. Shalom Monique

  Waar koop jij de lavendelolie?
  Ik ga dit maken, dank je wel.
  Groet

  • Je kunt olie vinden bij o.a de Tuinen, biowinkels en via internet.

 3. Kan je ook bv de aloë vera gel gebruiken? Ik heb die staan van de tuinen, eigenlijk voor het gezicht maar het is een doorzichtige gel

  • Als het 100% puur aloë vera is, dan wel 😉

 4. Hallo Monique, van alle ingrediënten staat hoeveel je ervan moet gebruiken. Alleen niet met de kokosolie. Ik zou dit heel graag willen maken en gebruik nu We love the planet. Heel fijn en ruikt lekker. Maar wel aan de prijzige kant. Dus misschien lukt dit.

  • die moet je laten smelten en het potje drie kwart mee vullen 😉 Staat erbij 😉 Succes!

    • dat maakt niets uit, gewoon het potje wat je hebt vullen 😉

     • Ik denk dat Selma zich afvraagt wat nou precies de verhouding van de ingredienten is in jouw recept. Ik heb dezelfde vraag namelijk. Een pot van een liter is een potje als je het naast een pot van 10 liter zet. Jampotjes kom ik in de supermarkt tegen in sterk variërende formaten. Een potje is dus een rekbaar begrip daarom in een recept niet heel duidelijk. Dus bedoel je een potje van 200ml, eentje van 400ml misschien, of een halve liter?

 5. TIP! niet meteen na het scheren onder je oksels smeren.. BIJT! 😉

 6. Hallo Monique, omdat er verschillende oliën gebruikt worden, krijg je dan geen vetvlekken in je kleding dan ? dat lijkt me zo raar. En helpt het ook om minder te transpireren of alleen tegen luchtjes ? Ik denk dat het ik het wel eens ga proberen, want inderdaad, al die rotzooi onder je oksels…..dat kan nooit goed zijn.

  Graag hoor ik van je, Groetjes Corina

  • Hai Corina,
   Nee hoor, je krijgt geen vlekken en mijn ervaring is dat je ook niets ruikt! Succes1

 7. Ik gebruik nu al een tijdje gewoon een blokje aluin van de mannenafdeling. Het is exact hetzelfde spul als in de ‘crystal deodorants’ zit, maar dan voor twee euro. Het gaat lang mee en ik ben er heel tevreden over. Ik heb geen spuitbussen meer nodig, geeft alleen een kartonnen doosje als afval en kost bijna niets. Nou ben ik niet een grote zweter, maar dit zorgt ervoor het er gewoon geen geur ontstaat, ook niet bij stress-zweten. Het werkt beter dan de gemiddelde deo bij mij.

 8. Bedankt voor het recepet!
  Even een vraagje, het ging namelijk enorm ‘schiften’ bij mij.. is dat de bedoeling?
  ga het dit weekend testen met hiken in de Ardennen 🙂 ..
  ( gebruikte al baking soda, depte het gewoon onder mijn met kokosolie ingesmeerde oksels.. werkt ook prima so far, gebruik kokosolie sowieso als ‘bodylotion’ beetje jasmijnolie erdoor, heerlijk! )

 9. Hallo,
  Bedankt voor het recept!
  Ik ga het zeker uitproberen.
  Wat zou je als alternatief voor de kokosolie kunnen gebruiken voor iemand die heel erg allergisch voor kokos is?

  Bedankt!

 10. Hi Monique,

  Kan ik aloe verauit de plant gebruiken, ik heb er 5 staan :). En wat is de verhouding. En heb ik ook een conserveringsmiddel nodig of niet?

  Bedankt en groetjes,
  Sanda

 11. Ik heb alleen kokosolie, baking soda en maiszetmeel gebruikt. En dat werkt super goed voor mij.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *