Review Chufameel/ tijgernoten + lekkere recepten!

Zelfs ik ontdek nog steeds nieuwe producten die al jaren op de markt zijn, maar nu pas een beetje in beeld lijken te komen. Nog vrij onbekend zijn de zogeheten tijgernoten. En nee, dan heb ik het niet over de bekende borrel-nootjes van Calvé, maar over iets geheel tegenover stellend. Deze tijgernoten zijn knetter gezond en zijn eigenlijk geen noten, maar knolgewassen. Ik kreeg onlangs  een zak chufameel en tijgernoten toegestuurd om te testen. Een review + recepten om meteen aan de slag te kunnen! 

WAT ZIJN TIJGERNOTEN?

Tijgernoten zijn knolgewassen die groeien aan de onderkant van de wortels van een grassoort. Alhoewel het voor velen lijkt, dat het er opeens is, bestaat het al eeuwenlang. In 2014 publiceerde de Universiteit van Oxford een studie waaruit bleek dat één van onze verre voorouders voornamelijk leefde op tijgernoten. Dr Gabrielle Macho van de Universiteit in Oxford bezocht in 2014 het oorspronkelijke leefgebied waar onze voorouders leefden. Daar zag ze bavianen ( apen) grote hoeveelheden tijgernoten eten, welke meer dan genoeg vitaminen en mineralen en vetzuren bevatten. Rauwe tijgernoten ( direct uit de grond getrokken) hebben een schurende werking op het gebit wat de sporen verklaarden die zijn gevonden op fossielen van de voorouders ( P.Bolsei) Om het zetmeel te verteren was het nodig lang te kauwen op de tijgernoten om het speeksel zijn werk te laten doen. Onderzoekers hebben vastgesteld dat onze voorouders in Afrika leefden op een dieet van fruit, insecten en 80% tijgernoten. Arabieren brachten de tijgernoot in de achtste eeuw mee naar Spanje, het gebied rond Valencia is door vruchtbare grond en een geweldig klimaat bij uitstek geschikt voor teelt van de tijgernoot. 

SAM_5892

Tijgernoten valt onder de zogeheten oervoeding, het bestaat al twee miljoen jaar. 

CHUFA

We komen in de voedselindustrie de tijgernoten vooral tegen als “ chufa”. Chufa is de Spaanse benaming voor tijgernoten. Ze worden ook wel “ aard-amandel” genoemd. Het is op dit moment nog vrij verwarrend, omdat tijgernoten zowel “ tijgernoten” als “ chufa” worden genoemd. Oorspronkelijk ( of moet ik zeggen OERspronkelijk) wordt de naam CHUFA veelal gebruikt. Chufa’s groeien vanaf April tot September. De planten worden gedroogd in September/Oktober, de oogst is van December tot Februari. Na de oogst worden de chufa’s gewassen om ze te ontdoen van zand en steentjes. Na deze reiniging worden ze drie maanden gedroogd. zowel vochtigheid als temperatuur worden tijdens het droogproces nauwlettend in de gaten gehouden, de chufa’s worden dagelijks omgeschept. Dit droogproces is belangrijk, omdat tijdens dit proces een gedeelte van het zetmeel wordt omgezet in suikers. 

KNETTER GEZOND

Chufa’s zijn niet zomaar gezond, ze zijn knetter-gezond. Een imposant lijstje op een rij:

  1. Het hoge gehalte aan vezels zorgt ervoor dat je snel verzadigd bent. Veel van de vezels zijn onoplosbaar (resistent zetmeel) en werken als een ‘prebiotica’, een voedingsbodem voor goede bacteriën.
  2. Ook voor diabetici kunnen de vezels een positieve uitwerking hebben, ze laten de bloedsuikerspiegel niet stijgen.
  3. Het meel van chufa’s is glutenvrij.
  4. De chufa is rijk aan eiwitten, is een goed alternatief voor vlees.
  5. De chufa’s (behalve de gepelde) zijn ‘raw’, dus niet verhit in het verwerkingsproces.
  6. De chufa is allergeenvrij, er kunnen geen allergische reacties ontstaan.
  7. Het meel is rijk aan omega 9 en daardoor erg goed bestand tegen verhitting, perfect om mee te bakken.
  8. Je kunt er een heerlijke melk ( Horchata) van maken. Voor mensen met een lactose-intolerantie is het een perfecte vervanger voor koemelk. De melk bevat veel calcium, vitamine C en E. Wanneer je yoghurt maakt van koemelk en dit vermengt met tijgernotenmelk, verhoogt dit de voedingswaarde van de yoghurt zonder van invloed te zijn op smaak en textuur.
  9. De vitamine E in combinatie met het ook in de chufa aanwezige oliezuur, kan een positieve invloed hebben op hart- en vaatziektes.
  10. De chufa is rijk aan magnesium en kalium, beide belangrijk voor veel processen in het lichaam.

( bron: chufa Nl) 

Chufa’s kun je gepeld en ongepeld kopen. Ongepeld zijn ze 100% gecertificeerd biologisch, gepeld zijn ze bewerkt en dus niet biologisch. Ook zijn niet ALLE verkrijgbare chufa’s biologisch, let dus op verpakkingen. 

DE SMAAK

De smaak van de tijgernoot laat zich volgens velen het beste omschrijven als mild zoet met een noot-achtige nasmaak. 

SAM_5891

WAT KUN JE MET DE TIJGERNOTEN?

De ongepelde chufa’s zijn in gedroogde vorm net zoals gedroogde peulvruchten: knetterhard en dienen vooraf 24 uur te worden geweekt in water. Na de weektijd moet je het weekwater weggooien en de noten omspoelen. Je kunt ze koken, of vermalen. 

Je kunt de chufa’s rauw eten. Echter kost het je wel wat kauwwerk. Wil je chufa’s als snack eten, zijn de gepelde varianten beter geschikt. Het helpt ook, als je ongepelde chufa’s 12 uur laat weken in koud water. 

Wat meest wordt gemaakt met de tijgernoot, is HORCHATA. Dit is in Spanje een erg populaire homemade melk, het wordt al eeuwenlang op de straten in Valencia verkocht. Het wordt veel gemaakt met de CHUFAMIX: inderdaad, de naam is afgeleid van de chufa! Uiteraard hoef je niet persee een chufamix in huis te halen om deze melk te maken. Je kunt het ook doen met “ the good old” zeef en een hydrofiele doek/kaasdoek en een blender/keukenmachine. Chufamelk wordt in allerlei varianten gemaakt. Traditioneel bevat de melk wat keltisch zeezout, kaneel, sinaasappelschil ( rasp) en suiker. Ik bedacht een lekkere variant met alleen wat stevia druppels om te zoeten. 

SAM_5902

Ik heb voor de test de gemakkelijkste en meest snelle manier gekozen, met de chufamix. Na 24 uur weektijd heb ik de tijgernoten afgespoeld en in de nutrubullet fijn vermalen met wat water. Het pulp heb ik in de chufamix gedaan, en daaraan heb ik ongeveer 500 ml water toegevoegd. Dit heb ik uitgeperst. De melk heb ik over gegoten in een fles en daaraan heb ik enkele druppels stevia toegevoegd om op smaak te brengen. Even goed schudden en klaar is je melk!

En dan heb je nog heel wat pulp over. Spanjaarden geven dit aan hun ezels. Ik maak er een lekker koekje van!

SAM_5900

DIT HEB JE NODIG:

  • het pulp van de tijgernoot
  • 100 gram amandelmeel
  • 8-10 druppels GreenSweet stevia ( ik heb de karamelsmaak gebruikt)
  • een eetlepel wijnsteenbakpoeder
  • een banaan

ZO MAAK JE HET:

Verwarm de oven voor op 175 graden, bekleed een bakplaat met bakpapier. Pureer alles samen in de keukenmachine. Schep bergjes op de bakplaat en bak de koekjes in het midden van de oven gaar in ongeveer 25 minuten, blijf tussentijds controleren. Laat afkoelen. 

chufameel_gewoon_1kg-1

CHUFAMEEL

Chufameel is niets meer of minder het vermalen resultaat van tijgernoten. Het meel bevat dezelfde gezonde eigenschappen en is zeer geschikt om mee te bakken. Het gedraagt zich echter wel ietsje anders dan gewoon ( glutenvrij) meel. Het meel is wat vezelrijke dan gewoon meel, waardoor het wat meer vocht nodig heeft. Het is vergelijkbaar met kokosmeel, alleen is kokosmeel een stuk rijker aan vezels en heeft daardoor ook meer vocht nodig dan chufameel. Het meel is ook vrij zoet van smaak, wat ervoor zorgt dat je veel minder zoetmiddelen nodig hebt. Chufameel geeft erg smeuïge textuur. Je kent vast de populaire hotelcakes uit de supermarkt, ook wel ” klef-cake”. Met chufameel kun je dezelfde textuur bereiken!  Ik heb twee verrukkelijke recepten bedacht met chufameel, een zeer gemakkelijk koekje en een zeer bijzondere peercake. Als je voor de eerste keer gaat bakken met chufameel, is het gemakkelijke koekjesrecept zeer geschikt. Je leert zo meteen hoe het meel zich gedraagt en kun je het aanpassen aan jouw specifieke wensen.

KOOLHYDRATEN?

Chufameel bevat gemiddelde waardes aan koolhydraten. Per merk kan dit verschillen. De chufameel uit dit review bevat per 100 gram 62,5 gram koolhydraten, waarvan 15,5 gram suikers. In  vergelijking met andere ( glutenvrije) meelsoorten is dit een ” gulden middenweg” betreft koolhydraten. Dankzij de vele vezels ( 23,5 gram per 100 gram!!!!!) heb je vrij weinig meel nodig. Het geeft zeer snel een verzadigd gevoel, wat bijvoorbeeld amandelmneel veel minder doet en je daarvan meer nodig hebt. In dit daglicht gezien is chufameel voordeliger en geeft het juist minder koolhydraten. Nog een zeer fijn detail van deze chufameel uit het review: de verpakkingen zijn BPA VRIJ!

SAM_5809

CHUFA TONGEN

DIT HEB JE NODIG:

  • 175 gram chufameel
  • drie bananen
  • 150 ml haver of andere melkvervanging
  • 5-10 druppels GreenSweet stevia ( ik heb chocoladesmaak gebruikt)
  • een theelepel bakingsoda + wat appelcider azijn

ZO MAAK JE HET:

Verwarm de oven voor op 175 graden, bekleed een bakplaat met bakpapier. Pureer alles in de keukenmachine tot een gladde massa. Schep bergjes op de bakplaat en laat deze iets uitlopen zodat er een langwerpig koekje ontstaat. Bak de koekjes in het midden van de oven gaar in ongeveer 20-25 minuten, blijf tussentijds goed controleren. Laat afkoelen.

SAM_5866

PEREN BOOT

Deze cake heeft een heerlijke vulling van vers en intact fruit! 

DIT HEB JE NODIG:

Voor de cake:

  • 200 gram chufameel
  • 50 gram bananenmeel of kokosmeel
  • 100 gram zonnebloempitten
  • 100 gram pompoenpitten
  • twee bananen
  • een peer, gewassen en in de schil, in stukken
  • 8-10 druppels GreenSweet stevia ( ik heb de aardbeismaak gebruikt)
  • een eetlepel bakingsoda + appelcider azijn

Voor de vulling:

  • twee peren, gewassen en in de schil, in kleine stukjes gesneden
  • een kopje ongezwavelde sultana rozijnen, geweekt en uitgelekt
  • twee eetlepels ceylon kaneelpoeder

ZO MAAK JE HET:

Verwarm de oven voor op 175 graden, vet een middenmaat vierkant bakblik in met kokosolie, bekleed met bakpapier. Pureer alles voor de cake in de keukenmachine tot een gladde massa. Stort de massa in de vorm en verdeel. Maak met de lepel een kuil in het midden.

Roer de peer, kaneel en rozijnen door elkaar. Stort de vulling in de kuil in de vorm, en strijk de bovenkant mooi glad. Bak de cake in het midden van de oven gaar in ongeveer 40-45minuten, blijf tussentijds controleren. Laat afkoelen. 

chufameel_gewoon_1kg-1

Waar te koop?

Chufameel / noten zijn in fysieke winkels nauwelijks verkrijgbaar en ook zijn er maar enkele webwinkels die chufameel / noten verkopen. Dit is wellicht een beetje te danken aan de onbekendheid en de duurte. Goedkoop is het niet, maar omdat je het zuinig kunt gebruiken is het de investering wel waard. Het zijn absoluut bijzondere melen en noten. www.puurenfit.nl is één van de weinige webwinkels die zowel meel als noten verkopen. Er zijn verschillende soorten verkrijgbaar in verschillende prijsklassen, en je kunt kiezen voor 250 / 500/ of 1000 gram verpakkingen :

 

Wil je een grove meel? KLIK DAN HIER. Vanaf € 13,50 per kilo

Wil je een fijn meel? KLIK DAN HIER Vanaf € 15.00 per kilo

Wil je een extra fijn meel? KLIK DAN HIER Vanaf € 5,95 per 250 gram

Wil je ongepelde noten? KLIK DAN HIER. Vanaf € 4,95 per 250 gram.

Wil je gepelde noten? KLIK DAN HIER Vanaf € 5,95 per 250 gram

 

Nog meer lekkers uitproberen met chufameel?

CHUFINS

CHUFA CAKEBROOD

CHUFA CUPCAKES MET YAKONSTROOP

HAVERROOM CHUFACAKEJES + RECEPT HAVERROOM

 

 

16 Reacties op “Review Chufameel/ tijgernoten + lekkere recepten!

  1. Heb vaak op zites van Paleo gelezen dat Chufanoten heel gezond zijn. Kun je de koekjes ook maken met pulpvan amandelmelk? Dus de amandelpulp?

    • jazeker! En let op: er is nu een kortingsactie tot aanstaande vrijdag!

  2. Moniqe, bedankt voor zoveel info,
    heel waardevol!
    By the way…ik zou je graag wat constructieve punten willen meegeven mbt je site / nieuwsbief. Even mailen? Groetjesvan Yolanda

  3. Hallo Monique, Ze verkopen ook tijgernoten bij vishaken als aas. Ik dit ook bruikbaar voor menselijke consumptie? Groetjes Selina

  4. Zijn de gepelde chufa’s ook beenhard ? En zo ja, week je die dan ook vooraleer er op te kauwen ? Grt Gerard

  5. Hoi Monique,
    is het ook mogelijk om horchata te maken door tijgernotenmeel i.p.v. hele tijgernoten te gebruiken en moet dan het meel eerst ook geweld worden?
    Groet, Tinus.

  6. Ik heb twee keer na het drinken van tijgernoten melk een allergische reactie gehad, graag verder verdiepen in de allergische reacties op tijgernoten. Komt namelijk niet veel voor maar toch wel.

  7. Kun je van het recept van de chufa noten pulp koekjes de wijnsteenbakpoeder vervangen door baking soda? En hoeveel heb je dan nodig?

  8. Hoi Monique, heb je in de recepten
    de fijne of het grove meel gebruikt en welke is het fijnste om mee te beginnen voor ,oekjes ed

  9. Ik heb de chufatongen gemaakt en ze zijn op zich lekker (zonder stevia, overigens al megazoet!), maar iets te zacht. Misschien had ik ze nog iets langer moeten laten bakken, maar de kleur is goed. Het was meer beslag dan deeg (klopt dat?) en het krijgt eerder de textuur van kleine pannenkoekjes dan koekjes.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *