review Your Organic Nature boekweit flakes, het gezonde alternatief voor cornflakes?

Het gebeurt niet vaak, maar soms kom ik echt zo’n product tegen, waar zelfs ik even van onder de indruk ben. Dit gebeurde mij onlangs weer eens na een lange tijd. Ik kwam in mijn biowinkel boekweit-flakes tegen. Het zal vast al een hele poos in het schap hebben gelegen, maar de winkel vond waarschijnlijk ook dat het hoog tijd werd om de spotlights er eens op te gaan zetten, en hadden het prominent een plekje gegeven bij de kassa op ooghoogte, waar je het gewoonweg niet kon missen.Ik miste het daarom dit keer ook niet en ik was, na de verpakking wat besnuffeld te hebben, overtuigd genoeg om de zak op de band te leggen bij mijn andere boodschappen. Thuis ben ik meteen in de zak gedoken.

WAT ZIJN BOEKWEIT FLAKES?

Nu hoef ik jou vast niet uit te leggen wat flakes zijn, en je zult vast wel eens hebben gehoord van het graan boekweit. 1+ 1 maakt inderdaad boekweit-flakes. 😁 Flakes zijn ook wel samen geperste vlokken, die uit allerlei ingrediënten kunnen bestaan. Meest bekend zijn cornflakes, wat anno 2020 nog steeds één van de meest gegeten ontbijtgranen zijn. De meeste flakes bestaan uit een bepaald graansoort, waar zout en suiker aan wordt toegevoegd. De meeste ontbijtgranen bevatten ook toegevoegde synthetische vitaminen en vezels. Je snapt, dat zo’n flake er niet gezonder op wordt, vast iets lekkerder, maar niet gezonder. Vrijwel alle ontbijtgranen zijn daarom nooit zo’n gezond idee. Ook de bekende cornflakes, die gezond lijken omdat ze lijken te bestaan uit ‘ gezonde” maïs, zijn kleine suiker en zout bommetjes. 😐
Flakes zijn daarom nooit echt onder het kopje “ gezond” te plaatsen. Maar….we vinden het allemaal wel ontzettend lekker. Omdat de voedselindustrie het een gezond een verantwoord imago geeft, trappen veel consumenten er maar wat graag in om zo hun “ snoep” gedrag in de morgen te verantwoorden. Want ja…..je snoept, in plaats van dat je je lijf in de vroege morgen de juiste voedingsstoffen geeft wat het nodig heeft om jou op te starten. 😧
Eigenlijk bestaan er geen echt gezonde flakes. Tot nu, lijkt het. Ik lijk nu toch echt een ECHT GEZONDE flake tegen te zijn gekomen.  Het merk is mij niet onbekend, het merk YOUR ORGANIC NATURE bekleedt aardig wat schappen in mijn biowinkel, met name granen.
Zoals je hierboven kunt zien, bevatten de flakes enkel biologische boekweit. Dit maakt de flakes 100% suikervrij, en mega laag in verzadigde vetzuren. Maar kijk eens naar het vezel-gehalte per 100 gram ! Dat is echt uitzonderlijk, zo’n 10 gram! Deze vezels zijn allemaal uit natuurlijke bron, dus niets synthetisch. Daar kan je lichaam echt wat mee. Het eiwit-gehalte is ook zeer hoog ( 8 gram /100 gram ) wat deze flakes enorm interessant maakt voor vegetariërs en veganisten. Ik ben zeer onder de indruk van deze voedingswaarden, deze flakes geven je pas ECHT wat je nodig hebt in de morgen.

HOE SMAAKT HET?

Okay, tot zover erg goede papieren toe te schrijven aan deze boekweit-flakes. Maar het is ook belangrijk dat ze een beetje smaken. Zeker als ontbijtje kunnen smaken behoorlijk binnen komen. Met de smaak van deze flakes zit het wel goed. Ik heb ze door mijn rauw-melkse-kefir-hangop geroerd, wat echt ontzettend smakelijk was. Ik heb ze ook uit-het – vuistje geknabbeld, ze verlenen zich uitstekend als gezond knabbeltje tussendoor. Ze hebben een heerlijke smaak.
Ze zijn extreem knapperig en krokant. Ik vind het knap gedaan. Ze hebben wellicht een beetje een onbestendige kleur, maar daar moet je je niet door laten misleiden. De kleur toont overigens dat er echt geen andere meuk in zit, het is de bekende boekweit-kleur.

PLASTICVRIJE VERPAKKING

Waar ik ook erg vrolijk van werd, was de verpakking. Deze is 100% plasticvrij.  Een verademing tussen al die plastic-zeeen in supermarkten. Gelukkig gaan steeds meer fabrikanten “ mee” om de golf aan protest tegen al dat plastic tegemoet te komen. Als je denkt dat dit “ nobel” is, heb je het mis. Wetten en regels worden steeds meer aangescherpt waardoor veel fabrikanten gedwongen worden hun verpakkingen aan te passen. Helaas is het nog een hele lange weg. Biologische fabrikanten zijn meer bewuster bezig en hebben daarom al jarenlang plasticvrije verpakkingen of hebben milieu-vriendelijke en recyclebare verpakkingen.

WAT KUN JE ERMEE?

Flakes zijn verrukkelijk door de kwark / yoghurt of met melk, maar je kunt er nog veel meer mee:
* als knabbeltje. Ze zijn heerlijk en gezond om tussendoor ter vervanging voor chips en andere zoutjes
* als “ paneer-middel” om veel een krokante korst te geven ( zie verderop)
* over taart / cake, ter garnering
* door zelfgemaakte muesli / cruesli / granola
* door noten / zaden / pitten, om als mix te genieten
* als krokantje door je zelfgemaakte reepjes
Ik wist al meteen, wat ik ermee wilde gaan maken, naast dat ik het door mijn kwark en yoghurt heen roer. Ik was lang op zoek naar een “ krokantje” , zo’n heerlijke knapperige korst die om kipnuggets heen zitten bijvoorbeeld. Ik heb daar eerder glutenvrije cornflakes voor gebruikt, dat was heerlijk, maar deze cornflakes bevatten ook weer veel zout en andere meuk waar ik niet blij van wordt. Ik had dus nu eindelijk een goede vervanger, en ben meteen aan de slag gegaan, om iets lekkers te bedenken met zo’n heerlijk krokant korstje Het werden hartige knappertjes:

DIT HEB JE NODIG:

 • 350 gram havermout, tot meel vermalen in de blender
 • 100 gram zonnebloempitten, in de blender fijn vermalen
 • 50 gram pompoenpitten, in de blender tot meel vermalen
 • Drie eetlepels avocado of olijfolie
 • Een volle eetlepel ras el Hanout
 • Een volle eetlepel komijnpoeder
 • Een snufje Keltisch zeezout
 • Een snufje zwarte peper
 • Een theelepel paprikapoeder
 • Warm water
Voor de korst:
 • Boekweit flakes
 • Een gepureerde banaan

ZO MAAK JE HET:

Bekleed de airfryer baklift met een stukje bakpapier. Wil je ze in de oven bakken? Verwarm dan de oven voor op 180•C en bekleed een bakplaat met bakpapier. Roer alle ingrediënten voor de vulling in een kom door elkaar en voeg steeds kleine beetjes warm water toe tot er een stevige, kneedbare massa ontstaat. Kneed er vierkante blokjes van. Maak van de bananenpuree met wat warm water een lobbige massa.  Knijp in een kommetje wat van de boekweit-flakes fijn. Haal steeds een blokje door de bananen pulp en vervolgens door de boekweit-flakes. Leg in de baklift of op de bakplaat. Zet de airfryer op 185•C, en laat eerst 10 minuten bakken. Draai de knappertjes daarna om en bak opnieuw ongeveer 10 minuten. In de oven bak je ze in ongeveer 35-40 minuten goudbruin.

ZIJN ER MIN PUNTJES?

Ik ben erg blij met dit product. Een absolute aanwinst, een toppertje en op alle gebieden gunstig, voor mens, dier, milieu en gezondheid. Er is wel een min-puntje en dat is de prijs. Die is best pittig : € 3,79 voor 250 gram. Ik vind het de prijs waard, omdat dit echt een 100% meukvrij product is waar je veel kanten mee uit kunt. Maar voor mensen met een smalle beurs kan het een uitgave zijn.
Je kunt de boekweit flakes kopen in de meeste biowinkels en on line,
Er zijn niet alleen boekweit-flakes, alhoewel ik deze wel onbetwist de lekkerste blijf vinden. Maar ook de HAVERFLAKES en ( glutenhoudend! ) SPELTFLAKES zijn ontzettend lekker ter. vervanging voor ontbijtgranen!

BESTELLEN?

De flakes zijn o.a via www.puurenfit.nl te bestellen, KLIK HIER om naar de bestelpagina te gaan.

4 Reacties op “review Your Organic Nature boekweit flakes, het gezonde alternatief voor cornflakes?

 1. Deze boekweitflakes zijn tot mijn vreugde al een tijdje op de markt. Van hetzelfde merk bestaat ook de haverflakes variant, eveneens heel smakelijk!

 2. Jaaaa ik heb ze ook in huis en idd lekkerrrrrr😊
  Ga vanmiddag bovenstaand recept maken👍

 3. Speltflakes hebben zij ook. Echt heerlijk maar misschien niet zo gezond als de andere varianten. Er zitten ook geen andere toevoegingen in, wat het daarmee weer verantwoord maakt.

 4. Beste Monique, ik moet wat op mijn suiker letten (ik ben licht diabetisch) , dus vroeg ik me af hoe het met de Glycemic index zit van boekweitflakes, ik eet ze al een hele tijd, en vind ze ook super lekker maar misschien moet ik ze schrappen en een minder koolhydraatrijk alternatief zoeken? Ik vind nergens de GI van dit product. Alvast dank! Je bent een ware speurneus met heel goede artikelen!! Ik lees ze graag! Karine

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *