Supersnel en STIK goedkoop zelf liters havermelk maken, zonder apparaten / doeken , in nog geen 5 minuten!

Over melkvervangers heb ik al heel veel geschreven. Vooral over hoe duur en commercieel ze vooral zijn. KLIK HIER om daar alles over te lezen. Wat ik vooral probeer is om consumenten bewust te maken, en hen op deze manier ontzettend veel geld te kunnen besparen. Ook heb ik op vele manieren duidelijk gemaakt hoe je zelf eenvoudig melkvervangers kunt maken. IN DIT ARTIKEL leg ik bijvoorbeeld uit hoe je stap voor stap zelf melkvervanger kunt maken. Alhoewel dit artikel laat zien in beeld hoe eenvoudig het is, lijken mensen dit nog steeds een brug te ver te vinden. Ze denken nog steeds dat het ” teveel gedoe” is. Of vinden het nog steeds ingewikkeld. Of denken nog steeds dat het een tijdrovend werkje is. En vinden de aanschaf van bijvoorbeeld hydrofiele doeken, of een blender een te grote investering.

 

Voor al deze mensen heb ik ook een oplossing. Want je kunt havermelk ( of andere melk op basis van graan) ook zonder apparaten en zelfs ( uitknijp) doeken maken, en ook binnen nog geen 5 minuten tijd. Alles wat je nodig hebt is havermout, en water, en als je je drank een zoete smaak wilt geven, enkele druppels zuivere stevia. Ik vind het zelf bijvoorbeeld verrukkelijk om een haver kokos-drink te maken, door enkele druppels kokos stevia te gebruiken. Maar dat hoeft natuurljk niet. Je kunt ook je drink gewoon naturel houden. Je kunt het tevens zi duur maken als je wenst. Maar je kunt op zijn goedkoopst aan de investering niet meer dan € 50 eurocent kwijt zijn, waarmee je liters havermelk kunt maken! Ja, echt waar, voor 50 eurocent kun je LITERS havermelk maken. 

 

HOE DAN….?

Dat is namelijk de allergrootste grap die de voedsel en levensmiddelenindustrie met ons uithaalt. Er wordt GIGANTISCH verdiend op water. Want daar bestaan al die hippe pakken melkvervangers for het grootste deel uit. In mijn verhelderende artikel leg ik je dit allemaal haarfijn uit. Aan ons de keuze of we ons als een stel mafkezen een oor aan laten naaien, of dat we zelf eens wat slimmer gaan worden en het zelf gaan maken. Als je het op zijn goedkoopst wilt, als je bijvoorbeeld erg weinig te besteden hebt, kun je 500 gram havermout voor €50 eurocent in alle supermarkten kopen. Deze havermout is volkoren, en bevat net zoveel voedingswaarden als biologische alternatieven of grovere vlokken. Het enige verschil zit hem in de genetische manipulaties. Als je daar iets op tegen hebt kun je het beste voor biologische varianten kiezen, maar qua voedingswaarden ontloopt het elkaar nauwelijks tot niets. Dit geldt zeker ook voor de duurdere, hippere merken als Quaker. Dit heeft geen enkele meerwaarde op de goedkopere soorten. Laat je geen poot uitrukken, kijk naar de voedingswaarden op verpakkingen n ontdek ook, dat het helemaal niets tot nauwelijks iets verschilt.

 

Er zijn ook goedkope biologische varianten in supermarkten verkrijgbaar, deze kosten gemiddeld € 99 eurocent per 500 gram ( LIDL )  Wil je dus graag gaan voor GMO vrij, kun je deze kiezen. Dan kost het je € 50 eurocent meer, ook een bedrag waar je wel overheen kunt komen. Linksom of rechtsom, welke havermout je ook kiest, je bent ALTIJD 6-8 X VOORDELIGER UIT DAN HIPPE MELKVERVANGERS Denk ook aan de milieubelasting van al die hippe pakken. De plastic doppen alleen al zorgen voor een enorme plastic soep. 

Veel mensen denken onterecht dat het veel gedoe is, om zelf voortaan je melk-achtige dranken te maken. Ik heb dit al meerdere keren geloofd te ontkrachten d.m.v artikelen en filmpjes waarin ik laat zien dat het echt zo moeilijk niet is Maar toch…..er is altijd wel IETS te bedenken om toch voor gemak ( en dus de voedsel en levensmiddelenindustrie ) te kiezen. Blender te duur in aanschaf, de doeken zijn onvindbaar, gedoe met steeds doeken even omspoelen onder de kraan……er valt altijd wel weer WAT te verzinnen. Daarom kom ik nu met een recept, waar gewoonweg niets tegenin is te brengen. Het is zo kinderlijk eenvoudig dat je dit ook  letterlijk door kleine kinderen kunt laten doen, er komen geen geavanceerde dure apparaten aan te pas en ook hoef je niet op zoek te gaan naar doeken. En duur? Als je € 50 eurocent op zijn goedkoopst al duur vind maar wel gewoon de peperdure pakken melkvervangers koopt, dan denk ik serieus dat je eens moet gaan kijken naar hoe jij redeneert.

Okay, laten we in beeld uitleggen hoe je in nog geen vijf minuten een volle kom havermelk produceert. Strooi een ruime hoeveelheid, circa 150-200 gram per anderhalve liter melk, in een kom. Het maakt in principe niet eens uit hoeveel havermout je per keer gebruikt, want je krijgt linksom of rechtsom altijd een melk-achtige drank. Wat belangrijk is : WAS JE HANDEN GRONDIG, EN DROOG ZE GRONDIG. Controleer ook of je nagels schoon zijn. Het is erg belangrijk omdat je je handen gaat gebruiken in plaats van apparaten en doeken. Of gebruik latex-vrije handschoentjes.

Als je een gezoete melkvervanger wenst, kun je een paar druppels zuivere stevia toevoegen. Ik vind het bijvoorbeeld onwijs lekker om een paar druppels kokos stevia toe te voegen. Dit geeft een waanzinnig lekkere verfrissende kokosmelk-drink. Maar dit hoeft uiteraard niet, dat is helemaal aan jou! Vul de kom vervolgens met water. Ook hier kun je de hoeveelheden zelf bepalen, er zijn geen strikte doseringen. Ik gebruik ongeveer 1500 ml op 150 gram havermout, maar dat is geen vaststaande regel. Je hoeft de mout niet te laten weken.

Roer met je hand door de massa, zodat het water zich snel vermengt met de mout, en de melk-achtige substantie gaat afgeven. Begin voorzichtig met het uitknijpen van de havermout. Je pakt steeds een beetje op en knijpt dit uit, verplaats de uitgeknepen havermout naar een andere kom. Zo ga je door tot alles is uitgeknepen. Je kunt de melk nu het beste nog even zeven om de laatste stukjes havermout eruit te zeven, maar eerlijk gezegd vind ik persoonlijk die stukjes die achterblijven juist lekker. Dat is dus alles. Je havermelk is klaar. Het uitknijpen kost overigens geen tot nauwelijks kracht, dit maakt dit recept ook geschikt voor menen met spier / gewricht/ pols klachten.

Met het uitgeknepen pulp kun je de lekkerste koekjes bakken, door desserts / yoghurt / kwark roeren of er een heerlijke hartige spread van maken door er heerlijke kruiden en wat TeriYakisaus doorheen te mengen. Je maakt er dus nog veel MEER van dan alleen havermelk! Denk eens aan de vele andere producten die je bespaart, zoals dure veganistische spreads! Je slaat veel vliegen in een klap, en dat alles kost je maar € 50 eurocent! 

De havermelk maakt op zijn best als het gekoeld is. Omdat er geen meuk aan is toegevoegd zal de melk gaan verdikken en een groot deel naar de bodem zakken. Dit los je op door steeds de fles weer even goed te schudden. Je kunt de melk ook opwarmen, voor pap. De havermelk kun je precies hetzelfde gebruiken als de gangbare kant en klaar pakken melkvervangers. Het is net zo lang houdbaar in de koelkast. Het is redelijk geschikt om in de koffie te schenken, maar daarvoor adviseer ik je om de barista melk te maken. Dit kun je ook van deze havermelk maken. KLIK HIER om naar het recept te aan.

Ook MEGA MEGA MEGA lekker: ijskoude chocomel! Dit maak je door aan de melk ongeveer 4 eetlepels cacaopoeder  en 15-18 druppels greensweet-steva chocolade toe te voegen, de fles te sluiten en heel goed te schudden. Schud ook hier steeds even opnieuw zodra je het uit de koelkast haalt.

Kortom: snel, eenvoudig, gezond, goedkoop….wat vraag je nog meer? En heb ik je nu eindelijk weten te overtuigen dat je een dief van je portemonnee bent als je een pak melkvervanger koopt? Wees geen domme consument maar een slimme!

 

VRAGEN BEANTWOORD!

Dit artikel is viraal gegaan, en inmiddels zijn velen deze havermelk gaan maken. Ik ontvang echter gigantisch veel vragen, meestal van een zelfde strekking, dat ik heb besloten om dit artikel met een Q en A aan te vullen. Hopelijk heb ik op deze manier al jullie vragen beantwoord!
MOET DE HAVERMOUT NIET WORDEN GEWEEKT VOORAF I.V.M HET FYTINEZUUR?
Nee, dit hoeft niet. Om je dit wat beter uit te leggen, verwijs ik je door naar DIT ARTIKEL, waarin ik dit uitlicht.
WAT DOE IK MET HET HAVERMOUT PULP WAT OVERBLIJFT?
Dit kun je verwerken door toetjes / zuivel/ desserts. Maar je kunt er ook koekjes van bakken. Dit doe je eenvoudig door een oven voor te verwarmen op 180*C, een bakplaat met bakpapier te bekleden, met een lepel bergjes op de bakplaat scheppen en in het midden van de oven ongeveer 25-30 minuten bakken.
Ook kun je er heerlijke spreads van maken door bijvoorbeeld diverse groente en kruiden toe te voegen. Je kunt de pulp ook koken met wat water en stevia, om zo een heerlijke pap te verkrijgen.
KAN IK DEZE HAVERMELK KOKEN?
Ja, je kunt deze havermelk gewoon nét zo gebruiken als kant en klare pakken “ havermelk”. Sommigen ervaren dat de melk echter dik ( dikke pap) wordt. Als dit gebeurt, heb je waarschijnlijk te weinig water gebruikt en teveel havermout. Gebruik dus voor opwarm/ kookmelk meer water in verhouding tot havermout. Blijft het dan toch nog een dikke pap worden, gebruik dan in plaats van een zeef een hydrofiele doek om de havermout uit te knijpen.
KAN IK DEZE MELK IN DE KOFFIE GEBRUIKEN?
Dat kan uiteraard. Maar het is geen koffie en / of baristamelk. Ik heb een zeer eenvoudig recept bedacht om zelf barista / koffiemelk te maken. KLIK HIER. 
KAN IK OOK HAVERVLOKKEN GEBRUIKEN?
Jazeker, dit geeft een wat minder dikke havermelk.
HOE GEEF IK DE HAVERMELK MEER SMAAK?
Je kunt wat druppels zuivere stevia toevoegen, als je geen stevia-fan bent kun je ook een eetlepel erythritol op een liter melk toevoegen. Schud de melk steeds goed voor gebruik.
Je kunt verder aan een liter toevoegen:
– drie/vier saffraan draadjes
– een stukje verse gemberwortel in de fles laten
– twee eetlepels carob-poeder, doen schudden! 
– vers gepureerd zacht fruit als aardbeien, frambozen, bessen, meng dit in een blender door elkaar.
HOE BEWAAR IK MIJN HAVERMELK HET BESTE?
Algemeen genomen kun je de melk in de koelkast bewaren. Daar blijft het ongeveer een week lekker en houdbaar. Onthoud dat je voor gebruik steeds even goed moet schudden. Wat tevens belangrijk is, is dat je koelkast op de juiste temperatuur staat. Als je koelkast te warm staat afgesteld, dan kan de melk ok sneller minder lekker worden. De ideale koelkast temperatuur ligt tussen de 3-4 *C. Leg je fles liefst in het midden van de koelkast, daar is het meest koud.
HOE VOEDZAAM IS DEZE HAVERMELK?
Industrieel wordt er aan plantaardige melk-achtige dranken veel hulpstoffen toegevoegd  om de melk houdbaar en verkoopbaar te houden, en sommigen verrijken de melk extra met extra vitaminen en mineralen. Dit gaat dan om vitaminen en mineralen, die we ook in koemelk tegenkomen als calcium, B-vitaminen en vitamine D. Dit zijn synthetische toevoegingen. Aan vrijwel alle plantaardige melk-achtige dranken wordt zout toegevoegd. Dit is niet alleen om de melk iets meer smaak te geven, ook wordt het toegevoegd om de melk te conserveren. Als je je melk dus ietsje langer wilt bewaren, kun je het beste een klein snufje Keltisch zeezout toevoegen. Dit geeft de melk tevens een kenmerkende smaak.
Omdat de havermelk “ met de losse hand” wordt gemaakt, liggen de voedingswaarden sterk uiteen, maar het is in elk geval een stuk voedzamer dan de kant en klaar pakken uit de supermarkt, die meestal uit hooguit 10% aftreksel bestaat. Met deze havermelk keer je dit juist om, en geeft dit de melk veel meer voedingswaarde .
Wil je je melk verrijken met vitaminen en mineralen? Dat kun je zeer eenvoudig toepassen. In mijn YOU TUBE filmpje laat ik dit zien ( KLIK HIER )
HOEVEEL CALORIEËN BEVAT DEZE HAVERMELK?
Alhoewel ik zeer tegen het tellen van calorieën ben ( KLIK HIER ) kan ik tevens ook geen exacte voedingswaarde berekenen, om dezelfde reden als ik in mijn antwoord bij de vorige vraag gaf. Een richtlijn kan ik wel geven:
100 ml bevat GEMIDDELD ( richtlijn)
– 125 KJ / 30 kcal
– 0,1 gram vet / waarvan 0 gram verzadigd
– 3,5 gram koolhydraten/ waarvan suikers 1 gram
– 1 gram voedingsvezel
– 1,2 gram eiwitten
NOGMAALS: dit is een richtlijn ! Het is sterk afhankelijk van de hoeveelheden havermout waar jij je melk uit perst. Onthoud ook, dat alles wat je zelf nog TOEVOEGT ook in voedingswaarden stijgt,
MAG IK DEZE HAVERMELK OOK AAN MIJN KIND ( EREN ) GEVEN?
Ja, dat is prima. Net als met andere plantaardige melk-achtige dranken het geval is, kun je de havermelk geven aan kinderen VANAF 1 JAAR . De voornaamste reden om een baby tot de eerste jaar geen melkvervangers te geven wordt gezet op het ontbreken van voldoende voedingsstoffen als ijzer, calcium, en vitamine B12.
Geef peuters / kleuters geen liters tegelijk. Tot drie glaasjes per dag is prima.
IS DEZE HAVERMELK GLUTENVRIJ?
In principe is haver / havermout glutenvrij.  In haver komen ook in geringe hoeveelheden (zo’n 20%) glutenachtige eiwitten voor (avenines) In rijst en mais komt dit bijvoorbeeld ook voor. In rijst heet het orizalines, in mais zeines. Doordat deze eiwitten een totaal andere aminozuur samenstelling hebben dan gluten in bijvoorbeeld tarwe, gerst en rogge leveren ze in regel geen directe / in-directe problemen op voor mensen die wat problemen hebben met het verteren van gluten. Echter: avenines kunnen bij Coeliakie-patiënten een nare reactie veroorzaken en dus is dit zeer persoonlijk. Hoe komt het dan dat haver niet wordt verkocht als zijnde glutenvrij van nature, zoals dat bijvoorbeeld wel gebeurt bij boekweit en kikkererwtenmeel enz? Dit komt omdat er (bijna) geen zuivere haver kan worden gekocht. Haver wordt namelijk ook verwerkt in fabrieken waar ook gerst, tarwe en rogge wordt verwerkt en er dus altijd sprake is van mogelijke sporen in haver. Gelukkig bieden steeds meer fabrikanten ook 100% gegarandeerde haver aan.  die echt 100% volledige garantie garandeert op  Deze producten zijn bijvoorbeeld geschikt voor Coeliakie-patiënten, en mensen die om welke reden ook, graag gluten uit hun voeding mijden.
KAN IK ELKE SOORT / VARIANT HAVER GEBRUIKEN?
Qua mout en vlokken wel. De haver korrel kun je ook gebruiken, maar deze dient vooraf goed te worden omgespoeld en gekookt. Veel mensen gebruiken het kookvocht als een drank. Wil je echter melk maken, dan kun je wat van de gekookte haver met water in de blender tot een vloeibare massa maken en dit zeven. Let op: het geeft meer bezinksel op de bodem van je fles. Vergeet dus niet voor gebruik steeds goed te schudden.
KAN IK OOK ANDERE GRAANVLOKKEN GEBRUIKEN?
Zeker! Er zijn in de meeste biowinkels veel verschillende soorten graansoorten in vlokken te vinden. Deze zijn meest glutenhoudend, hou daar rekening mee als je liever om welke reden ook geen gluten wilt consumeren. Fijne graansoorten om melk van te maken zijn:
– roggevlokken
– spelt vlokken
– teff vlokken  ( glutenvrij)
– boekweit vlokken ( glutenvrij)
– gerstvlokken
– gierstvlokken ( glutenvrij )
– 4 mix vlokken of 6- mix vlokken

Staat jouw vraag er niet bij? Laat deze dan hieronder achter.

41 Reacties op “Supersnel en STIK goedkoop zelf liters havermelk maken, zonder apparaten / doeken , in nog geen 5 minuten!

 1. Top!!!
  Heb je ook een tip hoe je de barista vorm kan maken die je gebruikt om cappuccino te maken?

  • zie recepten op de website. Tik in zoekbaslk ” baristomelk” in

   • Alhoewel ik al enige tijd de havermelk maak vind ik het wanneer ik er bv boekweit in doe en dus kook en als ontbijt eet, vind ik het nog er uit zien als grijze stijfsel. Ik eet het wel maar vraag me af hoe je in de mails spreekt over dikke melk. Hoe krijg ik dat o ja ik neem ook 1500 ml water en 200 gram havermout. Graag een reactie, groet Martine

 2. Héél juist Monique. Veel voordeliger, tijdsbesparender, milieuvriendelijker, gewoon lekkerder en gezonder.
  Hele goeie uitleg trouwens. Knap.

  h

 3. Mooi, maar wij drinken koemelk omdat er calcium in zit, nodig voor de botten. Hoe zit dat met havermelk?

 4. Kun je hier ook de johannesbroodpitmeel en olijfolie aan toevoegen voor de barista variant?

 5. Goedkoper en milieuvriendelijker dan pakken kopen in de supermarkt! 👍 Maar je mist wel de toegevoegde vitamines, die aan (niet eens alle!) kant-en-klaar pakken is toegevoegd zoals B12 etc..

  • daarom moet je mijn artikel ( zie directe link in dit artikel) lezen…..

  • Waarom zou je de havermout-pulp er niet in laten en blenden zodat het fijn wordt?

 6. Ik weet dat het makkelijk is, maar ik krijg steeds dat het slijmerig gaat worden en dat is niet lekker voor de koffie. Ik heb al verschillende manieren geprobeerd, maar het lukt me niet om het minder slijmerig te krijgen. Ik gebruik de Montana high speed blender.Nu maak ik zonnebloempitten melk met sesamzaad en lijnzaad, dat schuimt wel

 7. Ik vind de Havermelk zonder iets erin heerlijk. De meststof wat ik over houd gebruik ik 2x als pap voor het ontbijt…fruit erbij en lekker smullen. Ik bespaar daar veel geld mee uit. En dat gebruik ik weer voor mijn extra fruit en groenten.

 8. Ik heb een wals (vlokkenmaker) waarmee ik mijn eigen (bio) havermout maak vlak voordat ik het gebruik. Dit doe ik ondermeer omdat havermout meer bewerkt wordt dan de meeste mensen denken: de vlokken worden gestoomd. Hierdoor gaat volgens mij behoorlijk wat voedingswaarde verloren. Ben je het hiermee eens?

  Mijn eigenlijke vraag gaat over het maken van (haver)melk. Je schrijft dat je haverkorrels moet wassen en koken, geldt dat ook voor vers gewalste vlokken?

 9. Wat ik mij afvraag is waarom er zoveel verschil zit in houdbaarheid van havermelk. Ik zie dat deze zelfgemaakte havermelk een week houdbaar is. Terwijl bijvoorbeeld op een houdbaar bio havermelkpak van lidl 2-3 dagen staat. Is deze dan eigenlijk ook langer houdbaar en is de producent dan gewoon voorzichtig?

  • inderdaad, een productent moet verplicht zijn houdbaarheidsdatum zo veilig mogelijk inschatten. Daarnaast zijn er toevoegingen gedaan, en is het vooral water met wat slap ( 2% ) aftreksel van het e.e.a. Homemade is dus ook nog eens voedzamer, gezonder en langer houdbaar.

 10. Havermelk in de barista variant is lastiger te maken, heel internet staat vol pogingen en het lukt niemand om de Oatley goed na te maken. Blijkbaar gebruikt Oatley voor de Barista versie gefermenteerde havermout zodat je een iets zoetere havermelk hebt die niet slijmt. Hoewel ik al wist hoe je havermelk maakt, koop ik toch Barista wanr het os echt lekkerder dan ‘gewoon’. Het frustreert wel erg want het is idioot duur, niet eens bio en ik zou ook liever zelf de olie kiezen om toe te voegen (het is havermelk met olie!). Dus ik probeer al maanden iets zelf te maken- je kunt bijv amylase toevoegen maar ik kwam op het spoor van koji door jouw artikel over rijstmelk. Dat ga ik nu dus proberen, de koji is besteld!

 11. Geniaal! Super bedankt dat je dit wilt delen! En zo ontzettend duidelijk en gemakkelijk gemaakt! Ik kocht voor mijn hele gezin gemiddeld zo n 12 tot 15 pakken havermelk per week 😳. Dat gaan we even een beetje anders doen😉. Deel van de opbrengst ga ik doneren aan Justdiggit. 😊

 12. Goed idee om het zelf te maken! Ik vroeg me alleen af wat ik kan doen om het langer houdbaar te maken. Zou wat olijfolie toevoegen werken?

  • nee, je kunt er bijvoorbeeld calcium en / of zout aan toevoegen. Olie maakt het alleen een stuk vetter, niet smakelijker

 13. Smaakt goed. Maak er ook kefir van.
  Verder vind ik het belangrijk dat we geen koeien uitbuiten en ook geen grond verpesten. Minder boeren nodig, meer ruimte om te bouwen en recreëren. Allemaal goed! 😁

  • Hi Jan,

   Zou jij het recept willen delen van de haverdrinkkefir? Ik ben veganist en drink alleen waterkefir, maar zou dit graag ook eens willen proberen met haverdrink.

   Alvast superbedankt!

   Helena

 14. Hoi Helena,

  Zag dit net even voorbij schieten en dacht: ik reageer even.

  Wij zijn ook veganist en maak al 4 jaar sojamelkkefir. Dat gaat super; lekker dik en een dag langer laten staan. Vandaag ga ik het met havermelk proberen.

  Er is 1 nadeel w.b. de plantaardige melk: de kefir zèlf groeit niet in plantaardige melk omdat het een dierlijke eiwit nodig heeft wat inhoud: om de aantal weken de kefir vervangen. Ik krijg kefirplantjes van mijn broer die ze ooit van mij kreeg en deze worden helaas wel in koemelk groot gebracht. Hij spaart ze op voor mij. Zodra ik ze krijg spoel in ze heel goed af en laat ze een dag in het water staan.

  Ben al heel lang op zoek naar een plantaardige cultuur maar kan em nergens krijgen. Alleen voor de yoghurt wel. Levenvanhetland.nl Haren in Groningen bij ons. ( Antonie )

  Succes.

  Groet van Tiny

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *