Review WARTMANN RVS voedseldroger

Voedseldrogers zijn enorm populair. En terecht, want het is naast leuk om te doen ook meest gezond en het gaat voedselverspilling tegen. Wil je alles lezen over de voedseldroger? KLIK DAN HIER om naar mijn uitgebreide artikel te gaan. Ik had tot voor kort een SEDONA droogoven. Prima ding, maar qua bediening vond ik hem minder prettig en bovendien zat er veel plastic aan / op en in. Mijn voorkeur ging dan ook uit naar RVS. Deze blijken erg weinig voor te komen, en als ze al verkrijgbaar zijn, betaal je daar een flinke prijs voor. Na heel lang zoeken vond ik uiteindelijk een RVS droogoven van het merk Wartmann. Dit merk kon ik, ik heb een geweldige pannenset van dit merk onlangs nog gerevieuwd

Ik viel vooral voor de zeer schappelijke, vriendelijk prijs. In deze kwaliteitsklasse is € 259 euro namelijk echt spotgoedkoop te noemen. Ik vroeg mij dan ook echt af, of het werkelijk kwalitatief zijn mannetje staat. Ik mocht een droogoven reviewen van Wartmann. Ik ben ermee aan de slag gegaan!

Wat is het?

Deze voedseldroger is dus geheel van RVS, Zowel de kast als de platen zijn van hoogwaardig RVS. Alleen het uitdruip-rekje is van BPA kunststof gemaakt. De kast geeft plek aan 10 trays. Als je iets wilt drogen wat vrij hoog ligt kun je eenvoudig een tray verwijderen. Wat beknopte kenmerken:

 • Vermogen 800 Watt
 • Temperatuur instelbaar: 35 – 80 graden Celcius
 • timer: 30 minuten tot 24 uur
 • Gewicht leeg 9,6 kg
 • Formaat: 33,2 x 47,2 x 37,4 cm
 • Voor het drogen van fruit, groenten, kruiden, vlees, vis, etc.
 • Uitgerust met 10 roestvast stalen trays
 • Afmeting roosters: 38x30cm, geschikt voor ongeveer 1 kg drooggoed per rooster
 • Metalen deur met glazen kijkvenster
 • Overzichtelijk bedieningspaneel met tiptoetsen en schermpje
 • 1x druiprek onder in de droger
 • Volledig voedselveilig
 • Trays zijn gelijkmatig verdeeld en eenvoudig te verwijderen en reinigen.

 

Deze voedseldroger is onwijs prettig in gebruik omdat er niet meer functies op zitten dan nodig zijn. Het display zit boven op de kast wat het gebruik ook prettig maakt. Het display bestaat uit een aan/ uitknop, een functie om de tijd in te stellen, en een functie om de temperatuur in te stellen. Een minpuntje: de gebruikers handleiding komt in het Engels. Dat is voor mij geen enkel probleem, maar ik kan mij zo voorstellen omdat niet iedereen in Nederland goed bij kennis is in Engels in geschrift. Ik hoop dat Wartmann dit spoedig zal aanpassen. Het boekje is zeer simpel in zijn uitleg. Er wordt in het kort verteld welke temperaturen je het beste kunt aanhouden voor bepaalde voedingsmiddelen. De droogoven rekent in degrees / celcius. De bediening kan niet eenvoudiger. Zodra je de stekker in het stopcontact stopt is de machine klaar voor gebruik. Druk je op de aan / uitknop activeer je het programma. Je kunt nu je tijd en temperaturen instellen. Dit is werkelijk alles wat je moet doen.

 

 

Mijn eerste gebruik……Ik heb de platen vol gelegd met cranberry’s, zoete aardappel, andijvie blad,  snoep-tomaatjes, en heel veel zeer fijn gesneden groenten als pompoen, selderij, wortel, prei, peterselie enzovoort, om daar een bouillonpoeder van te maken. De platen vind ik een stuk prettiger dan de plastic trays van mijn vorige voedseldroger. Ze liggen veel fijner in de hand en ze schuiven erg gemakkelijk in de kast.

De deur lijkt dicht te vallen door magneten. Ik weet niet of dit zo is, maar het lijkt er sterk op. Het is in ieder geval erg prettig in gebruik. Geen gehannes en getrek aan deuren. Ook de grijp hendel ( die je erop moet schroeven….) werkt super-fijn. Deze wordt ook niet warm.

 

Ik had de temperatuur ingesteld op een gemiddelde 40• C en de tijd op 5 uur gezet. Na vijf uur zag mijn groente er als hierboven uit: echt al heel goed gedroogd! Deze konden er dan ook al uit. De rest was aardig op weg, maar de cranberry’s lijken meer moeite te hebben.

Na twee uur waren de zoete aardappelen en de tomaatjes ook gedroogd. SUPER! Daar word ik echt vrolijk van

 

Na 8 uur waren de cranberry’s nog niet goed gedroogd. Ik heb de temperatuur daarom verhoogd en deze nog eens 4 uur laten drogen.

De berry’s zijn van binnen goed droog, maar enkelen zijn verschrompeld. Ik denk dat deze wel veel meer droogtijd nodig hebben….dat is voor de volgende keer…..

De rest ging fantastisch! Vooral de groenten. Deze waren na vijf uur gereed. Kurk droog! Ik heb de groenten vermalen in mijn blender en mijn potten groentebouillon aangevuld, Echt heel enthousiast! Zoals jullie zien op de foto heb ik er een 100% siliconen matje onder gelegd, dit hoeft niet, maar ik vind het wat prettiger. Die matjes kun je via internet bestellen. Ze zijn handig ook om bijvoorbeeld fruitleer te maken.

Voor en /of nadelen?

Laat ik met de nadelen beginne:

 • Ik mis een goede beschrijving. Ik heb geen moeite met Engels maar anderen wel. Daarnaast zou een leuk receptenboekje voor de nodige inspiratie ook geen overbodige luxe zijn. 
 • De kast is kwetsbaar. Het geeft vrij snel deukjes, dus wees wel voorzichtig met stoten en zet hem op een stabiele plek. 
 • Vlekt snel……je ziet erg snel ” vingers” op de kast….Dat is nu niet het ergste, maar je moet de kast wel iets vaker schoon poetsen.

Verder enkel voordelen:

 • Mooie kast, mooie uitstraling, staat mooi in je keuken! 
 • Het snoer is ook vrij lang. Mijn vorige voedseldroger had een zeer kort snoer wat het enorm lastig maakte om een stopcontact in de buurt te vinden
 • De bediening is zo simpel als wat. Dit maakt het gebruik echt eenvoudiger en leuker
 • Een hele fijne deur. Gaat zeer gemakkelijk open en dicht
 • Grote laadruimte. Je kunt veel in 1 x drogen wat erg fijn is
 • De kast wordt niet gloeiend heet. Wel zo fijn voor onverwachte grijpgrage kinderhandjes
 • Ik vind het kijkvenster heel erg fijn
 • En wat ik ook echt fijn vind is de hendel. Werkt super prettig
 • De prijs is echt super redelijk, in vergelijking met andere RVS voedseldrogers, in deze kwaliteitsklasse
 • De droger maakt amper geluid! Je hoort zelfs geen ruis! Ideaal. 
 • De droger is vederlicht! Ideaal voor mensen met bijvoorbeeld gewrichtklachten of pijnlijke handen / polsen

 

Wat vind ik ervan?

Ik ben erg enthousiast. De voedseldroger is zeer eenvoudig in gebruik, en maakt geen herrie . Zeer gemakkelijk in te laden, de trays liggen goed in de rails. De deur vind ik echt een uitvinding. Dat valt magnetisch dicht. Geen gehannes. Ik heb de droger lekker uren laten draaien, zonder dat ik ernaar hoefde om te kijken, al keek ik stiekempjes zo nu en dan door het kijkvenster. Alles wat eruit komt is erg goed gedroogd.

 

Waar kan ik het kopen/bestellen?

De RVS droogovens zijn zoals ik eerder aangaf, best moeilijk verkrijgbaar. Ook deze van Wartmann is zeer moeilijk verkrijgbaar. Hij is verkrijgbaar via www.puurenfit.nl. KLIK HIER om te bestellen.

Notificatie: ik kreeg de voedseldroger gratis toegestuurd voor dit review. Er zijn géén commerciële doeleinden mee verbonden, ook geen enkele bron van inkomsten. Ook niet via kortingsacties. Dit review is 100% onafhankelijk geschreven.

ZOEK JE WAT INSPIRATIE?

Met gedroogde zoete aardappel kun je lekkere snoep balletjes maken. Maal de gedroogde zoete aardappel in de blender samen met een eetlepel stevia of 5 druppels stevia en draai uit de massa balletjes. Superlekker!

KLIK HIER om naar mijn uitgebreide artikel te gaan , met recepten en tips! 

 

 

9 Reacties op “Review WARTMANN RVS voedseldroger

  • Ik heb wat vragen. Hoeveel ventilatoren heeft de droger en waar zijn die geplaatst. Nadeel vindt ik dat hij in vergelijking met de Sedona erg zwaar is ik heb hem niet gewogen maar schat meer dan de helft. Een ander nadeel is dat de droger inderdaad veel kan drogen maar je altijd, ook bij b.v. kleine partijen je wel 800 watt moet laten draaien in tegenstelling van de Sedona die je in tweeen kunt delen en dan maar 300 wat gebruikt zodat kleine dingen die snel even moeten in verhouding niet meer kosten aan stroom. En ik vindt het stroomgebruik heel erg belangrijk omdat als je b.v rozijnen wilt maken de druiven wel 4 dagen moeten drogen je krijgt er wel iets heerlijks voor terug maar 4 dagen 800 watt hakt er aardig in. En dat opschroef handvat moet dat er iedere keer op en af? Ik heb de Sedona al 4 jaar tot volle tevredenheid en ondanks dat die wel bijna 2 keer zo duur is, denk ik dat ik niet zou willen ruilen.

   • Ik vind uw reactie zeer juist. Er wordt in het review te weinig aandacht aan het verbruik besteed.

 1. Monique, “De korting loopt van 20 November tot 23 November 2018”
  Is dit verlengd? het is immers vandaag al de 25e!

 2. Ik heb zelf al een paar jaar een Stockli voedseldroger. Wij drogen bijna alles (o.a. uit onze moestuin) zonder warmte maar gewoon met koude (kamertemperatuur) lucht. Hierdoor vind ik dat alles veel lekkerder van smaak blijft dan als je met hitte droogt. Ook de kleur is vaak mooier en het uiterlijk ook (minder gerimpeld). Is mij ook verteld dat als je zonder de hitte droogt de vitamines en andere voedingsstoffen beter bewaard blijven. Hitte maakt veel kapot.Het kost aan vermogen bijna niets omdat je de hitte niet gebruikt. Stockli is een eenvoudige maar toch een professionele droger voor een redelijke prijs.

  Tip: als je bv besjes wilt drogen kun je ze met een naald 1 keer voorzichtig inprikken hierdoor gaat het drogen iets sneller omdat zo het vocht makkelijker uit de vrucht kan ontsnappen. 🙂

 3. Ik heb nu een jaar deze voedseldroger en ben zeer tevreden. Alle groente en fruit van de moestuin die ik heb gedroogd zijn perfect gelukt evenals de beef jerky.
  Een aanrader!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *