Arrowroot

Nu dat we graag gezonder willen bakken, zijn ook natuurlijke bindmiddelen in de spotlights gekomen. Eentje daarvan is arrowroot. Wat is het, en wat kun je ermee?

IMG_0741

Arrowroot is een 100% natuurlijk bindmiddel. Het wordt gemaakt van de pijlwortel-stok, een grote tropische plant die vooral veel voorkomt in de regenwouden van Zuid en Midden Amerika. Ze zijn wit/goudgeel van kleur,  zijn lang, en vrij breed. Het wordt vooral gebruikt om zetmeel uit te winnen. Dit zetmeel wordt gebruikt als aardappelzetmeel en/of maïzena in veel biologische en natuurlijke producten. Arrowroot is een hoogwaardig zetmeel. Het bevat geen vet en is erg makkelijk verteerbaar in ons lichaam. Maar het kent nog veel meer goede gezondheidsvoordelen: het is vrij van gluten, en laat zich perfect verwerken in alle voeding en heeft een hogere voedingswaarde dan andere bindmiddelen. Biologische arrowroot is de beste keuze: deze soorten hebben alleen de hoognodige bewerkingen ondergaan. Verder is het niet gemanipuleerd of chemisch verwerkt.

Arrowroot heeft een enorme bindkracht. Het bindt al op een vrij lage temperatuur. Het heeft een neutrale smaak (geen aroma’s) waardoor het je gerecht/recept niet beïnvloed in smaak. Een groot bijkomend voordeel is ook: het verliest zijn bindkracht niet na verloop van tijd, wat wel gebeurt bij bindmiddelen op basis van meel/bloem. Het kan overal in worden gebruikt:  in zoete maar ook zure gerechten.

Het gebruik kun je het beste hanteren onder de stelregel: de helft minder dan gewoon bindmiddel. Anderhalf theelepeltje bindt 0,25 liter vloeistof. Anderhalve theelepel arrowroot vervangt een eetlepel meel. Twee theelepels arrowroot vervangt een eetlepel maïzena.

Arrowroot bindt ook nog na verhitting, het is dus meest verstandig om na het bereiden nog even enige tijd door te blijven roeren.

Je kunt arrowroot kopen in de biowinkel en in diverse toko’s.

8 Reacties op “Arrowroot

 1. Oh Monique, ben erg blij met jouw geschreven wijsheid, wordt er vrolijk van en leer veel van je!
  Mooie feestdagen en een supergezond 2015 gewenst!
  Thanks!

 2. Laatst arrowroot gekocht in de biowinkel .
  Ik meng het eerst in koud water in doe het daarna in de saus . Mijn ervaring is dat de saus heel glibberig Indikt . Is dat eigen aan dit product ?
  We kunnen geen lactose, soja of gluten verdragen .

  • Hai,

   Wat bedoel je precies met ” glibberig”? Na het indikken of tijdens? Het is belangrijk, dat je goed blijft roeren. Ikzelf gebruik kuzu, dit is echt perfect spul 😉 Helaas wel wat prijziger, maar als je de ongeraffineerde ( grijze) inkoopt scheelt dat wel. Kijk even in hert meukvrij ABC bij kuzu. Succes en warme groet!

 3. Lieve mensen kijk eens op mens en gezondheid bij arrowroot,je zult versteld staan van de medicinale werking!!

 4. Is arrowroot hetzelfde als kuzu, dacht dat ik dat gelezen had!Gewoon een andere vertaling? Hoeveel moet je oplossen van kuzu in water om diaree te stoppen?

  • het is niet hetzelfde nee. Maar het zijn beide bindmiddelen. Kuzu is nooit bewezen dat het werkt tegen diaree. Lees mijn artikelen over Kuzu en arrowroot er even op na, beterschap en warme groet!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *