Amandelmelk? Water-melk zul je bedoelen!

IMG_1026

Nu dat we zuivel zijn gaan mijden, zijn de zogenoemde zuivelvervangers hipper en hotter dan ooit tevoren. Waar we nog geen twee jaar geleden een paar soorten plantaardige melkvervangers ergens achterin de schappen van supermarkten terugvonden, vinden we nu hele gangpaden vol. Consumenten lijken massaal in te kopen en zelfs prijzen rond de vier euro per liter worden niet geschrikt. Ik heb een aantal artikelen geschreven over melkvervangers, je kunt de directe links onder dit artikel terugvinden. 

In dit artikel wil ik het eens even gaan hebben over de vele melkvervangers. In het bijzonder de vervangers die zijn gemaakt van noten. We kennen daarin vooral de amandelmelk en de hazelnoot melk. Amandelmelk is na sojamelk de meest populairste melkvervanger. Voorheen kochten we veel rijstemelk, maar ook daar lijken we nu al genoeg van te hebben en zijn we radicaal overgestapt op amandelmelk. Het is zelfs zodanig, dat we in discounters als Lidl en Aldi ook al gezoete en ongezoete amandelmelk kunnen kopen. Deze worden in regel goedkoper aangeboden dan bij bijvoorbeeld Jumbo of Albert Heyn. Iedere grotere supermarkt heeft inmiddels zijn eigen huismerk melkvervangers. Ook amandelmelk. Het wordt echter verkocht onder AMANDEL DRINK. Het mag wettelijk bepaald geen melk heten, omdat het niet van zuivel wordt gemaakt. 

Wat ontzettend veel consumenten nog steeds niet weten, is dat erg veel huismerk-producten uit fabrieken komen waar ook A-merken worden geproduceerd. Daarnaast komen erg veel huismerk-producten van verschillende supermarkten ook gewoon uit één zelfde fabriek, maar zit er dus een ander kartonnetje omheen met het logo van de desbetreffende supermarkt. De inhoud is vrijwel altijd gewoon hetzelfde. Dit wordt ook wel private labeling genoemd. Ik schreef over dit onderwerp eerder een verhelderend artikel, klik hier om naar het artikel te gaan. 

Even terug naar de amandelmelk. Dit wordt dus grif verkocht. Consumenten zijn in volle overtuiging, dat zij echte amandel melk ( of drink, hoe je het wilt noemen) kopen. Maar wat koop je nu echt? Ik zocht het uit. Ik heb een liter ongezoete amandelmelk gekocht bij Albert Heyn, hun eigen huismerk. Daar betaalde ik 1,43 voor. Wat zit erin?

WATER: juist. Je leest het goed. Water. Daar bestaat deze drink voor zeker 98% uit. Gewoon water dus. 

AMANDEL 2% : anders geformuleerd komt dit neer op zo’n twee/tot hooguit drie amandelen. 

CALCIUMCARBONAAT: dit wordt toegevoegd om het gehalte aan calcium te versterken. In melk zit ook calciumcarbonaat, en geen ionen, het calcium als ion is altijd  hetzelfde. Calcium carbonaat is anorganisch, wat betekent dat het vrij in de natuur voorkomt. Anorganisch calcium komt veel gemakkelijker vrij als ion, en wordt in regel gemakkelijker opgenomen. In melk/ zuivel komt geen anorganisch calcium voor. Ook niet in sojamelk/drink trouwens. In melk zit organisch calciumcarbonaat. Dit moet gesplitst worden voor de calcium-ionen vrij komen. Calcium carbonaat kan ook gekoppeld zijn aan aan het eiwit Caseïne. Dit is vrij lastig om af te breken voor de mens, en dit geeft dan ook vaak klachten. Dit casíene wordt wel door koeien gemaakt en komt dus in koemelk voor. In bijvoorbeeld sojamelk wordt calcium carbonaat niet gebonden aan caseíne en wordt daarom ook veel gemakkelijker door het lichaam opgenomen. Het calcium carbonaat in melk kan daar integen vaak niet goed worden gesplitst waardoor het calcium niet of niet geheel kan worden opgenomen. Anorganisch calciumcarbonaat wordt daarom in vrijwel iedere melkvervanger/zuivelvervanger gebruikt. 

GUARPITMEEL : een verdikkingsmiddel. Valt onder E nummer 418.

LECITHINE: Werkt als emulgator.: Mono en diglyceriden zijn synthetische vetten, die zijn gewonnen uit glycerol en natuurlijke vetzuren. De vetzuren kunnen van dierlijke of plantaardige oorsprong zijn, gezien Albert Heyn claimt dat zij 100% veganistisch en dus plantaardig zijn, ga ik uit van de laatste. Maar dit blijft een vaag veld. Het gaat vrijwel altijd om een mengsel van allerlei producten, vergelijkbaar met deels afgebroken natuurlijk vet. Een erg veel voorkomende combinatie in de voedselindustrie is palm en zonnebloem olie. ( zonnebloem) lecithine is een mengsel van glycolipiden, triglyceriden en fosfolipiden. Het gaat om een molecuul met enerzijds een lipofiele component, en anderzijds een polair uiteinde zodat het een zeer effectief emulgator wordt. 

ZOUT: ter conservering.

Omdat er geen suiker in zit, is het suikergehalte nul komma nul. Maar eigenlijk geldt dit voor de algehele voedingswaarde, Nul komma nul. Want wat je vooral drinkt is water, met een paar zeer kleine spoortjes aan smaak en kleur en geurversterkers die tevens conserveren. Anders gezegd drink je een duur watertje. Het calciumgehalte kun je verwaarlozen, dit haal je bijvoorbeeld veel makkelijker uit groente, in het bijzonder groene bladgroente. Bloemkool blad ( rauw) zit ook bomvol calcium, een steel bevat twee keer zoveel méér dan in dit literpak. 

IMG_1030

Op naar de kleur en smaaktest. Ik heb mijn eigen homemade amandelmelk in een borrelglaasje gedaan en wat van deze ellende in een ander borrelglaasje.  Wat direct opviel was het kleurverschil. 

IMG_1032

Rechts is de amandeldrank van AH, links mijn amandelmelk. Zoals je ziet is de kleur opvallend donkerder. Daarnaast ruikt mijn melk naar zoete amandelen, de AH melk naar niets. De smaak……euhm. Moeten we het hier echt over hebben?????  Ik heb het direct door de gootsteen gespoeld. Het smaakt naar ouwe sokken. 

Zeker als je echte amandelmelk gewend bent komt deze meuk harder binnen. Niet te doen. En ik vraag mij daadwerkelijk af waarom mensen dit kopen. REALY? Water is 10 x zoveel smakelijker. 

Resumerend: wees je bewust, dat deze pakken ( ook andere melkvervangers, enkele uitgezonderd) bestaan uit water. En dat je vooral water koopt. In het ergste geval met suiker. Suikerwater. En dan zijn we weer terug bij het begin: misleidende meuk die wordt verkocht als goed, leuk, gezond en verantwoord.

IMG_1029

Trap er niet in en maak gewoon lekker zelf je amandelmelk. Met ECHTE amandelen als basis. Klik hier, om naar het eenvoudige recept te gaan. 

MEER LEZEN?

Melkvervangers…welke wel, welke niet?

Melvervanging…suikermelk?

Hippe suikervervangers…vaak duur en ongezond

Bekijk hoe je snel zelf amandelmelk kunt maken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *