Maak zelf de meest romigste notenmelk die je ooit hebt geproefd!

Over de zin, maar vooral de ONZIN rondom melkvervangers,(  KLIK HIER.  ) heb ik inmiddels vrij veel geschreven. In al deze artikelen leg ik haarfijn uit dat we er niet gezonder op worden om deze producten te drinken.  Juist omdat dit producten zijn die we dagelijks nuttigen / consumeren, kan het op langere termijn verschillende gezondheidsklachten geven. Veel van deze dranken bevatten naast veel suikers ook zout, en industriele oliën. De olie wordt toegevoegd om een melk zijn romige illusie te geven.

Als je zelf een melk-achtige drank maakt van noten, heb je hetzelfde effect, maar dan puur natuurlijk, de gezonde vetzuren uit noten zijn in elk geval een stuk gezonder dan de vele geraffineerde / gehydrogeneerde industrieel oliën ( vetten/ oliën die chemisch zijn bewerkt ) Kijk even naar de foto hierboven. Ik heb deze foto genomen nadat ik een slokje uit mijn glas heb genomen. Zoals je ziet laat het een dikke streep achter op de wand van mijn glas, het teken dat de melk ontzettend romig is. Probeer dit eens met een pak kant en klaar gekochte notenmelk, bijvoorbeeld amandelmelk of cashewnoten melk Wedden dat de textuur geheel anders is?

En kijk ook eens naar de algehele textuur. Eigen gemaakte notenmelk is licht mokka-bruin van kleur en bevat piepkleine deeltjes van de noten. In een fabriek worden de noten niet geblend, maar meer geëxtraheerd waardoor er een waterig extract overblijft. Daarom worden er meestal aroma’s aan toegevoegd, om zo de bepalende smaak sterker naar voren te laten komen. Het werkelijke aandeel in al die melkvervangers ligt tussen de 2-15%, sommige varianten uitgezonderd.

Kortom: wil je ECHT genieten van ECHTE notenmelk? Maak dit dan zelf. Met dit recept leg ik je uit, hoe je dit binnen nog geen 5 minuten doet. Je kunt iedere soort noot gebruiken, of, nog lekkerder, gemengde ongebrande, ongezoete ( liefst biologische ) noten. Bij Puur & Fit verkopen wij onder eigen label verschillende soorten biologische noten, wat het meest voordelig maakt. KLIK HIER voor het overzicht. Je kunt een liter water gebruiken, maar ook anderhalve liter, hoe minder water, hoe dikker en romiger de melk.

Wat heb je nodig:

 • 150 gram ongezouten, ongebrande ( liefst biologische) noten
 • een liter water

zo maak je het :

 1. maal in de blender alles tot een vloeibare massa
 2. zeef de massa door een zeer fijne zeef, of gebruik de notenzak ( zie uitleg hieronder )
 3. giet de melk over in een goed afsluitbare glazen fles.

 

Bewaren:

Je kunt de melk net zo bewaren als een melkvervanger, alleen moet je onthouden, dat er geen bewaarmiddelen / conserveermiddelen in zitten waardoor het sneller bederfelijk is.  Je kunt, om de melk iets langer houdbaar te houden, een klein snufje Keltisch zeezout toevoegen. Omdat de melk verder niet wordt gefilterd en bewerkt, zal er veel schift naar de bodem van de fles zakken. Door steeds even goed te schudden voor gebruik is dit zo weer verdwenen. Wil je de melk een beetje zoeten, gebruik dan twee druppels zuivere stevia. ( KLIK HIER )

Notenmelk maken met de noten zak

Je kunt in plaats van de zeef ook de speciale notenzak gebruiken. KLIK HIER om alles over deze zak te lezen. De notenmelk wordt dan nét even ietsje minder dik dan de romige melk van dit zelfde recept. Wil je een melk wat meer op koemelk lijkt, kun je het beste deze notenzak gebruiken. Ik ben zelf groot fan van deze notenzak, ik gebruik hem niet alleen om melk te maken, ook gebruik ik deze zakken om HANGOP in uit te laten lekken, daar zijn ze echt ideaal voor! KLIK HIER om de notenzak te bestellen.

 

 

Een reactie op “Maak zelf de meest romigste notenmelk die je ooit hebt geproefd!

 1. Hoi Monique,
  Zijn de verhoudingen voor havermout hetzelfde?

  Groet,
  Verena

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *