Feest donuts ( vegan, niet gefrituurd )

Vroeger als kind was ik verzot op donuts. Ik herinner mij nog de doosjes waarin vier of vijf stuks zaten ( ik weet het niet meer precies ) en wij thuis deze in het weekend mochten eten. Verrukkelijk. Anno 2020 zijn donuts verheven naar ongekende hoogten en is het allang niet meer de saaie ronde gesuikerde / gefrituurde ring van welleer. Er zijn speciale donut-winkels ( DUNKIN’DONUTS ) die ook in Europa en Nederland zijn gevestigd. De meest mooiste kunstwerkjes kunnen we nu kopen, van geglaceerde tot bestrooid met tal van lekkers. Donuts zijn één van de meest populairste snacks wereldwijd gegeten. Ik denk, dat ik niemand uit moet leggen, dat donuts niet bepaald gezond zijn. Ze zijn extreem rijk aan suikers en verzadigde vetten. Bovendien worden ze gefrituurd, wat het risico op de aanwezigheid van acrylamide vele malen hoger maakt.

Om toch te kunnen genieten van donuts, heb ik afgelopen jaren talloze meukvrije recepten bedacht. Ik gebruik mijn oven, om deze te bakken. En uiteraard hou ik alles zo meukvrij mogelijk. Dit betekent in mijn geval veganistisch, vrij van ” meuk” suikers en andere synthetische ellende. Natuurlijk is de smaak anders maar het komt  wel zo nu en dan aardig dichtbij. En het gaat ook om de beleving. Mijn feestelijke donuts zien er bijvoorbeeld nét zo uit als een originele donut. Ze zijn alleen 100% meukvrij.  En zo feestelijk, dat je ze voor iedere feestelijke gelegenheid kunt maken. Dat maken is ook helemaal niet moeilijk of ingewikkeld. Probeer het zelf maar!

Dit heb je nodig:

Voor de donuts:

  • 175 gram amandelen ( blank of bruin )
  • 175 gram zonnebloempitten
  • 150 gram pompoenpitten
  • 200 gram havermout
  • twee volle eetlepels erythritol + een eetlepel stevia sweet
  • 10 gram wijnsteen bakpoeder
  • warm water
  • een gepureerde banaan

Voor de topping:

  • zes / zeven volle eetlepels biologische cacaopoeder
  • een volle eetlepel erythritol

Voor de garnering in een kom mengen:

  • wat kasha korrels
  • het rasp van twee biologische sinaasappelschillen
  • een eetlepel erythritol
  • wat geschaafde amandelen
  • wat kokosrasp
  • een volle eetlepel speculaaskruiden

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 170 *C. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Maal in de blender de noten en pitten en de havermout tot meel. Gooi in een kom en kneed met snelle hand de rest van de ingrediënten voor de donuts door het meel, voeg steeds kleine beetjes warm water toe tot er een stevige, nog-goed-beet-te-pakken massa ontstaat. Draai ronde licht platte ” koeken” uit het deeg en leg deze op de bakplaat. Draai met je wijsvinger in het midden een gat. Bak de donuts in het midden van de oven gaar in ongeveer 45-60 minuten, blijf tussentijds steeds GOED controleren. Laat afkoelen

Meng de vanillesuiker door de cacaopoeder en voeg hieraan steeds kleine beetjes water toe tot er een stevig glazuur ontstaat. Besmeer de donuts met de chocolade. Garneer af met het mengsel. Laat dit enige tijd verder drogen.

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *