Arrowroot
Nu dat we graag gezonder willen bakken, zijn ook natuurlijke bindmiddelen in de spotlights gekomen. Eentje daarvan is arrowroot. Een wat vreemde naam, maar een enorm veelzijdig bindmiddel!
Wat is arrowroot precies?
Arrowroot is een 100% natuurlijk bindmiddel. Het wordt gemaakt van de pijlwortel-stok, een grote tropische plant die vooral veel voorkomt in de regenwouden van Zuid en Midden Amerika. Ze zijn wit/goudgeel van kleur, zijn lang, en vrij breed. Het wordt vooral gebruikt om zetmeel uit te winnen. Dit zetmeel wordt gebruikt als aardappelzetmeel en/of maïzena in veel biologische en natuurlijke producten. Arrowroot is een hoogwaardig zetmeel. Het bevat geen vet en is erg makkelijk verteerbaar in ons lichaam. Maar het kent nog veel meer goede gezondheidsvoordelen: het is vrij van gluten, en laat zich perfect verwerken in alle voeding en heeft een hogere voedingswaarde dan andere bindmiddelen. Het is rijk aan kalium, ijzer en bevat diverse B-vitaminen. Ook heeft een studie uit 2012 aangetoond, dat arrowroot ons immuunsysteem kan versterken. Biologische arrowroot is de beste keuze:.. deze soorten hebben alleen de hoognodige bewerkingen ondergaan. Verder is het niet gemanipuleerd of chemisch verwerkt. Dit heeft zeker invloed op de uiteindelijke voedingswaarden.
Hoe werkt het, en hoe gebruik je het?
Arrowroot heeft een enorme bindkracht. Het bindt al op een vrij lage temperatuur. Het heeft een neutrale smaak (geen aroma’s) waardoor het je gerecht/recept niet beïnvloedt in smaak. Een groot bijkomend voordeel is , dat het zijn bindkracht niet verliest , wat wel gebeurt bij bindmiddelen op basis van meel/bloem. Het kan overal in worden gebruikt: in zoete maar ook zure gerechten. Het is belangrijk, om eerst een PAPJE je maken van arrowroot met wat water, en pas AAN HET EINDE VAN EEN KOOKTIJD TOE TE VOEGEN. Zoals eerder geschreven heeft het een zeer grote bindkracht, maar als je alles te lang doorkookt, zal de binding juist verloren gaan.
Het gebruik kun je het beste hanteren onder de stelregel: de helft minder dan gewoon bindmiddel. Anderhalf theelepeltje bindt 0,25 liter vloeistof. Anderhalve theelepel arrowroot vervangt een eetlepel meel. Twee theelepels arrowroot vervangt een eetlepel maïzena.Arrowroot bindt ook nog na verhitting, het is dus meest verstandig om na het bereiden ( van het vuur af gehaald ) nog even enige tijd door te blijven roeren.
Arrowroot is goed bestendig tegen zuren, wat erg fijn is als je zure ingrediënten wilt binden. Je kunt het eindproduct ook prima invriezen, ook tegen invriezen is de bindkracht bestand. Je kunt het beste kiezen voor biologische arrowroot. Deze alternatieven zijn hoogst in kwaliteit en voedingswaarden. Je kunt bijvoorbeeld HIER een zeer voordelige, biologische arrowroot bestellen. Met arrowroot kun je alles wat je ook met bijvoorbeeld aardappelzetmeel en maizena kunt. Dat betekent dat je :
- soepen en sauzen kunt binden
- pudding kunt maken
- dranken kunt verdikken
- vla kunt maken
Maak bijvoorbeeld deze verrukkelijke kokosvla eens! Je kunt alle soorten plantaardige melkvervangers gebruiken. Ik maak altijd zelf mijn melk-achtige drankjes, bijvoorbeeld met havermout . KLIK HIER om dit binnen 5 minuten te maken. Als je deze havermelk hebt gemaakt is het nog een fluitje van een cent om kokosvla te maken!
Wat heb je nodig?
- 750 ml havermelk
- circa 10-11 druppels Mo’s favorite stevia
- 25 gram arrowroot + wat water
….en zo maak je het:
Verwarm in een pan de melk en stevia. Maak een papje van de arrowroot met wat water. Zodra de melk kookt, het papje in één keer toevoegen aan de melk en blijven roeren tot de vla de gewenste dikte heeft bereikt. Haal de pan van het vuur en roer nog even door. Laat afkoelen. Giet over in een schone, glazen fles en bewaar in de koelkast. Consumeer zo snel mogelijk.
Oh Monique, ben erg blij met jouw geschreven wijsheid, wordt er vrolijk van en leer veel van je!
Mooie feestdagen en een supergezond 2015 gewenst!
Thanks!
Laatst arrowroot gekocht in de biowinkel .
Ik meng het eerst in koud water in doe het daarna in de saus . Mijn ervaring is dat de saus heel glibberig Indikt . Is dat eigen aan dit product ?
We kunnen geen lactose, soja of gluten verdragen .
Hai,
Wat bedoel je precies met ” glibberig”? Na het indikken of tijdens? Het is belangrijk, dat je goed blijft roeren. Ikzelf gebruik kuzu, dit is echt perfect spul 😉 Helaas wel wat prijziger, maar als je de ongeraffineerde ( grijze) inkoopt scheelt dat wel. Kijk even in hert meukvrij ABC bij kuzu. Succes en warme groet!
Kan je daar een bechamelsaus mee maken?
je kunt er alles mee binden, dus ja 😉
Lieve mensen kijk eens op mens en gezondheid bij arrowroot,je zult versteld staan van de medicinale werking!!
Is arrowroot hetzelfde als kuzu, dacht dat ik dat gelezen had!Gewoon een andere vertaling? Hoeveel moet je oplossen van kuzu in water om diaree te stoppen?
het is niet hetzelfde nee. Maar het zijn beide bindmiddelen. Kuzu is nooit bewezen dat het werkt tegen diaree. Lees mijn artikelen over Kuzu en arrowroot er even op na, beterschap en warme groet!
Kuzu verzacht alle maagdarm narigheid ,en je kunt gewoon bv paar brokjes in koud water oplossen en bv voegen bij groentes die je in een bodempje water kookt en even meekoken,paar minuutjes. Het heeft een neutrale smaak en is zeer medicinaal ,in de Oosterse geneeskunde al heel lang bekend voor verzachtende werking bij maagdarm malaise. Ik zou het zelf niet voor vla e.d. gebruiken ,veel te duur voor mijn budget,maar ik heb het altijd in de keuken voor af en toe door de groentes .
Dag Monique, klopt het dat arrowroot ook als glutenvervanger kan dienen in glutenvrij brood? Ik heb een recept gehad met: glutenvrije bloem, een zetmeel zoals arrowroot, een bindmiddel zoals psylluimvezel water, zout en wijnsteenzuurbakpoeder. Klopt dit volgens jou zo?
nee, arrowroot is eeen bindmiddel, geen middel om meer volume en elasticiteit te verkrijgen. Succes
Dankje Monique, heb je een tip wat ik dan wel als natuurlijke vervanger van de gluten (het zetmeelhoudend bestanddeel) kan gebruiken bij het glutenvrij meel, pdyliumvezels, bakpoeder, zout en water? (Maniok dat soms wordt voorgesteld, , dus cassavemeel mag ik niet eten wegens intolerantie)