Review Chufamix veggie-drink-maker

Ik drink geen melk. Dit maak ik zelf met tal van plantaardige ingrediënten zoals haver, rogge, noten, zaden en pitten. Ook maak ik erg veel melk van chufanoten ( tijgernoten). Naar dit laatste is deze CHUFAMIX vernoemd. Een heel erg handige tool ( gadget) om zelf super-snel je eigen plantaardige melk te maken. Ik maak zelf mijn melk met de HS blender. Dit is voor mij de meest gemakkelijkste manier en werkt erg snel en eenvoudig. Sinds ik de chufamix heb ontdekt, wissel ik erg veel af. Met de chufamix maak je nog sneller je melk. 

We kennen allemaal de vele melkvervangers in de winkels. Ook supermarkten hebben zich dankzij de trend behoorlijk uitgebreid in het assortiment. We kunnen kiezen uit talloze varianten op basis van rijst, noten, granen, kokos, zaden en pitten. Het lijkt allemaal zo mooi, maar negen van de tien varianten zitten propvol met additieven en suiker. Bovendien betaal je je scheel, want de meeste pakken bestaan uit nog geen 10% van het desbetreffende ingrediënt wat is gebruikt om melk te vervangen. Anders gezegd betaal je erg veel geld voor een pak water met wat toevoegingen. Meer lezen? Klik hier. 

Het is daarom echt de moeite waard, om te investeren in een Chufamix, als je vrij veel melkvervangers drinkt. Je kunt er dan zelf van alles aan toevoegen, zoals stevia ( druppels) om te zoeten, probiotica ( Pro Darm) en bijvoorbeeld smaakmakers als ceylon kaneel en vanille bourbon. 

SAM_2730

WAT IS HET?

Een ChufaMix is een hulpstuk waarmee je in een handomdraai allerlei melkvervangers kunt maken. Het bestaat uit een grote ronde beker, een zeef wat nog het meest lijkt op een soort centrifuge, een presser waarmee je het pulp door de zeef kunt drukken, en een deksel voor de kan, zodat je de melk zelfs niet eens over hoeft te gieten in een fles.

SAM_2734    SAM_2733

Het werkt ontzettend eenvoudig: Je vult de kan met water, zet het zeef-hulpstuk erin, en vult de zeef met wat je maar wilt gebruiken om melk van te maken. Hierin zet je kort de staafmixer, om alles wat te fijn te malen. Je kunt hiervoor iedere staafmixer gebruiken. Vervolgens trek je de zeef er voor de helft uit en druk je met de presser de massa in de zeef steeds aan, zodat er vocht vrijkomt en dit in het water in de kan terecht komt. Dit wordt vanzelf de melk. Daarna roer je nog wat stevia/ of andere suikervervangers/smaakmakers door de melk, en klaar is je melk.

SAM_2732

GEBRUIK

Enthousiast ging ik ermee aan de slag. Ik maak dagelijks havermelk, maar voor de afwisseling gebruik ik ook vele andere granen/vlokken, en omdat ik gelukkig gluten kan verdragen, gebruik ik ook roggevlokken, speltvlokken, en gerst vlokken. Maar ook boekweitvlokken, quinoavlokken en teff vlokken. Ik besloot voor de vuurdoop speltvlokken ( biologisch/dynamisch) te gebruiken. Deze had ik 24 uur tevoren in ruim water met twee eetlepels erythritol suiker laten weken.

SAM_2735

Ik heb de gebruiksaanwijzing zorgvuldig gelezen. Wat jammer is, is dat deze niet in Nederlands is vertaald, maar in mijn geval maakt dit niet erg veel uit omdat mijn Engels perfect is. ( lang leve het tijdelijk wonen in Amerika  ) Nu ben ik zelf niet zo van de gebruiksaanwijzingen, ik heb daar nooit het geduld voor. Ze belanden bij mij vaak op een stapel in een lade. Ik ben meer van “ het-zelf-uitvogelen-hoe-iets-werkt”. Ik heb voor dit review dit keer wel de gebruiksaanwijzing gevolgd. 

SAM_2736

Volgens de gebruiksaanwijzing moest de kan tot de helft worden gevuld met water, dit is gemakkelijk omdat er in de kan een lijn zit tot waar te vullen. Dit moet je ook niet overschrijden. Ik dacht zo slim te zijn, om er meer water ( want meer water, meer melk!) in te doen, maar het gaat dan gigantisch mis, alles loopt over en heb je een flinke kliederboel  Niet doen dus . Ik zette de zeef erin, en vulde de zeef met een paar volle lepels speltvlokken. Na mijn misser met het water ben ik voorzichtig begonnen met 4/5 eetlepels, Vervolgens zette ik ongeveer 40 seconden mijn staafmixer erin. Daarna trok ik de zeef er gedeeltelijk uit, inmiddels was het water in de kan al aardig veranderd in melk. Met een houten lepel roerde ik het pulp nog een beetje door, en daarna de presser. Dit gaat echt heel erg prettig, Je kunt tot de bodem van de zeef doordrukken. En je ziet inderdaad in nog geen minuut het water in melk veranderen. Je hebt echt een volle kan melk! Ik voegde er enkele druppels stevia karamel an toe, en deed de melk over in de melkfles. Ik heb de rest van de dag heerlijk gedronken van de melk. En had drie liter ( drie keer de handelingen als hierboven omschreven herhaald) melk!

SAM_2737

Het is wel echt melk. Ik persoonlijk hou erg van lobbige en romige melk Zoiets als verse rauwe romige volle melk…yummie. . Dit krijg je niet met de ChufaMix. Ik heb het ook geprobeerd zonder water. Ik liet het water in de kan achterwege en vulde enkel de zeef met wat vlokken. Dit maalde ik kort fijn met de staafmixer, en drukte alles met de presser aan. Er kwam hetzelfde uit: zeer vloeibare ( water) melk. Wil je dus graag lobbig en romig, blijft de “ good old zeef” de oplossing, deze laat veel meer graan door, waardoor er ook meer voedingswaarde aan de melk wordt gegeven. Dit is wat bewerkelijker, en vraagt wat meer kracht, maar je krijgt dan een zeer dikke, lobbige, romige melk. Voor gewone melk is deze ChufaMix echt ge-wel-dig!  Dit is echt vergelijkbaar met de peper-dure literpakken plantaardige melk uit de winkel. Ik ga zeker ook naast lobbige melk dagelijks “ gewone” melk maken met de ChufaMix. Je haalt er echt binnen no-time liters melk uit. Aangezien ik een enorme “ nat-nek” bent en veel drink, zeker op warme dagen, vind ik koude melk verrukkelijk. De ChufaMiox is voor mij wel een uitkomst!

De onderdelen kunnen in de vaatwasser. En ook gewoon handmatig afwassen ( ik heb geen vaatwasser) gaat supersnel. Wel is het belangrijk, dat je geen pulp laat opdrogen in de zeef. Zorg er ook voor dat de zeef goed is omgespoeld. Zo hou je lang plezier van je ChufaMix!

NADELEN?

Voor mij persoonlijk vind ik het jammer dat de ChufaMix geen lobbige melk kan maken, maar ach, de good-old-zeef blijft dan gewoonweg ook in gebruik  Ik vond het ook jammer, dat er geen Nederlandse beschrijving bij zat, maar gelukkig kun je op internet talloze Nederlandse beschrijvingen terugvinden.

EINDOORDEEL:

Ik geef de ChufaMix niet twee, maar TIEN dikke “ thumbs up” !!!!!!!!! Ik ben echt blij met deze uitvinding, het is zeker voor mensen die graag zelf melkvervangers willen maken, om niet afhankelijk te zijn van de meuk uit de supermarkt, een geschenk uit de hemel. Het werkt simpel, snel en eenvoudig. Geen rare fratsen, en ook de prijs vind ik redelijk. Het is uiteraard best even een uitgave ( 52,95) maar je haalt het er dubbel en dwars uit. Als je je bedenkt, dat een pak melkvervanging gemiddeld tussen de 1,89 en vier euro kost…..tel uit je winst. Bovendien hou jij de complete regie over wat je toevoegt aan je eigen gemaakte melk. In de vele melkvervangers vind je bakken suiker. Zo niet nodig. Dit ontloop je ook, als je voortaan zelf je melk maakt. 

 WAT KOST IE?

De chufamix kost ( adviesprijs) 49,95 en is o.a te bestellen via PUUR MIEKE. Klik hier om direct naar de bestelpagina te gaan. 

IMG_8233

Tja, en dan heb je liters melk en…een boel pulp! Wat kun je doen met deze pulp? Wat dacht je van deze zeer eenvoudig te maken havermout-rol?

Dit heb je nodig:

  • het pulp wat overblijft uit de Chufamix ( dit kan naast havermout ook tal van andere granen zijn!)
  • vier grote bananen, gepureerd
  • ceylon kaneelpoeder

Zo maak je het:

Verarm de oven voor op 185 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier. Roer de bananenpuree door de pulp. Stort de massa uit op de bakplaat en smeer uit. Bestrooi de plak zeer royaal met ceylon kaneelpoeder, zodat er een flink laagje op ligt. Bak de plak in het midden van de oven gaar in ongeveer 20-25 minuten, controleer tussentijds. Laat heel kort afkoelen. Rol de plak voorzichtig op. Snij in stukken.

IMG_8232

2 Reacties op “Review Chufamix veggie-drink-maker

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *