Appelazijn, hoe gezond is dit echt?

Er wordt steeds meer positieve gezondheidsvoordelen toegeschreven aan appelazijn. Wat is nu precies appelazijn en waar is het werkelijk goed voor?

Appelazijn wordt nogal eens vergeleken of verward met wijnazijn. Dit is echter niet hetzelfde. Appelazijn wordt gemaakt van appels die worden gefermenteerd. Zodra appelsap gaat gisten worden de vruchtensuikers van de appels getransformeerd naar alcohol: dit noemen we wijn, of appel-cider zonder bubbels. Als er lucht tijdens dit proces bij de wijn komt, gaat het transformatieproces zeer langzaam verder en wordt alcohol omgezet in een zuur. Deze zure wijn noemen we appelazijn of ook wel Vinaigre. Dit laatste is afgeleid van de Franse woorden Vin Aigre wat letterlijk Zure Wijn betekend.

IMG_1438

 

Niets wetenschappelijk onderbouwd

Zoals gezegd worden steeds meer positieve gezonde voordelen toebedeeld aan appelazijn. Zowel inwendig als uitwendig kan het voor veel doeleinden worden gebruikt. Echter zijn veel van deze claims niet wetenschappelijk onderbouwd. Toch zweren al erg veel mensen bij één of twee theelepels appelazijn per dag vermengd in water over de gehele dag ingenomen of alleen s‘morgens op de nuchtere maag. Meest bekend is de invloed van appelazijn op het verliezen van (over) gewicht. Volgens diverse bronnen op internet zou appelazijn zeer effectief werken op de vetverbranding en een vermindering van vetopslag. Ook zou het een hongergevoel tegen kunnen gaan. Echter zijn er diverse ervaringen en meningen terug te vinden op internet die elkaar hierin nogal tegenspreken. Waar het bij één iemand wonderlijk werkt, doet het bij een ander totaal niets. De meningen zijn dus nogal verdeeld. Wat wel echter is onderbouwd is dat appelazijn uitwendig zeer effectief werkt tegen acné en puisten. Ter voorkoming van puisten/acné is het voornaam van belang om de overtollige talgproductie te verlagen naar het normale niveau. Hiervoor moet de huid goed worden gereinigd zodat bacteriën geen directe kans krijgen toe te slaan. Bewezen is dat een dagelijkse reiniging met 50% water en 50% appelazijn zorgt voor een neutrale PH-waarde van de huid waardoor de huid weer in balans komt en in zijn optimaliteit talg gaat produceren. Er zijn ook positieve geluiden over het positieve effect van appelazijn op herpes. Echter is ook dit niet wetenschappelijk onderzocht. Op dit moment zijn er nog diverse onderzoeken gaande betreft de invloed van appelazijn op onze bloeddruk. Feiten liegen er alvast in ieder geval niet om: appelazijn zou de bloeddruk automatisch kunnen regelen. Een te hoge bloeddruk wordt verlaagd terwijl een te lage bloeddruk wordt verhoogd. Alhoewel de feiten op tafel liggen zijn de onderzoeken nog lopende.  Appelazijn wordt nog aan veel meer gezondheidsvoordelen gelinkt:

 • Het helpt bij haarproblematiek als schilfers en roos
 • Het zou werken tegen schimmelinfecties
 • Het werkt verlichtend bij spier en gewrichtspijnen
 • Het heeft een positief effect bij diabetes
 • Het helpt bij spijsverteringsproblematiek
 • Het werkt effectief tegen tal van allergieën
 • Het is de perfecte huidverzorger

Op dit moment zijn er nog geen indirecte onderbouwde bewijzen dat al deze claims ook daadwerkelijk invloed hebben op onze gezondheid. Sterker: het wordt zelfs afgeraden. Vele wetenschappelijke bronnen geven aan dat er wel enkele studies hebben plaatsgevonden, maar deze totaal geen enkele onderbouwing geven. Dit artikel van het toonaangevende SCIENCE DRIVEN NUTRITION uit 2017 geeft een zeer verhelderend beeld van de claims en in hoeverre deze van enige waarde zijn. Er moet zeker nog veel meer onderzoek naar worden verricht.

IMG_1437

Preventief gebruiken?

Als je al de bovenstaande claims en feiten zo leest zou je kunnen overwegen om het preventief te gaan gebruiken. Echter zijn daar wel wat kanttekeningen bij te zetten. Want echt geheel onschuldig om vrij te gebruiken is appelazijn ook weer niet. In principe zijn er geen echte bijwerkingen. Het product is 100% natuurlijk en zeker in biologische variant heeft het in dat opzicht geen negatieve effecten bij een normaal gebruik. Echter kunnen er wel diverse vervelende klachten ontstaan als je appelazijn verkeerd gebruikt, of er teveel van inneemt. Allereerst is daar onze maag. Als je te grote hoeveelheden appelazijn inneemt kun je daar flinke maagklachten aan overhouden. Meest gehoorde zijn misselijkheid, maagzuur, indigestie en diarree. Vermeng appelazijn daarom altijd met water. Gebruik ongeveer een kleine halve theelepel op een groot glas water. Ook kan appelazijn het tandglazuur flink aantasten .Dit komt door de zeer hoge  zuurgraad in appelazijn. Dit is vooral van toepassing als men appelazijn in pure vorm consumeert. Je kunt het beste een appelazijn -oplossing opdrinken via een rietje. Poets ook niet meteen de tanden na het drinken. Vele tandheelkundigen luiden echter de noodklok. Zij zien met lede ogen aan hoe deze hippe trend vele schade aan kan richten op ons gebit.  Alhoewel er al vrij veel bewezen goede effecten zijn toebedeeld op de huid, kan onverdunde appelazijn ook behoorlijke huidirritaties opleveren. Gebruik appelazijn op de huid dan echter ook nooit onverdund.

IMG_1439

Helder of troebel?

Er zijn diverse soorten appelazijn verkrijgbaar. Ook gewoon in de supermarkt kun je appelazijn kopen. Je kunt appelazijn onderscheiden in twee varianten: helder en troebel. Heldere appelazijn is een gefilterde versie van de troebele azijn. Tijdens dit filteringsproces worden alle rondzwevende vezels eruit verwijderd waarbij dus ook automatisch erg veel voedingsstoffen worden verwijderd. Dit filteren wordt voornaam gedaan omdat mensen nu eenmaal graag heldere dranken en vloeibare producten kopen dan troebel. Het heeft verder dus geen enkel nut, juist nadeel. Kies daarom altijd voor troebele, biologische appelazijn. Koop sowieso liefst appelazijn in de bio winkel. Dit geeft de beste papieren voor meest zuivere appelazijn zonder extra toevoegingen. Velen denken ook dat we voor gezonde voordelen ook reguliere azijn kunnen gebruiken. Dit is echter totaal wat anders. Reguliere azijn, die we gewoon ook in de keuken gebruiken is wel identiek vervaardigd met het grote verschil daar gelaten dat het wordt gemaakt van druiven en niet van appels. Druiven en appels zijn totaal niet hetzelfde als het om voedingsstoffen gaat. Verwacht dus geen één zelfde resultaten als bij appelazijn.

Resumerend: Appelazijn lijkt erg heilzame werkingen te kunnen uitoefenen op onze gezondheid. Echter is nog niet veel echt wetenschappelijk onderbouwd en zijn de meningen nogal verdeeld. Bij een normaal gebruik kan het geen kwaad, echter moet het wel altijd verdund worden geconsumeerd, zowel inwendig als uitwendig. Drink het ook uit een rietje op. En koop liefst de troebele variant uit de bio winkel.

Zelf maken

Je kunt ook zeer simpel zelf je appelazijn maken. Op deze manier hou je ook de volledige regie over wat erin zit. Hoe?

Dit heb je nodig: water een aantal appels, met schillen en klokhui

Materiaal: een schone fles een ruime bak of pan een bord een neteldoek/vaatdoek

Zo maak je het: Vul de bak/pan met de in stukken gesneden appels. Het beste kun je ook gewoon de resten/afval van appels gebruiken zoals de schillen en het klokhuis. Dit geeft meest beste azijn. Dus als je dagelijks een appeltje schilt, bewaar dan eens de resten, deze kun je het beste gebruiken om azijn te maken. Vul de bak met (lauw) water tot het ongeveer een centimeter boven de appelresten uitkomt. Waarschijnlijk zullen de appelresten gaan drijven, dit voorkom je om het bord in het water in de bak te leggen om alles onder water te houden. Drapeer het doek over de bak en bind dit vast met wat touw. Zorg dat alles goed is afgesloten. Zet de bak gedurende twee weken op een lauwwarme donkere plaats. Door dit proces zullen er fruitvliegjes worden aangetrokken dus zet de bak niet in de keuken of in de nabijheid van de keuken. Na de twee weken is de azijn klaar. Verwijder het bord. Ligt er een laagje op, dat is het proces goed verlopen. Zeef de azijn middels de neteldoek, en bewaar de azijn in de schoongemaakte fles.

APPEL CIDER AZIJN BESTELLEN?

Voor echte pure appel cider azijn kun je HIER KLIKKEN om te bestellen

22 Reacties op “Appelazijn, hoe gezond is dit echt?

 1. Hallo,
  Vandaag op nuchtere mag 2 slokken water met appelazijn ingenomen. Op een flesje van een halve liter had ik 3 theelepels appelazijn gedaan. Meteen na het innemen stond mijn maag in brand. Ik dacht dit zal wel vanzelf weer overgaan. Niet dus. Heb cocosolie met een heel klein beetje honing (op een lepel) ingenomen. Bleef dezelfde pijn houden. Ongezoete amandelmelk genomen, baatte ook niet. Water en water. beetje baking soda erin (weer om evt. te neutraliseren), hielp niet. Later een paar rijstkoeken met licht gezouten rookvlees etc.etc
  Kortom, ik lig al de hele dag in bed. Heb verhoging 38.3 De pijn van de maag is naar beneden gezakt, heb nu buikpijn, gezwollen buik, aanraken, er zachtjes o duwen doet echt pijn.
  Wat heb ik verkeerd gedaan?????

  • AI AI!
   Wat vervelend! Jij kunt er overduidelijk niet tegen. Probeer dit dus nooit meer. In mijn artikel heb je ook kunnen lezen dat het niet voor iedereen geschikt is. Ik zelf kan er net als jij ook niet tegen en inderdaad, ook mijn maag staat dan meteen in brand. Probeer vandaag wat licht te eten, verse gestoomde groente en veel water drinken. Dat hielp bij mij goed. Sterkte en succes!

 2. Hallo Monique,

  Bevat appelazijn gisten of is dit alleen in het proces van alcohol ?

  mvg Henry

 3. Mijn tandarts zag aan mijn gebit dat het was aangetast door zuur, had appelazijn , opgelost in water ,zo uit een glas gedronken,…resultaat flinke gaatjes dus.
  Ik overweeg nu appelzijn capsules., zonder schadelijke hulpstoffen. Wat raad jij mij aan?
  Groetjes Tine

 4. Hallo, ik gebruik al een tijdje appelazijn en het doet wonderen bij vele huidaandoeningen etc.
  Ik wil dit volgende graag posten omdat ik hier zelf enorm baat van heb gehad.
  Mijn partner heeft mij vlak nadat wij hadden ontmoet genitiale wratten gegeven. Absoluut niet tof en ik schaam me er ook voor. Ik wist eerst niet wat er aan de hand was, maar na wat research naar de pijnlijke vergroeingkjes rond mijn vagina kon ik wel door de grond gaan. Ik wist absoluut niet wat ik er mee aan moest en voelde er niets voor om naar de dokter te gaan. Na vele tranen en elke dag meer kleine wratjes die opduiken zag ik een verhaal van iemand op internet (amerika) die het bestreden had met appelazijn. En het werkt. Een keer of 4-5 per dag bracht ik het aan direct op de wratjes, zo puur mogelijk hoe ver mijn huid het kon verdragen in en om mijn vagina, waar de wratjes zaten. Het deed ongelofelijk veel pijn, en ik probeerde de brandende pijn zo lang mogelijk vol te houden om daarna naar de douche te rennen en het af te spoelen. Daarna deed ik er wat kokosolie op om te verzachten om het na een paar uur te herhalen. Je ziet resultaat meteen nadat je het aanbrengt en een paar minuten laat zitten, de wratjes zijn wit, en ook alle nog niet voor het oog zichtbare duiken meteen op als kleine witte puntjes. De volgende dag waren de kleinsten zwart en vielen af. De grootste was na 3 dagen behandeling zwart en ging ook snel weg.
  Ik hoop dat ik veel mensen kan helped door dit te posten, want het is absoluut iets vreselijks maar ik ben zo dankbaar dat ik appelazijn als medicijn heb gevonden.
  Het is nu bijna een jaar geleden en het is niet meer terug gekomen (afkloppen) ik heb het mijn vriend tot nu toe niet verteld, ik schaam me er te veel voor.

  • Beste tanya zou ik u misschien mogen mailen heb graag advies nodig over appelazijn en genitale wratten

  • Genitale wratten?! Hoe kom je eraan?! M.i. Is dit een SOA! Het lijkt mij verstandig het verhaal over je toestand toch te delen met je vriendje en… breng een bezoek aan de gynaecoloog!

 5. Ook bij mij waren genitale wratten aanleiding tot het gebruik van appelazijn. Puur opbrengen, een aantal keren per dag. Na 4 dagen verdween het wratje. Een andere heb ik operatief laten verwijderen, om zeker te weten wat het was.

 6. Dag, per ongeluk heb ik de heldere variant gekocht, dezelfde alsmop het plaatje hierboven. Is het beter om deze niet te gebruiken en de troebele variant te kopen van dit merk? Azijn werkt uitstekend om onkruid stuk te maken, dus weghooien doe ik het zo wie zo niet.

 7. Appelazijn.Hoe lang heb je het gedronken?Ik een week.Teveel.Eerst 2 eetlepels en toen 2 theelepels op een glas water.Na eenpaar dagen ben ik met een rietje begonnen. Ik hoop dat de schade aan mijn tanden beperkt is gebleven?

 8. Ja ik heb een vraagje ik heb hele lage bloeddruk mag ik dan toch de appel azijn maar dan die troebel gebruiken??

   • Hoi Dorien, ik heb ook een lage bloeddruk en gebruik het gewoon. Tot tevredenheid. Maar, zie ook de reacties hiervoor, probeer het gewoon voorzichtig uit. Het ene lijf is het andere niet.

 9. Ik gebruik het nu al een tijdje !2 maand dus en kap een flinke scheut in zo een gekleurd flesje van de aldi 750ml denk ik en doe er een paar canderelletjes in ! zo drink ik er 5 a 6 op een dag en ben nu 7 kilo kwijt op die 2 maand ! heb van niks last of problemen ! super drankje ! en voel geen verschil in werking tussen helder of troebel !ik moet mij bijna forceren om iets te eten ! gewoon geen honger en geen snoepdrang ! had ik dit maar al eerder geweten !

 10. Hallo, ik gebruik de Apple Cider Vinegar van Bragg bij http://www.plent.nl vandaan.
  Het is de apple azijn waar nog de moeder van in takt is. Ik gebruik het echt voor 1001 dingen, van gezicht tonic (1 deel appel azijn en 2 delen water) en zelfs mn dochter heeft daar veel profijt van tegen de acne , ik gebruik het in mn haar, als schoonmaakmiddel,.. en begin elke dag met 2 eetlepels bragg in lauw water met een beetje honing,… voel hij er heel goed bij en val ook nog wat af hahha 🙂
  ik ben groot fan

 11. Mijn naam is Bert een half jaar geleden woog ik 92kg. Op internet las ik over appel azijn troebel ,dat het help bij afvallen.Dat had ik elk avond bij naar bed gaan gebruikt 2 eetlepels met een glas water verdund en opgedronken.
  En zie na een half jaar woog ik77,5kg voor mij is appelazijn troebel een wonder middel. Vriendelijke groet Bert

 12. Ik vraag mij af of appelazijn ook histamine bevat? Ik heb erge astma en heb het idee dat ik misschien histamine problemen heb. Ik gebruik ook appelazijn maar twijfel nu omdat het een gefermenteerd product is.

 13. Ik heb ooit een spatader gehad op een schaamlip. Na het krijgen van kinderen kan dit gemakkelijker ontstaan. Was flink dik en bloedrood. Heb er toen steeds (1 à 2 keer per dag) pure appelazijn op gedept. Al snel werd hij donkerder van kleur en hij is uiteindelijk eraf gevallen als een korstje. Alles zag er daarna weer perfect uit!! Was er zo dankbaar voor.
  Later had ik vaak last van schimmelinfecties. Van de dokter iets gehad, zo’n ei, maar dat was verschrikkelijk. Het kwam ook weer terug. Na gebruik van appelazijn (sterk verdunde spoeling vaginal, en dagelijks drinken) weer gezonder dan ooit!! tevoren.
  Alleen nu wil ik het blijven drinken om nooit meer last te hebben van die vervelende schimmelinfecties. Maar heb nu wel last gekregen van te zachte ontlasting en maagklachten. Terwijl ik maar om de dag en één theelepel op een groot glas water neem… Zou het kunnen dat de zuurtegraat nu te hoog is geworden?

 14. Het product (appelazijn) is 100% natuurlijk….maar dat zijn bijvoorbeeld giftige paddenstoelen ook

 15. Kalknagel, consequent iedere avond tenen in een klein badje met onverdunde appelazijn. (gebruikte een klein blauw verfbakje) Na een week of zes zag je duidelijk dat de nagel genas. Gaande weg is er een gezonde nagel tevoorschijn gekomen.

 16. Ik heb sinds deze week voor de spijsvertering 2 dagen appelazijn 1 cm de rest water tijdens t eten genomen…nu heb ik.zeer pijnlijke gewrichten nadat ik t gedronken heb ( voorheen nergens geen last van) wat kan dit zijn?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *