Kwark vlokken

Met een voedseldroger kun je toveren. Sinds dat ik in het bezit ben van een mooie RVS voedseldroger ben ik flink op avontuur gegaan. Mijn brein staat nooit stil en bruist altijd van de ideeën. Dus de bijzondere recepten uit de voedseldroger konden niet uitblijven.

Ik ben dol op ( bio/dynamische) kwark. Ik eet het iedere dag. Het was dan ook een kwestie van tijd dat ik met mijn geliefde kwark ook eens ging experimenteren in de voedseldroger. En ik moet zeggen: het resultaat was echt verbluffend! En hoe eenvoudig is het? Daar werd ik echt blij van. Deze kwark vlokken kun je ter vervanging voor gewone vlokken gebruiken. Uiteraard niet, als je veganistisch bent…maar de rest kan er heerlijk van genieten. Ik noem mezelf  98% vegan. 

Dit houdt voor mij in, dat ik wel biologische/ dynamische kwark en yoghurt geniet en verse eieren bij de boer raap. Dit is voor mij persoonlijk bevredigend genoeg om mij er senang bij te voelen. Ik verzeker mezelf, dat de dieren geen onplezierig leven hebben, en moeten lijden voor mijn genot. Daarom vind ik biologisch dynamische kwark ” acceptabel”. Hoe jij het veganisme invult is geheel aan jou. Maar als je er hetzelfde in staat als ik, kun je deze kwark vlokken ook lekker eten.

Ze zijn bijzonder en lekker. Door het drogen wordt de kwark hard en brokkelig. En smaken ze heerlijk op de boterham, maar ook op de cracker, maïs of andere granen wafel, toast, en uit-het-vuistje. Je kunt de vlokken ook geweldig gebruiken ter garnering op taart en gebak.

Het maken is heel eenvoudig, maar je hebt er uiteraard wel een voedseldroger voor nodig. Ik heb een RVS voedseldroger van WARTMANN. En daar de indicatie tijden mee samengesteld. Voor kwark is de temperatuur 65 graden •C. Ik deed er vervolgens 5-6 uur over om de kwark te drogen.

Gebruik liefst een 100% siliconen mat. Je kunt ook een vel bakpapier gebruiken, maar dat geeft een minder goed resultaat. Gebruik 500 gram kwark per tray. Roer door de kwark 10-15 druppels stevia chocolade ( of een andere smaak) en smeer de kwark vervolgens uit over de mat. Hoe dunner hoe beter, want dan droogt het sneller.

Na 5-6 uur is de kwark gedroogd en kun je de plak in brokjes breken. Je kunt de vlokken hert beste bewaren op een koele plek. Sluit ze niet af, dus bewaar ze in een schaaltje.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *