Barista / koffiemelk-vervanger maken van haver !

Eerder schreef ik een artikel, waarin ik vertel hoe je op een eenvoudige manier zelf een plantaardig alternatief kunt maken op koffiemelk, ook wel eens barista-melk genoemd. KLIK HIER om naar het artikel te gaan.  In dit artikel vertel ik, dat je het kunt maken van verschillende ingrediënten, van noten tot granen, van zaden tot pitten. Ook van havermout.

In de praktijk blijkt dit toch niet zo’n succes. Havermout heeft het nadeel dat het geweekt in vocht zich transformeert naar een soort behangplaksel. Om gewone melkvervanging te maken wat meest lijkt op volle romige melk, is dit juist gewenst, maar in de koffie gaat dit enorm schiften en krijg je vieze ranzige koffie kragen in je mok. Veel mensen hadden mijn recept geprobeerd te maken met havermout, maar dit bleef een ramp. Nu is het gelukkig verder prima maakbaar met bijvoorbeeld noten, maar sommige mensen vinden de noot-smaken in de koffie niet zo smakelijk. Ik ben daarom wat gaan experimenteren. Ik wilde toch een manier bedenken, om het van havermout te kunnen maken. Haver heeft tenslotte een vrij neutrale smaak en is niet duur.

Ik vond na wat miskleunen eindelijk HET recept! Ik heb in plaats van havermout , grove havervlokken gebruikt. Deze heb ik niet in de blender vermalen, maar in water met de hand uitgeknepen. Dit blijkt ” DE BARBA-TRUC” te zijn. Havervlokken zijn heel, waardoor ze minder plakken. Door ze heel te laten, en dus niet te vermalen in de blender, maar uit te knijpen komt er voornamelijk vocht vrij, en geen ” plaksel”.

Het is nog gemakkelijker dan vermalen in de blender, omdat je geen doek nodig hebt om het uit te knijpen. Alles wat je moet doen is 100 gram grove havervlokken in een liter water gooien en dit vervolgens  rustig uit te knijpen. Knijp zachtjes, zodat de vlokken zo heel mogelijk blijven waardoor ze vooral het vocht afgeven. Je krijgt vanzelf een kom vol witte vloeistof. Zeef de havervlokken uit de melk en klaar is je basis!

We gaan verder om de melk tot een romige koffiemelk te verkrijgen. Gooi de melk over in de blenderkan. Voeg een flinke eetlepel olijfolie toe en blend dit ongeveer een minuut op hoge snelheid. Voeg vervolgens een eetlepel Johannes broodpitmeel toe en blend opnieuw. Als het goed is zal de massa vanzelf romig worden en iets indikken. Vind je de massa nog wat te vloeibaar? Voeg dan een halve eetlepel Johannes broodpitmeel extra toe en blend opnieuw goed door. KLAAR! Nog een tip ; Johannes broodpitmeel is anno 2024 bijna onbetaalbaar. Je kunt het vervangen door ongeveer 3/4 eetlepels arrowroot.

In de koffie!

Uiteraard heb ik de melk grondig getest in de koffie. Het was best even spannend, maar…gelukkig gedraagt de melk zich uitstekend! Het geeft een prachtige melk-kraag en het schift niet!

Ik hoop, dat ik velen blij kan maken met dit simpele recept! Ik ben benieuwd naar jullie resultaten, laat ze hieronder achter!

22 Reacties op “Barista / koffiemelk-vervanger maken van haver !

 1. Ben inmiddels ook al een paar mislukte probeersels verder, maar deze had ik nog niet gedaan.
  Ga dan nu eerst grote havervlokken kopen en het op deze manier proberen. Wordt vervolgd. Bedankt Monique! 👍

 2. Had de versie gemaakt van havermelk in de blender en daarna met olijfolie en Johannes broodpitmeel maar dat was zeker geen succes. De melk opschuimer loopt vast omdat het te dik is.
  Deze lukte aardig. Nog niet perfect maar daar komen we wel.

 3. Briljant idee! Bewaar je ‘m met olie en jbpm en al? Of moet je ’t meteen opmaken? Wat lastig is met 1l melk😁

 4. Ha Monique,

  Ik was zeer benieuwd naar zelfgemaakte barista havermelk,
  Ooit met havervlokken gedaan,maar dat werd natuurlijk dik want dat gaat koken in de melkschuimer.

  Ga ook maar geen barista melk van haver maken, heb ik al gedaan en kan je vertellen ik vind vind dit vies ondanks! dat ik er wat vanillesuiker heb ingedaan.
  Alles voor het goede doel,want behalve de demeter produkten,kalfjes mogen een periode bij de koe blijven, is de hele zuivel industrie dieronvriendelijk. ( vind ik)
  Ik geniet van je enorm goede info.
  Succes met alles meuk vrij te onderzoeken knap werk!
  Hartelijke groet
  Laura

  • Melk voor de cappuccino hoor je niet te koken, Laura.
   Een graad of 60, 70 C is de limiet.

 5. Ha Monique, ik heb deze variant van havermelk geprobeerd en hij lukt inderdaad aardig voor in de koffie. Ik krijg alleen niet zo’n mooie schuimkraag…. Ik schuim mijn havermelk altijd gewoon op in een pannetje met garde, wat met de gekochte bio havermelk altijd prima gaat (niet eens een barista versie), maarja, je betaalt dan al gauw 2,50euro voor zo’n pak… Hoe krijg jij zo’n mooie cappuccino? Warm jij de melk meteen op tijdens het blenden? Als dat het is dan heb ik pech, want ik heb een magimix! Blend heel goed, maar zonder verwarmen…. Ik hoor het graag.

  Groetjes, Chantal

 6. En ik heb het idee dat de melk bij het verwarmen voor in de koffie (dus na het maken/mixen van de havermelk) ook nog dikker wordt door de johannesbroodpitmeel, kan dat kloppen? Misschien ligt het aan mij hoor, moet ik iets minder jbpm gebruiken of moet ik er gewoon nog even aan wennen?

 7. Lijkt me fijn om te proberen. Vraag me alleen af hoelang je dit in de koeling kunt bewaren

 8. Hoi Monique,
  Heb vandaag je versie met Jbpm gemaakt. Het wordt bij mij wel te dik. (wat eigenlijk wel logisch is, want vroeger gaf ik mijn kindjes wel jbpm om hun hongerige buikjes te vullen.) Dus ik ga verder experimenteren met minder meel ofzo. Ik wou je in ieder geval bedanken voor je heldere uitleg en je experimenteerdrang. Werkt zeer inspirerend!

 9. Heb het zojuist gemaakt en geen 2e keer, vind de smaak echt vies…. terug maar weer naar de haver barista van oatly!

 10. Vandaag de barista cappuccino gemaakt volgens recept hierboven. Schuimt niet, smaak niet lekker, te vettig in de mond. Helaas !!!

 11. Textuur is behoorlijk perfect zonder johannesbroodpitmeel. Met meel wordt het slijmerig.

  Alleen ik mis nog wat haversmaak . Is er een manier waarop ik die kan versterken zonder weer havervezel in de melk te krijgen? Nachtje weken voor uitknijpen?

 12. Zojuist een bakje koffie gedronken maar nee, not my cup of oatly. De echte barista versie valt niet te evenaren. Helaas erg prijzig, mijn man maakt er ook nog elke dag havermoutpap mee. Diverse goedkopere soorten geprobeerd maar hij houdt het liever bij de dure variant. Dan maar weer bulk inslaan, mocht er eindelijk weer es een aanbieding komen.
  Nog ideeën voor de johannes broodpitmeel?

  • De Lidl verkoopt een heel goede en lekkere havermelk barista voor € 1,49 per liter.

   • en weet je ook wat daarin zit ? WAT je echt koopt ? Kijk daar eens naar, zet je industriële bril eens af.

 13. Het beste gaat dit nog met zelfgemaakte amandelmelk van amandelen: mooie lobbige opgeschuimde melk voor de cappuccino.

 14. Bedankt voor dit recept Monique. Zelf heb ik het ook gemaakt. Recept wel iets aangepast. Eetlepel rijstmeel, halve theelepel xanthaangom, eetlepel kokosolie. Mespunt kaneel en theelepel bourbonvanille voor de smaak. Enorme schuimlaag. En lekker!

 15. Als ik havermelk maak is het altijd heel meelig. Niet perse slijmerig, dat heb ik nog niet gehad. Maar echt meelig. “Starchy” in het Engels. Iemand hier ervaring mee? Hoe kan ik dit voorkomen? Internet zegt 1) blenderen met ijskoud water of zelfs met ijsklontjes 2) doe er een food enzymes capsule bij om de zetmelen te “knippen” en/of 3) niet te hard in de zak knijpen… Allemaal nog niet geprobeerd. Ben vooral benieuwd: heeft iemand hier ervaring mee? En een manier om dit te voorkomen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *