Alles over de voedseldroger / droogoven / dehydrator

Voedseldrogers zijn razend populair geworden, En terecht, want niets is leuker en eenvoudiger, en bovendien is het drogen van voedsel supergezond en duurzaam. Voedseldrogers, ook wel dehydraters, droogovens, of fruitdrogers genoemd, kunnen enorm bijdragen om bijvoorbeeld veel minder voedsel te verspillen omdat je “ restjes” kunt drogen. Je kunt er fruit in drogen om er heerlijke gezonde tussendoortjes van te maken, In de meukvrije keuken komt zo’n voedseldroger dus goed tot zijn recht!

In dit artikel vertel ik alles over de voedseldroger. En ga ik een RVS voedseldroger reviewen! 
Je kunt werkelijk alles wat jij maar gedroogd wilt hebben gebruiken in een droogoven. Van fruit tot knoflook.
Door de gezonde trends op gebied van voeding is de dehydrator, zoals hij ook wel wordt genoemd, afgelopen twee jaar  gigantisch opgeklommen op de populariteitsladder. We zien ze nu steeds vaker in winkels en zijn zelfs al zeer goedkoop verkrijgbaar in discountwinkels. Je hebt al een droogoven voor € 25-35 euro. Uiteraard ligt de kwaliteitsklasse sterk uiteen.

WAT IS EEN DROOGOVEN PRECIES?

Een voedseldroger is een apparaat dat het vocht uit voedsel onttrekt. Je kunt voedsel aan de lucht drogen, in de wind en in de zon, maar je bent dan afhankelijk van het weer en in Nederland hebben we nu eenmaal niet zoveel zon als dat we graag zouden willen. Een voedseldroger biedt uitkomst: het is een apparaat dat bestaat uit een kast met lades waarin je het voedsel neerlegt, daarna stel je de tijd en temperatuur van het drogen en de droger zal warmte produceren via een warmte-element, deze warmte wordt dan middels een ventilator door de lades van de kast geblazen waardoor het voedsel droogt. De voedseldroger doet zijn werk gedurende de tijd die jij hebt ingesteld en als hij klaar is heb je gedroogde groenten, fruit, vlees, vis of kruiden.Om voedsel te kunnen drogen moet je het verhitten. Daarbij is het van belang dat de temperatuur van het voedsel niet te hoog wordt, zodat de smaak, de voedingswaarden en het uiterlijk niet te sterk achteruit gaan. Wel moet het voedsel voldoende zijn gedroogd, zodat er geen bacteriegroei meer plaatsvindt en er geen reacties meer optreden waardoor het voedsel kan bederven. Een voedseldroger is instelbaar om het voedsel exact op de juiste temperatuur te brengen en dus te drogen zodat het lang houdbaar blijft en toch zijn smaak en voedingsstoffen behoudt zonder van smaak te veranderen.

Een droogoven is een oven, die niet bakt maar droogt dankzij een warme lucht-circulatie. Hierdoor blijft de temperatuur ook onder de ingestelde temperatuur, wat zeer gunstig kan zijn voor mensen die rauw voedsel eten. Voedseldrogers waren tot voor kort dan ook voornamelijk bekend onder deze voedselstromingen.
Er zijn goedkope droogovens en duurdere. De duurdere hebben meer mogelijkheden. Zo kun je bij de wat duurdere voedseldrogers zelf je temperaturen instellen en bestaan deze uit meerdere lades zodat je in één keer heel veel tegelijk kunt drogen. Daarnaast wordt de warme lucht in de duurdere varianten beter gereguleerd waardoor je eigenlijk niets meer hoeft te doen. De goedkopere hebben als nadeel dat je de platen soms moet omwisselen. Ook hebben de duurdere varianten vele extra’s als tijdschakelaars en beveiliging-functies.
Er zijn vele vormen en maten. Laten we het in dit artikel vooral op de wat geavanceerdere varianten houden. Ik heb ooit eerder een ronde kleine voedseldroger gehad, waar ik persoonlijk niet zo gelukkig van werd. Deze had ik ooit eens gekregen van iemand die hem als miskoop had gekocht. Dat ding werkte voor geen meter en alles kwam er zacht uit. Ik heb hem naar de kringloopwinkel gebracht en meteen een goede “ kast” aangeschaft, waar ik tot de dag van vandaag geen spijt van heb gehad. De kleinere werken als een soort bak, waarop een föhn is gezet. Het blaast gigantisch en dat geluid hoor je ook. Bij een originele droogoven hoor je nauwelijks wat, omdat de lucht veel beter wordt verspreid. Het drogen van voedsel luistert nogal nauw. Het is nodig om op de juiste temperatuur te drogen zodat niet te veel maar ook niet te weinig vocht wordt onttrokken uit het voedsel. Een te hoge temperatuur zorgt voor verandering van smaak en verlies van belangrijke voedingsstoffen, een te lage temperatuur zorgt voor onvoldoende onttrekking van vocht en dus grote kans op bederf van je voedsel. Een voedseldroger is speciaal gemaakt voor het drogen van voedsel en dus heb je geen last van te kort, lang, warm of koud drogen en maak jij zelf je gedroogde voedsel. Het spaart je tijd en geld uit, en tegelijkertijd stelt het je in staat gezonder te eten, het hele jaar door.
Ook kun je voedselverspilling tegen gaan. Restjes, kliekjes, overblijfselen, schillen, kontjes, restafval van groente en fruit…je kunt het allemaal drogen!!!!!!!
De ovens kun je kopen in maten. Een kleine maat bevat ongeveer negen tot twaalf etages. Daarnaast kunnen de temperatuur-limieten verschillen per oven. De meeste ovens gaan van 30 – 68 *C.Je kunt ronde vrijstaande ovens kopen maar ook vierkante inbouw ovens, En dan ook nog eens horizontale en verticale:
 • Horizontale voedseldrogers – worden gezien als de meest stabiele voedseldrogers omdat ze het voedsel op een gelijkmatige (homogene) manier drogen; in elke lade van de voedseldroger wordt het voedsel op dezelfde manier gedroogd. Het voedsel droogt echter wel langzamer dan in een verticale voedseldroger en horizontale voedseldrogers zijn iets duurder in aanschaf. Bij een horizontale voedseldroger zitten het verwarmingselement en de ventilator achterop de kast, waardoor de warme droge lucht gelijkmatig over de lades wordt verdeeld.
 • Verticale voedseldrogers – worden gezien als de snelle drogers, maar werken minder egaal en het resultaat is niet overal gelijk: voedsel in de onderste lades droogt vaak sneller dan voedsel dat in de bovenste lades ligt Dit komt doordat het verwarmingselement en de ventilator onderin de voedseldroger ligt en de warme licht dus van onder naar boven (of andersom bij sommige merken) wordt geblazen. Deze techniek heeft als nadeel dat je tijdens het droogproces de lades van positie zult moeten wisselen, zodat al je voedsel gelijkmatig droogt. De verticale droger is wel sneller klaar dan de horizontale droger en verticale voedseldrogers kosten minder dan horizontale voedseldrogers.
 
Omdat er zoveel keuze is, is het belangrijk om je erin te verdiepen, voordat je een voedseldroger aanschaft. Wat wil je ermee gaan doen? Als je bijvoorbeeld enkel wat fruit wilt drogen zal een kleine, goedkopere variant volstaan. Wil je er meer mee doen, kies dan voor een wat duurdere variant. Bij een droogtemperatuur die lager is dan 40 graden Celsius blijven vitamines behouden, als je dus op zoek bent naar het maximaliseren van je gezondheid en de gezondheidsvoordelen van gedroogd voedsel belangrijk vindt dan is het aan te raden dat je kijkt naar voedseldrogers die ook op lagere temperaturen (lager dan 40 graden Celsius) kunnen drogen.
IMG_5023

WAAROM ZOU JE VOEDSEL WILLEN DROGEN?

De reden dat we vocht uit voedsel zoals groente, fruit, vlees, vis en kruiden willen onttrekken is omdat we het voedsel langer houdbaar willen maken. Je kunt voedsel langer houdbaar maken (conserveren) door er chemicaliën, zout, suiker of zuur aan toe te voegen, maar dit zijn geen  gezonde toevoegingen dus is droger een gezond alternatief. Het drogen van voedsel wordt al eeuwen lang gedaan om het te conserveren. Uit studies blijkt dat je voedsel, mits goed gedroogd, wel 30 jaar kunt bewaren, daar kan geen diepvries tegenop!
Je kunt, door voedsel te drogen, typisch zomer-voedsel eten in de winter, denk aan gedroogde perzikken, aardbeien, mango en pruimen. Maar je kunt ook flink besparen door groot in te kopen en dat extra fruit drogen, zodat het niet vergaat. Een ander voordeel van gedroogd voedsel is dat het lekker is als snack, tussendoortje of als aanvulling van een gezond eetpatroon.  Kinderen lusten het graag en gedroogd fruit is een verstandig alternatief voor snoep, koek en vette snacks. Maar denk ook aan kruiden die je gebruikt in de keuken, die zijn vaak duur om te kopen en als je ze koopt dan zijn het grote hoeveelheden – meer dan je vaak direct nodig hebt. Ook deze kruiden kun je eenvoudig drogen en jaren bewaren. Het drogen van voedsel is dus een gezonde manier van voedsel conserveren, het is kostenbesparend en lekker bovendien!

Groenten zoals kool- en bladgewas, bonen maar ook knol- en wortelgewassen zijn uitstekend geschikt voor drogen. Er zijn ook groenten en fruit die wij eigenlijk alleen gedroogd eten, zoals vijgen en dadels, helaas dan vaak ook gesuikerd – en dat hoeft dus niet als je ze zelf droogt. Maar ook  rozijnen en krenten kennen we natuurlijk: dit zijn gedroogde druiven. Heb je zelf druiven in je tuin? Met een voedseldroger maak je er zelf krenten en rozijnen van.
Daarnaast is zeer veel soorten fruit geschikt om te drogen, zoals  pruimen, abrikozen, bananen, kokos, appelpartjes, cranberries, enzovoorts. Maar je kunt ook paddestoelen drogen, paddestoelen kan je niet invriezen en deze worden dan ook meestal gedroogd.
Granen en zaden worden ook gedroogd om ze te kunnen bewaren, en ook producten van graan zoals beschuit en knäckebröd zijn gedroogd.
Ook vlees en vis kan worden gedroogd, je hebt misschien wel eens van stokvis gehoord: dit is gedroogde kabeljauw die vroeger op stokken werden gedroogd, wat een techniek is die door de Vikingen werd uitgevonden. Maar we kennen natuurlijk ook gedroogde worst in Nederland en het populaire Beef Jerky. Jerky is hoofdzakelijk vlees (dit kan rund naar ook kip of ander vlees zijn) en is in principe dun gesneden vlees. Er wordt ook een goedkope variant van gemalen vlees gemaakt. De Jerky is niet specifiek Amerikaans, ook in Zuid Afrika droogt men vlees, maar daar noemen ze het Biltong. Afijn: voor iedereen is er wel iets geschikt om te drogen!!!!!
 

HOEVEEL ENERGIE KOST HET?

Een gemiddelde droogbeurt kost zo’n 5-10 uur of langer. Je kunt je daarom terecht afvragen hoe het zit met het energieverbruik. Voor het drogen van voedsel is warme, droge lucht nodig. Je kunt voedsel drogen in een oven maar omdat ovens niet gemaakt zijn om voedsel te drogen maar om het te verhitten zijn ovens veel minder efficiënt (en dus duurder) in het dogen van voedsel. Een voedseldroger gebruikt een verwarmingselement en een ventilator om warme lucht te creëren en daarna langs het voedsel te blazen om hierdoor vocht te onttrekken aan het voedsel. Het verwarmen en verplaatsen van lucht kost energie, en dan is de vraag natuurlijk: De voedseldrogers van de merken Excalibur en Sedona ( de twee meest bekende merken onder voedseldrogers, ik heb zelf een SEDONA)  kosten ongeveer vijf eurocent (€0,05) per uur als ze aan het drogen zijn. Een volle voedseldroger kan ongeveer binnen 10 uur volledig drogen, natuurlijk afhankelijk van het soort voedsel dat je droogt, de hoeveelheid, hoe dicht het bij elkaar geplaatst is en de dikte van het voedsel. Als we 10 uur rekenen bij een prijs van 5 cent per uur dan kost het drogen van voedsel dus vijftig cent (€0,50).

Het energietarief speelt ook mee en als je nachttarief kunt gebruiken dan is dat altijd voordeliger natuurlijk, dit werkt dan alleen als je een horizontale voedseldroger hebt want dan kan je lekker gaan slapen terwijl de voedseldroger rustig droogt. Met en verticale voedseldroger zul je lades moeten wisselen dus ‘s nachts aanzetten geeft dan weinig rust.
Voor de gelukkigen onder ons met zonnepanelen is voedseldrogen in feite gratis en indirect droog je dan dus ouderwets ‘in de zon’ (al kan je hierover discussiëren zolang salderen bij de energie-leveranciers nog mogelijk is).Goedkopere, verticale voeseldrogers zijn minder efficiënt in het drogen, en omdat je lades moet wisselen voor een goed droogresultaat werkt dit ook niet in hun voordeel. Maar als je rekent op maximaal het dubbele energieverbruik voor een goedkope voedseldroger ten opzicht van een duurdere, dus €1,- per droog-sessie, dan heb je de kosten wel gedekt. Als je een voedseldroger wilt kopen met als doel voedsel te bewaren, dan kan het interessant zijn het verschil te bekijken in kosten tussen een voedseldroger en een diepvries. Een nieuwe zuinige diepvries kost ongeveer €45,- per jaar aan energie (240 KWh bij een energieprijs van €0,1875), dan heb je een zuinige, A-klasse vriezer. Een oudere minder zuinige verbruikt gemakkelijk het dubbele. Droog jij je voedsel in een voedseldroger, zeg één ker per week een droogsessie van 10 uur, dan kost dat dus €26,- per jaar (€0,50 X 52 weken) kwijt aan het drogen van voesel. Voedsel drogen is dus goedkoper dan voedsel invriezen. Kortom: voedseldrogen is dus niet duur, zeker niet als je bekijkt wat gedroogd voedsel kost in de winkel, en ook niet als je het vergelijkt met voedsel conserveren in een diepvries.

 IMG_0303-1024x768

WAT KUN JE ERMEE?

Het drogen van voedsel kan je zo simpel of ingewikkeld maken als je zelf wilt. Je kunt je voedsel drogen zoals het is, maar je kunt ook kruiden toevoegen die de smaak versterken of veranderen. De  meeste voedseldrogers  worden geleverd met een uitgebreide handleiding en recepten, maar online kan je ook heel veel recepten vinden voor het drogen van voedsel en het koken met gedroogd voedsel. Aan recepten geen gebrek! Collega Rineke Dijkinga vertelt in deze video ook enthousiast over haar liefde voor de voedseldroger:

 Voedseldrogers worden het meest gebruikt om groente en fruit te drogen. Wat belangrijk is, is om groente eb fruit zo dun mogelijk te snijden. Dit zorgt voor een sneller droogproces. Uiteraard is het afhankelijk van het vochtgehalte in een groente of fruit. Groene bladgroenten als boerenkool en spinazie bevatten wel wat vocht maar zijn flinterdun waardoor het droogproces sneller en beter zal verlopen. Aardbeien, witlof, of komkommer bevatten erg veel water waardoor het drogen vaak langer dan 10 uur zal duren.Hoe lang een droogproces is kan dus niet exact worden gezegd.
IMG_9961-768x1024
Ik gebruik de droogoven voornamelijk om zelf groentebouillon-poeder en bami/nasi mixen te maken. Dit is echt heel eenvoudig te maken met ” restjes: groente en ” afval” van groente, zoals schillen, stronkjes, kontjes en stelen. Ui schilletjes kun je ook heel snel drogen. Dit zijn enorme smaakmakers. Het maakt dus feitelijk niets uit welke groente je gebruikt, hoe meer, hoe beter.
IMG_0301-1024x768
Je maakt bijvoorbeeld supersnel boerenkool-chips. In de winkel liggen deze voor zeker € 2 tot € 3 euro per mini zakje. Dit is uiteraard ontiegelijk duur betaald. Je kunt met een flinke krop boerenkool alle platen van je voedseldroger vullen en dit ongeveer 5-6 uur laten drogen. Je hebt dan voor nog geen € 2 euro inclusief stroomverbruik schalen vol met boerenkoolchips.
IMG_5023    IMG_2335
Met fruit kun je ook veel kanten op. Veel mensen maken ” fruitleer” in de droogoven. Dit is gepureerd vers fruit waaraan meestal nog wat honing en/ of agave of ahornsiroop aan wordt toegevoegd. Door dit op platen uit te smeren en een paar uur te drogen, verkrijg je stug stuk ” leer” waar je heerlijke fruitsnoepjes van kunt maken. Ik maak graag van aardbeien en zoete aardappelen fruitsnoep. (zie afbeeldingen hierboven) Dit maak je erg eenvoudig door zoete aardappelen en aardbeien te drogen, en dit vervolgens te vermalen in een blender. Vervolgens knijp je steeds een beetje samen en vorm je er een vierkant of rond snoepje van.
Zoals Rineke vertelt in haar video, kun je ook veel kruiden drogen. Maar je kunt bijvoorbeeld ook druiven drogen om zelf rozijnen te maken. Of droog knoflook in de dehydrator, je verkrijgt dan zwarte knoflook .   Gooi alle beschikbare platen vol bij iedere droog-sessie. Dit levert het meeste op.
Hopelijk heb je nu wat meer kennis verworven en overweeg je om een droogoven aan te schaffen. Geen slechte keuze, niet voor jou, maar ook niet voor het milieu!

Review RVS  droogoven van WARTMANN

Ik had tot voor kort een SEDONA droogoven. Prima ding, maar qua bediening vond ik hem minder prettig en bovendien zat er veel plastic aan / op en in. Mijn voorkeur ging dan ook uit naar RVS. Deze blijken erg weinig voor te komen, en als ze al verkrijgbaar zijn, betaal je daar een flinke prijs voor. Na heel lang zoeken vond ik uiteindelijk een RVS droogoven van het merk Wartmann. Dit merk kon ik, ik heb een geweldige pannenset van dit merk onlangs nog gerevieuwd

Ik viel vooral voor de zeer schappelijke, vriendelijk prijs. In deze kwaliteitsklasse is € 259 euro namelijk echt spotgoedkoop te noemen. Ik vroeg mij dan ook echt af, of het werkelijk kwalitatief zijn mannetje staat. Ik mocht een droogoven reviewen van Wartmann. Ik ben ermee aan de slag gegaan!

Wat is het?

Deze voedseldroger is dus geheel van RVS, Zowel de kast als de platen zijn van hoogwaardig RVS. Alleen het uitdruip-rekje is van BPA kunststof gemaakt. De kast geeft plek aan 10 trays. Als je iets wilt drogen wat vrij hoog ligt kun je eenvoudig een tray verwijderen. Wat beknopte kenmerken:

 • Vermogen 800 Watt
 • Temperatuur instelbaar: 35 – 80 graden Celcius
 • timer: 30 minuten tot 24 uur
 • Gewicht leeg 9,6 kg
 • Formaat: 33,2 x 47,2 x 37,4 cm
 • Voor het drogen van fruit, groenten, kruiden, vlees, vis, etc.
 • Uitgerust met 10 roestvast stalen trays
 • Afmeting roosters: 38x30cm, geschikt voor ongeveer 1 kg drooggoed per rooster
 • Metalen deur met glazen kijkvenster
 • Overzichtelijk bedieningspaneel met tiptoetsen en schermpje
 • 1x druiprek onder in de droger
 • Volledig voedselveilig
 • Trays zijn gelijkmatig verdeeld en eenvoudig te verwijderen en reinigen.
De voedseldroger is zeer licht. Eb heeft een kijkvenster in de deur. De deur kun je openen door het naar je toe te trekken. Het heeft geen vergrendelde sluiting, maar de deur valt automatisch dicht.
Deze voedseldroger is onwijs prettig in gebruik omdat er niet meer functies op zitten dan nodig zijn. Het display zit boven op de kast wat het gebruik ook prettig maakt. Het display bestaat uit een aan/ uitknop, een functie om de tijd in te stellen, en een functie om de temperatuur in te stellen. Een minpuntje: de gebruikers handleiding komt in het Engels. Dat is voor mij geen enkel probleem, maar ik kan mij zo voorstellen omdat niet iedereen in Nederland goed bij kennis is in Engels in geschrift. Ik hoop dat Wartmann dit spoedig zal aanpassen. Het boekje is zeer simpel in zijn uitleg. Er wordt in het kort verteld welke temperaturen je het beste kunt aanhouden voor bepaalde voedingsmiddelen. De droogoven rekent in degrees / celcius. De bediening kan niet eenvoudiger. Zodra je de stekker in het stopcontact stopt is de machine klaar voor gebruik. Druk je op de aan / uitknop activeer je het programma. Je kunt nu je tijd en temperaturen instellen. Dit is werkelijk alles wat je moet doen.
Mijn eerste gebruik……Ik heb de platen vol gelegd met cranberry’s, zoete aardappel, andijvie blad,  snoep-tomaatjes, en heel veel zeer fijn gesneden groenten als pompoen, selderij, wortel, prei, peterselie enzovoort, om daar een bouillonpoeder van te maken. De platen vind ik een stuk prettiger dan de plastic trays van mijn vorige voedseldroger. Ze liggen veel fijner in de hand en ze schuiven erg gemakkelijk in de kast.
De deur lijkt dicht te vallen door magneten. Ik weet niet of dit zo is, maar het lijkt er sterk op. Het is in ieder geval erg prettig in gebruik. Geen gehannes en getrek aan deuren. Ook de grijp hendel ( die je erop moet schroeven….) werkt super-fijn. Deze wordt ook niet warm.
Ik had de temperatuur ingesteld op een gemiddelde 40• C en de tijd op 5 uur gezet. Na vijf uur zag mijn groente er als hierboven uit: echt al heel goed gedroogd! Deze konden er dan ook al uit. De rest was aardig op weg, maar de cranberry’s lijken meer moeite te hebben.
Na twee uur waren de zoete aardappelen en de tomaatjes ook gedroogd. SUPER! Daar word ik echt vrolijk van
 
Na 8 uur waren de cranberry’s nog niet goed gedroogd. Ik heb de temperatuur daarom verhoogd en deze nog eens 4 uur laten drogen.
De berry’s zijn van binnen goed droog, maar enkelen zijn verschrompeld. Ik denk dat deze wel veel meer droogtijd nodig hebben….dat is voor de volgende keer.
Ik vond de eerste vuurdoop echt zeer geweldig. De machine doet wat het belooft. En ik vind hem echt 10 x fijner in gebruik dan de plastic voorganger. Ik ben echt enthausiast en krijg op deze manier juist enorm veel zin om veel meer te gaan drogen. Mijn volgende avontuur is verse knoflook drogen….
De groenten zijn echt ontzettend snel gedroogd. Daar kon ik mijn voorraad groentebouillon weer flink mee aanvullen. Wat een superfijn apparaat. Hier ga ik komende weken ng erg veel mee spelen! 😉

Voor en /of nadelen?

Laat ik met de nadelen beginne:

 • Ik mis een goede beschrijving. Ik heb geen moeite met Engels maar anderen wel. Daarnaast zou een leuk receptenboekje voor de nodige inspiratie ook geen overbodige luxe zijn. 
 • De kast is kwetsbaar. Het geeft vrij snel deukjes, dus wees wel voorzichtig met stoten en zet hem op een stabiele plek. 

Verder enkel voordelen:

 • Mooie kast, mooie uitstraling, staat mooi in je keuken! 
 • Het snoer is ook vrij lang. Mijn vorige voedseldroger had een zeer kort snoer wat het enorm lastig maakte om een stopcontact in de buurt te vinden
 • De bediening is zo simpel als wat. Dit maakt het gebruik echt eenvoudiger en leuker
 • Een hele fijne deur. Gaat zeer gemakkelijk open en dicht
 • Grote laadruimte. Je kunt veel in 1 x drogen wat erg fijn is
 • De kast wordt niet gloeiend heet. Wel zo fijn voor onverwachte grijpgrage kinderhandjes
 • Ik vind het kijkvenster heel erg fijn
 • En wat ik ook echt fijn vind is de hendel. Werkt super prettig
 • De prijs is echt super redelijk, in vergelijking met andere RVS voedseldrogers, in deze kwaliteitsklasse

Waar kan ik het kopen/bestellen?

Je kunt deze RVS droogoven exclusief bestellen via DEZE BESTELLINK

De droogoven kost € 259,95. De verzendkosten zijn gratis

23 Reacties op “Alles over de voedseldroger / droogoven / dehydrator

 1. Dank je voor dit verhaal Monique. Ik heb mijn oventje (Zweeds, €25,-, rond, 5 lades) nu 3 jaar en hij staat bijna altijd wel aan. Ik heb een moestuin, waar ik elke dag uit eet, maar bovendien voor de rest van het jaar veel droog. Appels (zelf en vande buren) en bessen uit het bos heb ik gratis, dus hoef ik ook het hele jaar geen fruit te kopen. Paddestoelen zijn er ook altijd volop (behalve nu in dit superdroge jaar), kruiden die ik zelf kweek, maar ook heel veel (on)kruid uit het wild.
  Ik vroeg me altijd af hoeveel gezondheid er over zou blijven na het drogen. Wat jij schrijft wist ik al van de fabrikanten zelf, maar nu jij het bevestigd ben ik extra blij. Ook het lage energieverbruik is natuurlijk een groot pluspunt.
  TIP : Ik heb van horregaas extra matjes gemaakt, zodat kleine stukjes niet meer naar onderen kunen vallen.
  Warme groet uit Zweden. Lidy

 2. Ik kan een droogoven geregeld een periode lenen. Ik heb bijvoorbeeld veel mango’s en ananas gedroogd, dat smaakt heerlijk als het gedroogd is. Ook heb ik warme maaltijden gedroogd, die ik dan meenam op wandelvakanties. Prettig licht in gewicht om mee te nemen en veel smakelijker dan die uit de outdoorwinkels.

  • Wil je meer vertellen hoe je de warme maaltijden droogde en hoe je dat deed. Welke ingrediënten, door of nat? Reuzen benieuwd.

  • de zoete aardappel kun je zo als snack eten of fijn malen en balletjes draaien, de andijvie fijn malen tot poeder

 3. ik ben altijd blij met jouw artikelen en ga de aanschaf van een droog oven overwegen.
  heeft het zin als je met zijn tweeen bent?
  Wij snoepen niet dus hoeven ook geen vervangers daarvoor.

  by the way. je zegt dat je een merk al ” kon” maar daar zou “kende” moeten staan.
  sorry wil alleen maar helpen.

 4. Monique, ik heb het idee dat je de cranberry’s er zo, helemaal onbewerkt, er in hebt gelegd.
  Cranberry’s moeten eerst de buitenkant doorlaatbaar gemaakt worden.
  Even héél kort blancheren, en koelen.
  Dan is de buitenkant vochtdoorlatend en drogen ze goed.
  Dit dien je ook bij bv druiven te doen.
  Deze vruchten daar is de schil zodanig dat het vocht in de vrucht behouden blijft, dus niet vochtdoorlatend.
  Dat dient doorbroken te worden, óf je dient iedere vrucht te halveren. En met de open kant naar boven leggen, dat kan ook maar is niet handig.

 5. De droogvellen die je gebruikt zijn dat die uit je sedona? Of zitten er bij de wartmann ook bij? Of zou je hier ook een simpele silicone bakmat voor kunnen gebruiken?

  • Deze komen inderdaad uit de Sedona. Je kunt deze speciale vellen overal bestellen. Ik dacht ook binnenkort bij Wartmann. Warme groet!

   • Dag Monique,

    Zijn deze vellen ook “gezond” dus hebbben ze geen giftige bestanddelen die week kunnen worden.
    Aangezien er voor RVS word gekozen, en er uiteindelijk een plastic matje in komt te liggen (ivm doorvallen)

    Groetjes Daphne

 6. “Voor de gelukkigen onder ons met zonnepanelen is voedseldrogen in feite gratis …”

  Dat lijkt op vrouwenlogica. Ten eerste: die panelen en de omvormers zijn alles behalve gratis. Houdt er rekening mee dat de panelen 25 jaar meegaan, maar de omvormer slechts 10 jaar.
  Ten tweede: zonnepanelen worden (juist vanwege het salderen) berekend op je verbruik. Als je meer gaat verbruiken, bijv. door dit soort apparaten aan te schaffen, moet je gewoon meer betalen (of krijg je minder terug als je wat overcapaciteit had). Alleen de zon schijnt voor niets . . .

 7. Monique, zijn deze droogoven/dehydratie geschikt om zwarte knoflook te maken, heb jij er een instructie voor? Gr Henk

 8. Beste Monique, we denken er ook aan om een voedseldroger te kopen.

  Heb jij ook ervaringen met het merk Hendi?
  De bediening van jou model is niet zo praktisch voor ons. Die zit nl bovenop.
  Het zou dan de profiline worden , 6 trays of denk je dat dit vaker te klein is? Voor in de keuken is 10 trays te groot qua afmeting.

  Komt er heel veel warmte en geur vanaf?
  We dachten zelfs aan de schuur?

  Grt ruud en anja

 9. Beste Monique,

  Kan ik ook katoenen of linnen doeken gebruiken ipv de siliconen vellen? Dat lijkt me gezonder dan siliconen of kan dat niet?
  Alvast bedankt voor uw antwoord, groetjes Ellen

 10. Hoi
  Mag ik vragen hoe jij je gedroogde voedsel bewaart? Mijn eerste badge sinaasappelschijfjes wordt in de pot weer zacht, terwijl ze helemaal knapperig waren. Moet ik een vacuumsysteem aanschaffen, of heb ik ze toch niet lang genoeg gedroogd?
  Hartelijke groeten, Marina

 11. Beste
  ik ben als hobby begonnen met het warm of koud roken van vlees en vis
  mijn vraag is kan ik ook een stuk buikspek van ongeveer 1,5 kg drogen in deze droogoven alsook een ham op zijn geheel of een groter stuk vis ?.

  Mvg Marnick.

  • Marnick, ik was het zelfde van plan. heb je het al gedaan en wat zijn je ervaringen?

 12. Interessant artikel. Jammer dat er niet consequent wordt geantwoord op de vragen en opmerkingen van de lezers.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *