RAW MILK COMPANY kefir hangop en rauwmelkse kefirdrank getest!

Als groot liefhebber van bio-dynamische kwark en yoghurt ben ik altijd wel even aan het “ struinen” in biowinkels, op jacht naar nieuwe, spannende producten. Ik ben een fanatiek sporter en geniet daarom aardig veel kwark en yoghurt die ik in de biowinkel koop. Merken als Weerribben, Zuiver Zuivel en Raw Milk Company staan vaak in mijn koelkast. Onlangs kwam ik een aantal ” nieuwe” producten  tegen in het koelschap van mijn biowinkel. Het komt van Raw Milk Company, en het gaat om iets waar ik best op zat te wachten: een hangop gemaakt van rauw-melkse kefir., en een drank.  Ik kocht een pot en flesje, en ben erin gedoken.

RAW MILK COMPANY

Raw Milk Company ( RMC ) is gevestigd in De Lutte  in Twente ( Overijssel ) Het is een familie bedrijfje, wat bestaat uit Tonny en André Mulder, en hun zoon Koen. Zij onderscheiden zich, door nog steeds de traditionele, echte rauwe melk te verwerken in hun producten. Voor de productie van deze rauwe melk werken zij samen met twee biologische melkveehouderijen: www.landgoedhethengelman.nl en www.boei.nl Er zijn verschillende producten verkrijgbaar in de biowinkel. Van yoghurt tot kefir, en daaruit voortgevloeide producten als hangop. Er komen steeds weer wat nieuwe producten bij, zoals nu, met de kefir hangop. Of nieuw: het bestond al, maar het heeft een nieuw uiterlijk gekregen.
Laten we in het kort uitleggen hoe deze productiemethode werkt. Na het melken gaat de nog warme melk meteen door naar de productie. Daar worden de fermenten ( bacteriën en gisten  ) aan de melk toegevoegd en wordt dit 24 uur gefermenteerd. Wat overblijft is een romige echte kefir. Deze biologische rauwmelkse kefir is vrij prijzig, maar het gaat om een kleinere onderneming, en het productieproces vraagt uiteraard veel meer tijd.  In regel gebruiken zij  gevriesdroogde melkkefir bacteriën met gisten, en echte rauwe melk. Zij werken met koeien, die geen tarwe , maïs en soja gevoerd krijgen, ze worden gras-gevoerd.
De melk wordt direct na het melken naar de productie getransporteerd, waar het direct wordt verwerkt. De melk wordt NIET VERHIT en NIET GEHOMOGENISEERD, en niet ONTROOMD, iets wat bij gewone, reguliere melkproductie ( ook biologisch) wel gebeurt. Hierin zit het grote onderscheid. Na de 24 uurs-fermenntatie wordt de kefir in grote zakken opgehangen om uit te laten lekken. Het uiteindelijke product: kefir hangop.
Omdat de melk rauw blijft, en wordt gefermenteerd, bevat het alle gezonde levende bacteriën en is de smaak heerlijk romig en fluweelzacht.
De kefir hangop bestaat uit volle rauwe biologische melk, waaraan een gevriesdroogde kefir-ferment aan wordt toegevoegd. Wil je meer lezen over kefir? KLIK HIER. Het heeft een vrij hoog verzadigd-vetpercentage, en de eiwitten zijn ook niet erg hoog te noemen . Voor mij persoonlijk is deze kefir dan ook niet geschikt om dagelijks te gebruiken. De suikers zijn wel lekker laag.

RAUWE MELK

Er zijn anno 2020 nog erg veel discussies over rauwe melk. Alhoewel de voordelen steeds meer terrein lijken te winnen, blijven sceptici’ enorm voorzichtig. Rauwe melk heeft zijn voor en nadelen. KLIK HIER om naar mijn artikel uit 2014 te gaan. Ik persoonlijk ben zeer voor rauwe melk. Als kind ben ik er een klein beetje mee opgegroeid, omdat ik altijd meehielp op een kinderboerderij. Daar werd dagelijks vers gemolken rauwe melk uitgedeeld, die nog warm was. Ook geitenmelk. Ik weet dus hoe je een koe en een geit merkt, ik heb het als kind heel veel gedaan. 😊

VERPAKKING

De verpakkingen worden momenteel veranderd, en ik ben daar eerlijk gezegd niet erg blij mee. Er zit veel meer plastic aan de verpakkingen gekleefd, en de vorige verpakking was juist BPA vrij. Het logo is aangepast. Dat is op zich geen slecht idee geweest, omdat ik het oorspronkelijke logo nooit zo heb begrepen. Een mens wat aan de uier van een koe sabbelt, dat klinkt uiteraard logisch voor rauwe melk te benadrukken, maar ik persoonlijk had iets anders bedacht. Het zijn nogal “ opmerkelijke” illustraties, ook het nieuwe logo blijft een beeld geven van een mens hangend aan een uier van een koe.
De pot is van plastic, er zit een plastic deksel op, en er staat nergens op de pot informatie over de materialen die voor de pot zijn gebruikt. Ik vind dit een zeer slechte zet.
De vorige bekers waren BPA vrij, nu is het maar de vraag. Op de verpakking staat alleen vermeld dat het bij het plastic afval gedumpt moet worden, maar zover waren we al. Ik vind het uiterlijk van de bekers saai en niet erg aantrekkelijk. Ik zou de pot zo voorbij lopen. De informatie is onduidelijk door het “ wit op roze” effect, het leest erg vervelend. Ik had een andere kleur gekozen, op mijn minst. Ik ben heel erg voor minimalisatie, maar de informatie moet wel leesbaar zijn. Ik vind het ect heel jammer van al dat extra en overbodige plastic afval.
Om het plastic terug te dringen, heeft ZUIVER ZUIVEL bijvoorbeeld een poos terug gekozen de plastic deksels eraf te houden. Ik snap deze zet van RMC dan ook niet zo goed.

HOE SMAAKT HET? 🤔

Ik had nog niet eerder deze kefir hangop getest. Ik was benieuwd, maar ook benieuwd of de samenstelling was mee veranderd met de verpakking, Dit lijkt hetzelfde gebleven. De geur is voortreffelijk. Ik krijg meteen enorme zin om mijn lepel erin te zetten en naar mijn mond te voeren. De kleur is prachtig, net als de textuur.
De smaak? Waanzinnig. Echt bizar, heerlijk! 😛 Ik werd er blij van, als echte zuivel-liefhebber. Dit is echt het neusje van de zalm. Ik hou erg van hangop en kwark, dus van dikke, lobbige zuivel. Ik maak zelf dagelijks hangop van magere Yomio yoghurt ( bio-dynamisch, Zuiver Zuivel) maar dit is totaal iets anders. De smaak is fluweel-romig en fris-zuur met een zoete nasmaak. Ik kan niet anders zeggen dat dit echt heel erg lekker is. Ik zeg zelfs SUBLIEM. 

VOOR / NADELEN?

Ik besprak hierboven het eerste grote nadeel, en dat is de nieuwe verpakking. Beetje jammer dat er voor erg goedkoop plastic en overbodig plastic is gekozen. Ook ben ik totaal niet te spreken over het uiterlijk, rare kleur, de letters zijn slecht leesbaar, en ik vind de hele pot erg saai, zo saai, dat de gemiddelde consument deze absoluut voorbij zal lopen.
Een andere reden, waarom de consument deze heerlijke kefir hangop voorbij zou kunnen lopen, is de prijs. Ik betaalde € 4,60 voor 500 ml. BELACHELIJK duur. Het is wel ontzettend lekker. Daar kan niets over worden gezegd. Maar ik persoonlijk zal deze niet opnieuw kopen. Ik heb bijna drie liter Yomio yoghurt waar ik zelf hangop van maak, wat ik net zo lekker vind, voor dezelfde prijs. Het is dan geen rauwe melk, maar ik moet ook naar mijn portemonnee kijken. Het is een keuze die je zelf moet maken. Ik zag overigens op internet verschillende prijzen, van € 4.00 tot mijn betaalde € 4,60 bij mijn biowinkel. Bij EKO PLAZA kosten de bekers € 4,10. Anderzijds zijn deze hoge verkoopprijzen te onderbouwen. De producties van al deze producten zijn meer kostbaar. Maar ik zou het er toch geen tweede keer voor neer tellen.
EINDOORDEEL:
Super-lekker, bijzonder en uniek. Maar wel erg duur en ik krijg jeuk van al dat plastic. ☹️ Ik hoop, dat ze hun keuze alsnog herzien, en de verpakking milieuvriendelijk en plastic vrij maken. De verpakking doet in dit geval een ENORME AFBREUK op de prachtige inhoud, en dat is echt zonde. Want verder ben ik een erg groot fan van dit merk. Ook het feit dat ze kleinschalig, en biologisch werken, spreekt mij erg aan. Ik vind het ook fijn, dat het geen massa-product is en het alleen in biowinkels verkrijgbaar is.
RAW MILK COMPANY is verkrijgbaar in de biowinkel.

BIO OER-KEFIR DRANK

Naar deze drank was ik meest nieuwsgierig. Deze is namelijk gemaakt van echte verse kefir-korrels. Dankzij de zeer rijke micro-flora van deze verse kefir-culturen wordt dit, samen met de rauwe verse melk een zeer krachtig pro-biotisch drankje. De procedure is gelijk aan de hangop. Ook hier wordt de 36 uur gefermenteerd, en komt de verse melk direct van de grasgevoerde koeien.
Er wordt rauwe, biologische VOLLE melk gebruikt, waaraan het kefir ferment wordt toegevoegd. Meer niet. Het is net zoals je het thuis zou maken met rauwe verse melk. Na de fermentatie wordt de drank uitgeschonken in ( helaas weer de PET ) flesjes van 500 ml, en direct gekoeld naar de winkels gebracht. De PET-fles is vrij van BPA en ftalaten, dat gelukkig weer wel, maar liefst zie ik glazen flesjes. Een flesje van 500 ml kost € 2,49.

Wat vind ik ervan?

Tja…..ik kan niets anders zeggen dan VERSCHRIKKELIJK LEKKER!. Ik kan hier echt heel gelukkig van worden. De drank is onwijs romig, licht tintelend, licht zurig….precies zoals een kefir hoort te smaken. De romige smaak vind ik echt subliem. Ik vond het zo lekker dat het flesje zo was op gedronken.

Ook hier vind ik het weer jammer, dat het flink aan de prijs is en in plastic zit. Ik snap het wel, glas is nu eenmaal duurder en meer kwetsbaar ( breuk ) Maar toch…dat plastic, ik krijg er gewoon jeuk van…

Deze oer-kefir kun je ook vinden in de biowinkel en bij EKO Plaza.

Een reactie op “RAW MILK COMPANY kefir hangop en rauwmelkse kefirdrank getest!

  1. Ik gebruik deze bio-kefir-hangop al jaren. HEERLIJK. Ik doe 4 dgn met 1 beker omdat er helaas ook verzadigd vet in zit. En die zijn voor mij echt niet goed. Ik meng de hangop met allerlei zaden, pitten en diepvries bosvruchten. Bestaat er ook iets dergelijks met alleen gezonde ingrediënten? Tips zijn heel welkom

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *