Haver wel of niet weken…hoe zit het nu met fytinezuur?

Ik ben een haver/ havermout fan. Ik eet het niet alleen iedere dag, ook bak ik er dagelijks mee. Mijn recepten zijn in basis dan ook meest gemaakt van havermout. Ik vind het een heerlijk ingrediënt om mee te bakken. Daarnaast is het erg goedkoop. Naast havermout eet ik ook veel ( gestoomde) haver als onderdeel van mijn maaltijden. 

Haver is één van de meest gezondste en meest voedzaamste voedingsmiddel  ter wereld. Het bevat ontzettend veel ( essentiële) voedingsstoffen voor de mens. In eerdere artikel heb ik veel geschreven over de gezonde voordelen van haver / havermout. Deze vind je terug op mijn website bij blogs.
Dit wordt het zoveelste artikel over haver / havermout. Ik schrijf dit artikel n.a.v de vele vragen rondom haver / havermout en fytinezuur. Het is nogal onduidelijk of men havermout nu wel of niet van tevoren moet weken. En waarom is dat nodig? Wat is fytinezuur? In dit artikel wil ik dit gaan proberen in Jip en Janneketaal uit te leggen. ????

WAT IS FYTINEZUUR NU EIGENLIJK PRECIES?

Laten we eerst eens beknopt uitleggen wat fytinezuur nu precies is. Fytinezuur is de opslagvorm van fosfor in heel veel plantaardige weefsels. Fytinezuur is niet biologisch beschikbaar, wat wil zeggen, dat het niet wordt opgenomen door ons lichaam. In plaats daarvan binden de “ armen” van het fytinezuur- molecuul zich aan andere mineralen. Denk daarbij aan calcium, ijzer, zink en magnesium. Door deze binding kunnen deze mineralen ook niet meer door het lichaam worden opgenomen. Dit kan tekorten opleveren, waardoor fytinezuur ook wel een antinutriënt wordt genoemd. Fytinezuur komt van nature voor in veel plantaardige voedingsmiddelen zoals peulvruchten, ( volkoren) graansoorten, groenten, zaden en noten.
Naast fytine vinden we in veel van deze plantaardige voedingsmiddelen ook fytase. Fytase is het enzym, dat fytinezuur af kan breken en daarmee fosfor vrijmaakt. Wij produceren zelf ook een klein beetje fytase. De mens kan naar schatting zon 86 % fytinezuur afbreken in de maag en de dunne darm. Er zijn echter onderzoeken, die dit juist tegenspreken en vertellen dat mensen helemaal geen fytase aan kunnen maken.

FYTINEZUUR EN WEKEN

Als je een rondje gaat google op internet vind je al snel een wir-war aan artikelen die elkaar tegenspreken. Het ene artikel zegt dat het weken in water totaal geen effect heeft om fytinezuur te verwijderen, het ander vertelt dat je dit wel moet doen, en weer een ander artikel vertelt dat je wat aan zeewier aan het weekwater toe moet voegen om het fytinezuur om te zetten. Ik vond een wetenschappelijk onderzoek over de effecten van het weken van voedingsmiddelen.
De onderzoekers hebben het effect van 24 uur weken op fytinezuur, ijzer, en zink onderzocht in o.a gierst, maïspeulvruchten, rijst en sorghum. Uit dit onderzoek kwam voort dat het fytinezuur iets afnam, maar absoluut niet verdween. Sterker: het ijzer en zinkgehalte namen juist af.
Na deze uitslagen kunnen we ons afvragen of het weken in water wel zin heeft. Dit hebben de onderzoekers ook onderzocht. Ze hebben de ratio’s berekend voor én na het weken. Deze ratio’s zeiden iets over de hoeveelheid fytinezuur t.o.v de hoeveelheid aan ijzer en de hoeveelheid aan zink.De ratio’s waren nauwelijks veranderd…..Dit wekt de suggestie dat het weken niet erg zinvol is als je de opname van de mineralen wilt verbeteren. Hieronder een tabel uit het onderzoek:
( Bron: i am a foodie)

HOE ERG IS FYTINEZUUR?

Nou….lekker dan! Daar zit je dan met jouw dagelijkse bad weekwater waar je dagelijks je plantaardige producten in laat weken. Wat nu? Want hoe erg is fytinezuur? Moeten we het zien als een vriend of vijand? Het antwoord ligt een beetje in het midden. Want fytinezuur is niet alleen maar slecht en . of ongezond. Sterker nog, het heeft ook gezonde voordelen. Zo kan het volgens diverse onderzoeken juist voor een hoge botmineraaldichtheid zorgen en kan het werken als een krachtig antioxidant. Hoe denk ik erover? Wel, ik denk dat de wetenschap er niet over uit is en dat het weken in ieder geval weinig uithaalt. Er wordt bijvoorbeeld gesteld dat diverse bevolkingsgroepen waarbij tarwe, maïs, en rijst de enige voedselbronnen zijn, het fytinezuur voor ondervoeding kan zorgen. Maar ik vind dit wat kort door de bocht, omdat deze specifieke bevolkingsgroepen sowieso aan ondervoeding zijn verheven.
We kunnen ons ook serieus afvragen, of de mogelijke tekorten aan mineralen door de aanwezigheid van fytinezuur in ons voedsel komt doordat een groot deel van de Nederlandse bevolking de ADH niet haalt. Het heeft denk ik alles te maken met een goede en gezonde balans in onze voeding. We moeten absoluut niet bang worden van een beetje fytinezuur. Als je er verstandig mee omspringt dan doet je lichaam dit ook. Geen enkel voedingsmiddel is alleen maar goed of alleen maar slecht. Het hangt af van hoe je ermee omgaat en de HOEVEELHEDEN die je gebruikt. Water drinken is gezond, maar als je 10 liter per dag drinkt, kun je er zelfs aan overlijden. We hebben “ the good, the bad, and the ugly’ nodig. Een beetje nitraat houdt onze bloeddruk op een gezond peil, een beetje fytinezuur hebben we nodig om giftige stoffen in ons lichaam te binden en ook vrije radicalen in ons lichaam hebben een functie. Een goede benadering is dus te zorgen voor een zo groot mogelijke variatie: eet van een heleboel dingen kleine hoeveelheden. Variatie is heel belangrijk.

HAVER ( MOUT) WEKEN OF NIET?

 Haver is een van de weinige granen die we rauw kunnen eten maar het bevat wel fytinezuur. Veel mensen  zijn inmiddels overgestapt van muesli op havervlokken als ontbijt om de gluten van tarwevlokken te vermijden. Er wordt vaak geadviseerd om de haver ( mout) een nachtje te laten weken in water en dan nog het liefst met een paar lepels boekweitmeel om de fytine om te zetten naar fytase. Echter lijkt het, dat het fytinezuur in haver erg moeilijk valt af te breken omdat het fytase enzym zeer moeilijk tot niet valt te activeren. Andere bronnen melden ook dat haver ( mout) vrij weinig fytinezuur bevat, terwijl andere bronnen juist spreken over “ fytinezuur-bommen”. In de wetenschap kon ik daar niets zinnigs over terugvinden. We moeten het dus maar een beetje ergens in het midden houden.
Maar de hamvraag is: moeten we havermout weken? Ik zeg van niet. Het onderzoek wat ik hierboven aanhaalde spreekt voor zich. Ik denk dat we vooral ons gezonde verstand moeten gebruiken en matig met fytinezuur moeten zijn in ons dagelijks voedsel. Of jij het prettiger vind om haver ( mout) vooraf te weken, dat is aan jou. Maar ik vind het niet nodig, overbodig. Komt het aan op het fytinezuur omzetten, heeft dit erg weinig effect. Havermout eten wordt denk ik pas wat riskant als je anderhalve kilo per dag eet, naast peulvruchten enzovoort. Maar ik geloof niet dat dit zo’n vaart loopt ????

Hoeveel havermout kan ik per dag consumeren?

We ontbijten het meest met havermout. Havermout wordt minder gegeten tijdens andere maaltijden per dag. Er wordt mij gevraagd hoeveel havermout per dag nu acceptabel is. Niet alleen vanwege de fytine, ook met het oog op koolhydraten. Havermout bevat net als andere granen inderdaad aardig wat koolhydraten, maar dit zou je never-nooit moeten laten opwegen tegen de vele grote gezonde voordelen van haver/ mout. Haver / mout is ontzettend voedzaam en bevat heel veel nuttige en essentiële voedingsstoffen. Qua voedingswaarde heeft haver een erg evenwichtig profiel. Het is een goede bron van koolhydraten en vezels, waaronder de krachtige vezel bètaglucaan . Er zitten ook meer eiwitten en vetten in dan in de meeste andere granen. Verder zit het vol met belangrijke vitamines, mineralen en antioxidanten. 80 gram droge haver bevat

 • Mangaan: 191% van de ADH
 • fosfor: 41% van de ADH
 • Magnesium: 34% van de ADH
 • Koper: 24% van de ADH
 • IJzer: 20% van de ADH
 • Zink: 20% van de ADH
 • Foliumzuur: 11% van de ADH
 • Vitamine B1 (thiamine): 39% van de ADH
 • Vitamine B5 (pantotheenzuur): 10% van de ADH
 • Kleine hoeveelheden calcium, kalium, vitamine B6 (pyridoxine) en vitamine B3 (niacine)

Met name het bétaglucaan is een zeer interessant bestanddeel in haver / mout.  Dit is een oplosbare vezel.  Bètaglucaan lost gedeeltelijk op in water en vormt een dikke, geleiachtige oplossing in de darmen.  De gezondheidsvoordelen van deze vezels zijn onder andere:

 • Lager LDL- en totaal cholesterolniveau
 • Lager bloedsuikergehalte en minder insulineafgifte
 • Meer gevoel van verzadiging
 • Meer bacteriegroei van de goede soorten in het spijsverteringsstelsel

Hoeveel is nu voldoende? Eigenlijk ligt dit met zoals bij vele andere voedingsmiddelen sterk aan je verbruik. Als ik naar mezelf kijk, eet ik zo’n 150 gram havermout per dag. Ik ben echter een fanatiek ( duur) sporter, en ik leid verder een zeer actief bestaan. Deze 150 gram, die ik inderdaad ook in de morgen eet, komt bij mij dus wel ” op”. Krachtsporters gebruiken soms zelfs 600 tot 800 gram per dag. Dit is uiteraard best veel betreft fytinezuur. Ik zou dit dan ook afraden.  Als je verder rekening houdt met fytinezuren ( antinutriënten) in de rest van je voeding, is het haalbaar. Wil je havermout consumeren voor je goede gezondheid, dan is zo’n 50 tot 80 gram per dag voldoende. Ben je ” bang” voor koolhydraten, bedenk je dan dat het vooral belangrijk is wat je toevoegt aan je havermout. Veel mensen gooien hun schaaltjes vol met noten, zaden, pitten, fruitstukjes enzovoort, en dat is natuurlijk ook gezond. Maar het vermeerdert wel de koolhydraten, en suikers. Als je alleen wat havermout in een schaaltje yoghurt eet, is dit koolhydraat-arm en krijg je niet veel fytinezuur binnen.

Concluderend:

Weken van havermout heeft eigenlijk weinig zin. Studies laten zien dat er niet erg veel verandert, en het is betreft havermout ontzettend lastig om fytinezuur om te zetten in fytase. Het is wijzer, om verstandig om te springen met levensmiddelen waar antinutriënten in zitten, zoals granen, noten en peulvruchten. Hou het gebruik matig. Gebruik bijvoorbeeld per dag niet meer dan twee voedingsmiddelen waar antinutriënten in huizen. Geniet verder iedere dag van havermout! Je zou gek wezen om niet te profiteren van de grote gezonde voordelen!

61 Reacties op “Haver wel of niet weken…hoe zit het nu met fytinezuur?

 1. Bedankt voor je altijd verhelderend ondetzoek/verhaal. Wet al jaren havermout zonder te weken in de yoger. Wel met in mijn achterhoofd die verschillende welles en nietes verhalen. Blijft nu gewoon lekker doorgaan zonder iets te hebben in mijn achterhoofd.

  • Kwam zojuist dit artikel over fytinezuur in havermout tegen en met belangstelling gelezen. Sinds enige tijd eet ik havervlokken van gekiemde haver. Die zouden nog meer gezonde stoffen bevatten. Weet u hier iets van?
   met vriendelijke groet
   mevr. m.crevecoeur

 2. Hoi Monique, dank je wel – uitgebreid als altijd, en helder. Mijn grove havervlokken week ik. Dat betekent dat vijf minuten koken volstaat, in plaats van misschien wel twintig. Voor het milieu lijkt me dat een heel gunstige keus, want minder gas- of elktraverbruik… Voor mij een belangrijk argument. Zou je willen overwegen dat te vermelden in je artikel, dat je met weken de kooktijd verkort?
  Bedankt voor je aandacht en je telkens weer tot de bodem gaan.
  Hartelijke groet, Esther

  • dat is ook mijn overweging om de havermout te laten weken. korter koken., dank voor het delen

 3. Ik eet ’s morgens 50 gram havermout met 200 ml melk en een snufje kaneel. De avond tevoren zet ik dit in een bakje te weken in de koelkast. Niet omdat dit gezond is, maar heel makkelijk. Je hoeft het dan niet meer te koken, anderhalve minuut in de magnetron verwarmen is voldoende. Energiezuinig, makkelijk en gezond volgens mij. Voordat ik dit at had ik altijd veel last van obstipatie, nu niet meer. En ik vind het ook nog superlekker!

  • 1 1/2 minuut in de magnetron, maak je dan niet al het goede kapot? Ik heb mijn magnetron er 20 jaar geleden uitgegooid omdat ik las dat het zoveel voedsel tot 0 voedingswaarde reduceert. Ook het feit dat je nooit medicijnen (regulier of alternatief) in de buurt van een magnetron mag bewaren, gaf bij mij de doorslag .

   • Inderdaad, de magnetron is uit den boze, doodt het voedsel en maakt kankerverwekkende stoffen vrij.

   • Ik kan me een onderzoek herrineren met 2 plantjes, plant 1 werd kraan water gegeven en plant 2 kreeg kraan water wat een aantal minuten in de magnetron verwarmd en weer afgekoeld was. Plant 1 stond na twee weken nog gewoon in bloei en plant 2 droogde uit en ging dood. Maar het spreekt anno 2024 voorzich dat een magnetron niet een gezonde manier van voedsel verwarmen/koken/garen is. Je maaltijd 1.5 min bekogelen met microgolven die de structuur van het weefsel en de cellen met 2.5Ghz op moleculair niveau uit elkaar schudden kan nooit goed zijn…

 4. Fijn, dat jij voor ons, je lezers dit onderzoek gedaan hebt. Het hield mij ook bezig en dit geeft rust en daardoor meer genieten van mijn havermout.
  De opmerking van Ester vind ik ook van zeer toegevoegde waarde.
  Ga zo door, ik lees je vaste prik op de zondagmorgen,
  Gr. Lida

 5. Het is wintertijd, dus kook ik mijn havermout gewoon in melk. Of ik warm op in de magnetron. Yoghurt is weer voor de zomertijd..

  • Hallo Monique,
   Fijn dat er nu meer duidelijkheid is. Wat ik me wel afvraag of je zaden en pitten nu wel of niet moet weken,ook daar zijn de meningen over verdeeld.

   • ja, ook dit is een vraagteken. Het onderzoek liet zien dat weken sowieso niet veel uitmaakt. Dus tja…

    • Noten weken (en daarna weer roosteren om ze knapperig te krijgen) leek mij altijd onzin. De laatste jaren kreeg ik echter blaren in mijn mond van rauwe noten. Geweekt kan ik ze echter zonder problemen eten.

    • Als je ze laat kiemen maakt het wel degelijk verschil. Veel meer vitamines en andere gunstige stoffen.

    • Inheemse gezonde volkeren weekten altijd al hun granen, zaden en bonen. Of fermenteerden deze of kiemden ze. Deze mensen wisten intuïtief en door overlevering hoe ze moesten omgaan met verschillende voedingsstoffen. Weken in alleen water is niet voldoende. Er moet zout of zuur bij zoals appelazijn. Dit wetenschappelijke artikel is dan ook wel een heel magere en onvoldoende basis om een eeuwenoude gewoonte mee te weerleggen.

     • Dank voor jou reactie Rinske…voelt voor mij als t meest kloppend.

     • Dus een wetenschappelijk artikel is minder betrouwbaar dan de gewoontes van inheemse volkeren? Ok…

 6. Ik week de havermout (overnight oats) een hele nacht, gewoon voor het gemak. Gekookt vind ik het niet lekker.
  Heb gelezen dat haver erg wordt bespoten wat ik nogal verontrustend vind omdat ik het dagelijks eet en aan de biologische variant hangt een duur prijskaartje.

  • Wietske, de Aldi verkoopt van Mama Natuur biologische havermout. Die is spotgoedkoop in vergelijking met die van de biologische winkel.

  • Zo at ik mijn havermout ook altijd, tot mijn homeopatisch arts tegen mij zei dat granen altijd gekookt moeten worden. Ik kook mijn haver nu in een beetje water en laat het droog koken, wel oppassen dat het niet aanbrandt en laat het dan afkoelen en doe het dan door mijn kwark of biogarde. Smaak is iets anders dan ik gewend was, maar goed te doen. Ik doe een paar geweekte pruimen en abrikozen door de pap en een eetlepel lijnzaadolie en dat verbetert de smaak ook.

 7. Waarom havermout eten en niet haverkorrels? Havermout is gestoomd, geplet en bewerkt en daarom al aan bederf onderhevig. En is melk wel zo gezond? Mijn vrouw en ik eten iedere dag ’s morgens een bord haver die ik van te voren in water kookt. Ik doe 330 gram haver in 2400 gram water. In de snelkookpan kook ik het ’s avonds in 30 minuten gaar. Ik laat het nagaren tot de druk er af is. Daarna een halve minuut met de staafmixer fijnmalen. Na een uur nogmaals even omroeren en laten indikken tot de volgende morgen. Dan verdeel ik het in 3 porties en bewaar het overige in de koelkast. We eten 6 dagen haver in de week, dus ik maak 2 maal haverpap in de week. ’s Morgens even opwarmen, een eetlepel honing erbij en je heb een heerlijk en voedzame maaltijd. Er werd destijds gezegd dat het beter was om voor te weken. Nu ik dit gelezen heb, heb het geen zin. Het scheelt alleen 5 minuten kooktijd. Bedankt voor de informatie en hoop dat er nog anderen zijn die dit ook heerlijk vinden.a Dit recept heb ik ooit gekregen van een iriscopist, die adviseerde om gezonder te gaan eten.

 8. Mooi artikel , mooi uitgelegd !
  Bij het begin dacht ik , oei , ik week nooit mijn havermout . Gewoon havermoutpap s morgens : havermout wat melk en wat opwarmen .
  Na het lezen kan ik gerust zijn .
  Groetjes

 9. Ik rooster de havervlokken met noten, zaden en pitten met wat honing op de bakplaat in de oven……lekker zelfgemaakte granola door de kwark

  • Hallo,
   Bedoel je met roosteren onder de gril, of gewoon in de oven? .Hoeveel graden en hoe lang?.
   .Ik zoek me wezenloos op een antwoord of je geweekte haver en noten weer kunt drogen in de oven.
   Ik zou een antwoord zeer op prijs stellen
   B.V.D.
   Vriendelijke groet,
   Jeannette

   • Kan gewoon in de koekenpan op middelhoog vuur, zorg ervoor dat het niet aanbrand.
    Het hoeft maar een paar minuten even roeren tussentijds, het is een beetje op gevoel. Maak zo vaak een hele pot op voorraad.

    Oh ja ik doe de noten, zaden en de haver wel apart is makkelijker noten en kleine zaden zijn vaak sneller knapperig en aangebrand dan havervlokken. Noten doe ik droog bakken in de pan en haver met een flinke lepel kokosolie erbij.

    Veel succes.

 10. Ik zal wel een domme vraag stellen hoor, maar als jij smorgens havermout door je yoghurt roert is dit gewoon een schep uit het pak? Niet eerst verwarmen? Maar gewoon net als muesli?

  • Ik wel ja. Ik begrijp dat sommigen door rauwe, grove havermout last van maag of darmen krijgen. Ik heb daar geen last van en vind gekookte havermout om te gruwen. Dus voor mij werkt het zo goed. Ik roer twee maal per week havermout door mijn kwark met noten en fruit en maak ook twee maal per week het volgende recept:
   Roer 15 gram gesmolten kokosolie door 60 gram grove havermout en veel ceylon kaneel. Was en snijd 1 grote, of 2 kleine appels in kleine stukjes in een ovenschaaltje. Schep de havermout erover en zet dit 30 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden (of 25 minuten op 150 graden in de airfryer (Montana)). Na een beetje afkoelen doe ik er nog een schep kwark op, dan is het niet zo droog! Heerlijk.????

   • Oke dank je voor je antwoord! Ik ben havermout net aan het ontdekken omdat het zoveel gezondheidsvoordelen heeft. Ik heb het eigenlijk nooit zo gegeten als muesli omdat ik niet wist dat dit ook een manier was wat kon. Dacht altijd dat het iets met rauw/niet gaar te maken had. Maar niet dus. En je recept klinkt goed! Ga ik ook eens proberen.

   • Ik heb ook last van mijn buik en maag na het eten van rauwe haver, grof of fijn. Nu eet ik glutenvrije haver en gaat het beter. Misschien ik toch de niet-glutenvrije koken en in porties verdelen voor in de yoghurt smorgens. In de gekookte zitten toch nog steeds dezelfde voedingsstoffen Monique?

 11. beschavingen hebben altijd al fermentatie gebruikt als proces om voedingsmiddelen beter verteerbaar en bewaarbaar te maken. Dit werd bij granen veel toegepast (zuurdesem). We zijn deze kennis helaas vaak verloren. Ik heb vanuit oude technieken de volgende manier geleerd.

  starter voor fermentatie: Wei van yoghurt, karnemelk of appelazijn. (bio)

  1 cup haver
  1 cup water
  1 el boekweitmeel
  1 el starter
  1 kom

  roeren.
  minimaal 12 uur fermenteren bij kamertemperatuur en afdekken met een doek.

  1 cup water
  snuf keltische zeezout
  1 pan

  Koken tot een pap en laten pruttelen. Viola

  Klein klontje bio grasboter en eventueel wat zoets erover.

 12. Vanuit de orthomoleculaire voedingsgeneeskunde wordt weken aangeraden omdat havermout veel vocht opneemt, als je dit rauw eet zal haver al het vocht uit je darmen opnemen, en dat is niet gezond. Je zal het vaak ook merken aan je ontlasting.

 13. Betty bedankt ! Ik heb ook last van mijn darmen gekregen en hevige verstoppingen. Ik ga het vanaf morgen ook weken om de reden die jij noemt. Ik wil het namelijk graag rauw blijven eten.

 14. Ik week havervlokken en haverzemelen voor 4 tot 8 uur om de eenvoudige reden dat daarna de trek langer uitblijft.

 15. Ik heb ook in meerdere andere artikelen gelezen dat weken met water voor haver geen nut heeft wat betreft het fytinezuur.

  Maar hoe zit het nu met de toevoeging van boekweitmeel (en ik dacht ook roggemeel of yoghurt), wat rijk zou zijn aan fytase en hierdoor het fytinezuur afbreekt. Is hier ook gedegen onderzoek naar gedaan? En zelfs dan zijn er nog mensen die zweren dat je het weekwater moet weggooien en anderen die het met hun havermout (of welk te weken voedsel dan ook) opeten…

  • Ik las ook dat toevoeging van boekweitmeel of roggemeel zorgde voor een reductie van fytine zuur. Ik zet de havermout en 10% boekweit een nachtje met lauw water (Baat het niet dan schaad het niet, zei oma altijd.) Water giet ik ’s morgens af en voeg dan amandelmelk toe en opwarmen. De tip van Mitch voor toevoegen van een starter voor fermentatie ga ik ook proberen.

 16. KLARE taal, bedoel ik natuurlijk. Sorry voor de spellingsfout. Dank u wel Monique.

 17. Mijn dagelijks ontbijt: breng in een steelpannetje een half kopje water aan de kook en voeg daaraan een snufje zout toe. Schep er vervolgens een mengsel in van 5 el havermout en 2 el rozijnen. Zodra het water weer kookt draai ik het vuur lager. Minder dan een minuut later is het water opgenomen en de havermout gaar. Dan schep ik er een scheutje melk door en laat het geheel afkoelen in de pan. Ondertussen snij ik een banaan aan plakjes in een kom, voeg daaraan een schep zaden, pitten en gedroogde bessen toe, schenk er een el ahornsiroop in en strooi een handje ongebrande amandelen (in de schil) erbij. Tenslotte giet ik het warme havermoutmengsel erop en schep alles door elkaar. Met een mok oploskoffie ernaast is dit mijn standaardontbijt.
  Wekelijks maak ik drie tot vier stevige fietsritten, waarin ik telkens >2000kcal verbruik. Als ik zo’n rit ’s ochtends kort na het ontbijt begin, ontbijt ik met havermout/banaan pannekoekjes (in plaats van het standaardontbijt). Ik meng 50 gr havermout, 100 ml melk, een ei, een banaan, en een snufje zout, in een hoge beker en maal alles m.b.v. de staafmixer tot een stevig beslag. Daarvan bak ik in een koekenpan op een halfhoog vuur in boter vier dikke pannenkoekjes. Die gaan op een bord met blauwe bessen of stukjes appel, licht gezoet met honing of agavesiroop, al dan niet een lepeltje volle kwark erbij. Onderweg hoef ik dan niet veel meer te eten; na anderhalf uur een banaantje en later misschien nog een plak ontbijtkoek, daarmee hou ik het tot een uur of halfdrie prima vol. Direct na thuiskomst drink ik een beker kefir of een andere eiwitrijke drank (volle kwark kan ook) en eet ik een paar sneeën brood met avocado of een ander vet beleg, om de aandacht van mijn metabolisme een beetje af te leiden (ik heb liever dat die zich tegoed doet aan mijn maaginhoud dan aan mijn spierweefsel).
  De basis blijft havermout. Ik ben bijna 68 jaar oud en voel mij sterk. Havermout is the real shit.

  • Je havermoutrecepten klinken lekker. Ik zou wel de oploskoffie vervangen door echte koffie

 18. Mooi artikel Monique waarvoor dank.
  Ik eet de havermout ook liefst rauw. 10 minuten weken in wat melk en dan wat fruit erbij. Ik drink dan wel een paar glazen extra water omdat ik ook denk dat die haver vocht aan je lichaam onttrekt. Ik voel enkel positieve effecten van het havermout eten. Onder andere geen nood meer aan tussendoortjes tot de volgende maaltijd. Ik eet natuurlijk niet elke dag havermout (bijna nooit in het weekend) (3 keer per week gemiddeld denk ik) Afwisseling is belangrijk. Spijtig dat er niet meer wetenschappelijke studies bestaan wat er voedingsgewijs ok is en wat niet. Lekker met aardbeien, braambessen, bosbessen, perziken of frambozen voor mij. Dat opwarmen/koken of fruit dat van ver komt gebruiken probeer ik te vermijden, kost extra tijd, is niet ecologisch en heeft voor mij geen meerwaarde.

 19. Ik doe de havermout vaak in (huisgemaakte) kefir in een jampot met deksel, dan minimaal 1 dag in de koelkast. Wat zou het effect zijn? Ik neem aan i.e.g. gunstig, omdat het gefermenteerd wordt door de kefir?

  Het wordt i.e.g. lekker smeuïg, en is zeker smakelijk samen met bv. fruit, noten, kokosvlokken, lepel honing, (vers) gemalen kardemom, kaneel, of wat geschaafde pure chocolade er bovenop. En het ziet er feestelijk uit in zo’n glazen pot.

 20. Vraag mij af, wanneer ik de havermout laat weken in water…
  Dit water moet ik weggooien en dan daarna doe ik mijn amandelmelk erbij
  Doe ik het dan zo goed
  Of mag ik het water niet weggooien..?

 21. Zojuist Uw zeer interessante artikel gelezen.
  Ik eet elke morgen havermout met kefir of indien aanwezig karnemelk. Ik woon in Spanje en kan alleen bij de Aldi karnemelk kopen voor een fatsoenlijke prijs.
  Na het eten van de karnemelk neem ik direct wat vitamines en mineralen in o.a. magnesium.
  Wordt dit wel opgenomen of kan ik beter een paar uur wachten i.v.m. het fytinezuur.

 22. 40 jaar geleden moest ik zelfs, na dreigen met een vuistgevecht, het onderspit delven tegenover een Zwitserse herbergier toen ik een Bircher Müesli bestelde en hij er op stond dat dit een half uur zou weken. Ik kreeg het geen seconde eerder.

  Ik heb de Zwitsers erg hoog als het om voedsel en gezondheid gaat. En ze leven gemiddeld 3 tot 5 jaar langer dan wij. Dus ik geef de herbergier het ruime voordeel van de twijfel.

 23. Ik heb een vraag: zit er in glutenvrij tarwebrood evenveel fytinezuur als in gewoon tarwebrood?

 24. Dag Monique,

  Je schrijft: Het is wijzer, om verstandig om te springen met levensmiddelen waar antinutriënten in zitten, zoals granen, noten en peulvruchten. Hou het gebruik matig. Gebruik bijvoorbeeld per dag niet meer dan twee voedingsmiddelen waar antinutriënten in huizen.
  Maar Anti nutrienten komt toch in bijna al het plantaardig voedsel voor, zoals ook groenten, fruit, noten, zaden etc. etc. en zelfs in niet plantaardig voedsel: melk.. Kun je daarom niet beter zeggen: eet zo gevarieerd mogelijk?

  Verder duidelijk artikel

 25. Bedankt voor de info Monique! Top!

  Ik eet mijn bio havermout van de lidl altijd gewoon uit het pak in mijn kwark. Wat een hoop werk om dit te laten weken en afkoelen etc.
  Wat betreft onze voorvaderen die alles lieten weken; die hadden geen baan en andere bezigheden. Het enige waar zij zich druk om maakte was hun voedsel!!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *