Aubergine

Het zijn niet mijn aller-favoriete groente, maar zo nu en dan lust ik ze gegrild. Aubergines zijn licht bitter van smaak en daar moet je van houden. Ze zijn ontzettend gezond. In dit artikel lees je er alles over.

IMG_4728

WAT ZIJN AUBERGINES?

Aubergines worden ook wel eierplanten genoemd. Gek voor een langwerpige, dieppaarse groente. De eerste varianten van de aubergine in Europa waren echter klein, rond en wit. Daar komt de benaming dus vandaan. Voordat de aubergine in Europa terecht kwam, was het al lange tijd een populaire groente in India, China en Arabische landen. Het is daar dan ook in verschillende traditionele gerechten terug te vinden.De smaak van aubergines is vrij neutraal tot bitter. Houd je niet zo van de bittere smaak? Bestrooi de aubergines dan na het snijden met wat zout. Het zout onttrekt vocht en een deel van de bittere smaak uit de aubergine. Na zo’n 20 minuten veeg je de aubergine af met wat keukenpapier en ga je verder met de bereiding.

VELE GEZONDE VOORDELEN

Aubergines hebben erg veel te bieden aan de mens. Aubergines zijn rijk aan vezels. Het meest bekende gezondheidsvoordeel van vezels is dat ze helpen bij het voorkomen van obstipatie. Daarnaast hebben ze echter nog meer functies. Ze dragen namelijk ook bij aan:
  • Het voorkomen van hartziektes
  • Het verbeteren van je darmflora
  • Het stabiel houden van je bloedsuikerspiegel
  • Het voorkomen van overmatig eten
Om optimaal van de vezels van aubergine te profiteren, kan je de groente beter niet schillen. Zoals bij veel groente- en fruitsoorten, bevat de schil veel vezels. Dit is ook een stuk smaakvoller. Bij aubergines is de smaak van de schil namelijk een stuk sterker dan die van het vruchtvlees.Aubergines zijn vrij rijk aan antioxidanten. Antioxidanten zijn stoffen die je helpen om oxidatieve stress te verminderen. Oxidatieve stress wordt veroorzaakt door vrije radicalen die je lichaamscellen beschadigen. Deze schade kan leiden tot een versneld verouderingsproces en een groter risico op diverse ziektes, waaronder hartaandoeningen.Vooral in de schil zijn veel anthocyanen te vinden. Dit is een antioxidantengroep die tegelijk ook een kleurstof is. De anthocyanen geven aubergines hun prachtige dieppaarse kleur.
Aubergine bevat vitamine C. Geen indrukwekkende hoeveelheid, met een normale portie aubergine haal je de dagelijks aanbevolen hoeveelheid niet. Een aubergine bevat namelijk zo’n 6 mg vitamine C. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor volwassen is 75 mg per dag. Maar alle beetjes helpen uiteraard om in totaal voldoende binnen te krijgen.

In aubergines is mangaan te vinden. Dit is een mineraal dat niet zo bekend is. Mangaan is echter onmisbaar voor een gezond lichaam. Het is namelijk een onderdeel van verschillende enzymen die we nodig hebben voor onze energiestofwisseling. Daarnaast speelt het een rol bij het aanmaken van bindweefsel.

IMG_4632

BEWAREN

Als je aubergines op de juiste manier bewaart kun je ze een volle week goed houden. Wat tips:
• Bewaar aubergines bij 14-17 °C, anders worden ze slap of verwelkt de stengel. 
• Dek de groente altijd af, zo verkleint het de  kans op uitdroging. 
• Leg ze niet naast groentesoorten die ethyleen afgeven, zoals tomaten. 
• Laat ze altijd in de originele verpakking. 
• Vermijd grote temperatuursverschillen.
• Stal ze nooit uit in de zon.
IMG_4727

WAT KUN JE ERMEE?

Je kunt aubergines hetzelfde verwerken als de courgette. Aubergines worden meest gegrild gegeten. Het wordt afgeraden om een aubergine rauw te eten. Aubergines bevatten een samenstelling genaamd solanine, die de opname van calcium kan verminderen en het maag-darmkanaal kan irriteren.

Te veel kan maagpijn, diarree en andere symptomen veroorzaken, zoals braken, hoofdpijn, misselijkheid en duizeligheid. Roerbak of kook de aubergine dus liever kort, of gril deze.

Maak bijvoorbeeld deze heerlijke frisse side dish!!!!
IMG_4726
Was een aubergine en droog deze goed. Snij in dunne plakken. Besprenkel ze wat met olijfolie en gril ze mooi bruin. Leg op een bed van sla en bestrooi met pijnboompitten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *