Zwarte knoflook
Als echte knoflook-liefhebster gebruik ik het knettergezonde knolletje vrijwel dagelijks. Wel rauw, en alleen echt verse knollen. Knoflook in gedroogde vorm vind ik stukken minder smakelijk en heeft ook wat minder voedingswaarde dan verse. Je kunt alles over knoflook lezen, door hier te klikken.
Al enige tijd geleden ontdekte ik zwarte knoflook. Ik heb mij er verder toen niet in verdiept, maar ben het onlangs toch maar eens gaan doen. En ik was verrast over wat ik vond!
WAT IS ZWARTE KNOFLOOK?
Zwarte knoflook is kort door de bocht niets meer of minder dan gefermenteerde knoflook. Gewone witte knoflookbollen worden 30 tot 40 dagen bij een temperatuur van gemiddeld 70-80 graden Celcius in een vochtige ruimte gelegd om daar te fermenteren. De luchtvochtigheid ligt tussen de 75-80%. Anders dan bij vele fermentatie-processen ( denk aan tempeh en zuurdesem) zijn er geen schimmels en andere starters-culturen nodig. Het zijn de van nature aanwezige suikers en aminozuren in de rauwe knolletjes die ervoor zorgen dat er een soort mallardreactie plaatsvindt ( mallardreactie is de chemische reactie tussen reducerende suikers en aminozuren, dit zorgt er bijvoorbeeld voor dat alles wat we in de oven bakken mooi bruin wordt)
Dit geeft de zwarte kleur en de zoetige smaak. De structuur is zacht en plakkerig, vergelijkbaar met een zacht dropje. De geuren worden ook zeer gewaardeerd: het ruikt naar kruidige bouillon.
MEER DAN GEZOND
Witte rauwe verse biologische knoflook is al knettergezond, zwarte knoflook doet wat betreft gezonde voordelen er nog een flink schepje bovenop.Vanwege de dubbele hoeveelheid antioxidanten, maar ook omdat ze erg licht verteerbaar zijn. Witte knoflook bevat overwegend alliciline wat alleen oplosbaar is in vet. Zwarte knoflook bevat S-Allycyssteine, wat oplosbaar is in water. Dit zorgt ervoor dat ons lichaam de antioxidanten sneller en gemakkelijker absorbeert, en lichter wordt verteerd.
De verdubbeling aan antioxidanten is extreem hoog te noemen: zo heeft witte knoflook 119 eenheden per gram van de antioxidanten en zwarte knoflook maar liefst 198 eenheden. Niet verkeerd dus!
Maar wat nog wel het meest prettigste is aan zwarte knoflook: het heeft geen geur en krijg je ook geen “ knoflook-kegel” na het eten!
GEBRUIK
Je kunt zwarte knoflook net zo gebruiken als gewone knoflook. Door sauzen en tal van gerechten, maar ook rauw. Ook verrukkelijk om uit te smeren op een homemade boterham!
Je kunt zwarte knoflook helaas niet overal kopen, de aangewezen plek is de biowinkel. Daar kun je het vers kopen ( niet overal) en/of in een potje. In een goed afgesloten potje is zwarte knoflook maanden houdbaar.
Je kunt zwarte knoflook ook vinden bij diverse toko’s en buitenlandse winkels, en delicatessenwinkels. Schrik niet van de prijs, want het is helaas als enig nadeel niet goedkoop. Drie knollen verse zwarte knoflook kosten gemiddeld 10 euro.Maar dan heb je wel wat. Naast een zeer verfijnde smaakmaker ook een bom vol gezondheid. Let ook op kwaliteit bij de toko, deze soorten kunnen uit onbekende landen komen. Het is verkrijgbaar in bollen ( vers) in pulp en in teentjes.
ZELF FERMENTEREN
Als je in het bezit bent van een dehydrator ( voedsel droger) kun je ook gemakkelijk zelf knoflook fermenteren. Daarnaast heb je ook een vacuüm machine nodig. Stel de dehydrator in op 70 graden. Pak liefst een verse bol knoflook, gedroogd kan ook, maar het wordt minder lekker. Verpak de knol vacuüm in samen met een eetlepel water.Trek de vacuüm niet geheel strak, er mag wat ruimte/speling blijven. Stop de bol in de dehydrator en wacht minimaal acht dagen. Dan zie je ook pas wat verkleuring. Na ongeveer 15 tot 20 dagen is de knoflook goed gefermenteerd. Laat de fermentatie liefst een volle maand duren, voor het beste resultaat. Je ziet maar een zeer lichte verkleuring aan de buitenkant, maar van binnen zijn de knoflook tenen goed zwart verkleurd. Leg de dyhadrator lekker vol met knoflook, zodat je na een maand een flinke voorraad hebt!
Als je na de maand de knoflook uitpakt, leg deze opnieuw een uurtje in de dehydrator. Dit zorgt ervoor dat de schil mooi droog wordt en het pellen vergemakkelijkt.
Meer lezen over fermenteren? Klik hier
Zwarte knoflook is helaas niet overal verkrijgbaar, zoals je eerder hebt kunnen lezen, en ook niet goedkoop. Maar zeker voor je gezondheid, en smaakpapillen, een ware traktatie. In de winkel vind je het meest terug in de ruim gesorteerde biowinkels, en speciale delicatesse winkels., Gelukkig kun je ook goed terecht op internet. Ik vond mijn zwarte knoflook bijvoorbeeld bij www.zwartknoflook.nl ( Kuperus food) waar je ook erg veel lekkere recepten kunt terugvinden en alle achtergrond informatie. De knollen zijn per stuk verpakt, en kosten rond de 3.95 per knol.
Je kunt soms ook biologische zwarte knoflook vinden. Kuperus foods heeft bijvoorbeeld ook biologische zwarte knoflook in hun assortiment. Zeer fijn! Kijk voor verkoopadressen hier
HARTIGE ZWARTE KNOFLOOKCAKE
Dit is één van mijn grootste favorieten. Het is een heerlijke zachte, smeuïge cake met de smaak van een vleugje zwarte knoflook. Je maakt hem supersnel, en eenvoudig!
Dit heb je nodig:
- 200 gram zonnebloempitten
- 60 gram havermout ( droog)
- vier tomaten
- een prei
- twee uien
- 15 gram ( wijnsteen) bakpoeder
- drie/vier tenen zwarte knoflook
- 100 ml water
Zo maak je het:
Verwarm de oven voor op 190 graden. Vet een hoge ronde vorm ( 20-22 cm) in met avocado olie of kokosolie en bekleed met bakpapier. Pureer het water en de teentjes zwarte knoflook in de blender of keukenmachine tot een romige massa. Schenk uit in een kom en zet opzij.
Maal in de keukenmachine twee tomaten, het groene gedeelte van de prei, een ui, de zonnebloempitten, de havermout en het bakpoeder tot een fijne massa. Snij de rest van de ingrediënten in ringen en in stukjes.
Voeg het knoflook-water toe aan de massa en maal opnieuw tot alles goed in elkaar is vermengd. Spatel de gesneden groenten erdoor. Stort alles in de vorm en verdeel. Bak de cake in het midden van de oven gaar in ongeveer 45-50 minuten, blijf tussentijds goed controleren. Omdat de cake hard moet worden, GOED laten afkoelen, liefst 24 uur. Dat is de cake op zijn best!
Weer iets geleerd. Interessante info.
Dank
Ik zie dat je zelf zwarte knoflook kunt maken. U zegt dat het minimaal een maand in een droger moet. Maar als ik op internet een droger wil kopen van ongeveer 40 euro dan staat er bij dat het heel snel klaar is in een paar uur.
Mijn vraag is hoe zit dat dan? Is dat niet de goede droger dan?
vr gr Renske
Leerzaam artikel. Ik ga deze zwarte knoflookbollen (en dus geen knollen) zeker proberen.
http://www.tuinieren.nl/tuinnieuws/ideeen/bol-knol.html
ik ben verslaafd! Iedere dag door mijn eten! 🙂
Hallo,
ik ben er toevallig tijdens een huisruil in Amersfoort op gelopen in de biowinkel. En ja hoor: ik was voordien al een echte ‘look’verslindster en dit is nu, sedert ik de zwarte look ontdekt heb, enkel nog erger geworden.
Ik eet ze dagelijks uit het vuistje als een dessertsnoepje. Niet goedkoop? OK maar veel ‘vuiligheid’ uit de supermarkt is ook niet goedkoop en bovendien nefast voor de gezondheid. Wat je op reis al niet leert hé :-)?
Hahaha… gisteren heb ik twee bollen bij Marqt gekocht (€ 3 per stuk) en 1 bol is dus al op, … inderdaad verslavend lekker, dus pas op ;o)
Gebruik niet anders meer!
Hallo Monique,
Mij is iets niet duidelijk aan het recept zwarte knoflook.
“Stop de bol in de dehydrator en wacht minimaal acht dagen.” Ik begrijp 8 dagen, vacuüm, in de dehydrator op 70 graden. Haal ik ze dan eruit of niet?
“Na ongeveer 15 tot 20 dagen is de knoflook goed gefermenteerd. Laat de fermentatie liefst een volle maand duren, voor het beste resultaat” . Liggen ze dan vacuüm verpakt buiten de dehydrator of ??? Graag je uitleg, want ik wil ze heel graag fementeren.
Alvast bedankt!
hai,
Nee, je moet ze wel IN de dehydrator laten om te fermenteren. Hou het in de gaten, en zie of ze vanzelf zwart fermenteren. Ik heb het zelf nog niet geprobeerd, omdat ik geen dehydrator heb, maar ik heb een ervaring van een kennis van mij doorlopen met haar dehydraor en bij haar lukte het al na 14 dagen. SUCCES!
Hallo Monique, ik ben nu 30 knoflookbollen aan het fementeren en heb uitgerekend wat mij dat scheelt in prijs. Ik heb wel een dehydrator (Stockli stroomkosten euro 3.02/dag) en vacumeerapparaat (Foodsaver). Ik ben uitgegaan van 15 dagen.
– 1 bol knoflook € 0,20
– vacumeerfolie € 0,25
– stroom € 1,51 +
= € 1,96 / bol
Scheelt aardig in de kosten
Ik ben benieuwd naar het resultaat.
Groetjes, Marion
ik ook! Hou je ons hier op de hoogte? Dank je wel! 😉
idd maar de vaccuumzak en stroom moet je door X delen, niet?
Nee hydrator mag niet 8 dagen continu aan, zeker na 20 uur 2uur af laten koelen
Hoi,ik woon in Azië en hier gebruiken we een rijstkoker om zwarte knoflook te maken.
Je knipt een stuk karton uit wat je op de bodem van de pan legt doe daarop een servet of een stuk keukenpapier.daarop de knoflook en daarop weer keukenpapier. Enz enz
De rijstkoker zet je op de warmhoudstand en fermenteren maar…
Doe je er dan ook nog water bij?
Hallo Monique, het resultaat na 1 week en 2 dagen:
1 lade met knoflook met al de schil;
1 met wat verwijderde schil;
1 met alleen de knoflooktenen.
Ik wil wel een foto sturen, maar weet niet hoe dit gaat in je reactieforum?
Er zit in alle vacuüm-zakjes vocht, maar je ziet duidelijk het verschil!
Die losse knoflookteentjes zijn al bijna OK.
Bedankt voor je update! Wat leuk is, is om het hele proces in foto’s te posten in mijn gezellige groep, dan kan ik het ook direct volgen 😉 http://www.facebook.com/groups/moniquevandervloed Meld je snel aan !
;-(( Die maand dehydraten hoeft helemaal niet blijkt nu. Ik was nieuwsgierig na 3 weken en wat blijkt. Velen zijn ingedroogd. Dus te hard en te lang in de dehydrator. Gelukkig niet allemaal. Van de ingedroogde heb ik knoflookpoeder gemaakt met de Magic Bullet. Dus voortaan checken, voelen of ze indrukbaar zijn, De de kleur is OK wanneer het lichtbruin is met alle velletjes eromheen blijkt. Dus geen losse teentjes of veel korter dehydraten. Het blijkt wel dat je moet voelen aan de knofloken
Hai Monique, bij ons groente boertje hebben ze zwarte knoflook. Was het wel tegen gekomen maar wist de voordelen niet. Ga het zeker uitproberen! Bedankt weer voor deze nuttige informatie.
super!
Ik ben een verslaafde inmiddels 😉
Ik heb de bollen look in een rijstkoker gelegd, een rijstkoker met warmhoudfunctie. Die finctie joudt een temperatuur aan van ongeveer 65 à 70 graden, en de vochtigheid blijft bewaard (vind dit recept op een canadese site.
Na een maand fermenteren 12 prachtige bollen zwarte look. Na afkoelen in een bokaal en in de frigo. Superlekker en mooi zoetig en licht kleverig. Geeft een heerlijke smaak, en zo als snoepje ook heerlijk 👍
Nou ik heb dat ook net geschreven….. Had beter de reacties kunnen lezen dan komt het niet dubbel te staan.
Maar de rijstkoker gaat prima en goedkoop in aanschaf
Jouw artikel deze week zitten lezen, loop ik in de lidl in Kroatië ligt hier gewoon zwarte knoflook voor 3 euro. Direct meegenomen, ga deze vanavond gebruiken tijdens de bbq.
Ola, juist een potje zwarte knoflook aangekocht in Spanje,voor 85 gram 3.99 euro.Dus als ik hier de prijzen lees op internet is het in Spanje maar een vierde van de prijs,dus is het alleen daarvoor reeds de moeite om naar Spanje uit te wijken,doe er dan nog de eeuwige zon bij in Andalusia en je gaat hier nooit meer weg.De groeten,Patrick uit Belgie (in Spanje).
Ik ben juist terug van Andalusië en heb van de supermercado ook zo een potje zwarte look gekocht, maar moet je dat koel bewaren?
nee hoor, dat is niet nodig.
In spanje te koop voor ongeveer 5 euro voor een potje van 85 gram.(tenen)
Hoe heet het dan daar?
Lijkt me heel lekker.
Net zwarte look gekocht op http://www.gerooktelook.be
Is echt een aanrader!
Heerlijk om sauzen net die speciale toets te geven of gewoon rauw in een slaatje.
Beste Monique, ik las dat witte knoflook 30/40 dagen in een temp. van 78/80 graden moet liggen etc.
Nu haal ik mijn witte knoflook uit de moestuin, maak er een vlecht van en begin het direct te gebruiken. Moet ik het anders gaan doen?
Hoeveel rauwe knoflook per dag is gezond? Ik vind het namelijk heerlijk 🙂
Groet Mini
Dag Mini,
Betreft die temperatuur heb ik nog nooit eerder over gehoord of gelezen in mijn literatuur. Je kunt het beste twee teentjes per dag ( over de gehele dag) consumeren. Verwerk het ook liefst door je voeding. Voor een betere opname kun je de teentjes in wat avocado of olijfolie leggen. Warme groet!
Sinds 2015 zijn in China/Honk Kong speciale apparaten beschibaar voor het “fermenteren” van knoflook.
Deze apparaten hebben een cyclus van 12 dagen, waarin op 3 vastgestelde momenten de temperatuur wijzigt. Het apparaat is overigens alleen voor knoflook te gebruiken.
Je kunt deze terugvinden op sites als amazon.com alwaar de reacties en beoordelingen door Amerikaanse consumenten zeer positief zijn. Een andere site is aliexpress.com, ook hier over het algemeen zeer positieve beoordeling (overigens zelfde apparaat als op Amazon.com).
Bij aliexpress.com moet je wel goed op de prijs letten. Op amazon.com ligt dit rond de US$ 120,- en bij aliexpress.com rond de US$ 70,- maar als je de Nederlandse variant van aliexpress gaat bekijken dan kom je ook bedragen van ruim US$ 150,- tegen. Overigens zijn alle bedragen exclusief transport en eventuele invoerheffingen.
http://www.dagelijkseweetjes.nl/category/gezondheid/Over het procedure zwarte knoflook heb ik ook succesful met een oude rijst-koker in 14 dagen klaar.Fantastic ze smaken naar kastanjes maar misschien omdat ik van solo garlic gebruikt is het lekkerder?
Hoe heb je dit dan gedaan.
Meeste van de Chinezen gebruiken gewoon hun oude rijstkokers om zwarte Knoflook te maken. De gemiddeld prijs voor een rijstkoker kost rond €30-€50. De nadeel is misschien dat mens moet regelmatig de verwarmde stand (keep warm) opnieuw gaat indrukken (aanzetten) want de verwarmde stand bij een rijstkoker heeft een tijdlimiet van 24 uur. Dus, een dure appartaat kopen voor meer dan €100 is helemaal niet nodig van mijn optiek.
Doet u ook vocht bij de bollen in een rijstkoker?
Helaas in de buurt van oldenzaal geen groene puntjes voor verkoop punten. Neem je dit mee in jou webwinkel
Interessant artikel. Bedankt voor de tip over het zelf maken. Bij mj op het balkon staat het al 10 dagen te broeien. Heerlijk en verfijnd, en nog gezond ook zwarte knoflook. Alleen er is nogal een verschil tussen die van de aanbieders op de markt. Een paar keer heb ik heerlijk zoete zwarte knoflook uit Spanje aangetroffen met een zachte, crème-achtinge structuur. Een delicatesse! Die van het merk dat hier aangeprezen wordt en die inmiddels te koop is bij AH en diverse biologische supermarkten is hard, uitgedroogd en zurig vind ik.
Bij de EkoPlaza is de zwarte knoflook gewoon zeer zacht en lekker zoet.
Bij ekoplaza Groningen nieuwe ebbingestraat kun je biologische zwarte knoflook kopen voor 5,95 voor 2 bollen. Ze komen uit Spanje en zijn echt heerlijk zoet, kruidig, tango, nutty, smeuïg en meer, zoveel meer umami!!
Je kunt ze bewaren onder de 10 graden en dan erg lang goed.
Ook kun je bij ekoplaza heerlijke kimchi, gefermenteerde rode kool, tofu, natto miso, zuurkool, ume-bosho, kombucha dranken enz….. kopen.
Hoi Moniek,
Een vraagje… heb je ook ooit gehoord van zwarte knoflookzaadjes?
Ik heb deze besteld, dacht dat het zwarte knoflook was.
Maar blijken zaadjes te zijn.
Weet jij hoe ik deze moet gebruiken?
Gr silvia
nee daar heb ik niet eerder van gehoord……Ik zal eens naspeuren!
Helaas verkoopt de EkoPlaza geen zwarte knoflook meer. Bij puurmieke kost 50 g teentjes = 4 bollen van Balsajo 7,70 euro. Ik heb echter zojuist een bestelling binnen van amazon.co.uk. Daar kocht ik 3x 150 g = 3x 12 = 36 bollen van Balsajo voor 44,41 euro inclusief verzenden. Nog steeds veel geld maar in Nederland, volgens mij, nergens goedkoper.
Heb vandaag een bolleke gekocht.. Gewoon bij de Appie!
Ze zijn idd lekker!
Die cake ziet er niet bijster aantrekkelijk uit.
Da’s zo jammer, want zwarte knoflook is heerlijk.
Hoi, wij maken zelf de zwarte knoflook ( lekker goedkoop ) dit doen wij in een fermentatie pot ,gekocht bij AliExpress. Na zes dagen ,prima zwarte knoflook. Maar dan als je de knoflook uit de pot neemt , weet iemand wat je dan moet doen. Afkoelen en daarna direct donker weg zetten in goede dichte plastiek box? Of helemaal goed laten afkoelen ,een hele dag, en daarna weg zetten?
Hallo Hans,
Hoe werkt dat dan met een fermentatie pot?