Review Chufamix veggie-drink-maker

Melkvervangers……plantaardige melk…….We kunnen anno 2020 in de supermarkten hele gangpaden vol aantreffen. Het ene pak nog duurder dan het andere. Over deze zogenaamde plantaardige melkvervangers ben ik zeer helder : KLIK HIER. Duidelijk verhaal dus, waarom ik er nogal een aversie tegen heb en het daarom sowieso never-nooit koop. Ik ben wel goed maar niet gek om daaraan mijn geld uit te geven. Dan geef ik het geld nog liever weg.  

Nu lijkt het grootste struikelblok bij de consument het vooroordeel te zijn dat het zelf-maken van deze plantaardige melk-achtige dranken te ingewikkeld en ” teveel gedoe” zijn. Velen vinden het tijdrovend, teveel geknoei, en dat zij er allerlei bijzondere dingen voor aan moeten schaffen zoals een kaas / melk-doek, een zeef en een blender. Allemaal dure en vrij lastig verkrijgbare attributen, zo redeneren zij. En dan is het toch verdomde handig om zo’n kant en klaar voorgekauwd pak in de supermarkt te kopen.

Het hoeft allemaal niet zo ingewikkeld en duur te zijn!

Ik wil graag laten zien, dat het echt allemaal vooroordelen zijn . KLIK HIER MAAR EENS……in dit artikel toon ik hoe je met alleen wat havermout en water, twee kommen en een zeef liters en liters havermelk kunt maken. Anders gezegd kun je in nog geen vijf minuten tijd met enkel twee kommen ( wie heeft deze niet al standaard in huis?) of ander opvang-mogelijkheden ( zelfs pannen kunnen worden gebruikt! ) en een zeef liters havermelk maken . Je hoeft echt niet overgeleverd te zijn aan die zeer duur betaalde pakken veredeld water. Het is vooral pure commercie.

 

Wil je toch NOG GEMAKKELIJKER? Zelfs DAT is mogelijk. Ik heb zelf al ruim drie jaar een CHUFA MIX in huis. Een CHUFA WATTEH…?  Ja, je leest het goed, een chufa-mix. Dit is een slim bedachte TOOL om razendsnel zelf ” melk ” te maken van noten / granen / zaden / pitten, en…..waar de naam vandaan komt, van CHUFA NOTEN. Wil je meer lezen over chufa noten, ook wel tijden-noten? KLIK HIER  Het idee voor deze leuke tool ontstond in Spanje, waar het drankje HORCHATA enorm populair is. Het is een homemade plantaardige melkvervanger die gewoon in de straten van Valencia in mobiele kraampjes  wordt verkocht. Het wordt gemaakt van chufa ( tijger ) noten, suiker en water. Verderop zal ik een meukvrij receptje geven. Laten we eerst wat dieper in de chufa mix duiken. Wat is het voor tool?

Wat is een CHUFA MIX?

Een ChufaMix is een hulpstuk waarmee je in een handomdraai allerlei melkvervangers kunt maken. Het bestaat uit een grote ronde beker, een zeef wat nog het meest lijkt op een soort centrifuge, een presser waarmee je het pulp door de zeef kunt drukken, en een deksel voor de kan, zodat je de melk zelfs niet eens over hoeft te gieten in een fles.

SAM_2734    SAM_2733

Het werkt ontzettend eenvoudig: Je vult de kan met water, zet het zeef-hulpstuk erin, en vult de zeef met wat je maar wilt gebruiken om melk van te maken. Gebruik je harde dingen als noten, dan kun je de staafmixer kort gebruiken,  om alles wat te fijn te malen. Je kunt hiervoor iedere staafmixer gebruiken. Vervolgens trek je de zeef er voor de helft uit en druk je met de presser de massa in de zeef steeds aan, zodat er vocht vrijkomt en dit in het water in de kan terecht komt. Dit wordt vanzelf de melk.

De onderdelen kunnen in de vaatwasser. En ook gewoon handmatig afwassen ( ik heb geen vaatwasser) gaat supersnel. Wel is het belangrijk, dat je geen pulp laat opdrogen in de zeef. Zorg er ook voor dat de zeef goed is omgespoeld. Zo hou je lang plezier van je ChufaMix!

SAM_2732

De basis van de chufa-mix is simpel en eenvoudig. Het bestaat kort door de bocht uit een beker ( kom ) een perser ( ter vervanging voor je handen ) en een zeef. Alles dus wat je ook zelf kunt doen, maar dan minder knoeierig.

SAM_2735

Volgens de gebruiksaanwijzing moet de kan tot de helft worden gevuld met water, dit is gemakkelijk omdat er in de kan een lijn zit tot waar te vullen. Dit moet je ook niet overschrijden. Ik dacht   ooit zo slim te zijn, om er meer water ( want meer water, meer melk!) in te doen, maar het gaat dan gigantisch mis, alles loopt over en heb je een flinke kliederboel  Niet doen dus . Verder is het alleen maar ideaal. Ik noem de chufa mix ook wel eens gekscherend ” DE TOOL VOOR LUIE MENSEN ” 😉  omdat het op een mega-snelle en simpele, schone manier binnen no-time liters melk geeft. Maar eerlijk? Ik maak zelf meest mijn havermelk met mijn handen omdat ik dit sneller vind gaan. Want ….de chufa mix moet je wel afwassen, en de zeef kan soms een beetje lastig zijn om schoon te krijgen. En Uhm….daar ben IK weer een erg lui mens in!  😉

Hoe smaakt het?

De grote hamvraag is uiteraard : hoe smaakt de melk-achtige drank uit zo’n chufa mix? Wel…..erg goed! Niets mis mee. Echter moet ik wel zeggen dat ik erg van romige. lobbige melk-achtige dranken hou, daarom vind ik al die pakken uit de supermarkten ook meestal niet te zuipen. Ieder zo zijn smaak. Als ik mijn eigen ” melk” maak is deze wel een stuk dikker, lobbiger en romiger van textuur. De chufa-mix geeft wat dat betreft voornamelijk water / vocht af, omdat de zeef erg verfijnd is. Ik gebruik zelf een huis / tuin / keukenzeef, die wat grover is, waardoor het ook meer doorlaat. Het is dis om het even, waar je van houdt. Omdat de consument de waterige melk-pakken uit de supermarkt gewend zijn, is deze chufa-mix juist voor hen meest ideaal, omdat het één -zelfde textuur geeft. Maar hou je dus van dikke melk, dan kun je wel eens teleurgesteld zijn. Verder vind ik het een TOPPER! Het is echt een geweldige tool om zelf razendsnel melk te maken, en omdat het bestaat uit een paar compacte onderdelen kun je de chufa-mix meenemen op reis, of naar je werk, zodat je waar dan ook zelf je melk kunt maken. Je maakt per keer ongeveer een liter.

 

Wil je voedingswaarden aan je melk toevoegen? Dat kan eenvoudig, door bijvoorbeeld een vitamine B12 capsule en / of een vitamine D tablet door de melk te verwerken. Ook bestaan er heel veel mooie producten waarmee je mineralen kunt toevoegen als calcium. Wil je de melk zoeten ? Voeg dan enkele druppels zuivere stevia toe. Het is allemaal zo simpel! En stukken goedkoper!

Waarmee?

Eerder vertelde ik je al, dat de chufa-mix zijn naam te danken heeft aan het zeer populaire melk-drankje HORCHATA. Dit wordt gemaakt van chufa / tijgernoten. Deze kun je bij steeds meer webwinkels kopen. In de fysieke winkel is het erg lastig verkrijgbaar. www.puurenfit.nl heeft een ruim assortiment in hun webwinkel, van meel tot ongepelde en gepelde tijger-noten. KLIK HIER voor de ongepelde noten, die meest geschikt zijn om melk van te maken. Verderop geef ik je het simpele recept om zelf horchata te maken in de chufa-mix. Eerst wil ik je suggesties geven, waar je zoal in de chufa-mix melk-achtige dranken van kunt maken:

 • granen: vlokken en mout, gepofte granen kunnen ook worden gebruikt. Wil je graag hele graansoorten gebruiken? Kook deze vooraf kort, voor een betere afgifte van de melk-achtige-vloeistof. Je kunt granen als haver / havermout / vlokken gebruiken, spelt, gerst , gierst, quinoa, rogge enzovoort, afhankelijk of je glutenvrij wenst of niet
 • noten: alle soorten noten zijn geschikt. Laat ze even weken, vul de kan van de chufa met water, zet de zeef met de noten erin in de kan, en zet zeer kort ( paar tikjes ) de staafmixer erop. Dit levert een betere afgifte af.
 • zaden: ook hier geldt, dat sommige zaden erg hard zijn en je beter even kort de staafmixer erop kunt zetten voor een betere afgifte.
 • pitten: hetzelfde verhaal: ook alle pitten zijn geschikt.

WAT KOST IE?

De chufamix is wel even een kleine investering. Hij kost gemiddeld € 35.90 en soms vragen sommige webwinkels veel meer, ik kwam veel prijzen tegen van € 49,95 en hoger. Je kunt bij www.puurenfit.nl een zeer voordelige prijs scoren. KLIK HIER om te bestellen. Het is even een kleine investering, maar….je haalt het er dubbel een dwars uit. Tel voor de grap je wekelijkse besteding eens op aan melkvervangers…..zet dat dan eens naast de aanschaf-prijs…..ik denk dat je meteen snapt wat ik bedoel.

ALLES OP EEN RIJ:

De chuff-mix is meer dan ideaal voor iedereen die graag en veel plantaardige melkvervangers drinkt. Het is een zeer snelle, goedkope en gezonde manier om zelf liters melk te maken. Het is simpel, vraagt geen studie of opleiding vooraf om hem te kunnen bedienen en maakt zeer snel melk. Het is compact een daardoor ook goed mee te nemen op vakantie, of naar het werk. Het geeft een heerlijke melk-achtige drank afhankelijk van de hoeveelheden en soorten je gebruikt.

 

SNELLE HORCHATA MAKEN MET DE CHUFA-MIX

Goed, tot slot dan nog het beloofde recept om horchata met de chufa-mix te maken. Je kunt in principe zowel meel als noten gebruiken. Ik adviseer de ongepelde variant chufa-noten te gebruiken, deze geven een erg lekkere en licht romige melk. Laat ongeveer 75 gram chufa noten circa acht uur weken in water. Giet af, en doe ze in de zeef van de chufa mix. Vul de kan tot het streepje met water en voeg hieraan circa 5-8 MOOS  favorites stevia druppels  toe . Zet de zeef in de kan en zet hierin kort de staafmixer ( paar stootjes ) zodat de noten licht zijn vermalen. Druk vervolgens met de pers in de zeef zodat er een melk-achtige vloeistof vrijkomt.

7 Reacties op “Review Chufamix veggie-drink-maker

 1. Goedemorgen Monique,
  In het horchata recept staat dat je water moet vullen tot het streepje.
  Ik heb geen chufa-mix .
  Ik heb juist 2 jr geleden een horizontale slow-juicer gekocht om ook (ooit) horchata etc te kunnen maken.
  Kun je me de vertellen hoeveel water dat is tot het streepje? 😀

 2. Hoi Monique,
  Je schrijft “De chufamix is wel even een kleine investering. Hij kost gemiddeld € 39,90. ”
  Voor jou misschien een kleine investering.
  Maar voor mij is dat wel bijna de helft van wat ik per week te besteden heb aan boodschappen 😉
  €40 is voor mij ook 40 liter rauwe volle melk bij de boer, zo van de koeien!
  No hard feelings, ik wilde het gewoon even zeggen.

  • Helaas gaat er veel dierenleed schuil achter jouw koeienmelk..

   Je kunt die chufamix ook voor kerst of je verjaardag vragen toch, kun je daarna lekker de keukenprinses uithangen, en mensen jouw zelfgemaakte melk laten proeven. Wie wil dat nu niet! 😁

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *