Stik-duur, weinig meerwaarde, veredeld water….koop jij nog melkvervangers?

Alhoewel ik al heel veel heb geschreven over de zin, maar vooral de ONZIN van melkvervangers, blijven we het massaal kopen. We geloven heilig, dat dit beter is dan gewone melk, dat het net zo volwaardig is als melk, en dat we zo niets tekort komen als we melk laten staan. We kunnen de meest bijzondere melkvervangers kopen, gemaakt van rijst, granen, soja, noten, zaden, pitten en kokosnoten. Alles lijkt daarom erg gezond. Wat kan er immers mis zijn met al deze 100% plantaardige producten? Nou….heel veel.

WAAROM MELK VERVANGEN?

Laten we beginnen bij het begin, en dat is het grote WAAROM. Hoe is het gekomen, dat we melkvervangers kunnen kopen? Dit is jaren geleden bedacht door de levensmiddelen industrie. In die periode was er nog erg weinig bekend over lactose ( melksuiker ) en caseïne ( melk eiwit ) , laat staan dat iemand wist wat het voor gevolgen kan hebben voor sommigen met een slecht vertering-systeem. Via Joris-Driepinter werden we aan de melk gezet. Later werd dit de witte motor. Toen bleek, dat sommige mensen dit vrij lastig tot niet konden verteren, zijn deze  groep mensen zelf gaan experimenteren, en werd er o.a van soja en rijst melk getrokken. Dit werd opgepikt door de levensmiddelenindustrie en de melkvervangers waren geboren. Het begon voorzichtig met een melk van soja. Later kwam daar een rijstemelk bij. En nu……nu kunnen we kiezen uit meer dan 50 soorten.
Dit lijkt pure luxe, maar de werkelijkheid is anders. Het is namelijk een ware goudmijn voor de voedsel en levensmiddelenindustrie.
We moeten ons eerst gaan afvragen, waarom het nodig lijkt om melk te vervangen. Dat is namelijk helemaal niet nodig. Als je volwaardig eet en drinkt, zelfs al is dat 100% plantaardig, hoef je je nergens zorgen over te maken. In melk zit heel veel belangrijke en dus essentiële voedingsstoffen. Dit is ons van kind-af ingefluisterd. En dus niet zo gek, dat we melk zien als een noodzaak. Het klopt, dat melk aardig wat nuttige voedingsstoffen voor de mens bevat. Het is rijk aan calcium, vitamine B2, B12, vitamine A  en vitamine D, magnesium, zink, kalium en fosfor. Een glaasje melk is dus een snelle en meest handige manier om aan deze voedingsstoffen te komen. Maar …..er zijn veel meer wegen die naar Rome leiden. Anders gezegd hoeven we al deze nuttige voedingsstoffen niet alleen uit melk te halen. Er zijn heel veel andere goede bronnen. Betreft calcium kun je HIER KLIKKEN om alles te lezen. Betreft eiwitten kun je HIER KLIKKEN om alles te lezen.
Het is belangrijk om niets tekort te komen, maar we zijn niet gebonden aan melk om deze dagelijks binnen te harken. En daarom dus ook niet aan melkvervangers. 

WAT ZIJN DE MEEST GEHOORDE REDENEN OM MELK TE BOYCOTTEN?

Zo’n 10 jaar geleden was melk drinken nog aardig “ gewoonlijk”. Melk was goed voor elk, was de kreet. Dankzij de gezonde golven, die werden ondersteund door talloze boeken van goeroe’s die melk bestempelen als wit vergif, kwam daar een kanteling in. Er gaan heel veel negatieve geluiden over melk in het rond. Het zou kankercellen voeden, onze botten zouden er juist van uit elkaar vallen en het verzuurt ons lichaam. De meeste wetenschappers en voedingsdeskundigen stellen echter nog steeds vast, dat melk gezonde voordelen heeft. Waarom dan toch die grote weerstand tegen melk? Daar zijn heel veel redenen voor te bedenken.
Zo zijn veel mensen van mening, dat( koe)  melk niet voor ons is bedoeld, maar voor kalfjes. Het is daarom volgens deze groep mensen niet de bedoeling dat wij hun melk gaan drinken, en dat dit erg on-natuurlijk is. Tegenstanders zeggen, dat NIETS uit de natuur dan is bedoeld om te consumeren, ook geen groente, geen fruit….en toch doen we dat. Daarnaast zijn ze van mening dat het helemaal niet zo on-natuurlijk is om melk van andere bronnen dan de mens zelf ( borstvoeding) te drinken, omdat dit in de natuur ook heel veel gebeurt. In de natuur worden kleintjes regelmatig met ander soort melk grootgebracht.
Een ander veel gehoorde reden is de caseïne ( melk-eiwitten) in melk. Caseïne bestaat uit verschillende soorten eiwitten waaronder béta-caseïne A1. Deze béta-caseïne wordt gekarakteriseerd door de peptide BCM-7, en deze zou voor heel wat vervelende gezondheidsproblemen kunnen zorgen, als kanker, hart en vaatziekten en zelfs autisme. Een overzichtsstudie van het EFSA laat echter heel wat anders zien. Zij stelden vast dat vrijwel geen van al deze beweringen onderbouwd zijn.
Het allergrootste argument om melk voortaan te laten staan is de hype rondom lactose ( melksuiker) Veel mensen lijken hier intolerant op te reageren, waardoor ze last krijgen van allerlei klachten, zoals maag / darm problemen, diaree, slechte huid, en een grieperig en moe gevoel. Het lijkt, alsof iedereen opeens lactose intolerant is geworden. Buiten Europa zijn er heel veel mensen inderdaad lactose-intolerant. Zo is bijna geheel Azië lactose overgevoelig en / of intolerant. In Europa lijkt dit echter heel anders te liggen. Daar drinken we al duizenden jaren koemelk, en dankzij een genetische mutatie is de vertering van lactose wereldverspreid, ook op latere leeftijd. Alhoewel het lijkt, alsof heel Nederland lactose-intolerant lijkt, is naar schatting maar 5% ECHT lactose-intolerant. De rest is op eigen initiatief lactose intolerant verklaard of kiezen zelf om lactose te mijden omdat het slecht wordt bevonden. Meer lezen over lactose? KLIK HIER 

WAT ZIJN MELKVERVANGERS?

Voor iedere reden valt uiteraard wat te zeggen, en het is vooral een persoonlijke kwestie. Maar deze beslissingen zouden wel-overwogen genomen moeten worden, en niet op basis van “ wat je hebt gehoord” of on-onderbouwd hebt gelezen. Veel mensen zoeken hun heil in de vele melkvervangers. We denken, dat melkvervangers een andere vorm van melk is. Dat klopt niet. Als we inhoudelijk kijken naar de gemiddelde melkvervanger, dan zien we dat deze uit water bestaat, waaraan dingen zijn toegevoegd. We moeten dan ook eigenlijk spreken van een veredeld water. Alhoewel de suggestie wel wordt gewekt, bestaat een melkvervanger dus niet uit het benoemde ingrediënt die op een verpakking staat vermeld, bijvoorbeeld amandel, soja, rijst, hazelnoot, en / of kokos. Het verschilt van fabrikant tot fabrikant en dus van pak tot pak, maar gemiddeld bestaat een liter melkvervanging tussen de 2-15% uit het genoemde ingrediënt ( aftreksel ) op een verpakking. Het gaat om een aftreksel, dus niet het pure product. Als we zelf melk maken, zien we goed hoe dit werkt. We malen bijvoorbeeld 100 gram amandelen in een liter water en knijpen dit in een doek uit. We houden pulp over en een kom vol “ melk”. In de industrie heet dit pulp ook wel “ schroot” en wordt gezien als een belangrijke voedingsbron in de veehouderij. Het vocht wat vrijkomt na het persen ( wat wij thuis dus verkleind doen, d.m.v een doek ) wordt als basis gebruikt om melkvervangers te maken. Om een pak buiten de koeling houdbaar te houden wordt het vocht samen met wat hulpstoffen ( calcium zouten, fosfaten, zout, suiker ) kort verhit ( gepasteuriseerd )
Door de toevoegingen wordt een melkvervanger “ volwaardig” gemaakt om te gebruiken als vervanging voor de voedingsstoffen in melk. Denk aan calcium, magnesium, fosfor, vitaminen B2, B12 A en D. Dit wordt synthetisch toegevoegd, zo’n beetje hetzelfde idee als een voedingssupplement. Je zou dit ook gewoon met water in kunnen nemen. Het is dus kolder, dat het allemaal lekker commercieel wordt vermengd in een wit aftreksel wat op melk lijkt. Dat is meer, om ons dat “ melk-gevoel” te geven. In de meeste gevallen bevatten deze melkvervangers nauwelijks voedingswaarde getrokken uit het desbetreffende ingrediënt op de verpakking.  Soja heeft een aantal voedingsstoffen die gelijkwaardig zijn aan koemelk. Zo bevat soja vrijwel dezelfde hoeveelheden aan eiwitten, maar deze zijn NIET identiek. Daarnaast praten we over een gemiddeld aandeel van zo’n 5-8 % wat natuurlijk erg weinig is. Het wordt voornamelijk gebruikt om een witte vloeistof te verkrijgen en de melk een gezond imago te geven. Amandelmelk klinkt immers veel gezonder dan koemelk, wat nu onder zwaar vuur ligt.
Kijk eens naar het handje amandelen in mijn hand hierboven. Dit zijn wel geteld 23 amandelen, wat neerkomt op 20 gram. En dit is dus wat er in een  aftreksel in een liter kant en klaar amandelmelk aanwezig is…..Als ik zelf amandelmelk maak, gaat er ongeveer 125-150 gram amandelen in. Waarom zit er zo weinig ( 2% gestandaardiseerd ) amandelen in kant en klaar-amandelmelk? Wel, dat heeft alles met de duurte van amandelen te maken. Noten zijn niet goedkoop te noemen, dat weten we allemaal. Industrieel kost het als basisgrondstof dan ook veel meer dan , zeg even, sojabonen. Of rijst. Dit zijn zeer goedkope basisgrondstoffen. Om een pak amandeldrink wettelijk ” amandeldrink” te mogen noemen, is de maximale hoeveelheid aan amandelen vastgesteld op 2% van het totale product, dus, een liter moet voor tenminste 2% uit amandelen bestaan. Dit mag meer zijn, maar nooit minder, dan vervalt de aanspraak op de naam ” amandel-drink “. Vrijwel alle amandelmelk ( melkvervangers ) zijn daarom gestandaardiseerd op 2% op 1000 ml, het uiterste aan het minimale. Omgerekend zijn dit op een liter zo’n 23 amandelen. De rest is dus water, met wat hulpstoffen en smaakstoffen.

DE SMAAKMAKERS IN MELKVERVANGERS

Alhoewel er steeds meer suikervrije varianten zijn, blijft een melkvervanger in basis water met wat hulpstoffen. Veel gebruikte hulpstoffen om een romige textuur / mondgevoel te verkrijgen gelijk aan die van melk, zijn diverse oliën. Meestal zonnebloemolie, wat industrieel niet erg goed staat aangeschreven. Soms wordt er geen olie aan toegevoegd, maar verdikkingsmiddelen, om de “ melk” minder rijk aan vetten te maken.
Suiker is een “ groot probleem” in melkvervangers. Er zijn tegenwoordig veel suikervrije varianten, maar deze zijn niet minder ongezond of onzinnig. Ook aan deze varianten worden soms alias-suikers toegevoegd zoals maltodextrine. Er wordt ook vrij veel zout aan toegevoegd. Dit kan oplopen van 2 tot zelfs 4 gram zout per liter.
Sommige suikervrije ( geen suiker toegevoegd ) varianten lijkt suikervrij, maar zijn door bijvoorbeeld een vrij hoog percentage aan suiker-rijke ingrediënten als rijst, rijk aan suiker. Je denkt dus een ongezoete melkvervanger te kopen, maar deze kan behoorlijk in suikers oplopen. Soms wel zo’n 15 gram suiker per glas.  Gewoon glucose dus.

MERKEN

De hoeveelheden aan hulpstoffen, de hoeveelheden suikers, de hoeveelheden olie, de hoeveelheden zout een de hoeveelheid aan een bepaald aftreksel kan van merk tot merk sterk verschillen. Zo kan een melkvervanger bestaan uit alleen water , een aftreksel van een bepaald ingrediënt, en zout. Dit is eigenlijk nog wel de grootste fopspeen in het schap van melkvervangers, omdat dit de fabrikant eigenlijk weinig tot bijna niets kost om te produceren. Zoals het met vele andere producten het geval is, zijn er grote verschillen in prijs en samenstelling per merk. Afgelopen jaren zagen we steeds meer merken die anders alleen in de biowinkels verkrijgbaar waren, verschijnen op de planken van supermarkten. De prijzen blijven hetzelfde. Maar supermarkten hebben inmiddels ook allemaal zo hun eigen huismerk in diverse melkvervangers. Dit is een goed voorbeeld om te laten zien, hoeveel geld er wordt verdiend aan melkvervangers. Voor een A merk betaal je € 3-4 euro per liter. Voor een huismerk meer dan de helft. Inhoudelijk ontlopen ze elkaar nauwelijks tot niet. Veel huismerken worden gewoon in een zelfde fabriek geproduceerd. Echte A merken die afkomstig zijn uit het buitenland zijn meest duur betaald, zoals OATLY, RICE DREAM en PROVAMEL.  Daarna volgt er een tussen-modus, van melkvervangers die een gemiddelde prijs vragen, zoals ALPRO en de huismerken. Sommige discount supermarkten bieden melkvervangers aan voor nog geen euro per liter, terwijl het dezelfde inhoud heeft als de duurdere en de midden modus.
Wat ze allemaal gemeen hebben, is dat ze DUUR BETAALD zijn. Soms kun je met je gezonde verstand een verklaring vinden, door ingrediënten te vergelijken. Immers, een pak melkvervanger met zo’n 15% soja zou in regel duurder mogen zijn dan een liter melkvervanger waar nog geen 4% in zit. Maar ook dit is eigenlijk allemaal kolder omdat in productie deze melkvervangers bijna niets kosten. Onthoud, dat de basis niets meer of minder dan WATER is. En dat het dus wel heel erg duur betaald water is. Als een discounter € 89 eurocent kan rekenen voor een liter sojamelk, waar hij ook dus nog flink aan verdient, dan snap je dat je een dief van je portemonnee bent als je deze onzin koopt.

IS HET DAN GEKKENWERK?

Ja. 😕 In werkelijkheid, realistisch bekeken zijn we allemaal erg stom om dit soort producten massaal te kopen. Het is niet goedkoop, het heeft in wezen geen enkele meerwaarde, we hebben dit niet nodig. Het is water met wat goedkope hulpstoffen. Het meeste geld gaat in verpakkingen zitten en de promotie. Het is geen melk, maar water wat wit is gekleurd met aftreksels van bijvoorbeeld rijst, soja, kokos, noten, granen, zaden en pitten. Het geeft ons zo “ een melk-gevoel”. Als we thuis een liter water vermengen met wat zout, suiker, en wat supplementen ( tabletjes of capsules) aan vitaminen en mineralen ( multi vitamine volstaat ) hebben we hetzelfde maar dan zonder witte kleur. En dat scheelt een hoop pingels. Maar we willen “ melk” drinken. En niets tekort komen. Daar springt de voedselindustrie met al deze onzin melkvervangers perfect op in. Het is pure commercie. Natuurlijk is de keuze aan jou. Maar je zou gek zijn om zoveel geld uit te geven aan deze onzin.

WAT WEL, ALS JE KOEMELK WILT MIJDEN?

De “ angst” om iets tekort te komen als we liever geen koemelk drinken, is de voornaamste reden waarom we ons voor de gek laten houden met deze melkvervangers. Als je GEZOND EN VOLWAARDIG eet en drinkt, dus veel groente, fruit, volkoren granen, eieren, magere naturel gefermenteerde zuivelproducten als yoghurt, kefir en kwark, biologisch vlees, peulvruchten, noten en een klein beetje roomboter / of zuivere kokosolie, dan is melk niet nodig. 
Als je veganistisch leeft, moet je wel extra opletten. KLIK HIER om daar alles over te lezen.
Ben je toch bang, dat je tekort komt, dan kun je zorgen voor wat extra suppletie . Maar slik niet zomaar wat in het wilde-weg, omdat je denkt dat je vitamine B2 / B12, vitamine A  en D , calcium en magnesium tekort komt. Laat je bloed onderzoeken, en bekijk dan, of er sprake is van tekorten. Deze kun je dan prima met een aantal goede supplementen ( ROYAL GREEN! ) aanvullen.
Kortom: je hebt geen melkvervangers nodig om melk te vervangen. Sterker nog: de meeste consumenten die uit angst of ter vervanging deze melkvervangers kopen hebben helemaal geen tekorten. Laat je niet misleiden, en twijfel je teveel, maak dan even een afspraak bij de huisarts om je bloed te laten controleren op mogelijke tekorten.

ZELF MELK MAKEN

Maar wat, als je toch graag melkvervangers drinkt, omdat het net op melk lijkt?
Dan is het echt niet moeilijk om dit zelf te maken. Het grootste misverstand is nog wel, dat het moeilijk, tijdrovend en ingewikkeld is om te maken. Of dat je daarvoor de meest ingewikkelde apparaten voor in huis moet halen. Dat is echt onjuist. Ik hoop, dat ik voor eens en altijd je twijfels daarover weg kan nemen, met mijn volgende uitleg.
Om te beginnen heb je in principe geen apparaten nodig. Wel vergemakkelijkt dit alles aanzienlijk. Een meest simpele blender is meer als voldoende, om alles waar je melk van wenst te maken te kunnen vermalen. Maar als je bijvoorbeeld melk maakt van granen heb je geen vermaling nodig, en dus geen apparaten.
Wat je nodig hebt om zelf melkvervanging te maken is :
– een kom
– een vergiet
– een hydrofiele doek
Hydrofiele doeken kun je kopen bij de Action en bij Zeeman voor een habbekrats, per drie doeken rond de € 2,50. Deze doeken kun je oneindig gebruiken. Even na gebruik goed omspoelen onder de hete kraan en laten drogen. Dus dat is de investering niet. 🙂
Laat voor een liter havermelk 30 gram havermout in een beetje water weken. Laat dit 10 minuten staan en voeg daarna tot een liter water toe. Drapeer een hydrofiele doek over het vergiet die je op de kom hebt geplaatst, en schenk de massa op. Pak de punten van het doek bij elkaar en knijp voorzichtig boven het vergiet uit. En klaar is je melkvervanger. 😊
Het kan zelfs NOG gemakkelijker en sneller. Dit toon ik in dit filmpje:

 

Wil je meer lezen over deze methode? KLIK HIER Je maakt het dus in feite van water en havermout. Door een klein beetje Keltisch zeezout toe te voegen krijg je exact dezelfde samenstelling als de pakken OATLY melkvervanging waar je € 2,19 voor betaalt per liter. Jij betaalt voor je eigen gemaakte havermelk nog geen € 10 eurocent, gerekend dat je de havermout koopt voor € 50 eurocent er 500 gram. Ben jij nu nog steeds bereid om € 2,19 neer te lappen?
Zoals je kunt lezen, heb je dus echt heel weinig nodig en kost het je nog geen 10 minuten tijd. Natuurlijk kun je het jezelf makkelijker maken. Er zijn namelijk hele fijne “ tools” op de markt gezet om zelf onze melkvervanging te maken. Zoals DE CHUFAMIX. Voor meer informatie, KLIK HIER. Deze tool maakt het werkelijk een Klusje van niets. Alles wat je nodig hebt is het ingrediënt waar je graag een wit aftreksel van wilt trekken, en water. Je hebt dan geen kom, vergiet en hydrofiele doek nodig. Simpelweg 20 gram havermout in de zeef, de kan met een liter water vullen, de zeef erin zetten en met de drukpers stampen. Klaar is je melk. Ook deze chufamix is maar een kleine investering ( €39,95 )  die je er sowieso uithaalt. Bestellen? KLIK HIER
Wil je harde noten, zaden en pitten gebruiken om een melk te trekken, dan is een simpele blender handig. Je kunt het ook met de chufamix maken, door de noten / zaden / pitten vooraf te laten weken zodat ze met de drukpers in de zeef fijn gestampt worden . Dit kan in principe ook met de kom / vergiet/ doek-methode. Je moet dan even flink knijpen. In de blender kun je een liter water en bijvoorbeeld een stuk of 40 noten fijn malen, en dit in een doek uitknijpen. Het is echt allemaal zo moeilijk en duur niet, daarom hoop ik dat je het op zijn minst eens gaat proberen om jezelf te overtuigen. Het kan je echt BAKKEN VOL GELD besparen. Het “ schroot” wat overblijft ( de pulp) kun je lekker opeten, door toetjes en smoothies verwerken enz.
Ja, maar Monique, ik wil graag de vitaminen en mineralen die aan melkvervangers zijn toegevoegd binnen harken…..😟
Ook dat is geen enkel probleem. Dit kun je namelijk ook gewoon ZELF toevoegen. Maak bijvoorbeeld een capsule vitamine D open en een capsule vitamine B12. Verder kun je denken aan calcium supplementen, of aan lithothamnium.
 Als supplement zien we steeds meer lithothamnium voorbij komen, zeker in de veganistische wereld. Wat is het precies? Het is een algje, wat voortkomt in de Noordzee en in de Atlantische oceaan. Het kan zich ontpoppen tot een gigantisch groot bed wat wordt bedekt door een roze laag van levende algjes. Alleen het loof wordt gebruikt van dit plantje. In dit roze algje zit extreem veel mineralen. Het meest calcium. Daarom wordt het tegenwoordig steeds vaker gebruikt als een plantaardig calcium supplement. De alg groeit voornamelijk op banken langs het Noordzeekanaal en is in staat om mineralen uit het zeewater op te nemen. Naast calcium is het bijvoorbeeld ook rijk aan magnesium ijzer en oligo-elementen. Lithothamium bestaat voor zo’n 95% uit mineralen waarvan het meest calcium. Hierdoor lijkt het algje ook wel op steen en het wordt dan ook wel vaak verward met koraal.  In het Engels heeft dit de toepasselijke naam “chalk weed” wat „kalkwier” betekent.  In Ierland en Engeland wordt deze alg reeds eeuwenlang gebruikt om landbouwgrond te verrijken. Het verbetert met name zure bodems. Ondertussen wordt Lithothamnium ook steeds meer gebruikt als gezondheidsproduct voor mensen. De grote beschikbaarheid van rode alg maakt het een uitstekend alternatief voor de standaard bronnen van calcium. Dertig tot vijfendertig procent van rode alg is natuurlijke calcium, waarvan 96 procent beschikbaar is om in het lichaam opgenomen te worden (bij een zuurtegraad van 1,5 pH in de maag). Ter vergelijking: oesterschelpen, die traditioneel gezien worden als de hoogste natuurlijke bron van calcium, hebben een gemiddelde beschikbaarheid van slechts 67 procent. Dit is dus aanzienlijk lager.  Je kunt lithothamnium in poedervorm kopen en in tablet en capsules. In capsulevorm worden de algen onder lagere temperaturen fijngemalen tot een totaalpoeder. Zo’n capsule bevat gemiddeld 775 mg van de alg. en wordt gestandaardiseerd op 60% calciumcarbonaat. De adviezen liggen op 1-2 capsules per dag. Het poeder staat gemiddeld op zo’n 2 gram per dag. Je kunt het poeder door je voeding verwerken, bijvoorbeeld door een smoothie.
Belangrijk bij het inkopen: let op toevoegingen. Het poeder is het meest zuiver. Deze kun je kopen bij hoog aangeschreven webwinkels.
Vitaminen en mineralen kunnen we dus gewoon zelf toevoegen. Op een liter zelf gemaakte melk kun je twee capsules per vitamine gebruiken en een eetlepel calciumpoeder.
Maar ik wil geen waterige melk……en dat heb ik altijd wel als ik het zelf maak! 😟😟
Dit komt, omdat de melkvervangers worden verdikt en romiger gemaakt met olie en verdikkingsmiddelen. Wil jij dus ook deze romige dikere textuur bereiken?  Voeg dan ongeveer 5 ml zuivere gesmolten kokosolie toe, of extra vierge olijfolie. Wil je geen olie, kun je ook voor verdikkingsmiddelen kiezen als anderhalve eetlepel Johannes broodpitmeel, een theelepel xantaangom, anderhalve eetlepel tapiocameel of arrowroot. Dit laat je mee blenderen in de blender, of roer goed door de melk en klop met een garde na.

Zelf koffiemelk maken?

KLIK HIER om naar het simpele recept te gaan

En?….Ga jij nog steeds de stik-duur-betaalde melkvervangers kopen?

NOG EVEN DIT:
Op mijn artikel kwam er veel reacties op social media. Iedereen heeft zijn / haar eigen mening over het wel / niet consumeren van koemelk. In mijn artikel vertel ik daar dan ook uitgebreid over. En dat het een keuze is die iedereen voor zichzelf moet maken. Dit artikel legt bloot, waarom melkvervangers zinloos en zeer duur betaald zijn. Maar ook hier geldt, dat je zelf mag en kan bepalen of je deze dure producten koopt en consumeert. Veel reacties waren aanvallend op mij persoonlijk, omdat ik melkvervangers zou bekritiseren en koemelk zou promoten, maar als iedereen het artikel nu echt aandachtig zou lezen en niet alleen wat men wil lezen, zou er worden begrepen dat ik melkvervangers inderdaad bekritiseerd met een gegronde, onderbouwde reden. Koemelk? Daar ben ik neutraal over. Ik zelf drink het niet, omdat ik daar geen behoefte aan heb. Maar ik koop geen melkvervangers. Ik haal mijn voedingsstoffen uit heel veel andere bronnen, waardoor ik mij niet verplicht of gebonden voel, om melk / melkvervangers te consumeren. Die boodschap maak ik ook zeer duidelijk in mijn artikel. Of je nu koemelk mijdt / het graag drinkt, of je nu wel / niet kiest voor melkvervangers, dat is een keuze die iedereen voor zichzelf maakt, ik vertel immers nergens in mijn artikel dat ik mensen verplicht te staken met de consumptie. Wat ik de consument wel vertel, is de zwendel en het gesjoemel en het winstoogmerk van al deze melkvervangers. Aan iedereen de keuze om daarmee te doen wat hij / zij wil.

Welke is ” goed”?

Naar aanleiding van dit artikel wordt mij veel gevraagd welke melkvervanger dan ” wel goed” is. Om daar zeer kort en krachtig over te blijven: GEEN ENKELE. Dat klinkt robuust en dat is het ook. Als je al het bovenstaande aandachtig hebt gelezen, dan begrijp je dit. Alle melkvervangers die we kunnen kopen, of het nu gaat om een duur of goedkoop ( huis) merk, hip in een koelschap gezet of langer houdbaar, een duur merk of een onbekend merk, met of zonder toegevoegde suikers…..het is allemaal ongezond en peperduur betaald. Het spreekt uiteraard voor zich, dat een liter sojamelk ongezonder is dan een liter ongezoete sojamelk, maar in de kern blijft alles hetzelfde: veredeld water. Wil je dus echt iets wat ” goed” is, dan is zelf maken de beste weg om te bewandelen. Je houdt niet alleen de complete regie over wat je wel en niet toevoegt, ook kun je veel meer profiteren van de voedingsstoffen uit bijvoorbeeld havermout, noten en andere granen, omdat je veel MEER gebruikt. Dit verhoogt een uiteindelijke voedingswaarde aanzienlijk op een meest natuurlijke manier, niet via synthetisch toegevoegde zaken. Ook geeft een zelfgemaakte melk-achtige drank meer romigheid, textuur en dikte, zonder er in regel verdikkingsmiddelen aan toe te voegen. Een noten-melk is bijvoorbeeld van nature enorm romig van smaak en dikker in substantie, omdat er veel meer noten worden gebruikt. In de vele melkvervangers wordt dit nagebootst met oliën en verdikkingsmiddelen. Dit geeft een schijn-beleving in romigheid, terwijl jij denkt dat de romige smaak van de noten afkomen. In werkelijkheid drink je slokken olie mee.

Qua smaak delven de vele melkvervangers ook het onderspit t.o.v zelfgemaakte melk-achtige dranken. De vele melkvervangers worden gezoet of op smaak gebracht met ” natuurlijke” aroma’s en suikers. Een literpak amandelmelk smaakt zonder deze smaakversterkers niet naar amandelen, omdat het aftreksel in het water deze smaak nooit zelf omhoog kan halen. De vele aroma’s en andere smaakversterkers doen dit. En geven ons het idee ECHTE amandelmelk te drinken.  Kortom: er is werkelijk niets echt beter, meest gezonder, lekkerder en milieuvriendelijker ( want laten we dat ook vooral NIET vergeten) dan het zelf maken van melk-achtige dranken. Hierboven heb ik al veel voorbeelden gegeven dat het echt niet moeilijk is. Het is een kwestie van een mind-set. En dat je je beseft dat al die melkvervangers een mind FUCK zijn, waar we erg veel geld voor betalen.

 

39 Reacties op “Stik-duur, weinig meerwaarde, veredeld water….koop jij nog melkvervangers?

  1. Maar wat gebruik jij dan in een pannenkoekje of een cake? Daar koop ik kokosmelk voor. Dat gebruik ik eigenlijk zo weinig,dat zelf maken de moeite niet loont.

      • Mijn ervaring met pannenkoeken bakken is wel dat ze niet erg consistent zijn en niet goed bakken als je op water gebaseerde producten gebruikt. Bovendien vind ik echte melk toch lekkerder. Vandaar mijn keuze om toch lactosevrije melk te kiezen als er gebakken moet worden.

  2. Fijn artikel en geeft stof tot nadenken. Ik mis alleen een stuk over moderne melk vs melk van vroeger. We hebben inderdaad honderden jaren probleemloos melk gedronken. Dat was echter melk die niet gepasteuriseerd en gehomogeniseerd was. Mijn inziens zijn dit 2 processen die een prachtig voedingsproduct ongeschikt maken voor consumptie. De optie om terug te gaan naar het drinken van rauwe melk van een gecontroleerde biologische boer, mag als optie dan ook niet ontbreken in dit artikel.

  3. Goed stuk, goed onderbouwd. Zelf wil ik koemelk vooral laten staan vanwege de massaproductie in onze vlees-zuivelindustrie. Dus vanwege dierenwelzijn. En ja, zelf maken is eenvoudig en leuk! Dank voor je recepten.

  4. Goed stuk erg interessant.
    Ik stond ook in de supermarkt en was verbaast over deze uiterlijk op melk gelijkende koopwaar, prijzig en qua smaak ook niet eens te vergelijken.
    Dankjewel voor dit stuk voor mij ben jij de follow the food schrijvend blogger waar ik wat aan heb.

  5. Dankjewel Monique, echt iets om over na te denken.
    Maar om Soja melk te maken, lijkt mij wat lastiger
    Ik drink altijd 1 cappuccino per dag en doe dit met Soja melk combi Amandelmelk van het merk ‘Isola Bio’ dit merk vind ik de beste ter vervanging, ik wacht dan tot het in de aanbieding is en koop dan flink in, moet er wel bij vermelden dat de Soja beter schuimt dan de Amandelmelk.
    Mijn vraag wat gebruik jij voor jouw cappuccino ?

    • ik drink geen koffie 😉 Maar je kunt van sojabrokken of bonen ook prima een melk trekken hoor.

      • Ja, zou ik ook niet meer moeten doen 🤔
        Ga met de soja melk aan de slag
        Dankjewel voor al je tips, zie er elke week weer naar uit 👍 super 😃

      • Met sojabrokken ik voorzichtig zijn als je coeliakie hebt of anderszins overgevoelig bent voor gluten. Maar je kunt prima sojamelk maken van geweekte sojabonen. Voordeel is dat je dan de juiste, biologische en niet genetisch gemodificeerde bonen kunt gebruiken.

  6. hallo,

    Is het niet zo dat arrowrood alleen bindt wanneer je de vloeistof (in dit geval de gemaakte havermelk) verwarmt of zelfs aan de kook brengt? Hoe kun je dit binden of dikker maken wanneer je het niet gaat verwarmen maar koud wilt gebruiken, bijvoorbeeld door je muesli?

    • Als je de arrowroot er koud indoet en dan de melk opwarmt enkele uren later, wordt ze dan nog romig of moet je ze meteen verwarmen bij het toevoegen van de arrowroot?

  7. Dank je voor de info, ik ga dat zelf melk maken eens proberen. Ik heb een intolerantie voor melkeiwit waar ik veel last van heb. Opgeblazen gevoel, last van de spijsvertering, slechte huid. Maar ik kan moeilijk gebak, ijsjes en slagroom laten staan en dan die van de straat. Ik probeer wel te vervangen en zelf klaar te maken maar dat lukt niet altijd.

    Ik heb vaak veel aan je artikelen en heb bewondering voor je dikke huid, ga zo door!

    Groetjes, Elvira

  8. De reden dat ik melkvervangers maak (ik maak ze zelf ivbm zerowaste en dan weet ik precies wat er in zit) is zeker niet vanwege de voedingsstoffen; ik kan me nauwelijks voorstellen dat er serieus mensen zijn die daadwerkelijk denken dat de voedingsstoffen in dierlijke en plantaardige producten gelijk zouden zijn. Ik maak ze omdat ik chocoladeMELK wil drinken en geen chocoladewater (gadverdamme, heb het een paar geprobeerd maar dat is echt voor die-hards) Ik mis de romigheid van melk in bepaalde sauzen, pap of idd zoals eerder genoemd pannenkoeken.

    Overigens; als je biologisch eet, is je havermout wel iets duurder dan 50 ct, en aangezien Oatly ook bio is, is dat geen eerlijke vergelijking. Sowieso is het niet zo gek dat een kant en klaar product duurder is dan de home-Made versie. Er zit tijd in, vervoer, verpakkingskosten, ontwerp van de verpakking, personeelskosten etc etc die je zelf allemaal niet hebt, en als je je eigen uurloon uitrekent en omrekent in de tijd die het je kost om zelf je melk te maken blijkt het niet heel lucratief natuurlijk. Gelukkig is dat niet waar ik het voor doe; ik maak het omdat ik het lekker vind, en graag de gezondst mogelijke optie zonder toevoegingen gebruik.

    Verder heel veel dank voor alle info en mogelijkheden op een rijtje!

    • Ik ben het helemaal met je eens. Het doel is zero waste en gezonde, lekkere biologisch dynamische producten eten. Ik drink soms koffie en doe daar thaise kokosmelk in, lekker romig (minder water nl dan gewone kokosmelk). Mijn doel is om het zelf te maken, maar maak heel veeel zelf en tijd is door werken toch ook wat beperkter en maak daarom soms keuzes waar ik me heel goed van bewust ben.

  9. Ha Monique,
    Het recept dat je hier geeft voor haverdrank is heel anders dan elders op je website. Ik bedoel dat recept waarbij ook een video van je staat in zo’n kookstudio, Kookpunt. Daar heb je het over 500 gram havermout voor ruim 2 liter, en hier over 30 gram voor 1 liter…
    Toevallig heb ik net een liter haverdrank op de eerste manier gemaakt, maar is de superkorte manier die hierboven staat echt net zo lekker??
    Groetjes,
    Fennie

  10. Ja sorry, nog een toevoeging: hierboven staat 10 minuten weken, in dat andere recept 24 uur!
    Dat kan dan toch niet hetzelfde resultaat geven?
    Daag,
    Fennie

  11. Ik heb dit artikel met de volle aandacht gelezen, wat een eye opener.! Ik heb onlangs nog maar ontdekt dat ik deze melkvervangers zelf kan gaan maken en ben behoorlijk enthousiast. Ik heb deze namelijk vaak nodig voor recepten, maar dan in kleine hoeveelheden. Ik vond het dan ook zonde hier telkens een bus van een liter te moeten voor kopen en vond zelf maken dus een goed alternatief. Maar, na het lezen van dit artikel is dat duidelijk niet meer mijn enige reden om dit in het vervolg eens zelf te gaan maken.!

    Nog een klein vraagje, zou je dit kunnen invriezen.? Lijkt me namelijk handig voor overschotten :).

    • het pulp bedoel je? Dat heb ik zelf nooit geprobeerd, maar wat stopt je om uit te proberen?

  12. Hoi Monique,

    Denk je dat het veilig is om zo’n metalen (of kunststof) zeef te gebruiken?

    Ik heb te veel metalen en chemische stoffen in mijn bloed.

    hartelijke groet van Lavendel

  13. Ik werk fulltime en heb geen tijd om zelf plantaardige melk/yoghurt te maken, dus kant-en-klare pakken zijn voor mij ideaal, helemaal omdat je dan precies weet hoeveel mineralen en vitaminen je binnenkrijgt. Ik denk dat het voor het gros van het supermarktassortiment geldt, dat het best goedkoper en beter zal zijn om het helemaal zelf te maken, maar mensen houden nou eenmaal van gemak en hebben het daar te druk voor.

  14. Sinds kort maak ik zelf “melk” met haver of kokos. De kokosmelk was ongelofelijk lekker, lekkerder dan de kant en klare zelfs. Het is bij elkaar nog geen tien minuten werk. Notenmelk duurt langer omdat je de noten moet weken (schijnt). Geen problemen met melk of melkvervangers, maar zat van al die verpakkingen. Zero waste is dus de voornaamste reden dat ik dit doe. Het heeft ook iets rustgevende 😊

  15. Ik probeer de hoeveelheid koolhydraten per dag te minimieren, Daarom kies ik voor zo een kokos drink zonder toegevoegde suikers, om daarmee bijv. Haverzemelen te voorbereiden, of kleine pannenkoeken/wafels te maken. Het geeft toch iets betere, roomigere textuur en smaak dan gebruik van water

  16. Wel een beetje prekerig. Maar vind al die namaakmelk ook onzin. In de natuur is het zo dat alleen jongen melk drinken, geen volwassenen.

      • Bedankt Monique met deze verhaal. Ik drink al jaren soja drink en weet ook dat deze eigenlijk alleen uit water bestaat en toch bleef ik produkt kopen.
        Heb jaren veel geld uitgegeven voor een pak water,maar door jou verhaal ben ik om.
        Ik ben niet gek en dus stop ik met deze melk vervangers.
        Met jou tips ga ik een keer zelf iets maken.

  17. Wat doe ik het beste met de schroot ven de Havermelk.
    Ik heb het al een keer gebakken wel opgegeten maar saai.
    Wat kan ik toevoegen? Cocosolie rozijnen noten

    Met vriendelijke groeten Miel Blok

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *