Knoflook, zo gek nog niet voor je gezondheid!

Je houdt ervan, of niet. Je kunt de geur waarderen of niet. Er lijkt geen echte gulden middenweg te bestaan, als het of dat kleine witte knolletje aankomt: DE KNOFLOOK.

Ik persoonlijk ben er dol op. Ik eet het rauw en vers.  Naast dat ik het erg lekker vind, geeft het ook ontzettend veel goede gezondheidsvoordelen. Knoflook is een plant uit de look-familie waar onder andere ook de ui en bieslook van afstammen. Al in de oudheid werd knoflook gegeten, met name rond Azië en de Middellandse zee. Onze verre voorouders geloofden destijds al heilig in de medicinale werking van knoflook, en vandaag de dag komen er steeds meer wetenschappelijk onderbouwde positieve resultaten naar buiten dat knoflook zelfs effectiever kan zijn dan antibiotica. We mogen dus echt wel spreken van een zeer bijzondere knol, waar we erg veel winst aan kunnen behalen als het op onze gezondheid aankomt. Knoflook heeft haar geneeskundige werking te danken aan de zwavel bevattende stof allicine. Deze zelfde stof zorgt ook voor de zeer sterke knoflookgeur. Als allicine in het lichaam wordt verteerd vormt zich sulfienzuur, een stof die sneller reageert op gevaarlijke vrij radicalen dan enig andere bekende stof.

De wetenschap houdt van knoflook

GreenMed info (GMI) is een internationale on line database op het gebied van wetenschappelijk onderzoek naar de werking van natuurlijke medicijnen. Zij deden 133 onderzoeken naar de effecten van knoflook op onze gezondheid en vond meer dan 150 grote goede gezondheidsvoordelen. De belangrijkste:

 

 • Het helpt bij de bestrijding van infecties. Dit heeft de knoflook te danken aan de zeer krachtige antivirale, antibacteriële, en antischimmel eigenschappen. Het bezit het meest brede antimicrobiële stoffen spectrum. Knoflook vernietigt ook de darmflora niet, wat vrijwel alle farmaceutische antibiotica wel doet.
 • Het werkt cholesterolverlagend en is gezond voor het hart. Al ontzettend veel onderzoek heeft telkens uitgewezen dat knoflook een zeer gunstig effect heeft op hart en bloedvaten. Het helpt onder andere bij het ontspannen en vergroten van bloedvaten in het lichaam en het verbetert de bloedcirculatie, wat weer bloeddrukverlagend werkt en dit het risico op een hartaanval of hersenbloeding aanzienlijk verlaagt.
 • Het verlaagt het risico op kanker. Uit onderzoek kwam vastgesteld naar voren dat knoflook werkelijk helpt tegen vijf vormen van kanker: borstkanker, eierstokkanker, darmkanker, slokdarmkanker en prostaatkanker. Ook ui scoorde in dit onderzoek erg hoog. Hoe meer ui en knoflook er dagelijks werd gegeten, hoe lager het risico op deze varianten op kanker.
 • Knoflook verjongt. Knoflook werk zeer verjongend (ook uitwendig) op de huid. Het helpt wondjes te ontsmetten (verse knoflooksap) en te genezen. Ook werken bovengenoemde stoffen die we in knoflook tegenkomen zeer verjongend.
 • Het is het beste middel tegen verkoudheid/griep. Bij griep en verkoudheid doet knoflook het ontzettend goed op de meest natuurlijke manier. Mede door de sterke knoflookgeur helpt knoflook zeer effectief tegen infecties van de luchtwegen. Een stoombadje met knoflook in plaats van menthol is bijvoorbeeld veel effectiever. Ook is het eten van rauwe knoflook een zeer sterk antibioticum.
 • Werkt weerstandverhogend. Knoflook is absoluut geen overbodige luxe om iedere dag te consumeren als je weerstand weer om wat extra’s vraagt (wintermaanden) Door de voortdurende desinfecterende werking heeft knoflook een continu “opruimende” werking in ons lichaam en draagt zo bij aan een goede gezondheid.

Een teentje a day keeps the doctor away

Het is een zeer gezonde gewoonte om iedere dag knoflook te eten. Kies echter wel voor rauwe, biologische, verse knoflook, wil je het uiterste halen uit al bovengenoemde gezondheidsvoordelen. Er zijn ontzettend veel verschillende soorten en varianten knoflook verkrijgbaar, gedroogd en vers. Verse knoflook is altijd wat prijziger maar het absoluut waard. Tegenwoordig verkopen veel supermarkten ook verse rauwe knoflook .Meest verkocht zijn de gedroogde knolletjes. Eet iedere dag zoveel mogelijk knoflook: verwerk het lekker door je hoofdmaaltijden. Knoflook is overal lekker in/bij. Goed, knoflook is dus een absolute gezondheidsbom en is zeer verstandig om iedere dag te eten, maar het heeft wel één nadeeltje: de geur. Het is nogal vervelend als je een belangrijke presentatie hebt of een bespreking, dan is een indringende knoflookgeur niet zo prettig voor je omstanders. Er zijn echter wat slimme trucjes bekend om de knoflookgeur tegen te gaan:

 • Eet na het eten van knoflook wat blaadjes peterselie. Dit haalt de scherpe geur direct weg.
 • Alhoewel tijdelijk, helpt tanden poetsen en/of een kauwgum kauwen, een pepermuntje eten na de knoflook ook een beetje.
 • Vroeger werd er altijd na het eten van knoflook op een pure koffieboon gekauwd…….
 • at ook helpt is om de kern van de knoflook te verwijderen. Daar zit het meeste allicine in, maar ja…..dat is dus ook meteen het goede stofje wat juist zoveel gezondheidseffect geeft. Sommigen beweren dat als je knoflook eerst goed plat slaat, de ergste geur ook zal verdwijnen.
 • Ander veel gehoorde middeltjes tegen de geur zijn het eten van pure chocolade en zelfs het gorgelen van ….Maggi! Dit laatste lijkt me echter een minder smakelijk idee.

Je kunt ook gewoon rekening houden met je week-indeling. Heb je belangrijke afspraken? Eet dan deze dag even geen knoflook, of eet het na deze afspraken. Je kunt ook gewoonweg jezelf excuseren voor de indringende geur. Als je echt de geur liever niet wilt, bestaan er ook capsules/supplementen.

TOT SLOT:

Knoflook geeft alleen deze goede gezonde voordelen als het iedere dag wordt gegeten. Uiteraard blijft het gewoon een zeer gezond knolletje om sporadisch te eten, maar wil je echt van de gezondheidsvoordelen profiteren, is het zaak om iedere dag flink wat verse rauwe knoflook op het menu te zetten!

 

 

KNOFLOOK BENEFITS ZONDER GEUR

Goed, verse rauwe “ knof “ is dus naast lekker ook extreem gezond en tuurlijk willen we daar veel van consumeren. Maar……🫣…die “ knoflook-kegel” ….en de knoflook geur die uit je poriën komt……daar zit niemand op te wachten. Tja…..veel mensen nemen de geur voor lief, maar er zijn nu eenmaal sociale situaties waarbij het gewoonweg niet gewenst is. Denk aan de werkvloer waar veel mensen met elkaar samen moeten werken, of belangrijke meetings / afspraken…dan wil je gewoonweg geen knoflook kegel om je heen hebben hangen. Dan zijn echt goede knoflook capsules ( supplement vorm ) een uitkomst. Velen vragen zich terecht af of deze capsules nu net zo effectief zijn in hun werking. Het geeft zelfs een betere werking omdat het gaat om geconcentreerde doseringen. Je las eerder over de werkzame stof allicine, en dat deze stof verantwoordelijk is voor de werkzaamheid, maar ook voor de geur. Door het te extraheren en te standaardiseren op een bepaald procent, kan er op een snelle, eenvoudige en simpele manier worden geprofiteerd van de gezonde voordelen, maar blijft de geur achterwege. Hoe dan ? Wel, de capsules openen zich pas in de darmen, waardoor zaken als geur, en reflux achterwege blijven. Hoe hoger de capsules zijn gedoseerd, hoe beter de werkzaamheid. Hoge doseringen zijn echter een vrij dure grap. En wordt daarom ook niet vaak toegepast. Wil je echt een goede hoge dosering, moet je daar wel even naar op zoek gaan tussen alle knoflook-supplementen. We spreken van een hoog gedoseerd supplement, als de allicine is gestandaardiseerd op tenminste 5% ( wat neerkomt op 22,5 mg allicine per capsule )

Puur & Fit heeft onlangs een hoge dosering knoflook capsules gelanceerd, op mijn verzoek. Ik ben ze sinds het uitkomen gaan gebruiken en ze bevallen mij zeer. Ik heb totaal geen last van knoflooksmaak / geuren en ook ondervind ik geen opboeren-ellende.  Ik ben er echt oprecht blij mee, want op deze manier kan ik van de gezonde voordelen profiteren terwijl ik sociaal gezien niets hoef in te leveren.
De capsules bestaan uit maar liefst 450 mg knoflook extract ( Allium sativum ) per capsule, dat is echt aanzienlijk hoog. Het allicine-gehalte ligt op 5%, wat dus betekent, dat een capsule maar liefst 22,5 mg allicine bevat. De capsule zelf is 100% plantaardig ( HPMC ) en dus geschikt voor veganisten. Ik slik deze capsules zelf ter onderhoud, wat neerkomt op één capsule per dag. Het geeft mij ondersteuning op de weerstand. In mijn momenteel stressvolle periode. Wil je echt all-the-way gaan wat betreft werking, dan zijn twee capsules per dag aan te raden. Omdat we onder eigen label werken, kunnen we een zeer schappelijke verkoopprijs geven, wat opmerkelijk is, wat betreft hoge doseringen.

Wil jij de capsules uitproberen? KLIK DAN HIER om te bestellen.

 

 

21 Reacties op “Knoflook, zo gek nog niet voor je gezondheid!

  • Ja hoor, ik eet iedere dag al jarenlang veel verse rauwe knoflook! 🙂

 1. Bedankt. Zag gister bij de Jumbo knoflook uit… China… KUCH! Toch maar laten liggen…

  • De knoflook in de supers komt veelal uit China.
   Die wil ik niet.
   Waarom er niets lig uit Italië bv begrijp ik niet.
   De Verse knoflook is het duurst, maar er is geen product informatie bij. Personeel weet het ook niet.
   Ik hoop altijd maar dat verse knoflook biologisch is..want waarom is die anders zo duur?

 2. weet U waar ik zwarte en witte knoflook kan kopen in Rotterdam, maar wel van canadese amerikaase of franse
  origine.
  Ik wil absoluut geen aziatische knoflook aangezien vanwege de bemesting met menselijke uitwerpselen.

  • Hallo,
   Ik koop mijn zwarte knoflook altijd bij GIMSEL, op de Mariniersweg in Rotterdam! 😉 De is van Franse komaf. Warme groet!

 3. Ik eet elke dag 7 knoflookteentjes! Hopelijk goed ? En niet ongezond? Ik kook ze wel eerst 2 minuten zodat de geur ni straf is !

  • Als je daar geen last van ondervindt……Knoflook moet je echter rauw eten. Anders heeft het geen optimale werking. Als je knoflook eet voor de gezonde voordelen, moet je deze dus helaas voor de geur wel rauw en vers eten ( dus verse tenen) Ik ben ook een groot knoflook fan, maar eet het in de vorm van ZWARTE KNOFLOOK. Dit is gefermeteerde knofloook wat als voordeel heeft dat het niet geurt. Maar wel vele malen gezonder is zelfs dan rauwe knoflook! zie mijn artikelen over zwarte knoflook op de site. Warme groet!

   • Weten jullie wat js de glycemische index van zwarte knoflook en calorieën gehalte?

 4. Woon op Bali en eet knoflook in het eten, Mijn moeder nam tegen hoge bloeddruk dagelijks een teen knoflook op een eetlepel yoghurt en had geen last van de geur op deze manier. Ken iemand die regelmatig alcohol drinkt en ook veel klantenmoet ontvangen maar neemt altijd een koffieboon die hij dan eet. (wel kauwen dus)
  Zwarte knoflook nooit van gehoord en zou er graag meer van weten.

  • MARA wat ik graag wil weten hoe is het bevinden van je moeder helpt knoflook bij haar? Wat is haar bloeddruk nu? Welke bloeddruk had zij?
   Zij moet haast wel kerngezond zijn.
   Ik ben geen arts hoor gewoon een persoon die geïnteresseerd is. Mag ik een reactie?

 5. Hoi Monique, ik was nieuwsgierig naar de zwarte knoflook die ik trof in Earth Matters en klikte toen hiernaar toe. Ik ken de werking van knoflook, maar zocht naar de werking van zwarte knoflook en daar schrijf je hier niet over. Wat is er met de knoflook gebeurd dat het zwart is geworden? Ik ken de gerookte knoflook, maar de zwarte niet. Mijn zusje vertelde me erover en hoe lekker ze het vond.

 6. Hoe sta jij tegenover Chinese knoflook Monique? Ik lees hier en daar dat die chemisch behandeld is maar elders lees ik weer dat het okay is. Wat is jouw mening?

  • Dag Nettie,
   Zo’n 85% van alle knoflook dat wordt verkocht in de wereld is afkomstig uit China. Het is idd bekend dat deze vol pesticiden zit. Ik persoonlijk ben geen fan van gedroogde knoflook, ik prefereer biologische verse rauwe knoflook in de biowinkel gekocht. Warme groet!

   • Super Monique, dank je wel. Die bolletjes Chinese knoflook, die niet uit teentjes bestaan maar 1 grote bol zijn, zijn dus niet per definitie slechter dan ándere gedroogde knoflook? Ik vind die bollen die niet uit teentjes bestaan zo handig in gebruik. Ik snap dat verse bio beter is, maar die hele bollen zijn dus niet slechter dan gedroogde uit teentjes bestaande?

    • Ja, ze zijn in regel wat ongezonder omdat ze A:zijn bewerkt en B: vol zijn gespoten met pesticiden. Dat blijft immers hetzelfde als de geteende bollen. De beste wandeling voor goede knoflook blijft die naar de biowinkel. Daar verkopen ze buiten seizoenen om ook gedroogde bollen. Deze zijn vaak op lage temperaturen gedroogd of gedroogd in de zon en uiteraard niet bespoten. Het fijne van knoflook is dat je het vrij lang kunt bewaren dus ik zou sowieso gaan voor biologische knoflook, en deze koel en droog bewaren. Dit lijkt mij in elk geval een beter idee dan de bespoten soorten. Knoflook bevat, naast banaan, de meeste pesticiden. Dus het is wel de moeite waard om te kiezen voor bio. In supermarkten kun je tegenwoordig gelukkig ook al terecht voor bio-knoflook. Warme groet!

 7. Hoi Monique,

  Wat vind u van Allimax?
  En weet u daar iets over?
  Ik hoor er hele positieve verhalen over en ben hier net 2 dagen mee gestart.
  Ik hoor het graag van u.

  Groetjes Michelle

 8. ik heb lever problemen is de zwarte knoflook aan te raden, en waar kan ik dit bekomen?

  mvg

 9. hoi Monique vraagje ik heb pas proberen verse teentjes knoflook te eten dat brand wel moet ik zeggen,of moet je ze eerst koken om dat knoflook goed voor mijn darmflora zijn en een goede detox middel is,ook word er beweerd dat het je darmen beschadigd kun je mij daar wat uitleg over geven, met vriendelijke dank, Johan Lolkema

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *