Geen smoesjes meer…..maak voortaan zelf je eigen plantaardige barista / koffiemelk !

Onlangs schreef ik een zeer verhelderend artikel over MELKVERVANGERS. In dit artikel leg ik bloot dat deze voornamelijk uit water bestaan en het een onzinnig product betreft waar we erg veel geld voor betalen. Toch waren erg veel mensen van mening, dat ze het fijn vonden, en het vooral ook gebruiken in hun koffie, ter vervanging voor koffiemelk.

Om welke reden ook, we laten door de vele verhalen over koemelk deze steeds vaker links liggen, en de melkvervangers hebben daarom een enorm grote populariteit gekregen. Zeker als koffiemelk vinden de zogenoemde “ plantaardige barista-melkvervangers” gretig aftrek. En wordt als groot argument om het niet zelf te maken “ zelf maken smaakt niet” geroepen, of “ mijn koffie wordt er waterig van”.

VERDIKKINGSMIDDELEN EN OLIE

Plantaardige barista melk of melk voor in de koffie bedoeld zijn zelfde melkvervangers, waaraan olie en tal van verdikkingsmiddelen worden toegevoegd om de melk dikker, romiger en rijker aan smaak te verkrijgen. Hierdoor wordt het geschikter om te vermengen in hete vloeistof, als koffie. Daar gaat het vaak fout als we het zelf willen maken. Gewone melkvervanging ( wat eigenlijk de naam niet dekt, maar dit even aangehouden voor de duidelijkheid ) maken we in een handomdraai ( KLIK HIER voor meer informatie) maar die echte barista melk wordt lastiger. Dit komt omdat er dus geen olie en verdikkingsmiddelen aan worden toegevoegd, en als we die dus simpelweg wel gaan toevoegen, krijgen we hetzelfde resultaat en nog beter zelfs. Ik laat in dit artikel helder zien, hoe je zeer eenvoudig zelf koffiemelk maakt. Nu heb je echt geen smoesjes meer over, om het  niet ZELF te gaan maken! Het is makkelijk, niet tijdrovend, goedkoop, en milieubesparend en het belangrijkste: het is gezonder en we spekken de voedselindustrie niet langer.
 

HOE DAN?

Wat je nodig hebt om een flinke liter barista / koffiemelk zonder koemelk te maken is:
– ongeveer 100-125 gram gemengde noten *, ongebrand en ongezouten
– twee eetlepels Johannes broodpitmeel
– Een eetlepel extra vierge pure olijfolie
– 950 ml water
( * je kunt kiezen één enkele noot-soort, bijvoorbeeld amandelen of hazelnoten, of gemengde noten. Je kunt ook kiezen voor granen als haver , voor zaden als lijnzaad, of voor pitten als zonnebloempitten. Je kunt ook voor sojabrokken kiezen. Dit alles geeft de melk zijn witte kleur en ons het melk gevoel ) 
Wat je nog meer nodig hebt is een goede blender. Een HS blender is meest ideaal. We gaan eerst de melk maken. Daarvoor heb je een schone ( liefst hydrofiele ) doek voor nodig en een kom. De doeken kun je zeer voordelig kopen bij o.a de Zeeman en de Action. Je kunt ook een schone theedoek gebruiken. Maal in de blender de noten en het water geheel vloeibaar. Drapeer de doek over de kom en schenk de melk hierin. Pak de uiteinden van het doek bij elkaar en knijp voorzichtig de melk uit. Je basis is klaar.
Doe de melk opnieuw in de blender, en voeg de Johannes broodpitmeel en de olie toe, blend dit opnieuw ongeveer 2-3 minuten op hoge snelheid. Klaar is je eigen homemade barista / koffiemelk.

JA,…MAAR HOE SMAAKT HET? EN HOE WERKT HET IN DE KOFFIE? 🥺

Goed, je weet nu dat het kinderlijk eenvoudig is om zelf barista melk te maken. Maar hoe gedraagt het zich bijvoorbeeld in een koffiemachine? En hoe smaakt het door de koffie? Wordt deze niet waterig? Dat heb ik uiteraard uitvoerig getest. Te beginnen met de koffiemachines die een ingebouwde melk opschuimer hebben, of los gekoppeld over een melkopschuimer beschikken.
Ik heb in mijn mooie machine een cappuccino gemaakt. Dit gaat voortreffelijk goed, geen vuiltje aan de lucht. De machine herkent het gewoon als melk en verwerkt het naar behoren. Resultaat, een heerlijke kop cappuccino , gemaakt van vers gemalen koffiebonen en jouw eigen meukvrije baristamelk.
Mijn machine kan werkelijk alles, ook melk opschuimen. Dit heb ik gedaan, en het resultaat is waanzinnig romige opgeklopte melk. Daar kun je heerlijke warme chocolademelk van maken ( een eetlepel cacaopoeder erdoor en wat druppels stevia chocolade ) of gewoon lekker zo opdrinken als warme melk. Ook lekker om anijsmelk van te maken! ( een kwart theelepeltje anijspoeder en stevia druppels )
Uiteraard heb ik ook de melk “ rauw” getest in een bakkie-leut 😁 Hierin gedraagt het zich exact als gewone koffiemelk. Als je het uitschenkt, zie je ook dat de melk op de koffie-kraag blijft liggen, wat betekent dat het zich niet direct vermengt met de hete vloeistof, wat wel gebeurt met gewone melkvervangers.

 

BEWAREN

Je bewaart de melk in de koelkast. Daar blijft het zeker twee weken goed, wel moet je voor gebruik even goed schudden, en omdat er verder geen hulpstoffen aan zijn toegevoegd ( zout, dextrose, calcium-zouten, gom ) kan de melk sneller vergaan dan kant en klare melk. Je kunt de melk overal voor gebruiken, ook als gewone “ volle” melk. Het heeft gekoeld een onwijs romige smaak en heerlijke textuur. Is alles na een aantal dagen flink vloeibaar geworden? Gooi de melk dan kort even terug in de blender en blend een minuut op hoge snelheid.

Heerlijke anijsmelk

Met de barista melk kun je niet alleen je koffie verrijken, je kunt het als gewone, volle ” melk” gebruiken. Het heeft een zeer romige volle smaak. Ik maak er graag warme chocolademelk van. Dit maak je ontzettend snel, door wat van de melk te verwarmen in een steelpan waaraan je een eetlepel cacaopoeder en een paar druppels zuivere stevia toevoegt. Maar het lekkerste vind ik wel de warme anijsmelk! Dit maak je door de baristamelk in een steelpan te verwarmen, met een theelepel anijspoeder ( deze maak ik door anijs sterren fijn te vermalen) en vier druppels stevia chocolade . VERRRRRRRRRRUK-KE-LIJK!

Dus. Dat!😁

Geen smoesjes meer, om het voortaan ZELF te gaan maken. Een kind doet de was, zet je mindset terug op standje “ zelf maken” en bespaar veel,, niet alleen voor jezelf ( geld en gezondheid) maar ook mens, dier en milieu!

40 Reacties op “Geen smoesjes meer…..maak voortaan zelf je eigen plantaardige barista / koffiemelk !

 1. Tof recept, dankjewel! Vraagje: Kan er ook ander meel dan Johannes broodpitmeel gebruikt worden?

  • Je zou ook lanthaan gom kunnen gebruiken, gebruik dan wel 1 eetlepel, en geen twee.Succes!

   • Ik heb n halve theelepel xantaangom gebruikt en dan is het al een dunne pudding. Dit dikt na koeling nog verder in lijkt het. 1 eetlepel lijkt me erg veel

 2. Ik heb altijd warme opgeklopte melk in mijn koffie, is dit daar ook geschikt voor? Tot nog toe is het me niet gelukt daar een plantaardige vervanger voor te maken. Met dank, Anneke

 3. Dag Monique,
  Veel gezondheid heldere inspiratie voor 2020 en ontzettend dank voor jou publicaties.
  Ik ga zeker (met een low budget)extra gemotiveerd aan de slag met
  Vega drank( melk) maken.

 4. Ik doe in de amandelmelk die ik zelf maak een lepel tapiocameel zoals jij zei in een van je artikelen. Zo smaakt het meer naar Alpro of Innocent die ik lekkerder vond dan die ik zelf blender dus.

  • Dat vroeg ik me ook al af, of ik tapioca kon gebruiken. Verder zelfde verhaal, even samen met de melk en de olie blender en?

 5. Dank voor je goede tips, inzichten en inspiratie. Voor mij gaat 2020 ook in het teken staan van “zelf maken”! Happy new year Monique !!

 6. Kun je nog iets maken met de noten/zadenprut die achterblijft in de doek? Ik zou het zonde vinden om dat weg te gooien.

  Iemand een idee?

  • koekjes, door desserts, toetjes, lekker tussendoor op peuzelen 😉

 7. Jij ook de beste wensen Monique, ik zie het al voor me op de bank dekentje over me heen en een lekker chocomelk. Dank je wel voor het recept Monique!

 8. Ik kon geen johannesbroodpitmeel vinden ( uitverkocht) en heb tapiocameel gebruikt (2 eetlepels) voor de BARISTAMELK en 125 gram havermout , maar als ik de melk in de opschuimer doe wordt het schuim en niet dikker.
  wat doe ik verkeerd?

  • Omdat tapioca een bindmiddel is, zie uitleg van Monique in eerdere reactie 😊

 9. Ik zie steeds: zuivere stevia druppels toevoegen. Zit daar geen zogenaamde “natuurlijke aroma” door wat gemaakt is door het op niet biologische gist te kweken?
  Ik heb net mn flesje frambozenstevia om deze reden in de kliko gepikt.
  Weet jij hier iets van?

 10. Dag Monique.
  De eetlepels broodpitmeel is dat de officiële maatlepel?
  Ik gebruikte 1 Tspoon op een halve liter en heb nu pap gekregen….

 11. Ga het zeker maken! Even een misschien domme vraag:hoe maak je yoghurt van havermout? Dank alvast voor je antwoord!

 12. Hoi Monique, ik woon in portugal en gebruik de biologische havermelk Van de Lidl. Gewoon in de melkschuimer van nespresso. Prima schuim!

 13. Yes! Dank hiervoor. Vorige week voor het eerst haver”melk” en gisteren kokos”melk” gemaakt. Bovenaan m’n verlanglijstje stond dus koffiemelk. Tapiocameel is op, dus gauw weer even bestellen en dan aan de slag. Nu de andere artikelen lezen die je hierover schreef. 👍

  • Je bedoelt johannesbroodpitmeel denk ik? Zie recept.
   Tapioca bindt zei Monique in een reactie.

 14. Moeten dit geen thee lepels zijn? Ik heb met de genoemde hoeveelheden hele dikke pap en ik blijf verdunnen met water.

 15. Monique dank voor alle inspirerende recepten, kom hier graag!

  Gisteren en vandaag geprobeerd m’n eigen ‘oatley’ barista te maken maar het mislukt enorm. Ik heb het 2x geprobeerd, eerste keer met xantaan gom en tweede keer met johannesbroodpitmeel. Maar het is zo’n dik papje dat m’n Nespresso opschuimer het geeneens herkent als melk en er gewoon gelijk mee ophoudt…

  • Helaas bij mij ook een dikke pap die in mijn Severin op schuimer een pap blijft. Ik heb twee eetlepels johannes broodpitmeel gedaan. Denk ook dat dat toch teveel is. Kan ik nog iets met het stevige mengsel? Is het een kwestie van verdunnen en dan alsnog gebruiken??

 16. Kan je de baristo opwarmen met de extra vierge olijfolie? Ik dacht dat je die nooit op mocht warmen? Nu is de hoeveelheid klein die erin zit, dus kan het daardoor wel?

 17. Jammer dat r fout in t recept zit
  2 eetlepels van het dure johannesbroidpitmeel
  En je havermelk wordt pudding 😭

 18. Ik heb het laatst geprobeerd te maken. Lijkt mij namelijk geweldig om zelf te maken. Alleen werd het juist dik en wat slijmerig. Wat doe ik fout?
  Groetjes Iris

  • Had ik ook allemaal brokken met de opschuimmachine ! Ik ga proberen met minder Johannesbroodpitmeel, dat maakt t dik !

 19. Helaas heb ik allemaal brokken in mijn cappuccino met de machine … denk dat ik het volgende keer probeer met wat minder Johannesbroodpitmeel, zonde want dat is best wel duur …
  We geven nog niet op !

 20. Ik hou zelf ook van het expirimenteren van voeding.
  Jouw recept heb ik nog niet geprobeerd, maar klinkt aannemelijk!
  Zelf heb ik goed resultaat met het toevoegen van een beetje (neutrale) olie en vegan eivervanger. daar zit o.a. tapioca en aardappel en rijsmiddel en plantaardig bindmiddel; methylcellulose wat ongeveer doet wat xantaangom ook doet al vind ik xantaangom erg onbetrouwbaar (snel klonterig). Een goed “recept” heb ik niet, gezien ik altijd maar op gevoel toevoeg.
  een pakje is ongeveer 4 euro en doe er echt al heel lang mee (bijna 2 jaar, waarvan halfjaar voor barista drankjes en nog 1/3 vol)
  Als jij wel goed bent in recepten uitwerken, zou je deze wellicht ook eens kunnen proberen, zodat meer mensen kunnen profiteren van de kennis?
  Liefs Linde

 21. Kan het ook met al kant en klare amandel melk vd winkel ( ah) ipv de zelfgemaakte amandelmelk? Iemand geprobeerd?

 22. Ik ben benieuwd. Ga het proberen. Het heet trouwens Johannesbrood pitmeel. (van de Johannesbroodboom) Carob wordt van de peulen gemaakt.

 23. Beste Monique,
  Ten eerste dank je wel voor het delen, ik heb dit recept handmatig gedaan en met een Vega melkmachine, heel klein beetje Johannes brood pit meel er in gedaan en wordt het te dik beetje papperig! Zelf ben ik er achter gekomen dat als je bega melk hebt gemaakt en een paar druppels olie doet in het melkschuim kannetje dat het dan redelijk een goede schuim geeft , het blijft een zoektocht 😉

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *