Haverroom chufacakejes + recept haverroom
Als ik én een nieuw apparaat, én een nieuw meelsoort in huis heb, kan ” mijn creatieve brein” compleet losgaan 😉 Ik vind het heerlijk om nieuwe dingen te bedenken, lekkere recepten die zeer eenvoudig zijn om te maken, en knettergezond en lekker zijn. Deze smeuïge cakejes met een laag room zijn hier een resultaat van. Ze zijn werkelijk ” niet-normaal-meer” zo lekker en dat ik niet de enige ben die deze mening heeft, toonde wel toen ik de cakejes aan een zeer kritisch publiek liet testen ( lees: publiek die niets heeft met gezonde voeding) Allen vonden de cakejes ONTZETTEND LEKKER en vroegen naar meer! Dat is voor mij het grootste compliment wat ik mag ontvangen!
HAVERROOM MAKEN
Sinds kort ben ik de trotse bezitter van de MontAna HS ( hoge snelheid) blender. Ik ben er op dit moment nog volop mee aan het ” stoeien”. Per toeval ontdekte ik, dat je in de HS blender in nog geen 5 minuten een heerlijke stevige haverroom kunt maken. Deze room is vrij van gluten ( gebruik 100% glutenvrije havermout) koemelk/lactose, suiker, E nummers, en andere meuk. Het is 100% veganistisch. Een supergezonde vervanger op de banketbakkersroom!
Het is wel belangrijk, dat je een HS blender gebruikt. Gewone blenders bereiken dit resultaat minder tot bijna niet en het duurt erg lang voordat je room hebt. Dankzij de duizelingwekkend hoge snelheid van een HS blender wordt er in korte tijd room geslagen.
Gebruik de ” sojamelk” knop. Bij de MontAna blender staat deze geprogrammeerd op 6 minuten. Je hoeft het gehele programma echter niet uit te draaien. Blijf goed controleren hoe snel er zich een dikke room vormt. Bij mij was dit al binnen vier en halve minuut.
Zo maak je de haverroom:
Doe 180 gram havermout, 10 druppels greensweet-stevia druppels ( smaak naar keuze, ik heb vanille gebruikt) en 400 ml water in de kan, en druk op de sojamelk knop. Laat net zolang draaien tot er een dikke room is ontstaan en deze niet meer beweegt in de kan.
De room kun je ter vervanging gebruiken voor banketbakkersroom, lekker in toetjes, als vulling in taart en gebak, of om zo lekker tussendoor op te smullen!!!!!
Met de room kun je heerlijke dingen maken. Zoals deze chufa cakejes. Chufameel is een heerlijk meel, waar je erg smeuïge cake mee kunt maken!
Dit heb je nodig:
- 300 gram chufameel
- een banaan, fijn geprakt
- 15 gram ( wijnsteen) bakpoeder
- twee eetlepels greensweet-stevia sweet Xtra
- 200 ml ( liefst homemade) amandelmelk
Voor de topping:
- haverroom ( zie recept en toelichting hierboven)
- cacao nibs
Zo maak je het:
Verwarm de oven voor op 185 graden. Je kunt een muffintray gebruiken, maar ik geef de voorkeur aan ronde ovenkommetjes ( bijvoorbeeld créme brulee kommetjes of stenen mini pannetjes) Vet deze goed in met avocado of zuivere kokosolie. Roer alle ingrediënten voor de cakejes in een kom stevig door elkaar. De massa moet lekker smeuïg zijn. Voeg eventueel nog wat extra melk toe als de massa wat te los-korrelig blijft. Vul de kommetjes met het beslag en bak de cakejes in het midden van de oven gaar in ongeveer 20-25 minuten, blijf tusentijds controleren. Laat afkoelen.
Besmeer de cakejes met de room, en garneer met wat cacaonibs.
Hi Monique,
Ik ben zo blij met jouw recepten????.
Heb je ook een recept voor brood gemaakt van Teffmeel?
Ik heb dat nl allang in huis, maar heb geen recept.
Ik verdraag geen gluten en helemaal geen tarwebloem en tarwemeel.
Ook geen lactose en suikers.
Bij voorbaat dank????
Karin Wijers
hai Karin!
Bedankt vor het compliment! Nee, ik heb nog geen teff broodrecept on line gezet maar wel in mijn bakboek 😉 Er staan wel een aantal teff recepten on line, klik op de zoekbalk teff in en je krijgt alle hits! Warme groet!
Hallo Monique,
Wat een heerlijk en verassend eenvoudig recept om haver room te maken!
Dank voor het delen!
Ik vind het een heel fijn alternatief voor vanille vla of yoghurt (waar ik al langer naar op zoek was, ik ben een echte zoetekauw)
Hoe lekker is het om dit met fruit te combineren.
Heel inspirerend ook wat je ook op FB brengt, succes met je werk en nogmaals dank.
lieve groet Marjoleine
Jij erg bedankt dat je even de moeite neemt om dit te melden!!!!!! 😉 Fijne groet!
Hoi, ik heb de havermoutroom in mijn gewone Magimix-blender gemaakt (2 x 1 minuut in de kleine blenderkom) en dan wordt hij mooi dik en romig., hetzelfde als op jouw foto’s. Maar hij smaakt gewoon naar dikke havermoutpap. Is dat de bedoeling?
nee, hij zou lekker romig en zoet moeten smaken…..
Bij mij smaakt ie vooral plakkerig… heb de havermout van te voren geweekt, en toen afgegoten en nieuw water genomen. Of hoeft dat toch niet? Hij was ook niet zoet met 10 druppels ????
Krijg je dit resultaat ook indien je een gedeelte van het water zou vervangen door bv kokosmelk of amandelmelk?