Zelf amandelmelk maken, ook heerlijk ter vervanging van koffiemelk!

Ik ben dol op biologisch/dynamische kwark en yomio yoghurt, dat is eigenlijk het enigste zuivel wat ik eet. Ik kies verder voor biologisch/dynamische geitenkaas, en maak zelf mijn melkvervanging. Dat is zo kinderlijk eenvoudig, dat het geen straf is om te maken. Je kunt ook alle kanten op.  Je kunt melk maken van granen, noten, zaden, pitten en rijst en soja. Daaraan kun je zelf gezonde dingen toevoegen zoals vitaminen, mineralen, en yoghurtculturen/melkzuur-bacteriën.

AHI_434d50313236383833_1_LowRes_JPG

Ik krijg erg veel vragen over koffiemelk, en het iets hippere ” opschuim-melk” om al die hippe koffie-varianten mee op te kloppen. In de supermarkten vinden we inmiddels al vele varianten, gekoeld en gepasteuriseerd.  Al deze varianten zijn uiteraard gemaakt van koemelk. En dat niet alleen, er gaat vrijwel altijd gruwelijk veel suiker doorheen. Je kunt koemelk perfect vervangen met sojamelk. Dit geeft namelijk dezelfde romige structuur en bevat ook suiker. ( de gewone gezoete varianten0 Niet iedereen wil echter graag soja consumeren. Er blijft dan vrij weinig over omdat andere melkvervangers zich niet al te goed verlenen om melk mee op te schuimen. Dit komt, omdat deze allemaal voor het grootste gedeelte uit water en suiker bestaan. Amandelmelk bevat bijvoorbeeld vaak nog geen 2% amandelen. Dit is net voldoende om een melkvervanger op basis van amandelen zijn witte kleur en smaak te geven, met hulp van smaakversterkers.

IMG_0454

Als je je melkvervanging zelf maakt, gebruik je in basis altijd veel meer. Dit zorgt ervoor, dat de melk romiger, dikker, en vaster van textuur is. En dat maakt het geschikt om koffiemelk mee te vervangen, of als opschuim-melk te gebruiken. Niet alle homemade melk is geschikt. Ook kan het vaak mislukken omdat iedereen zo zijn eigen manieren, doseringen en basis gebruikt wat invloed heeft op het resultaat. In regel geldt: hoe minder water, hoe dikker de melk. Meer informatie over zelf homemade melk maken ( met instructie filmpje! ) kun je vinden door hier te klikken.

In dit zeer eenvoudige recept gebruik ik bruine amandelen. Deze moet je ( liefst) 24 uur laten weken in water. Korter kan ook: 5-8 uur. Spoel ze goed af. Ze zijn dan klaar voor gebruik. Velen vragen zich ook af, wat ze nu met het pulp moeten doen die overblijft. Je kunt deze pulp bewaren om gemiddeld nog 2 x melk van te maken! Doe de pulp in een bakje en bewaar in de koelkast. Je kunt de pulp ook gebruiken als meel. Maak er lekkere cake, koekjes, brood en taart van! Ik gebruik mijn pulp optimaal: ik maak er gemiddeld 3 x melk van, daarna verwerk ik het in koekjes. Een eetlepel door je yoghurt is ook heerlijk!  Wil je de pulp hergebruiken om meer melk te maken? Herhaal de stappen dan in het recept, het kan niet simpeler ;’)  In plaats dat de amandelen nog heel zijn, zijn ze al tot pulp vermalen en geven ze meer af na toevoeging van water.

IMG_0451

Dit heb je nodig:

( voor een liter melk)

 • 165 gram bruine amandelen, geweekt en goed afgespoeld ( je kunt ook 150 gram blanke amandelen gebruiken )
 • een liter water
 • 12 druppels greensweet-stevia amandel 

Extra nodig:

 • een goede fijne zeef
 • een grote kom
 • een goede keukenmachine

( je kunt ook een hydrofiele doek gebruiken. Drapeer deze over een kom, schenk de melk erop en knijp uit. )

Zo maak je het:

Doe de amandelen met de helft van het water en de druppels in de keukenmachine en laat draaien tot de amandelen volledig zijn verpulverd. Zet de zeef op de kom en schenk de massa uit in de zeef. Laat uitlekken. Gooi het pulp weer terug in de keukenmachine en voeg de andere helft van het water toe. Herhaal de stappen opnieuw.

IMG_3463

Schenk de melk over in een schone glazen goed afsluitbare fles en bewaar in de koelkast.

 

Wil je de amandelmelk als koffiemelk en/of opschuim melk gaan gebruiken? Gebruik dan 800 ml water in plaats van een liter. Dit kun je ook beter doen, als je een wat dikkere, lobbige, romige melk wenst.

Zie ook het instructie filmpje:

19 Reacties op “Zelf amandelmelk maken, ook heerlijk ter vervanging van koffiemelk!

 1. Superfijn artikel, dankjewel! Toch vind ik de prijs van zelf maken best hoog als je bedenkt dat 200 gram amandelen ongeveer €4,- kost. Doe ik dan iets fout qua inkoop? Kan ik ook minder amandelen gebruiken als de door jou geadviseerde 165 gram?
  Groetjes Britta

  • Ik koop amandelen (en andere noten ook) altijd in bulk (1 of 3 kg) via een webwinkel. Dan betaal je minder dan 10 euro per kilogram. Ik doe er dan zo een half jaar tot een jaar mee en de noten blijven prima.

 2. Waarom zoeten met stevia??? Je hoeft toch niet overal zoet in te gebruiken?

  • zeg ik dat dit MOET? Je kunt dat toch lekker zelf weten? Ik ( en met mij heel veel anderen!) vinden het lekkerder, maar ik hou niemand een pistool tegen de slaap en dwing hem om te zoeten 😉 Warme groet!

  • Dag Coby,
   Die kun je eigenlijk overal kopen. Biowinkels, supermarkt, toko’s en zelfs bij de Action. Warme groet`!

 3. Maakt het uit of je rauwe amandelen neemt of bewerkte amandelen? Ik kom ook webshops tegen waar je stukjes amandel kunt krijgen. Dat is goedkoper.

  • je kunt het beste rauwe amandelen gebruiken. Warme groet!

  • Nee. Tik ” stevia” in op de zoekbalk, en je vind alle links over stevia. Succes!

 4. ik maak amandelmelk ook al jaren zelf : gewoon wat amandelnoten samen met volle melk in de blender . lekker joh ! Maar ik vind melk gewoon lekker en gezond ! Niks mis mee 🙂 !

 5. ik heb geen keukenmachine kan het ook anders b.v blender of mixer
  Groetjes Marianne

 6. Hi Monique,

  Hartstikke bedankt voor dit recept! Ik heb de naturel versie zonder zoetmiddel gemaakt en ben er dol op. Ik ga je recept promoten onder familie en vrienden. Zo eenvoudig te maken en zo zuiver van smaak.
  Groeten, Nicoline

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *