Vegan bokkenpoten, suikervrij, lactosevrij, glutenvrij, maar toch LEKKER!

Zie hier een screenshot van mijn post die ik nog geen 24 uur geleden in mijn groep plaatste…….Bijna 600 reacties die ALLEMAAL ” graag! ” riepen op mijn gestelde vraag. Duidelijke taal dus….het recept moest er komen! Bokkenpootjes zijn een traditie, en een warme herinnering voor veel mensen, ook voor mij. Als kind waren de bokkenpootjes één van mijn favoriete koekjes die we af en toe kregen bij oma en opa. Anno 2021 zijn bokkenpootjes nog steeds razend populair , ze worden in Nederland nog steeds veel gegeten bij de koffie / thee. Het zijn brosse koekjes met een vulling van boter crème , bestrooid met geschaafde amandelen , de uiteinden gedoopt in chocolade. Dat ze nu niet bepaald onder het rijtje ” gezond en verantwoord” vallen is duidelijk, velen zien koekjes gelukkig nog steeds als een traktatie die we zo nu en dan mogen genieten. Toch zijn velen zich niet zo bewust, van de gigantische hoeveelheden suikers en transvetten die er in zo’n onschuldig lijkend koekje schuil kan gaan. Dit geldt zeker voor de bokkenpootjes. Ook zijn bokkenpootjes niet erg geschikt voor veganisten. De koek wordt namelijk gemaakt van eiwit-schuim.

Omdat ik graag alle doelgroepen wil plezieren, ben ik een tijdje bezig geweest om het ultieme recept te ontwikkelen om 100% meukvrije bokkenpootjes te maken. Dat is gelukt. Ik heb het voor elkaar gekregen om glutenvrije, veganistische, suikervrije, lactosevrije en fructosevrije bokkenpootjes te maken die ook nog een beetje LEKKER zijn! Het vraagt wel ietsje meer werk dan een origineel bokkenpootjes-recept, maar eigenlijk is ook dit recept een typisch ” Meukvrij met Monique ” recept die je met twee vingers in je neus maakt.

 

Wat je eerst moet maken is AQUA FABA. Dit is een plantaardige vervanging voor eiwitschuim. KLIK HIER om daar alles over te lezen. Je kunt Aqua Faba in principe maken van ieder kookvocht van eiwitrijke peulvruchten, maar ik adviseer, om KIKKERERWTEN vocht te gebruiken. Dit gaat het beste. Je hebt twee opties: of je maakt het kookvocht zelf, door vers gedroogde kikkererwten te weken / te koken, of je pakt het vocht uit een kant en klare biologische pot / blik kikkererwten. Dit laatste  heeft echter wel als nadeel, dat dit vocht zout en conserveermiddelen kunnen bevatten. Dit proef je zeker terug in het koekje. Mijn advies is dus wel, om zelf even wat kikkererwten te koken, bovendien heb je dan een heerlijk gezond maaltje! KLIK HIER om alles over kikkererwten te lezen. Vind je kikkererwten niet lekker? Kies dan voor groene linzen, groene spliterwten of gele spliterwten. Deze geven ook een goed eiwitrijk kookvocht af. Je maakt het mega simpel: je kookt een flink portie kikkererwten gaar en giet het kookvocht af, dit vang je op, en laat je afkoelen, liefst in de koelkast. Je hebt voor dit recept 200 ml aqua faba ( kookvocht) nodig.

AAN DE SLAG!

Het lijkt misschien enorm ingewikkeld, maar dat is het niet. Het werkt iun stappen, die niet moeilijk zijn. Laten we beginnen met de ingrediënten, wat heb je nodig?

voor de koekjes:

Voor de ” boter” crème:

 • 75 gram zuivere kokosolie ( Royal Green! ) op kamertemperatuur
 • 50 gram havermoutmeel
 • twee eetlepels erythritol

voor de chocolade:

 1. Klop de aqua faba op, samen met de stevia, blijft de massa te waterig, voeg dan wat Johannes broodpitmeel toe.
 2. Meng de havermoutmeel, stevia + erythritol door het amandelmeel.
 3. Spatel de aqua faba door het meel
 4. Vul een wegwerp-spuitzak met het deeg. Bekleed een bakplat met bakpapier. Verwarm de oven voor op 170*C.
 5. Spuit 12 rechte koekjes op de bakplaat. Druk deze licht plat. Bestrooi zes koekjes met het amandelschaafsel.
 6. Bak de koekjes in het midden van de oven gaar, in ongeveer 25 minuten, blijf goed controleren!
 7. Laat de koekjes enige tijd afkoelen.
 8. Maak intussen de botercreme door alle ingrediënten te mixen tot een romige gladde stevige massa.
 9. Besmeer de zes koekjes zonder amandelschaafsel met de boter crème, en druk een amandelschaafsel koekje er voorzichtig op.
 10. Breek de chocolade in stukjes, voeg de suiker toe en laat dit au bain Marie smelten tot een vloeibare massa.
 11. Doop steeds de uiteinden van een bokkenpoot in de chocolade en laat dit enige tijd drogen.

Klaar zijn je eigen gemaakte meukvrije amandelkoekjes! ENJOY!

PS:

Ik krijg vaak erg veel vragen over vervanging. Aangezien dit recept echt 100% meukvrij is, is dit niet aan de orde, bovendien kunnen veranderingen in de receptuur zorgen voor een minder goed resultaat tot mislukking Hou je daarom liefst aan de receptuur zoals ik deze heb ontwikkeld. SUCCES! 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *