Haal alles uit je voedseldroger! Handige tips en lekkere recepten!
Geplaatst op november 27 2018 door Monique van der Vloed
24 Comments
Sinds 2016 zo’n beetje, ben ik af en aan in bezit geweest van voedseldrogers. Ik was er al meteen een groot fan van en dat is eigenlijk over de jaren heen alleen maar versterkt. Ik heb twee favoriete merken in RVS voedseldrogers : HENDI en WARTMAN. Met name de Wartman is favoriet. . Ze zijn van een zeer hoogwaardige kwaliteitsklasse en kunnen tegen een stootje. Ik heb de droger onlangs achter elkaar onafgebroken 48 uur laten draaien, om te testen hoe goed hij daar tegen was bestand. En of ik er s’nachts last van had ( het geluid) Hij staat in mijn zijkamertje in mijn piepkleine huisje waar ik de buren naar de wc hoor gaan 😆 Gehorigheid ten top dus. Ook is de omgeving heerlijk stil. Daarom was het best een ultieme test, maar de voedseldroger is zo muisstil dat ik niets hoorde draaien vanuit mijn slaapkamer met mijn deur gewoon open. TOP!
Uiteraard moest er in mijn 48 uur test wel wat te drogen zijn. Ik ben daarom lekker aan het drogen geslagen en heb heel veel dingen gedroogd. Van fruit tot groente. Ik heb met de temperaturen steeds een beetje gespeeld. Bij fruit ( en fruitleer) heb ik de temperatuur rond de 60*C gehouden, wat ongeveer 5-8 uur duurde eer het was gedroogd. Bij gesneden groente, bijvoorbeeld soepgroente, heb ik in 3 uur op 75*C gedroogd wat supersnel en supergoed ging.
Nu dat ik een nieuwe voedseldroger heb, zijn ook de tijden en temperaturen ietsje anders dan dat ik gewend ben ( met de Wartman) Veel verschilt het niet, maar ik merkte in mijn 48 uur test dat de Hendi veel sneller droogt. Ik heb eerder een lijst gemaakt met richtlijnen in temperaturen en tijden voor de Wartman. Ik besloot ook zo’n lijst te gaan maken voor de HENDI.
Ik ga in dit artikel een overzicht geven van producten en de daarbij geschikte tijden en temperaturen, zodat jij ook een mooie richtlijn kan vinden . Wat goed in gedachten moet worden gehouden is dat ALLE gegeven tijden en temperaturen EEN RICHTLIJN zijn. Dit geldt overigens ook voor alle andere aangegeven temperaturen en tijden die je op internet kunt vinden. Iedere voedseldroger is anders. Daarnaast gedraagt bijvoorbeeld groente en fruit enzovoort zich grillig omdat de ene stronk broccoli meer vocht kan bevatten dan de andere stronk. Dit heeft allemaal invloed op de baktijden en temperaturen. De gegeven tijden en temperaturen zijn daarom AL-TIJD ter indicatie bedoeld.
WAT KUNNEN WE ZOAL DROGEN?
Eigenlijk kun je beter vragen wat je niet kunt drogen, want we kunnen werkelijk ALLES drogen. Een korte samenvatting
- Fruit: aardbeien, mango, ananas, kiwi’s, frambozen, druiven, appels, bananen, citrusvruchten om te drogen of om fruit-leer te maken.
- Groente: aardappel, wortel, gember, paddenstoelen, wortel, courgette, mais, aubergine en ga zo maar door.
- Bloemen: rozen, komkommerkruid, Oost Indische kers, lavendel, bieslook, courgettebloem om te eten of thee van te zetten. Maar ook bloemen die je wilt gebruiken voor potpourri.
- Brood: oud brood snel drogen om bijvoorbeeld paneermeel van te maken of croutons.
- Groentechips van aardappelen, pastinaak maar ook van boerenkool en spinazie
- Kruiden: bijvoorbeeld basilicum, dille, bieslook…..
- Bladeren; kruiden als koriander en tijm, maar ook Marokkaanse munt en verveine waar je thee van kunt zetten.
- Vlees: mager, kort gekookt vlees. Als tussendoortje voor de hond. Maar ook om beef jerkey te maken.
- VIS: allerlei soorten vis zijn ideaal om te drogen
- Noten: van walnoten tot cashewnoten, van amandelen tot hazelnoten..
- Aardappelen: om bijvoorbeeld chips en aardappelmeel van te maken
- APPEL: om heerlijke appel-snacks van te maken
Kortom: de mogelijkheden zijn echt oneindig. Aan de vele mogelijkheden ligt het dus niet. Waar we rekening mee moeten houden zijn de tijden en temperaturen. Daarnaast zijn belangrijk:
* hoe fijn of grof je iets snijdt
* hoeveel vocht iets bevat
* of je matten gebruikt of niet
IEDERE VOEDSELDROGER WEER ANDERS
In mijn uitgebreide artikel over voedseldrogers kun je lezen, dat er heel veel verschillende varianten, vormen en soorten voedseldrogers zijn. Je kunt kiezen voor kleinere voedseldrogers, ronde voedseldrogers, gedeeltelijke RVS droogovens of, zoals in mijn geval geheel RVS voedseldrogers. Het is een beetje afhankelijk van wat je ermee wilt gaan doen. Als je van plan bent om alleen zo nu en dan wat fruit te drogen of wat groentechips te maken, volstaat een kleinere. Wil je echter wat verder gaan, zijn de meer professionelere kasten geschikt. Wat ik vooral wil benadrukken, is dat je je niet blind moet staren op FUNCTIES. Er zijn heel veel voedseldrogers in de omloop die tal van snufjes bezitten waar men uiteindelijk toch nooit iets mee doet. Dit is zonde en je betaalt vaak ook veel meer voor zo’n geavanceerde voedseldroger.
INDICATIES
Deze lijsten zijn indicaties, en geschat bij gebruik van de RVS VOEDSELDROGERS VAN HENDI en WARTMAN
WAT KUN JE ERMEE?
Met gedroogd voedsel kun je oneindig veel. Omdat het ook veel langer houdbaar is, kun je er flinke voorraden van maken. Met gedroogd fruit kun je bijvoorbeeld fruitleer maken ( zie verderop) en lekkere gezonde snacks. In supermarkten kunnen we tegenwoordig ontzettend veel gedroogde snacks vinden. Deze worden helaas vaker wel dan niet bewerkt met hulpstoffen als suikers en zout. Dit is helemaal niet nodig. Door voedsel te drogen verkrijgt het een betere conservering en ook de smaak wordt anders.
Zo worden rode bieten heerlijk zoete versnaperingen als je gedroogde bieten in de blender fijn vermaalt.. Je kunt dit ook met gedroogde tomaatjes doen. Door de losse droge massa samen te knijpen verkrijg je verrukkelijke snacks!
Van gedroogd blad ( groen) als spinazie, boerenkool, andijvie witlof, sla, en verschillende koolsoorten kun je heerlijk knapperige “ chips’ maken. Door ze simpelweg te drogen verkrijg je heerlijke chips die conventionele chips kan vervangen.
Maar je kunt van gedroogd bladgroen ook poeders maken om bijvoorbeeld je smoothies te verrijken in smaak en voedingswaarde. Of gebruik het poeder als smaakmaker in talloze gerechten Of trek er thee van.
Je kunt ook diverse soorten groenten drogen en samen in de blender vermalen. Je verkrijgt dan bijvoorbeeld een zalig broodbeleg, of een heerlijke topping op hartige taart, of lekker op toastjes bij de borrel. Maal bijvoorbeeld gedroogde paprika eens samen met gedroogd ui! Verrukkelijk!
De voedseldrogers worden nog het meest gebruikt om zelf bouillonpoeder te maken. Dit is inderdaad onwijs eenvoudig en je kunt op deze manier ook al je restjes aan kruiden, specerijen en groente kwijt. Je kunt het poeder gebruiken als smaakmaker, om een stevige bouillon van te maken of als garnering over gerechten. Het maakt niets uit welke kruiden, specerijen en groente je gebruikt. Alles past in een bouillonpoeder.
Je kunt naast fruitleer ( een gedroogde fruitspread) ook heel veel zuidvruchten drogen als dadels en vijgen. In het seizoen zijn deze hier en daar vers verkrijgbaar. Je kunt ze dan zelf drogen. Ook kun je druiven zelf drogen tot rozijnen. Of denk eens aan cranberry’s! Verse cranberry’s zijn zo rond November weer verkrijgbaar. En zijn dan erg goedkoop. Door ze zelf te drogen en te “ suikeren” met stevia krijg je heerlijke zoete gedroogde cranberry’s. De gedroogde cranberry’s in de winkel zijn altijd gesuikerd met suiker of met ananassappen. Op deze manier ontloop je de suikers, maar krijg je net zo zoete gedroogde cranberry’s!
Als de cranberry’s zijn gedroogd controleer je even of er geen “ volle” tussen zitten. Dit zijn de cranberry’s die niet goed zijn verschrompeld. “ pop” deze stuk. Gooi de gedroogde cranberry’s in een kom en bestrooi ze royaal met stevia sweet Xtra suiker. Hussel goed. Laat dit 24 uur drogen op een koele plaats. De volgende dag heb je heerlijke gedroogde gezonde cranberry’s!
VOORAF KOKEN OF NIET?
Of je iets vooraf moet bewerken is zeer afhankelijk van het product. Vlees hoeft bijvoorbeeld niet persé te worden voorgebakken, maar het heeft wel een aantal eisen. Zo moet het vlees altijd mager zijn en geen randje spek / vet bevatten. Ook brengt het de nodige risico’s met zich mee omdat vlees bederfelijk is. Ruikt het vlees onbestendig of raar, neem nooit een risico en gooi het dan weg. Vlees wordt daarom algemeen gezien altijd wel even kort voorgekookt. Eieren kun je wel goed drogen. Door ze kort te koken en goed dun te snijden kun je heerlijke ei-snacks maken. Maar dit vraagt dus weer wel om een korte kooktijd vooraf. Je kunt het beste even wat informatie vooraf inwinnen over het product wat je wilt gaan drogen. Groente en fruit hoeven in regel nooit te worden voorbewerkt. Maar kunnen soms erg hard zijn waardoor even blancheren vooraf zinvol is.
FRUITLEER MAKEN
Iets wat heel populair is om in de voedseldroger te maken is fruitleer. Dit is een vervanger voor snoep als fruitella en ander taai snoepgoed. Het wordt gemaakt van gepureerd fruit waar meestal nog honing aan wordt toegevoegd om het fruitleer harder te maken. Je kunt ook yoghurt gebruiken. We kunnen ook van groente dit “ leer” maken, dan noemen we het groenteleer. Je kunt het fruitleer aanzoeten met stevia. Het maken kan eigenlijk niet eenvoudiger.
Je kunt het beste een 100% weekmaak-vrije siliconen mat gebruiken. Je kunt ook een vel bakpapier gebruiken, maar dit geeft minder goed resultaat. Deze matten zijn overal goed verkrijgbaar.
Pureer het fruit wat je wenst te gebruiken. De hoeveelheden maken niet uit, en ook niet of je meerdere soorten fruit gebruikt. Ik heb ( diepvries) aardbeien gebruikt. Ieder aardbeien-seizoen sla ik volop verse biologische aardbeien in en vries deze in. Zodat ik in de herfst en wintermaanden een leuke voorraad in huis heb. Ik laat voor het vermalen van de aardbeien de aardbeien eerst ontdooien. Daarna gooi ik deze in de ( HS) blender en pureer ze samen met drie flinke eetlepels biologische erythritol tot een gladde massa. Dit wordt aardbeien ijs ???? Dus niet alles meteen opeten…. Dit smeer ik gelijkmatig uit over de mat. Zet de temperatuur op 60 graden •C en zet de tijd op 5-6 uur. Ik heb ter zekerheid het lek-plaatje op de bodem van de voedseldroger gelegd. Het lekt in regel niet, maar ter zekerheid kun je dit wel doen.
Dit is het resultaat. Als het fruitleer is afgekoeld kun je het voorzichtig van de mat rollen. En de rol tot slot in stukjes snijden. Heerlijke snoepjes uit de natuur!
VIS DROGEN ( bijvoorbeeld voor de kat)
Naast vlees drogen voor de hond ( beef yerky) kun je ook voor je kat vis drogen. Dit worden dan harde knapperige taaie visbrokken, waar de kat lekker op kan knabbelen. Meest geschikte vissoorten zijn kabeljauw, tonijn, zalm en ansjovis. Uiteraard kun je zelf ook wat van deze vis-knabbeltjes opeten! ???? Tenslotte is niet alles voor de poes!
Reepjes maken
In de supermarkten vinden we tegenwoordig talloze ” gezonde” reepjes. Hoe gezond zet er ook uitzien, de meesten zitten bomvol met suikers. Zodanig, dat je soms beter nog voor een Mars kunt kiezen dan voor zo’b gezond-verklaarde reep. Je kunt ze beter lekker zelf maken in je eigen voedseldroger. Er zijn tegenwoordig leuke MALLETJES die speciaal voor de voedseldroger zijn gemaakt om thuis dit soort reepjes te maken. Je kunt echter ieder gewenst vormpje gebruiken. Je hoeft echt geen kleverige zoete meuk te gebruiken als honing en / of agave / ahorn/ dadelstroop. Chiazaad heeft bijvoorbeeld een uitstekende bindende werking, als je dit even in heet water laat weken. Ik maak regelmatig deze simpele reepjes:
Meng 50 gram geweekte chiazaad, 35 gram lijnzaad, 45 gram hennepzaad, 25 gram sesamzaad, 50 gram zonnebloempitten en 20 gram pompoenpitten met een klein beetje water tot een stevige massa. Knijp de massa wat samen en vul de malletjes / vormpjes. Zet de voedseldroger op 75*C en droog de reepjes in 4-5 uur.
HANDIGE TIPS
LUCHTJES:
De voedseldroger geeft net als een gewone oven luchtjes. Als je dus vlees , vis en/ of sterk geurende voedingsmiddelen droogt ( denk aan ui en knoflook) kan dit een sterke geur door je huis geven. Als je dit liever niet wilt, kun je de voedseldroger in een schuur of kelder zetten. Groente en fruit geuren over het algemeen lekker, maar kunnen ook sterke geuren verspreiden. Ventileer de omgeving waar je droogt goed. Zet een raam of deur open. Pepers drogen kun je sowieso het beste doen in een ruimte waar je niet continu bent. Pepers drogen kan een zeer prikkelende walm verspreiden die de ogen en zelfs de luchtwegen wat kunnen irriteren. Het is daarom beter op pepers te drogen in een schuur of kelder.
HANDIGE RECEPTENBOEKEN
Er zijn inmiddels, dankzij de toenemende populariteit van voedseldrogers, veel leuke receptenboeken verkrijgbaar. Kijk eens rond op internet, ook daar vind je talloze leuke websites die vol staan met recepten.
LEUKE GROEPEN OP FACEBOOK
Ook op Facebook vind je erg veel leuke groepen waar je je kunt aanmelden. In deze groepen worden veel ervaringen gedeeld en leuke recepten. Ook in mijn
facebookgroep vind je regelmatig leuke tips.
NOTEER JE EIGEN TIJDEN EN TEMPERATUREN
Bovenstaande indicatie-lijsten zijn dus bedoeld als richtlijn. Om je eigen juiste tijden en temperaturen te ontdekken kun je het beste al je resultaten in een schrift noteren. Op deze manier krijg je je eigen lijst, die je kunt aanhouden.
KIES VOOR 100% SILICONEN MATTEN
Ik vind ze onwijs prettig in gebruik, de 100% siliconen matten om op de roosters te leggen als je vloeibare producten ( zoals vruchtenspreads) wilt drogen. Je kunt ook bakpapier gebruiken, maar daar zijn vrij veel negatieve verhalen over vindbaar op internet. Het neemt teveel vocht op, het laat alles zodanig kleven dat je het er niet heel meer af krijgt enzovoort. De siliconen matten zijn superfijn. Ze laten het product na het drogen erg makkelijk los, waardoor je alles gewoon goed op kunt rollen. Daarnaast zijn ze ideaal om de droger van binnen zo schoon mogelijk te houden en de trays druipvrij.
Je vindt de matten in de betere kook en bakwinkels, zowel op internet als in vele steden. Zorg ervoor dat je 100% weekmaker-vrije siliconen matten kiest. Zwicht niet voor matten bij de Action. Deze zitten vol met weekmakers wat uiteindelijk ook in je voedsel terecht kan komen.
SNIJ ZO DUN EN FIJN MOGELIJK
Om alles zo goed mogelijk te drogen, kun je de producten het beste zo fijn en dun mogelijk snijden. Wil je bijvoorbeeld bietenchips? Snij deze dan met een kaasschaaf af, dan krijg je echt hele knapperige chips. Dit geldt ook voor aardappelen en zoete aardappelen. Hoe dikker, hoe taaier.
Wil je bouillonpoeder maken? Snij de groente dan ook zo fijn mogelijk. Dit verkort de droogtijd aanzienlijk.
BEWAAR OUD BROOD
Voer jij oud brood aan de eenden? Of gooi je het gewoon weg? Nooit meer doen, want in je voedseldroger kun je er heerlijke croutons en/ of paneermeel van maken. Als je glutenvrij brood eet, kun je dus ook glutenvrije paneermeel en croutons maken. Ik maak van mijn homemade brood vaak croutons. Dit is erg eenvoudig. Snij het brood in zeer kleine dobbelsteentjes. Bestrooi ze met lekkere kruiden en laat ze vervolgens zo’n 4-5 uur drogen op 60-65 •C Als je de croutons beu bent kun je deze weer fijn vermalen in de blender voor paneermeel.
Ik popelen om te beginnen.
Waar heb je recepten staan om bouillon poeder, uien poeder en knoflook poeder e.d te maken met de voedseldroger?
Hoi k heb en vraag moet ik andijvie blancheren voor drogen gr Di
Omdat wij jarenlang een kasje hadden voor de hobby chilipepers kweken (soms meer dan 30 soorten) was er ieder jaar weer een enorm overschot. Aanvankelijk werden er sambals etc. van gemaakt (en her en der uitgedeeld), maar ook zo was de oogst niet bij te houden zonder dat de vlammen uit de wc-pot sloegen… Van een kennis konden we toen een dehydrator (Stöckli) lenen en toen was de beer los. De kas is nu al een paar jaar geleden na een stormschade opgedoekt, maar de potten met gedroogd chilipoeder (verdeeld in gewone chili’s, gerookte en habanero’s) staan keurig in de donkere kast lekker te blijven.
Tegenwoordig drogen we nog veel zomerfruit (bosbessen, frambozen etc.) dat ’s winters in smooties verdwijnt en o.a. paprika voor de lekkerste paprikapoeder ooit, al dan niet vermengd met wat (gerookt) chilipoeder.
En blijft er nog eens een laag pastasaus over (altijd teveel maken!), dan kan ook dat, net als fruitleer prima worden uitgestreken, gortdroog gemaakt en vermalen als smaakverrijker voor bijv. soepen, goulash, chili-con-carne etc. worden gebruikt.
Ik neem aan dat je dan pastasaus maakt zonder vlees erin?
Mijn vraag gaat over Gerstgras…hoe kan ik dat het beste doen in de voedings droger, zodat ik er poeder van maken kan.
Gr. Marijke
Fijn artikel weer! Ik heb inmiddels de Wartmann voedseldroger maar nog geen matten. Wat is weekmaakvrije silicone? BPA vrij? Dus die van Sedona bijvoorbeeld? Ik zie dan ook weer PTFE (Teflon) opties.
Kun je mij adviseren in de ‘gezondste’ keuze?
Groet, Yvette
👍
Hallo
Bedankt voor je kennis te delen.
Heb een vraagje.. kan je een heel schaap drogen? Bedoel dan wel in stukken gesneden en moet je dan alles eerst koken?
Door deze tips ga ik eindelijk mn droog apparaat weer gebruiken. Leuk!
Moet je spinazie voor het drogen blancheren?
nee hoor, dat is niet nodig.
Mooi artikel Monique. Dingen als wortel en selderij, moet dit wel van tevoren gekookt worden?
nee hoor…
Zou ik wel doen. Als je niet blancheert is het knetterhard na drogen.
Dankjewel voor de kostbare tijd die je hierin steekt, heel erg blij mee.
Ik vroeg me nog af of de temperatuur ook lager kan en de droogtijd langer (bv) en of dan voedingsstoffen beter geconserveerd worden dan bij hogere temperaturen?
Veel dank vast
Groetjes
Karin
Hallo Monique
Ik wil graag de pepers heel drogen in de dehydrator moet ik ze dan een inkeping geven of het steeltje eraf snijden of kunnen ze er zo in zonder voorbewerking.
Vr.gr. Maud.
Weet je toevallig ook of er ronde weekmaker-vrije siliconenmatjes te koop zijn? Ik heb onlangs voor mijn verjaardag een ronde voedseldroger (Lidl) gekregen, om te proberen of t voedseldrogen überhaupt iets voor mij is. Nu wil ik graag gaan experimenteren met fruitleer! Heb nl een heleboel bramen in de vriezer zitten…
Koop eventueel een vierkante en knip hem bij?
Ik heb een vraag! Ik wil graag een voedseldroger aanschaffen om m’n eigen maaltijden te drogen voor als ik ga hiken omdat me dat veel gewicht scheelt. Maar,.. Kan ik in plaats van het gedroogde vorm eten het weer in de originele vorm krijgen en bereiden?
Dan moet je weer een apparaat kopen gaat dat ook niet in de gewone oven?
Mijn nieuwe oven heeft droogfunctie! Jeuj! Net 8kg kiwibes geplukt….:-)
Dank je wel voor de info!
Heb net een ronde droogmachine gekocht, waar kan ik het best die silicone matten vinden Aub ?
Kun je ook die grill sheets gebruiken in plaats van een siliconen mat?