Barista / koffiemelk-vervanger maken van haver !

Eerder schreef ik een artikel, waarin ik vertel hoe je op een eenvoudige manier zelf een plantaardig alternatief kunt maken op koffiemelk, ook wel eens barista-melk genoemd. KLIK HIER om naar het artikel te gaan.  In dit artikel vertel ik, dat je het kunt maken van verschillende ingrediënten, van noten tot granen, van zaden tot pitten. Ook van havermout.

In de praktijk blijkt dit toch niet zo’n succes. Havermout heeft het nadeel dat het geweekt in vocht zich transformeert naar een soort behangplaksel. Om gewone melkvervanging te maken wat meest lijkt op volle romige melk, is dit juist gewenst, maar in de koffie gaat dit enorm schiften en krijg je vieze ranzige koffie kragen in je mok. Veel mensen hadden mijn recept geprobeerd te maken met havermout, maar dit bleef een ramp. Nu is het gelukkig verder prima maakbaar met bijvoorbeeld noten, maar sommige mensen vinden de noot-smaken in de koffie niet zo smakelijk. Ik ben daarom wat gaan experimenteren. Ik wilde toch een manier bedenken, om het van havermout te kunnen maken. Haver heeft tenslotte een vrij neutrale smaak en is niet duur.

Ik vond na wat miskleunen eindelijk HET recept! Ik heb in plaats van havermout , grove havervlokken gebruikt. Dezeheb ik niet in de blender vermalen, maar in water met de hand uitgeknepen. Dit blijkt ” DE BARBA-TRUC” te zijn. Havervlokken zij heel, waardoor ze minder plakken. Door ze heel te laten, en dus niet te vermalen in de blender, maar uit te knijpen komt er voornamelijk vocht vrij, en geen ” plaksel”.

Het is nog gemakkelijker dan vermalen in de blender, omdat je geen doek nodig hebt om het uit te knijpen. Alles wat je moet doen is 100 gram grove havervlokken in een liter water gooien en dit vervolgens  rustig uit te knijpen. Knijp zachtjes, zodat de vlokken zo heel mogelijk blijven waardoor ze vooral het vocht afgeven. Je krijgt vanzelf een kom vol witte vloeistof. Zeef de havervlokken uit de melk en klaar is je basis!

We gaan verder om de melk tot een romige koffiemelk te verkrijgen. Gooi de melk over in de blenderkan. Voeg een flinke eetlepel olijfolie toe en blend dit ongeveer een minuut op hoge snelheid. Voeg vervolgens een eetlepel Johannes broodpitmeel toe en blend opnieuw. Als het goed is zal de massa vanzelf romig worden en iets indikken. Vind je de massa nog wat te vloeibaar? Voeg dan een halve eetlepel Johannes broodpitmeel extra toe en blend opnieuw goed door. KLAAR!

In de koffie!

Uiteraard heb ik de melk grondig getest in de koffie. Het was best even spannend, maa…gelukkig gedraagt de melk zich uitstekend! Het geeft een prachtige melk-kraag en het schift niet!

Ik hoop, dat ik velen blij kan maken met dit simpele recept! Ik ben benieuwd naar jullie resultaten, laat ze hieronder achter!

3 Reacties op “Barista / koffiemelk-vervanger maken van haver !

  1. Ben inmiddels ook al een paar mislukte probeersels verder, maar deze had ik nog niet gedaan.
    Ga dan nu eerst grote havervlokken kopen en het op deze manier proberen. Wordt vervolgd. Bedankt Monique! 👍

  2. Had de versie gemaakt van havermelk in de blender en daarna met olijfolie en Johannes broodpitmeel maar dat was zeker geen succes. De melk opschuimer loopt vast omdat het te dik is.
    Deze lukte aardig. Nog niet perfect maar daar komen we wel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *