Ik ben 98% veganist……Nou en?

Ik eet bijna 36 jaar geen vlees. Ik eet wel bio-dynamische kwark en yoghurt, en verse eieren van de boer. Maar verder eet ik dus “ veganistisch”. Ik noem mijzelf een 98% vegan. Ik heb nooit spijt gehad van mijn besluit om te stoppen met het eten van vlees. Ik miste het niet. En ik heb ook nooit behoefte gehad om mijn tanden weer eens in een stukje vlees te zetten. Als je zorgt voor een volwaardige aanvulling, dan kun je prima zonder vlees. Afgelopen jaren is het vegetarisme maar ook het veganisme sterk in populariteit toegenomen. Dit heeft voornamelijk te maken met gezonde trends, hypes en voedselstromingen. Ik vind het ontwikkeling, waar ik dubbele gevoelens bij heb. Enerzijds vind ik het meer dan geweldig, dat we bewuster omgaan met mens, dier, en milieu, en dat we daar steeds meer om gaan geven. Anderzijds is daar ook de schaduwkant. En dat is de kant van het onbekende. Wat ik nu erg vaak zie in mijn werk, is dat veel mensen onbezonnen in zo’n vegetarische en/ of veganistische leefstijl springen met alle gevolgen van dien. Er kunnen al vrij snel tekorten ontstaan aan belangrijke ( essentiële) vitaminen en mineralen. Ook zie ik op social media verontrustende dingen. Veel groepen op Facebook zijn wel heel erg fanatiek en kunnen erg doorslaan naar negativiteit. In deze groepen zien we talloze heftige en vlammende discussies waar niemand wordt gespaard en volledig met de grond gelijk wordt gemaakt als hij/ zij een dergelijke andere mening heeft over een bepaald onderwerp.

WAAROM IK GEEN VLEES EET

Ondanks dat het vegetarisme en veganisme grote sprongen vooruit maken op dit moment, zijn er nog meer mensen die gewoon vlees eten en dit ook aanmoedigen. Er ontstaat langzaam maar zeker een kloof tussen herbivoren ( planteneters)  en carnivoren ( vleeseters)  De omnivoor ( planteneters die ook weinig tot geen dierlijke producten genieten, waar ik in principe onder val )  wiebelt daar een beetje tussen in.
Iedereen heeft zo zijn eigen beweegredenen om voor een bepaalde eet en leefstijl te kiezen. Dit is zeer uiteenlopend van 100% tegen dierenleed zijn, tot allergische of overgevoelige reacties van het lichaam op bepaalde voedingsmiddelen.
Als ik naar mezelf kijk, is mijn reden voornamelijk het dierenleed. Daarom kies ik ook alleen voor bio-dynamische kwark en yoghurt en gebruik ik verder geen andere melkproducten. Dit geeft mij een prettig gevoel. Biodynamisch worden dieren op de meest diervriendelijke manier behandeld en komt er geen dierenleed bij kijken. Dit zelfde geldt voor mijn verse eitjes die ik vaak zelfs zelf mag rapen. De kippen scharrelen vrolijk in het rond. Ze lopen gewoon over het erf, zitten niet in hokken. Voor mij is dit bevredigend genoeg. Als ik weet waar mijn voeding vandaan komt, dan ben ik tevreden. Zolang er geen dierenleed aan te pas komt, en geen vervelende stoffen in mijn voeding zit, ben ik tevreden. Voeding moet voor mij werken.
Afgelopen jaren zijn er talloze vleesschandalen geweest. Uit vele talloze studies blijkt onder andere, dat bewerkt vlees ( de vleesindustrie)  in verband wordt gebracht met verschillende vormen van kanker. En zeer recent kwam uit een studie op ratten aan het licht dat het consumeren van  bewerkt vlees ook kan bijdragen aan manische episodes, stemmingsstoornissen die worden gekenmerkt door hyperactiviteit, euforie en slapeloosheid. Dit kan wekenlang aanhouden. Echter gaat dit om een studie op ratten.
Daarnaast wordt er gigantisch gesjoemeld met vlees. Het wordt vol gespoten met hormonen, water ( plof vlees) en met kleurstoffen. Ook wordt er vaak vlees verkocht onder een valse benaming en kun je in plaats van varkensvlees bijvoorbeeld opeens een stuk paardenvlees op je bord krijgen. De vleesindustrie is omstreden, maar op een meest vreemde manier onder het kleed gehouden om de vleesconsumptie niet te schaden / negatief te beïnvloeden.
Voor mij was dit jaren geleden al genoeg reden om geen vlees meer te eten. De overstap heb ik zeer bewust gemaakt. Alhoewel ik toen nog niet eens zo bezig was met mijn studie en internet nog in de kinderschoenen stond, wist ik instinctief al wel dat ik moest zorgen voor aanvulling. Ik begon met vitamine B12 en vitamine D bij te slikken en at veel vleesvervangers ( en dus geen vlees variaties) als tempeh, tofu en seitan. Ik ben van kind-af altijd al een echte herbivoor geweest. Mij maakte je als kind gelukkiger met een peer dan met een moorkop. Vlees kreeg mijn moeder er altijd slecht in, omdat ik werkelijk moest braken als ik op een “ vetje” of botje kauwde. Ik heb het altijd al iets onnatuurlijks gevonden en het gaf als baby al erg veel weerstand. Voor mij was de overstap van af en toe vlees en wat vleeswaren op de boterham geen grote om te maken en ik heb het sindsdien nooit gemist.

BEKRITISEREN

Mijn huidige eet en leefpatroon vind ik een erg fijne. Een patroon wat bij mij past en waar ik met volle tevredenheid mee kan leven. Ik voel me fit en vitaal en heb meer dan genoeg energie. Dit past bij MIJ. Wat bij jou of je zus, broer, partner of kind ast, dat is altijd weer anders. En daar wringt de schoen. Want we scheren vegetarisme en veganisme té vaak over één kam, terwijl er veel meer wegen zijn die naar Rome leiden.
HOE iemand het vegetarisme en / of het veganisme invult, dat is persoonlijk en het is dan ook niet zo heel belangrijk. Als er sowieso al ( meer) vegetarisch / veganistisch wordt gegeten en dit ook op een gezonde manier gebeurt, dan is er al veel gewonnen.
Ik wordt erg vaak bekritiseerd omdat ik wel biodynamische kwark en yoghurt geniet en verse eitjes raap bij de boer. Persoonlijk boeit mij dit niet. Maar het geeft wel een beeld van hoe er wordt gedacht en naar wordt gehandeld. De veganist moet echt 100% vegan door het leven wandelen, want anders hoor je er niet bij. Dit kan een beginnend veganist of iemand die net als ik voor het grootste deel veganistisch is, sterk nadelig beïnvloeden. En kunnen deze mensen uiteindelijk de handdoek in de ring gooien en weer aan de lappen vlees gaan.
Voor mij was de overstap makkelijk, maar voor het grootste gedeelte mensen is het meer dan moeilijk. Er komt erg veel op iemand af als er wordt besloten om vegetarisch of veganistisch te gaan leven. Wat kun je wel / niet eten? En hoe erg gaan zij het stukje vlees missen? Het zijn best pittige dingen. En als je dan ook nog eens wordt afgerekend omdat jij het op jouw manier goed probeert te doen, dan kan dat voor veel negativiteit zorgen. Dit zie ik continu voorbij komen in talloze groepen op Facebook. Het gaat soms ook echt heel erg ver. Mensen die bijvoorbeeld het contact met familie en vrienden hebben verbroken omdat deze niet veganistisch leven. Of een supermarkt aanklagen omdat zij vlees verkopen. Ik heb het allemaal voorbij zien komen met grote verbazing.
Uiteraard zou dit niet zo mogen gebeuren want dit heeft helemaal niets met vegetarisme en veganisme te maken. Zoals eerder gezegd leiden veel meer wegen naar Rome. Hoe jij deze weg bewandelt, dat is aan jou, zolang je er maar komt. Zo werkt dat ook met vegetarisme en veganisme. Het maakt niets uit HOE jij het invult, zolang je toch een bijdrage levert. Want het zijn mooie, milieuvriendelijke, diervriendelijke stromingen. Waar we linksom of rechtsom de aarde, de mens, het dier en het milieu al-tijd mee hepen.
Wat belangrijk is, is om het RESPECT VOOR ELKAAR niet te verliezen. Bovenstaande reactie op Facebook is voor mij dagelijkse kost en dit is dan nog zeer netjes gehouden. Vaak gaat het er zeer grof aan toe.
Respecteer elkaars manieren. Onthoud, dat we allemaal streven naar het beste maar niet iedereen het op JOUW MANIER kan doen. En niet zo fanatiek kunnen zijn als jij. Andere meningen erop nahouden. En doen wat voor HEN het beste werkt. Respecteer elkaar, sterker nog, LEER VAN ELKAAR. Want iedere manier heeft zo zijn voordelen. Waar iedereen weer op zijn/ haar manier zo wat uit kan halen. We zijn niet allemaal hetzelfde. We zijn niet allemaal net zo gedisciplineerd als jij. We zijn niet allemaal zo sterk om vlees te weerstaan. Wat we kunnen doen is ons best, op onze eigen manier. Als we dit wat minder voor lief nemen en wat meer in gedachten denk ik dat veganisme en vegetarisme een prachtige toekomst tegemoet gaat. Ik ben 98% veganist. So what?
LEES DEEL TWEE :   KLIK HIER
MEER LEZEN?

25 Reacties op “Ik ben 98% veganist……Nou en?

 1. Ik denk dat je op deze manier veel meer mensen over de streep trekt dan dat je zo tekeer gaat als streng veganist zodat mensen af gaan haken en niet bij die groep willen horen. Ik vind het alleen jammer dat je zegt dat er bij biologisch dynamisch geen dierenleed is. De dieren gaan allemaal naar hetzelfde slacht horror huis, een afschuwelijke dood voor een dier wat eigenlijk al bij de reis in een overvolle veewagen begint.

 2. Misschien kan er naast de term flexitariër nog een woord bedacht worden voor bijna veganisten. Hoewel respect voor hoe een ander leeft/eet voorbij woorden gaat.

 3. Mag ik weten
  waar jij eieren vandaan haalt?
  Klinkt als een fantastisch adres

  • Helaas mag ik dit niet greven, de boer waar ik ze vandaan haal verkoopt ze ook niet, ik krijg ze steeds cadeau. Warme groet!

 4. Dat mensen soms ongenuanceerd of gemeen overkomen staat los van veganisme. Dat heeft met de individuen te maken. Op het moment dat veganisten een minderheid vormen is het niet vreemd (maar dat praat het niet goed) dat ze soms zo fel reageren om zich te laten horen. Ik vind het jammer dat je veganisten daarop aanvalt en ons over een kam scheert, dat is volledig onterecht. Er zijn ook gezellige en lieve veganisten die toch echt elk leed vermijden en het is jammer dat je op deze manier de toon zet en nog meer haat zaait dan er al is.

  Daarnaast, puur praktisch omdat ik niet weet of je op de hoogte bent, zorgt biologisch niet voor leedvrij. De dieren hebben wellicht een iets mooier leven, maar nog steeds worden in de biologische zuivelindustrie koeien kunstmatig geïnsemineerd waarna haar kalf wordt afgepakt. Keer op keer op keer. En ook dan overlijdt een koe vroegtijdig. Leedvrij klopt dus totaal niet.

  Ik hoop dat je deze opmerking laat staan ondanks dat ik kritiek op je uit, dat zou wel zo netjes zijn. 😉 Fijne dag!

  • Ik snap waar je reactie vandaan komt, maar ook jij leest mijn artikel niet. Ik val hier niets of niemand aan, en ik vind het dan ook verder niet waard ( de tijd, moeite) om hier in discussie over te gaan, want je reactie slaat kant noch wal en je leest gewoon door alle regels heen, en ziet de boodschap hier niet. Een eigen geloofsovertuiging hebben is meer dan prima, maar hou respect voor elkaar. Je verhaal over de biologisch / biodynamische industrie zal grotendeels kloppen, ook ik sluit mijn ogen hier niet voor en weet dat dit soort praktijken gebeuren. Daarom vertel ik in mijn blog ook over dat ik wil weten waar mijn voedsel vandaan komt en dat zijn verse eieren die ik van het land raap, en biodynamischr kwark en yoghurt waar de afkomst crystal clear is ( weerribben zuivel https://moniquevandervloed.nl/waarom-kwark-eigenlijk-geen-kwark-zou-mogen-heten/ ) Ik weet dat de koeien hier een fijn bestaan hebben. En ik struikel over de kippen die vrolijk op het erf rond scharrelen. We moetyen eens wat groter kijken naar het plaatje, en daarmee anderen in hun waarde laten. Het zijn dit soort reacties die een kloof maken tussen mensen. Denk daar eens goed over na. Veel wijsheid gewenst.

 5. Inderdaad ……Nou en?
  Ik vind het prima als andere mensen er andere eetgewoonten op na houden.
  Wat mij af en toe wel eens opvalt is dat mensen niet durven te praten over hun eetgewoonten als je daar iets over vraagt. Blijkbaar is men dan bang, in verband met eerdere ervaringen, vanwege eventueel commentaar?
  Waar ik een hekel aan heb zijn mensen die mij op mijn eetgewoonten aanspreken als ik iets doe waar zij op tegen zijn. Ze mogen me rustig vragen hoe of wat, maar ik vraag dan altijd eerst waarom ze dat dan willen weten.
  En zo hoorde ik hier (na mij verhuizing) tijdens een feestje, waarbij ik gebak afsloeg, mensen achter mijn rug om kletsen, want ‘ZIJ kan dat toch wel hebben?”

 6. Ik eet ook 98% plantaardig , eitjes van mijn eigen kippen en honing van onze eigen bijen die op een bijvriendelijke manier gehouden word .

 7. De term veganist staat inderdaad echt voor 100% plant based. En hoe checkt je dat haar ‘biodynamische’ yoghurt ook van ‘goede’ afkomst is?

  *Veel groepen op Facebook zijn wel heel erg fanatiek en kunnen erg doorslaan naar negativiteit. In deze groepen zien we talloze heftige en vlammende discussies waar niemand wordt gespaard en volledig met de grond gelijk wordt gemaakt als hij/ zij een dergelijke andere mening heeft over een bepaald onderwerp.*
  ( Elke facebook groep die gaat over een leefstijl of overtuiging heeft dit…)

  Maar ik zie in de facebookgroepen waar ik in zit juist veel aanmoediging voor elke versie van het niet consumeren voor bijvoorbeeld al 1 dierlijk product.
  Ik denk dat het hier puur gaat om een gevalletje cognitieve dissonantie.

  Klinkt een beetje alsof ze perse het label vegan wilt hebben maar toch haar eitjes wilt eten, je kan nou eenmaal niet alles hebben.
  Genoeg andere termen voor jou ????
  En ik mis een stuk over dierlijke producten in haar alledaagse gebruiksvoorwerpen…want veganisme gaat niet alleen over voeding.

 8. 98% veganist is geen veganist. Waarom de behoefte om jezelf zo weg te zetten? Als je bewust vlees, eieren en zuivel eet en dierlijke producten draagt, ga je volkomen voorbij aan waar veganisme voor staat en wat het inhoud. Het op je “eigen”, manier doen is niet mogelijk hierin. Je bent het 100% of helemaal niet. Hooguit flexitarier. Anders praat je dierenleed goed. Het vlees wat jij eet is nog steeds van een ander levend wezen wat ook recht op leven heeft, en de melk die jij drinkt van een koe die niet het hele jaar door melk zou moeten geven en niet gescheiden van haar kalf zou moeten zijn. En de bijen maken de honing voor zichzelf, niet voor ons. Veganisme is het volledig afzien van alles wat dierlijk is. Dit kan niet deeltijd.

  • LEES mijn artikel eens goed. Dan begrijp je ook wat ik wil vertellen.

 9. Supergoed Monique! Labels vind ik zelf niet boeiend, of je nu veganist ‘mag’ heten of niet. Zelf eet en leef ik ook 98% plantaardige, dat past bij mij en dat vind ik goed. Nooit zal je mij horen zeggen dat het pas telt als je 100% veganistisch eet. Ik denk dat veel meer mensen dit 98% (of 90%, 75%) zien zitten dan de fanatieke, veroordelende 100%. Waardoor je uiteindelijk meer mensen over de streep trekt. In ieder geval, goed stuk!

 10. Je bent gewoon een vegetariër, en dat is echt geweldig. Wees er trots op! Laat het veganisme verder los want dat is duidelijk te extreem en te hoog gegrepen voor je. Van vegetariërs zul je alleen maar lof krijgen, en geen kritiek. Waarom is veganisme zo belangrijk voor je als je nog eieren en zuivel wilt blijven eten?

 11. Beste Monique,
  Ik snap jouw blog helemaal. Na 9 jaar vegetarier te zijn geweest ben ik een jaar geleden ook gestopt met zuivel nuttigen. Maar als vegetarier zijnde die jaren lang mensen heeft moeten vertellen dat “nee vis is ook een dier dus die eet een vegetarier niet” omdat er veel mensen rondlopen die zeggen dat ze vegetarisch zijn en wel vis eten – weet ik hoe belangrijk het is om bepaalde termen niet te misbruiken.

  Je kan niet 98% veganist zijn. Je bent het of je bent het niet. Wel kun je 98% van de tijd veganistisch eten. Als mensen er bij mij naar vragen zeg ik nog steeds dat ik een vegetarier ben die geen zuivel nuttigt – ookal eet ik vrijwel volledig veganistisch op af en toe een eitje na. Zo respecteer ik de mensen die echt veganistisch leven en hier dus ook al meer energie in hebben gestoken dan ik.

  Ik vind het super belangrijk en ben het helemaal met je eens dat iedere stap een in de goede richting is en als iedereen op de wereld 98% van de tijd veganistisch zou eten zou onze wereld er al heel anders uit zien. Maar ik snap ook dat de echte veganisten er niet blij van worden als er mensen verkondigen dat ze 98% veganist zijn.

  • Goed verwoord. Toch wil ik juist vooral naar buiten brengen, dat het niet gaat om HOE iemand het invult, zolang het maar met respect voor mens dier en milieu gaat. En dat we moeten stoppen om elkaar in hokjes te stoppen. Ik heb werkelijk bedreigingen over mij heen gehad afgelopen dagen, verwensingen, bespugingen, het is allemaal niet te geloven. En dat vind ik respectloos en niet wat veganisme zou moeten uitstralen. Ik vind het meer dan prima om bio/ dynamische kwark en yoghurt te eten en voel me senang bij het rapen van verse eitjes terwijl ik bijna over de kippetjes struikel. Voor mij is dit meer dan bevredigend. Ik vind het fanatisme zorgwekkend en ik ben daarin niet de enige. Dit zou moeten veranderen, om anderen ook niet af te schrikken om gewoon een veganisme te volgen die voor hen werkt. Het interesseert mij echt helemaal niets hoe een ander over mijn manier denkt, het boeit mij echt niets. Wel vind ik de zeer heftige en aanvallende reacties zorgwekend. Ik durf mij uit te spreken. En ik wist dat ik een golf van fanatiekelingen over mij heen zou krijgen. Maar sommigen vind ik werkelijk bizar. En zorgelijk. Vul veganisme in zoals jij dat wilt en waar jij je goed bij voelt. En stop elkaar niet in hokjes door te selecteren ( jij bent veganist, jij niet, jij bent vegetariër) Het maakt niet uit HOE, maar DAT je het doet. Warme groet

 12. Dit is ook met de term ‘vegetariër’. Ik noem me zo omdat dit het duidelijkste is als ik ergens blijf eten bijvoorbeeld. Want als ik zeg “Ik maak uitzonderingen” of “ik eet zo weinig mogelijk dierlijke producten” wordt er niet altijd rekening mee gehouden. Verder zijn de reacties vaak, eet je wel kaas? Ja daar zit vaak stremsel in… Maar ik probeer het goed te doen! (Tegenwoordig een veel bekritiseert iets.) Verder: ik sla wel es een vlieg dood en nee ik heb geen moeite met het idee dat een kropsla misschien ook gevoel heeft (Ja dit alles heb ik gehoord…). Ik ken ook iemand die eet weinig vlees, maar als het gebeurt heeft hij het zelf gedood en bereid, (nee ik ga geen vliegen eten…), dat is uitsluittent vis geworden… Er is iets voor te zeggen om niet zelf de dieren te vangen en te bereiden in plaats van anderen het vuile werk te laten doen achter muren. In extreme omstandigheden eet men eerder vlees (oertijden, bepaalde afgelegen plekken) en in die omstandigheden zou ik waarschijnlijk vaar vlees eten. Maar ik vind dat het in de westerse wereld niet meer nodig is voor mezelf dit te doen. Nog een tip voor die vleeseters die zich blijkbaar aangesproken voelen als iemand zich vegetariër of veganist noemt, het is niet per e altijd een aanval, ook is het niet om te laten zien dat iemand beter is (tenminste niet in mijn geval). Wel is het een praktische aanwijzing dat er misschien iets rekening mee gehouden zou kunnen worden. En anders red ik me meestal ook wel tijdens een diner. Ieder zijn keuze en respect daarvoor zou niet moeilijk moeten zijn. Ikzelf zal namelijk nooit ongevraagd iets zeggen over wat anderen wel en niet eten…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *