Zelf plantaardige melk maken met een notenzak…..werkt dat?

Al jaren probeer ik de consument duidelijk te maken, dat al die plantaardige melkvervangers enorme winstpakkers zijn voor de voedsel-en-levensmiddelen industrie. Ze bestaan voor het grootste deel uit water, waaraan wat hulpstoffen zijn toegevoegd. Ze worden ENORM DUUR verkocht, terwijl het inhoudelijk nog niet eens een fractie van de verkoopprijs kost. Wil je daar meer over lezen? KLIK HIER

Naast dat het gewoonweg vreselijk duur betaald is, zijn de meesten ook ongezond. Ze bevatten bijvoorbeeld toegevoegde suikers, heel veel olie en conserveermiddelen. Maar dat is nog niet alles. Het levert ook veel meer afval op, en extra plastic in de plastic soep. Het milieu doe je dus absoluut GEEN plezier, als je deze plantaardige melkvervangers regelmatig inkoopt.
Waarom levert het extra afval op? Want is het niet gewoon een levensmiddel? Waar we qua verpakking niet onderuit komen? 🙁
Je zou jezelf dit nu kunnen afvragen. Maar dat is juist de boodschap: we maken plantaardige melk-achtige dranken zeer eenvoudig zelf, zonder dat we daarvoor dus verplicht al die bevuilende verpakkingen moeten aanschaffen. Wist je bijvoorbeeld, dat je, om zelf havermelk te maken, niet meer nodig hebt dan wat havermout en water, en een glazen fles om dat in te bewaren? KLIK HIER om te lezen hoe je dit al binnen nog geen 4 minuutjes fikst.
Je staat er wellicht niet bij stil, maar zo’n literpak melkvervanger bestaat naast karton ook uit plastic en aluminium. Dit is op zich prima te scheiden, maar de gemiddelde consument doet dit nooit. Wat logisch is, omdat de pakken op de juiste manier moeten worden gescheiden, wat een speciale afvoer vraagt. Veel gemeenten doen hier niet aan mee, wat betekent, dat de pakken gewoon bij het rest afval terechtkomen. Daar komt bij, dat niet alles van zo’n pak wordt gerecycled, en er dus altijd wat overblijft wat in het milieu terecht kan komen.
Als we alles even op een rij zetten :
– …kosten kant en klare plantaardige melkvervangers ontzettend veel, terwijl het inhoudelijk bijna niets kost
– …bevatten de meesten ongezonde toevoegingen als suiker en oliën
– …zijn de meeste verpakkingen milieuonvriendelijk en zeer belastend voor ons milieu

VEEL GELD BESPAREN, HET MILIEU BESPAREN

Als ik pretendeer om zelf je eigen melk-achtige dranken te gaan maken, stuit ik op veel weerstand, in de vorm van “ teveel gedoe”☹️ of “ veel te ingewikkeld”. 😟 Het grappige is, dat eenmaal één keertje te hebben geprobeerd, de meesten “ om” zijn en voortaan wel twee keer nadenken om zoveel geld uit te geven aan een pak melkvervanger. Het kan je op jaarbasis zelfs honderden euro’s schelen. Maar dat niet alleen. Ook doe je het milieu een groot plezier. Denk eens aan al die pakken die je afgelopen maanden waarschijnlijk bij het restafval hebt weggegooid……
Plantaardige melk-achtige dranken kun je in principe van ieder graansoort, notensoort, peulvruchtensoort en kokos en rijst maken. Het is geen rocket science  en je hebt er geen cursussen of opleidingen voor nodig. Je kunt zelf, als je dit wenst, extra vitaminen en mineralen toevoegen om een melkvervanger volwaardiger te maken. Dit voeg je nét zo simpel toe als de fabrikanten dit doen. Je gebruikt gewoonweg een supplement, zoals vitamine b12, vitamine D, en mineralen als calcium, ijzer en kalium. In de fabrieken wordt dit altijd SYNTHETISCH toegevoegd. Zelf kun je kiezen voor natuurlijke vormen, zoals de vitamine B12 van Royal Green, en de vitamine D3 van Cressana. Mineralen kun je in druppelvorm toevoegen, zoals deze van VITALS. Kortom, het is allemaal niet zo moeilijk. Het is maar hoe moeilijk je het zelf in je hoofd maakt. De kern van de weerstand ligt uiteindelijk stiekempjes nooit bij de gedachten dat het moeilijk of ingewikkeld is, het is gewoonweg HET GEMAK waar de consument geen afstand van wil doen. En waarschijnlijk grof geld voor overhebben. Alles leuk en aardig, maar onthoud, dat je het milieu hiermee geen plezier doet.

KLEINE INVESTERING, JARENLANG PROFITEREN

Ik weet niet beter, en maak al jaren zelf mijn plantaardige melk-achtige dranken. Van haver tot noten, van peulvruchten tot rijst. Alles kan. En dat maakt het ook juist zo leuk. Als je denkt, dat je een heel nieuwe keukenuitzet moet aanschaffen, dan heb je het mis. Zoals ik eerder al vertelde, kun je van alleen wat havermout + water al melk maken, zonder apparaten of uitknijp-doeken. Meer dan een zeef heb je dan niet nodig, en die hebben we in de meeste gevallen standaard in huis. Maar het kan nog sneller en gemakkelijker, als je een blender in huis hebt, of een keukenmachine. Dan is het helemaal zo gefikst. Wat je daar dan wel bij nodig hebt, is een doek, om de massa na het vermalen uit te knijpen. Andere handige tools zijn een koffiemolen of de CHUFAMIX, waarmee je heel snel melk kunt persen.
Omdat het veganisme afgelopen jaren sterk is toegenomen, nam ook het maken van plantaardige melkvervangers iets toe, maar dus nog lang niet genoeg om mensen zover te krijgen de kant en klare meuk te laten staan.
Alhoewel de investeringen niet zo hoog hoeven uit te pakken, kunnen kleinere investeringen zoals een paar doeken, een erg goede investering zijn.

DOEKEN EN ZAKKEN…

Ik gebruik zelf graag hydrofiele doeken, die ik gewoon koop bij de Action. Daar kosten drie doeken € 3,50. Ik doe daar jaren mee. Na gebruik kun je deze doeken steeds onder de warme kraan uitspoelen en laten drogen. Voor een wasbeurt zet ik de doeken regelmatig in een emmertje met bakingsoda. Velen vinden deze doeken echter niet fijn, omdat ze toch iets van verf bevatten en daar kan ik in meegaan.
Door de trend van het zelf maken van melk, zijn slimme fabrikanten hier op ingesprongen en hebben speciale doeken en zakken op de markt gebracht. Deze doeken en zakken zijn meest gemaakt uit bio-katoen en bevatten geen verfstoffen. Alles top, maar…..voor deze doeken en zakken betaal je soms tientallen euro’s wat ik gekkenwerk vind. 🙁 Bio katoen hoeft niet zo duur te zijn. Bijna € 20 euro betalen voor een kaasdoek of een notenzak vind ik echt INSANE, en geldklopperij. Daarom ben ik geen voorstander van dit soort goudmijntjes, en zal deze ook nooit adviseren. Maar toch…..er is gewoon onwijs veel VRAAG naar deze zakken en doeken. Ik ontving veel vraag of ik niet zo’n zak bij Puur & Fit binnen kon brengen. Dit wilde ik wel, maar dan moet het wel een zak zijn, die een beetje betaalbaar blijft. Ik ben op zoek gegaan, en vond een heel fijne notenzak voor een heel leuke verkoopprijs! 😁

AH! TABLEL

Van het merk had ik nog nooit eerder gehoord, maar het had voor mij in elk geval meer dan voldoende pluspunten. Het merk is afkomstig van het Bretonse EDODIS, wat zeer hoog staat aangeschreven om zijn goede en degelijke biologische producten.  De notenzak is gemaakt van 100% gecertificeerd bio-katoen. Dit is gecertificeerd onder ECOCERT / GOTS, twee meest toonaangevende en meest betrouwbare keurmerken. De zak heeft een conische vorm en draagt een koord. De afmetingen zijn in de lengte 35 cm, in de breedte ( bovenkant ) 35 cm en in de onderkant-breedte 14 cm.
Alhoewel de naam anders doet vermoeden, kun je met deze zak niet alleen notenmelk maken, maar ook havermelk, peulvruchtenmelk, kokosmelk en rijstemelk. Everything goes. 😊  Zelfs sappen en bouillons zeven! Ik heb de zak een paar keer gebruikt en ik moet zeggen dat het mij zeker niet tegenvalt.

HOE MAAK JE DE NOTENZAK SCHOON?

Na ieder gebruik maak je de notenzak meest eenvoudig schoon. Je spoelt de zak onder de warme kraan om, en wringt hem goed uit. Daarna kun je hem aan het koord ophangen om te laten drogen. Is je notenzak vies, dan kun je een sopje maken van wat bakingsoda + citroensap en water, en laat je de zak daar een nachtje in weken. De volgende dag kun je de zak dan omspoelen en laten drogen. Vind je dit allemaal wat teveel gedoe, dan kun je de notenzak ook in de wasmachine wassen. De zak is wasbaar op maximaal 40*C en gebruik alleen een ecologisch wasmiddel, en geen wasverzachter.

WAT VIND IK?

Alhoewel ik trouw blijf aan mijn hydrofiele doeken, zal ik zeker deze notenzak ook regelmatig gaan gebruiken. Zeker gezien de prijs vind ik het een toppertje. Een zeer kleine investering, voor jarenlang plezier. De kwaliteit is top, zeker in verhouding tot de prijs. Geweldig snel en handig. De notenzak kost € 4,45 en is VIA DEZE BESTELLINK te bestellen. 

WAT VOOR PLANTAARDIGE MELK KUN JE ZOAL MAKEN MET DE NOTENZAK?

Om je wat te inspireren, h=geef ik hier een aantal lekkere suggesties, om melk te maken met de notenzak! Zoals ik eerder vertelde, kun je je eigen melk meer voedingswaarde geven door bijvoorbeeld extra vitaminen en mineralen toe te voegen. Je kunt je melk ook lekker gezond zoeten met zuivere stevia druppels. De meest belangrijkste gemiste vitaminen in melkvervanging zijn de vitaminen b12 en vitamine D. Deze worden door fabrikanten meest synthetisch toegevoegd, maar jij kunt kiezen voor natuurlijke alternatieven wat je melk nog gezonder maakt. Ik verrijk mijn melk-achtige dranken altijd met :
– een opengemaakte capsule ROYAL GREEN vitamine B12 op één liter melk ( KLIK HIER om deze te bestellen)
– een opengemaakte capsule CRESSANA vitamine D3 + K2 3000 op één liter melk ( KLK HIER om te bestellen )
– vier druppels VITALS concentrated op één liter melk ( KLIK HIER om te bestellen )
Ik vind het daarnaast erg lekker om mijn melk wat te zoeten. Ik gebruik daar zuivere en pure stevia druppels voor, bijvoorbeeld die van MATTISSON. KLIK HIER 
Te beginnen met uiteraard…..noten . 🙂 Je kunt iedere soort noot gebruiken, maar ook gemengde noten. Gebruik liefst ongebrande en ongezouten noten. Voor een liter melk gebruik je net zoveel noten als je wenst, hoe meer noten je gebruikt, hoe romiger de melk. Ik gebruik zelf per liter ongeveer 75 gram gemengde noten. Dit doe je, samen met een liter water, in de blender en dit laat je op de hoogste snelheid draaien tot je geen stukjes meer tegen de kan-wand aan hoort tikken. Vul de notenzak met de vloeistof boven een kom, en begin zachtjes met uitknijpen.
Een andere lekkere melk is rijstemelk, die je maakt van gekookte / uitgelekte volkoren zilvervliesrijst. Deze rijst geeft wat extra voedingswaarde aan je melk. Gebruik voor een liter ongeveer twee volle koffiekopjes gekookte rijst. Doe dit in de blenderkan samen met een liter water, en blend dit op hoogste stand tot alle rijst is vermalen. Giet dit in de notenzak boven een kom, en begin zachtjes met knijpen.
Iets wat ik zelf heb bedacht is MUESLIMELK. 😁 Dit maak ik van mijn eigen homemade muesli, KLIK HIER om te lezen hoe je dit zelf meest eenvoudig maakt. Je maakt de melk dan verder heel simpel, door ongeveer 100 gram muesli samen met een liter water in de blender te malen en in de notenzak boven een kom uit te knijpen.
Maar natuurlijk kun je met de notenzak ook het meest simpele, meest snelle en meest goedkope maken…HAVERMELK. Daarvoor heb je enkel havermout en water nodig, hoeveel haver je gebruikt mag je zelf bepalen, maar zo’n 200 gram op twee liter water is een mooie richtlijn. Laat de havermout in het water kort weken, vul de notenzak met de massa, en knijp dit voorzichtig uit boven een kom. Klaar is je eigen goedkope havermelk!
Zoals je ziet zijn de mogelijkheden oneindig. Van granen tot peulvruchten, van bijna ALLES kun je zelf een melk maken, en heb je al die peperdure en milieuonvriendelijke pakken plantaardige melkvervangers uit de supermarkten helemaal niet nodig!

5 Reacties op “Zelf plantaardige melk maken met een notenzak…..werkt dat?

 1. Dus, die hydrofiel doeken van Action bevatten verf.
  Maar dat is er toch uit na een paar keer wassen, of weken in citroensap en baking soda?

  • Ik heb een oud wit sloop en stukken geknipt en opgenaaid. Daarin zeef ik mijn “melken” en zeef daarmee zelfs de karnemelk uit mijn eigengemaakte roomboter. Veel succes !

 2. Ik ben sinds de aanschaf van mijn Wonderpan een volger van jou. Heb veel geleerd en mijn diabetes wat in de hand gekregen. Maak veel eigen “melken”.
  Dank je wel.

 3. Ik ben benieuwd waarom je hydrofiele doeken gebruikt en geen theedoeken, kun je daar wat over vertellen?

  • Door de dikte van de stof van de theedoek. Hydrofiele luier is dunner dus daar gaan de vloeistoffen makkelijker door heen in vergelijking met een theedoek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *