Ik ben 98% veganist……Nou en?

IMG_2687

Ik eet bijna 30 jaar geen vlees. Ik eet wel bio-dynamische kwark en yoghurt, en verse eieren van de boer. Maar verder eet ik dus “ veganistisch”. Ik noem mijzelf een 98% vegan. Ik heb nooit spijt gehad van mijn besluit om te stoppen met het eten van vlees. Ik miste het niet. En ik heb ook nooit behoefte gehad om mijn tanden weer eens in een stukje vlees te zetten. Als je zorgt voor een volwaardige aanvulling, dan kun je prima zonder vlees. Afgelopen jaren is het vegetarisme maar ook het veganisme sterk in populariteit toegenomen. Dit heeft voornamelijk te maken met gezonde trends, hypes en voedselstromingen. Ik vind het ontwikkeling, waar ik dubbele gevoelens bij heb. Enerzijds vind ik het meer dan geweldig, dat we bewuster omgaan met mens, dier, en milieu, en dat we daar steeds meer om gaan geven. Anderzijds is daar ook de schaduwkant. En dat is de kant van het onbekende. Wat ik nu erg vaak zie in mijn werk, is dat veel mensen onbezonnen in zo’n vegetarische en/ of veganistische leefstijl springen met alle gevolgen van dien. Er kunnen al vrij snel tekorten ontstaan aan belangrijke ( essentiële) vitaminen en mineralen. Ook zie ik op social media verontrustende dingen. Veel groepen op Facebook zijn wel heel erg fanatiek en kunnen erg doorslaan naar negativiteit. In deze groepen zien we talloze heftige en vlammende discussies waar niemand wordt gespaard en volledig met de grond gelijk wordt gemaakt als hij/ zij een dergelijke andere mening heeft over een bepaald onderwerp. 

WAAROM IK GEEN VLEES EET

Ondanks dat het vegetarisme en veganisme grote sprongen vooruit maken op dit moment, zijn er nog meer mensen die gewoon vlees eten en dit ook aanmoedigen. Er ontstaat langzaam maar zeker een kloof tussen herbivoren ( planteneters)  en carnivoren ( vleeseters)  De omnivoor ( planteneters die ook weinig tot geen dierlijke producten genieten, waar ik in principe onder val )  wiebelt daar een beetje tussen in.
Iedereen heeft zo zijn eigen beweegredenen om voor een bepaalde eet en leefstijl te kiezen. Dit is zeer uiteenlopend van 100% tegen dierenleed zijn, tot allergische of overgevoelige reacties van het lichaam op bepaalde voedingsmiddelen.
Als ik naar mezelf kijk, is mijn reden voornamelijk het dierenleed. Daarom kies ik ook alleen voor bio-dynamische kwark en yoghurt en gebruik ik verder geen andere melkproducten. Dit geeft mij een prettig gevoel. Biodynamisch worden dieren op de meest diervriendelijke manier behandeld en komt er geen dierenleed bij kijken. Dit zelfde geldt voor mijn verse eitjes die ik vaak zelfs zelf mag rapen. De kippen scharrelen vrolijk in het rond. Ze lopen gewoon over het erf, zitten niet in hokken. Voor mij is dit bevredigend genoeg. Als ik weet waar mijn voeding vandaan komt, dan ben ik tevreden. Zolang er geen dierenleed aan te pas komt, en geen vervelende stoffen in mijn voeding zit, ben ik tevreden. Voeding moet voor mij werken.
Afgelopen jaren zijn er talloze vleesschandalen geweest. Uit vele talloze studies blijkt onder andere, dat bewerkt vlees ( de vleesindustrie)  in verband wordt gebracht met verschillende vormen van kanker. En zeer recent kwam uit een studie op ratten aan het licht dat het consumeren van  bewerkt vlees ook kan bijdragen aan manische episodes, stemmingsstoornissen die worden gekenmerkt door hyperactiviteit, euforie en slapeloosheid. Dit kan wekenlang aanhouden. Echter gaat dit om een studie op ratten.
Daarnaast wordt er gigantisch gesjoemeld met vlees. Het wordt vol gespoten met hormonen, water ( plof vlees) en met kleurstoffen. Ook wordt er vaak vlees verkocht onder een valse benaming en kun je in plaats van varkensvlees bijvoorbeeld opeens een stuk paardenvlees op je bord krijgen. De vleesindustrie is omstreden, maar op een meest vreemde manier onder het kleed gehouden om de vleesconsumptie niet te schaden / negatief te beïnvloeden.
Voor mij was dit jaren geleden al genoeg reden om geen vlees meer te eten. De overstap heb ik zeer bewust gemaakt. Alhoewel ik toen nog niet eens zo bezig was met mijn studie en internet nog in de kinderschoenen stond, wist ik instinctief al wel dat ik moest zorgen voor aanvulling. Ik begon met vitamine B12 en vitamine D bij te slikken en at veel vleesvervangers ( en dus geen vlees variaties) als tempeh, tofu en seitan. Ik ben van kind-af altijd al een echte herbivoor geweest. Mij maakte je als kind gelukkiger met een peer dan met een moorkop. Vlees kreeg mijn moeder er altijd slecht in, omdat ik werkelijk moest braken als ik op een “ vetje” of botje kauwde. Ik heb het altijd al iets onnatuurlijks gevonden en het gaf als baby al erg veel weerstand. Voor mij was de overstap van af en toe vlees en wat vleeswaren op de boterham geen grote om te maken en ik heb het sindsdien nooit gemist.

BEKRITISEREN

Mijn huidige eet en leefpatroon vind ik een erg fijne. Een patroon wat bij mij past en waar ik met volle tevredenheid mee kan leven. Ik voel me fit en vitaal en heb meer dan genoeg energie. Dit past bij MIJ. Wat bij jou of je zus, broer, partner of kind ast, dat is altijd weer anders. En daar wringt de schoen. Want we scheren vegetarisme en veganisme té vaak over één kam, terwijl er veel meer wegen zijn die naar Rome leiden.
HOE iemand het vegetarisme en / of het veganisme invult, dat is persoonlijk en het is dan ook niet zo heel belangrijk. Als er sowieso al ( meer) vegetarisch / veganistisch wordt gegeten en dit ook op een gezonde manier gebeurt, dan is er al veel gewonnen.
Ik wordt erg vaak bekritiseerd omdat ik wel biodynamische kwark en yoghurt geniet en verse eitjes raap bij de boer. Persoonlijk boeit mij dit niet. Maar het geeft wel een beeld van hoe er wordt gedacht en naar wordt gehandeld. De veganist moet echt 100% vegan door het leven wandelen, want anders hoor je er niet bij. Dit kan een beginnend veganist of iemand die net als ik voor het grootste deel veganistisch is, sterk nadelig beïnvloeden. En kunnen deze mensen uiteindelijk de handdoek in de ring gooien en weer aan de lappen vlees gaan.
Voor mij was de overstap makkelijk, maar voor het grootste gedeelte mensen is het meer dan moeilijk. Er komt erg veel op iemand af als er wordt besloten om vegetarisch of veganistisch te gaan leven. Wat kun je wel / niet eten? En hoe erg gaan zij het stukje vlees missen? Het zijn best pittige dingen. En als je dan ook nog eens wordt afgerekend omdat jij het op jouw manier goed probeert te doen, dan kan dat voor veel negativiteit zorgen. Dit zie ik continu voorbij komen in talloze groepen op Facebook. Het gaat soms ook echt heel erg ver. Mensen die bijvoorbeeld het contact met familie en vrienden hebben verbroken omdat deze niet veganistisch leven. Of een supermarkt aanklagen omdat zij vlees verkopen. Ik heb het allemaal voorbij zien komen met grote verbazing.
Uiteraard zou dit niet zo mogen gebeuren want dit heeft helemaal niets met vegetarisme en veganisme te maken. Zoals eerder gezegd leiden veel meer wegen naar Rome. Hoe jij deze weg bewandelt, dat is aan jou, zolang je er maar komt. Zo werkt dat ook met vegetarisme en veganisme. Het maakt niets uit HOE jij het invult, zolang je toch een bijdrage levert. Want het zijn mooie, milieuvriendelijke, diervriendelijke stromingen. Waar we linksom of rechtsom de aarde, de mens, het dier en het milieu al-tijd mee hepen.
Wat belangrijk is, is om het RESPECT VOOR ELKAAR niet te verliezen.
Respecteer elkaars manieren. Onthoud, dat we allemaal streven naar het beste maar niet iedereen het op JOUW MANIER kan doen. En niet zo fanatiek kunnen zijn als jij. Andere meningen erop nahouden. En doen wat voor HEN het beste werkt. Respecteer elkaar, sterker nog, LEER VAN ELKAAR. Want iedere manier heeft zo zijn voordelen. Waar iedereen weer op zijn/ haar manier zo wat uit kan halen. We zijn niet allemaal hetzelfde. We zijn niet allemaal net zo gedisciplineerd als jij. We zijn niet allemaal zo sterk om vlees te weerstaan. Wat we kunnen doen is ons best, op onze eigen manier. Als we dit wat minder voor lief nemen en wat meer in gedachten denk ik dat veganisme en vegetarisme een prachtige toekomst tegemoet gaat. Ik ben 98% veganist. So what?
MEER LEZEN?

13 Reacties op “Ik ben 98% veganist……Nou en?

 1. Ik denk dat je op deze manier veel meer mensen over de streep trekt dan dat je zo tekeer gaat als streng veganist zodat mensen af gaan haken en niet bij die groep willen horen. Ik vind het alleen jammer dat je zegt dat er bij biologisch dynamisch geen dierenleed is. De dieren gaan allemaal naar hetzelfde slacht horror huis, een afschuwelijke dood voor een dier wat eigenlijk al bij de reis in een overvolle veewagen begint.

 2. Misschien kan er naast de term flexitariër nog een woord bedacht worden voor bijna veganisten. Hoewel respect voor hoe een ander leeft/eet voorbij woorden gaat.

 3. Mag ik weten
  waar jij eieren vandaan haalt?
  Klinkt als een fantastisch adres

  • Helaas mag ik dit niet greven, de boer waar ik ze vandaan haal verkoopt ze ook niet, ik krijg ze steeds cadeau. Warme groet!

 4. Dat mensen soms ongenuanceerd of gemeen overkomen staat los van veganisme. Dat heeft met de individuen te maken. Op het moment dat veganisten een minderheid vormen is het niet vreemd (maar dat praat het niet goed) dat ze soms zo fel reageren om zich te laten horen. Ik vind het jammer dat je veganisten daarop aanvalt en ons over een kam scheert, dat is volledig onterecht. Er zijn ook gezellige en lieve veganisten die toch echt elk leed vermijden en het is jammer dat je op deze manier de toon zet en nog meer haat zaait dan er al is.

  Daarnaast, puur praktisch omdat ik niet weet of je op de hoogte bent, zorgt biologisch niet voor leedvrij. De dieren hebben wellicht een iets mooier leven, maar nog steeds worden in de biologische zuivelindustrie koeien kunstmatig geïnsemineerd waarna haar kalf wordt afgepakt. Keer op keer op keer. En ook dan overlijdt een koe vroegtijdig. Leedvrij klopt dus totaal niet.

  Ik hoop dat je deze opmerking laat staan ondanks dat ik kritiek op je uit, dat zou wel zo netjes zijn. 😉 Fijne dag!

  • Ik snap waar je reactie vandaan komt, maar ook jij leest mijn artikel niet. Ik val hier niets of niemand aan, en ik vind het dan ook verder niet waard ( de tijd, moeite) om hier in discussie over te gaan, want je reactie slaat kant noch wal en je leest gewoon door alle regels heen, en ziet de boodschap hier niet. Een eigen geloofsovertuiging hebben is meer dan prima, maar hou respect voor elkaar. Je verhaal over de biologisch / biodynamische industrie zal grotendeels kloppen, ook ik sluit mijn ogen hier niet voor en weet dat dit soort praktijken gebeuren. Daarom vertel ik in mijn blog ook over dat ik wil weten waar mijn voedsel vandaan komt en dat zijn verse eieren die ik van het land raap, en biodynamischr kwark en yoghurt waar de afkomst crystal clear is ( weerribben zuivel https://moniquevandervloed.nl/waarom-kwark-eigenlijk-geen-kwark-zou-mogen-heten/ ) Ik weet dat de koeien hier een fijn bestaan hebben. En ik struikel over de kippen die vrolijk op het erf rond scharrelen. We moetyen eens wat groter kijken naar het plaatje, en daarmee anderen in hun waarde laten. Het zijn dit soort reacties die een kloof maken tussen mensen. Denk daar eens goed over na. Veel wijsheid gewenst.

 5. Inderdaad ……Nou en?
  Ik vind het prima als andere mensen er andere eetgewoonten op na houden.
  Wat mij af en toe wel eens opvalt is dat mensen niet durven te praten over hun eetgewoonten als je daar iets over vraagt. Blijkbaar is men dan bang, in verband met eerdere ervaringen, vanwege eventueel commentaar?
  Waar ik een hekel aan heb zijn mensen die mij op mijn eetgewoonten aanspreken als ik iets doe waar zij op tegen zijn. Ze mogen me rustig vragen hoe of wat, maar ik vraag dan altijd eerst waarom ze dat dan willen weten.
  En zo hoorde ik hier (na mij verhuizing) tijdens een feestje, waarbij ik gebak afsloeg, mensen achter mijn rug om kletsen, want ‘ZIJ kan dat toch wel hebben?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *