Zelf plantaardige melk maken….stap voor stap in beeld uitgelegd!

Onlangs schreef ik een artikel over de onzin en misleiding van plantaardige melkvervangers. Dir artikel deed veel stof opwaaien, en veel mensen waren geschrokken. KLIK HIER om het artikel te lezen. Ik vertel in dit artikel tevens hoe gemakkelijk en eenvoudig het is om zelf plantaardige melk-achtige drankjes te maken. Ik noem ze geen melk-VERVANGERS, wamt dat zijn vrijwel geen enkele , inhoudelijk gezien. Alle voedingsstoffen die in koemelk aanwezig zijn worden synthetisch toegevoegd. Wat neerkomt op een aanvulling, net als bijvoorbeeld voeding-supplementen.

Melk-achtige drankjes zijn razend populair, en daarom een ware goudmijn voor de voedselindustrie. In productie en inhoudelijk kost het erg weinig om het te maken, waardoor er ontzettend veel geld aan wordt verdiend omdat de consument werkelijk gelooft iets goeds en gezonds te drinken. Als je ooit zelf plantaardige melk-drankjes hebt gemaakt, snap je hoe eenvoudig dit is en hoeveel eraan verdiend kan worden.

Toch blijkt, dat zelf maken een brug te ver lijkt voor veel mensen. Ik persoonlijk denk vooral dat dit komt omdat we verwend zijn en liever voor gemak kiezen. Er wordt snel gedacht, dat het teveel werk is, teveel gedoe, teveel moeite, ingewikkeld is, en te tijdrovend om bijvoorbeeld ingrediënten in te kopen. Dit zijn allemaal onterechte aannames. Sterker og, ik kan mij geen gemakkelijker receptuur bedenken dan het maken van melk-achtige-drankjes op plantaardige basis. Dat vind ik dan ook de grootste grap. Het kost hooguit 10 minuten werk.

HOE DAN?

Ondanks de vele recepten, filmpjes en uitgebreide uitleg lijken veel mensen het toch te ingewikkeld te vinden en haken snel af. Dit / dat, zus en zo,….er zijn meer dan voldoende smoesjes verzonnen om de keuze toch dure melkvervangers in de winkel te kopen te verantwoorden. Er zijn maar weinig mensen die eerlijk ervoor uit durven te komen dat ze het  vooral gemakzucht is. Ook zie ik erg vaak, dat mensen een poging doen, en als het dan niet in één keer lukt, dat de handdoek al gelijk in de ring wordt gegooid. Pas na twee keer maken weet je of je het ECHT moeilijk vind of niet. Mijn allereerste fles plantaardige melk-achtige drank was zeker niet perfect. Wat te waterig, smaak nog niet helemaal zoals ik het wens. Ook het gebrek aan smaakversterkers, die we gewend zijn bij melkvervangers, kunnen een eerste resultaat wat teleurstelling geven. Dit alles komt echter zelden voor, omdat het eigenlijk nooit kan mislukken. Het is echt heel eenvoudig. Omdat ik nog altijd veel vragen ontvang en velen zie ” stuntelen” heb ik besloten om het maken van een plantaardige melk-achtige drank in beeld te zetten, met een stappen-plan. Als het daarna nog niet lukt weet ik het ook niet meer! 😉  Ik maak gebruik van een ( HS ) blender. Maar je kunt ook de CHUFA MIX gebruiken, of een keukenmachine. Ik heb gezien dat sommigen zelfs een simpele staafmixer gebruiken, dus moeilijk en ingewikkeld? Nee.

WAT HEB JE ALLEMAAL NODIG?

Ik gebruik dus een blender in dit basis recept. En ik heb gekozen voor bruine amandelen als ” wit-maker ” 😉 Je kunt ook andere noten, zaden, pitten en diverse graansoorten gebruiken. Maar ook een portie gekookte zilvervliesrijst of geweekte sojabrokken. In dit geval gerbruim ik ongezouten, ongebrande bruine amandelen. Deze zijn meest goedkoop en geven de melk een enorm romige textuur, wat zo’n beetje kan worden vergeleken met volle koemelk.

Om de melk te persen, heb je een hydrofiele doek nodig. Ik koop deze altijd bij de Action, waar ze spotgoedkoop zijn ( drie stuks voor € 2,79) Je kunt deze doeken on-eindig gebruiken. Als je ze na ieder gebruik goed omspoelt onder de hete kraan en de doeken laat uithangen. Dit kost dus eigenlijk niets aan investering. Deze doeken zijn ook verkrijgbaar voor een habbe-krats bij Zeeman. Sommigen gebruiken dure kaasdoeken, of speciale melk-doeken, dit is net zo onzinnig duur betaald dan melkvervangers, want de doeken doen allemaal hetzelfde. Je kunt zelfs een oude theedoek gebruiken. Trap daarom niet in dure melk-doeken, want ook dit is alleen maar geld-klopperij omdat het hot en hip is om zelf melkvervangers te maken.

Verder heb je een grote kom nodig, en liefst een vergiet, om het doek beter te kunnen draperen over de kom. Heb je geen vergiet? Drapeer het doek dan over de kom en zet vast met wasknijpers. Daarnaast heb je voor een liter nodig:

100 GRAM BRUINE AMANDELEN ( GEWEEKT EN UITGELEKT *)

950 ML WATER

( * de amandelen kun je 10-15 minuten laten weken, langer is niet nodig. Laat ze even uitlekken. )

Staat alles klaar? Volg dan de volgende stap:

Doe het water en de amandelen in de blenderkan. Blender dit op de hoogste stand tot je geen stukjes meer ziet zweven in de kan.

Schenk de melk-massa uit in het doek.

Laat dit langzaam even uitdruipen.

Pak de uiteinden van het doek bij elkaar. Plaats je greep ergens in het midden van het doek en begin heel zachtjes en voorzichtig met knijpen.

Als het meeste vocht is uitgeknepen is je eigen plantaardige melk-achtige-drankje klaar! Dat is echt  alles!

In de betere kookwinkels, en on line kun je hele handige trechters bestellen / kopen. Maar je kunt ook een goedkoop trechtertje gebruiken die je bij de Action koopt, per setje met verschillende maten voor nog geen euro. Super inventievelingen gebruiken een afgesneden hals van een lege plastic fles, waarmee het ook prima lukt. Wil je net zo’n mooie trechter als ik heb? Die kosten rond de € 10 euro, en kun je o.a HIER bestellen. Gebruik ook altijd een glazen fles. In glas blijft de melk meest lang houdbaar. Nog even over de trechter: ik kies voor RVS vanwege de duurzaamheid, ik vind deze trechters veel fijner in gebruik, en ik wil liever geen plastic inkopen. Maar ALLE trechters volstaan.

De trechter maakt het erg eenvoudig om je melk in een keer in de fles over te gieten.

ZO! Klaar is je melk! GENIETEN MAAR!

HOEVEEL KOST ME DAT?

Ik kan altijd erg blij worden als ik besef hoeveel ik bespaar. Deze liter melk heeft mij in totaal nog geen € 75 eurocent gekost. Ik had de doeken in huis, de trechter, en de glazen flessen scoor ik overal gratis. Ik heb de bruine amandelen zeer goedkoop ingekocht bij Action, waar ze een hele goede kwaliteit voor belachelijk weinig verkopen. Maar je kunt ook kiezen voor goedkoop havermout, om het allemaal erg budgetvriendelijk te houden. Sel, je begint. En je hebt een blender in huis. Verder niets. Wat kost het je aan investering>

drie hydrofiele doeken    € 2,79

een RVS trechter               € 11.00

een kom                                 € 3,50

———————-

TOTAAL                        € 17,29

 

Vraag in je omgeving of mensen lege glazen flessen voor je willen bewaren, of vraag er een aantal bij de supermarkt.  Je hebt denk ik altijd wel wasknijpers in huis, zo niet, dan kosten deze bij de Action ook nog geen € 50 eurocent. Deze investering haal je er dubbel en dwars uit. Berekend op de gemiddelde € 2,20 per liter melkvervanger in de winkel kun je denk ik zelf ook wel na-rekenen hoeveel je bespaart!

 

Afhankelijk van wat je gebruikt om het een melk-achtige substantie te geven, kun je geheel zelf bepalen hoe duur je het maakt. Wat kun je allemaal gebruiken?

 • ongezouten en ongebrande noten
 • zaden
 • pitten
 • kort voorgekookte zilvervlies rijst ( uitgelekt) 
 • kort voorgekookte Quinoa
 • kort voorgekookte boekweit
 • kort voorgekookte gierst
 • kort voorgekookte haver
 • kort voorgekookte freekeh
 • kort voorgekookte spelt ( glutenhoudend)
 • kort voorgekookte rogge ( glutenhoudend) 
 • havermout ( ongeveer 125 gram op een liter ) 
 • roggevlokken ( glutenhoudend)
 • soja brokken ( geweekt en uitgelekt)
 • kokosrasp

Biologisch ingekocht kost dit iets meer, dat mag je geheel zelf bepalen. Hoeveel je per liter gebruikt, kun je ook zelf bepalen. Wil je romige melk, gebruik dan 100 gram. noten, zaden of pitten. Betreft granen kun je rond de 75 gram per liter aanhouden. Gebruik je voorgekookte granen, kun je een koffiekopje per liter aanhouden , wat neerkomt op zo’n 65-70 gram. Maar je kunt ook minder of juist meer gebruiken, minder wordt in regel iets wateriger, gebruik je meer, dan wordt de melk dikker, lobbiger en romiger.

 

Met ongeveer anderhalve / twee eetlepels kokosrasp maak je de peper-duur-betaalde kokosdrink na. Tel uit je winst. Je maakt het met een liter water, die anderhalve / twee eetlepels kokosrasp, en eventueel een druppel kokos stevia voor een zoete smaak op dezelfde manier als hierboven omschreven. Je vervangt de amandelen alleen met de kokosrasp. Wil je een romige kokosmelk? Gebruik dan 75 gram kokosrasp.

WAT TE DOEN MET HET PULP?

In de industrie heet het pulp wat we in de doek overhouden na het uitknijpen ” schroot”. Dit wordt door verwerkt in veevoeder / diervoeding waardoor het ook nog wat oplevert. It’s all about the money. Wat kan jij doen met het pulp wat je overhoudt? Ik gebruik het altijd weer door mijn voeding. Denk aan :

 • ..door een toetje / dessert
 • in smoothies
 • door sauzen
 • uit-het-vuistje op peuzelen
 • door beslag / deeg om koekjes te maken
 • als spread op brood / toast / wafels / crackers

Zeker noten-pulp laat zich geweldig uitsmeren op een homemade cracker! Voeg aan het pulp een klein beetje van je gemaakte melk toe en een of twee druppeltjes stevia. Even goed roeren en klaar is je gezonde noten spread!

En..? Heb jij nu nog steeds moeite met het maken van je eigen plantaardige melk-achtige-dranken? Wees geen dief van je eigen portemonnee, trap niet in de marketing en betaal je niet scheel aan NIETS!

 

11 Reacties op “Zelf plantaardige melk maken….stap voor stap in beeld uitgelegd!

 1. Prima actie! Maar waarom bij de action inkopen voor een belachelijk lage prijs? Dat voelt niet goed. Wie betaald daar de prijs voor?dank voor het delen !

 2. Eindelijk….heb ik het ook een keer gemaakt! Makkelijk en lekker, met zo een instructie inderdaad geen smoesjes meer😊

 3. Waarom nog zeven met een hydrofiele doek als je een HS-blender hebt? Mijn ervaring is dat dat helemaal niet nodig is. Alles wordt vloeibaar. En juist dat uitlekken en uitwringen lijkt mij een gedoe.
  Ik maak heerlijke plantaardige golden milk in de HS-blender. Dat is erg bevredigend.

  Hartelijke groet van Grietje

 4. Bedankt voor het recept, Monique.
  Heb net amandelmelk gemaakt, met een beetje stevia erin. Proeft heerlijk.
  De pulp die overblijft, op 100gr. in de oven gedaan om te drogen.
  Dan heb je amandel meel.

 5. Ohhhh dit vind ik echt een uitkomst! Ik wil namelijk niet allerlei soja-producten want dan wordt ook het milieu belast om dat te verbouwen. Hier is een link naar wat Nederland het meest importeert; cacao op de eerste plaats maar als 4e ter wereld importeren we soja (https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2019/31/nederland-grootste-importeur-cacaobonen) de amazonebranden vorig jaar maar wellicht ook die in Australië zijn gevolg van verstoord klimaat.
  Sojamelk drink ik dus liever niet maar kan wél dit melkrecept uitproberen. Gaaf! Fijn dat het er is 🙂

  • in de chufa mix probeerde ik met havervlokken havermelk volgens de gebruiksaanwijzing te maken, het resultaat was een echt smerige lijmachtige substantie die ik absoluut niet kon gebruiken in de koffie.
   heeft iemand ervaring met de chufa mix en het maken van havermelk en mij zeggen of ik iets niet goed heb gedaan

 6. Hallo Monique,
  Dank voor je artikel.
  Wat bedoel je met kort voorkoken waar het granen betreft?
  Bruine rijst kook ik normaal 45 min. in de snelkookpan.
  Moet het juist niet gaar zijn, voor het maken van rijstmelk?

 7. Dag Monique,

  Ik vraag me net hetzelfde af als Judith Groenleer, maar zie geen antwoord op haar vraag. Ik probeerde immers met een restje gekookte rijst rijstmelk te maken, maar dat werd één dikke pap, die ik onmogelijk nog kon filteren. Is het zo dat je enkel rijstmelk kan maken met halfrauwe rijst dan? Hoelang kook jij dan jouw rijst? Alvast bedankt om jouw ervaring hierin even te delen.

  Met vriendelijke groeten,
  Anniek

 8. Hoi monique,

  Ik zou graag zelf rijstmelk of kokosmelk willen maken. Heb jij een recept voor mij?
  Ik reageer slecht op Haver. Alleen glutenvrije Haver reageer ik goed op.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *