IK TRAKTEER!! taart

Je ontkomt er , op zijn minst, 1 x per jaar echt niet aan: trakteren. En heb je een vrij grote sociale kring, en werk je ook nog eens samen met veel collega’s, dan kan dit aardig in de papieren lopen. Meestal wordt het dan al snel iets van een paar pakken gevulde koeken, roze koeken, diepvriestaart of een paar dozen diepvries tom poucen. Naast dat ook dit ( op zijn goedkoopst ingekocht) aardig kan oplopen, is het ook geen erg gezonde traktatie. Helaas kiest iedereen al snel voor deze mogelijkheden, want erg veel tijd moet er ook weer niet worden in gestoken. Het is maar “ een aardigheidje”. Omdat iedereen ervoor kiest, kunnen deze traktaties erg ongezond worden omdat immers iedere dag wel iemand jarig is, of iets heeft om te vieren. 

IMG_4754

Nu valt het tegenwoordig niet mee, om te trakteren. Er zijn zoveel voedseltrends / stromingen dat iedereen in zijn sociale kring wel iemand kent die veganistisch eet, niet tegen gluten kan, geen suiker eet, eieren mijdt, geen peulvruchten eet, geen lactose eet/ drinkt of alleen rauw eet. Dit maakt “ even snel wat trakteren” ontzettend ingewikkeld.

Ik ben eens gaan rondvragen wat mensen nu meest belangrijk vinden bij het kiezen van een traktatie, en dit waren de meest voorkomende antwoorden:
* het moet lekker zijn
* het moet niet te duur zijn
* het moet snel zijn
* het moet gemakkelijk zijn
* liefst een klein beetje gezond zijn
* het moet voor iedereen eetbaar zijn, van de veganist tot de Coeliakie-patiënt
Ik heb al deze punten bij elkaar gepakt en een waanzinnig lekkere traktatie-taart bedacht die geschikt is voor vrijwel alle doelgroepen. Dit maakt het meteen een stuk eenvoudiger. Daarnaast is het zo gemaakt, het kost je , inclusief oventijd, nog geen uur. Het bevat weinig en goedkope ingrediënten en is erg voedzaam en vooral superlekker!!!!!  Je kunt de ingrediënten zo duur maken als je wenst, door bijvoorbeeld enkel biologische varianten te kiezen, maar kies je de goedkoopste varianten, dan kost deze taart, toch al goed voor zo’n 20-25 personen, je gemiddeld zo’n € 6,50 !!!!!!!
Je kunt de taart ook makkelijk vervoeren omdat het geen slagroom of andere zeer zachte ingrediënten bevat. Je kunt de taart thuis in stukjes snijden, en in een grote bewaardoos vervoeren.
IMG_4753

DIT HEB JE NODIG:

  • 1000 gram ( twee zakken van 500 gram) havermout
  • 30 gram ( wijnsteen) bakpoeder
  • vijf ( een tros) bananen
  • 300 gram lupinemeel of amandelmeel of boekweitmeel
  • een granaatappel ( pitten eruit halen)
  • een flesje zuivere stevia druppels
  • 75 gram magere cacaopoeder
  • warm water
  • 150 gram zonnebloempitten
IMG_4755

ZO MAAK JE HET:

Verwarm de oven voor op 190 graden. Bekleed een grote bakplaat met hoge rand met bakpapier. Meng 500 gram havermout, 10 druppels stevia, 15 gram bakpoeder, en de helft van de granaatappelpitten in een kom goed door elkaar en voeg hieraan steeds beetjes water toe toe de massa smeuïg wordt. Stort dit op de bakplaat uit en verdeel.
Roer in de kom vervolgens de lupinemeel, een gepureerde banaan, 10 gram bakpoeder en 10 druppels stevia door elkaar en voeg ook hieraan steeds beetjes water toe tot de massa smeuïg is geworden. Stort op de bakplaat en smeer uit op de eerste laag.
Roer vervolgens twee gepureerde bananen, 500 gram havermout, de cacaopoeder, de zonnebloempitten,  5 gram bakpoeder en 5 druppels stevia in een kom stevig door elkaar, ook hier aanvullen met warm water tot smeuïg . Stort deze derde laag over de tweede laag. Verdeel goed. Bak de taart in het midden van de oven gaar in ongeveer 40-45 minuten, blijf tussentijds controleren. Laat afkoelen.
IMG_4757
Pureer de twee bananen, voeg hieraan ongeveer 50 ml water toe. Besmeer de taart met dit mengsel en bestrooi met de andere helft granaatappelpitten.
IMG_4751

Een reactie op “IK TRAKTEER!! taart

  1. Lijkt me erg lekker. Mensen met chocola allergie kunnen cacao weglaten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *