Alles kun je ook zelf maken!!!!!!!De bekendste kruidenmengsels op een rij!

We kunnen het tegenwoordig zo gek niet bedenken, of het is verkrijgbaar in potjes, blikjes, zakjes, pakjes, tubes, stazakken, plastic flessen, doosjes enz enz. Alles wordt zo kant-en-klaar mogelijk voor ons gemaakt en dit lijkt een luxe. Ook speculeert de voedselindustrie dat zij dit graag voor ons willen doen, uit een soort goodwill. Niets is minder waar. Kant-en-klaar is bedacht door de voedselindustrie zelf en niet om het ons gemakkelijk te maken, maar AFHANKELIJK. Zodat er erg veel winst op is te behalen. Kant-en-klaar heeft inmiddels wereldwijd zo’n grote prominente plek ingenomen op gebied van onze voeding, dat het de gewoonste zaak van de wereld is geworden. Onze kinderen weten al niet beter. Toch zouden we kant-en-klaar eens van een ander perspectief moeten gaan zien. Het maakt ons namelijk zieker dan ooit tevoren. 

Nu hoeven we uiteraard niet terug te gaan naar het kolen kacheltje, maar toch is het de moeite waard, om je eens te gaan verdiepen in hoe alles vroeger ZELF werd gemaakt, gewoon direct met voedingsmiddelen uit de natuur. We kunnen vandaag de dag volop profiteren van de meest geavanceerde keukenhulp-apparaten. Dit verlicht ons enorm in zaken als hakken, snijden, raspen, schillen enz. Vroeger waren deze apparaten niet voor handen en word alles handmatig geklopt, getopt en gehakt. We hebben dus echt een zeer grote luxe, maar gebruiken deze eigenlijk nooit….omdat kant-en-klaar in de winkels voor het grijpen ligt, het toch wel makkelijk is na een drukke dag, of uit gewoonte. Wist je dat een gemiddeld huishouden meer dan vier keukenapparaten in de keuken heeft staan waar vrijwel NIETS mee wordt gedaan? We kopen de kekke keukenapparaten dus wel massaal in, maar gebruiken….? En zeg nu zelf…dat is toch zonde?

Zeker als je je bedenkt wat je er allemaal als winst op gezondheid en portemonnee uit kunt halen!  Heb jij ook handige keukenhulpjes in je keuken staan die al jaren werkloos maar wat stof staan te happen? Stof ze direct af en ga voortaan ZELF al je kruidenmengsels, paneermeel, broodbeleg, vla en andere toetjes, gebak, taart, quiches, pizza enz maken! Ontdek hoe LEUK het ook is om alles zelf te maken! Tel daarbij op:

-….dat je het milieu een groot plezier doet door minder verpakkingsmaterialen te kopen

-….het flink in de portemonnee scheelt, ook al koop je biologisch in

– ….dat je de complete regie houdt over wat jij in je lijf en die van je geliefden stopt, en dat een fabrikant dit niet voor jou beslist

-… het ontzettend veel plezier en voldoening geeft als je alles zelf maakt.

– …je 10 x gezonder uit bent dan kant-en-klaar meuk. 

AAN DE SLAG!

In je keuken gebruik je vrijwel dagelijks lekkere kruiden en specerijen. Deze kun je kant-en-klaar kopen. In erg veel soorten vinden we naast smaakversterkers ook erg veel onnodig zout. Meest verstandig is om de enkele kruiden en specerijen zoals kaneel, peper en zout zo zuiver en intact mogelijk en biologisch in te kopen. Deze geven de beste kwaliteit. Bewaar ze in glazen potjes. Zodat je steeds weer kunt bijvullen. Koop liever geen gemengde kruiden ( bijvoorbeeld diverse kerriepoeders, ras el hanout) kant en klaar, of let GOED op wat erin zit. Er worden vaak smaakversterkers en zout toegevoegd. Maak zelf je kruiden en specerij-mengsels! Ik geef hier een paar populaire recepten. Ik heb de dosering berekend op een goede volle pot. Wil je minder, hou dan in plaats van twee eetlepels één eetlepel per soort kruid/specerij aan. 

SPECULAASKRUIDEN:

Meng  twee eetlepels van:

– ceylon kaneelpoeder

– anijspoeder of gemalen steranijs

– nootmuskaat

– kruidnagel

– koriander

– foelie

– cardamon

goed door elkaar. 

TAAI TAAI KRUIDEN:

Meng twee eetlepels van:

-ceylon kaneelpoeder

-foelie

– kruidnagelpoeder

gemberpoeder

cardamon

– koriander

– nootmuskaat

anijspoeder of gemalen steranijs

goed door elkaar.

SAM_6383

VANILLE SUIKER:

Vul een potje met erythritol suiker of stevia sweet. Snij een verse vanillepeul open en schrap het rasp eruit. Stop het stokje plus de rasp in het suikerpotje en schud flink. Laat het stokje erin zitten. 

RAS EL HANOUT:

Meng twee eetlepels van:

– cubebpeper ( ook wel staart peper, verkrijgbaar bij o.a EkoPlaza en biowinkels)

– laos ( galangawortel) poeder

– anijspoeder of gemalen steranijs

– komijnpoeder ( Djinten)

– ceylon kaneelpoeder

– piment

– kurkuma

– cayennepeper (één eetlepel)

– kruidnagelpoeder

– cardamon

– nootmuskaat

– witte peper ( één eetlepel)

– gemalen rozenknoppen ( biowinkel en gezondheidswinkels)

goed door elkaar.

MEXICAANSE KRUIDEN

Meng twee eetlepels van:

– psaprikapoeder

– cacaopoeder

– oregano

– peterselie

-komijnpoeder

– knoflookpoeder

– tomaatpoeder ( biowinkel)

-cayennepeper ( één theelepel)

– witte peper ( één theelepel)

goed door elkaar.

KERRIE MASALA:

Meng twee eetlepels van:

– koriander

– komijnpoeder

– fenegriek

– nigella

– zwarte peper ( éen theelepel)

– kurkuma

– gele mosterdpoeder

goed door elkaar.

GARAM MASALA:

Meng twee eetlepels van:

– gedroogd laurierblad, fijn gemalen

– ceylon kaneelpoeder

– koriander

– komijnpoeder

– een halve theelepel peperkorrels

– gemalen steranijs ( een eetlepel)

– chillipoeder

– karwijzaad

– gemberpoeder

– amchoor ( gedroogd mango poeder, verkrijgbaar bij de toko)

– asafloetida ( duivelsdrek, verkrijgbaar bij de toko)

goed door elkaar.

BBQ KRUIDEN:

Meng twee eetlepels van:

– paprikapoeder

– komijnpoeder

– provencaalse kruiden ( zie recept verderop)

– gele mosterdpoeder

– knoflookpoeder

– zwarte peper ( één theelepel)

goed door elkaar.

PROVENCAALSE KRUIDEN:

Meng twee eetlepels van:

– tijm

– oregano

– bonenkruid

– peterselie

– rozemarijn

– basilicum

– een theelepel lavendel

goed door elkaar. 

CURRY POEDER:

Meng twee eetlepels van:

– kurkuma

– ceylon kaneelpoeder

– citronella in poedervorm ( biowinkel) of een eetlepel citroenmelisse

– vier fijn gemalen curry bladeren ( toko)

– gemberpoeder

– witte peper ( één theelepel)

– Spaanse peperpoeder ( halve theelepel)

– paprikapoeder

– fenegriek

goed door elkaar.

ITALIAANSE KRUIDEN:

Meng twee eetlepels van :

– basilicum

– tijm

– oregano

– bonenkruid

goed door elkaar.

CHILLI KRUIDEN:

Meng twee eetlepels van:

– knoflookpoeder

– cayennepeper

– komijnpoeder

– witte peper ( halve theelepel)

– chillipeper ( één theelepel)

goed door elkaar.

TRADITIONELE GYROS KRUIDEN:

Meng twee eetlepels van:

– oregano

– basilicum

– komijnpoeder

– tijm

– paprikapoeder

– gele mosterdpoeder

goed door elkaar.

TZATIKI KRUIDEN:

Meng twee eetlepels:

– dille toppen ( biowinkel)

– gedroogde muntblad of vers

– witte peper ( één eetlepel)

– marjolein

– knoflookpoeder

goed door elkaar.

MADRAS:

Meng twee eetlepels van:

– gele mosterdpoeder

– fenegriek

– geroosterde kokos ( zelf het rasp kort roosteren in koekenpan)

– sereh ( citroengras)

– kurkuma

goed door elkaar.

5-SPICES:

Meng twee eetlepels van:

– gemalen steranijs

– kassie ( familie van de laurier, komt uit Jamaica, verkrijgbaar bij toko’s)

– szechuanpeper ( Chinese toko’s en via www.pit-pit.com)

– venkelzaad

– kruidnagelpoeder

goed door elkaar.

RENDANG:

Meng twee eetlepels van:

– fijn gemalen kokosrasp

– fenegriek

– geroosterde kokosrasp, fijn gemalen

– sereh ( citroengras)

– kurkuma

goed door elkaar.

GRIEKSE MOUSSAKA:

Meng twee eetlepels van:

– peterselie

– nootmuskaat

– oregano

– uienpoeder

-paprikapoeder ( zoet)

– een halve theelepel keltisch zeezout ( fleur de sel)

– een halve theelepel zwarte peper

– fijn gemalen laurierblad

goed door elkaar.

sam_8549

SHOARMAKRUIDEN:

Meng twee eetlepels van:

– komijnpoeder

– een theelepel zwarte peper

– koriander

– gemberpoeder

– paprikapoeder

– ceylon kaneelpoeder

– kurkuma

– knoflookpoeder

– een halve theelepel keltisch zeezout ( fleur de sel)

– peterselie

goed door elkaar.

Speciale kruidenmixen

Over de gehele wereld worden kruiden gebruikt en vooral gemixt. Hierboven heb je al enkele populaire kruidenmixen gezien, maar er zijn ook hele bijzondere mixen. Deze mixen kun je bijvoorbeeld kopen in de supermarkt van JONNIE BOER, die een complete lijn heeft gelanceerd aan bijzondere mixen. Deze mixen zijn zogenaamde ” all purpose” mixen, w.w.z dat ze overal inzetbaar zijn. Ze maken alles kruidiger, pittiger en nét even wat smaakvoller.  Ik zet er een aantal voor je op een rij:

IMG_2535

BAHARAT

Meng twee eetlepels van:

– kardemon

– ceylon kaneelpoeder

– zwarte peper

-paprikapoeder

– kruidnagel

– nootmuskaat

-anijspoeder

-koriander

-komijnzaad

goed door elkaar.

IMG_2536

JAMAICAANSE JERK

Meng twee eetlepels van:

-cayennepeper

-gedroogde peterselie

-paprikapoeder

-nootmuskaat

-piment

-knoflookpoeder

-ceylon kaneelpoeder

-tijm

goed door elkaar

IMG_2537

CURRY MIX

Meng twee eetlepels van:

-cayennepeper

-mosterdpoeder

– gemberpoeder

-komijnzaad

-koriander

-kurkuma

goed door elkaar

IMG_2538

GARAM MASALA SPECIAL MIX

Meng twee eetlepels van

-laurierpoeder ( blaadjes fijn vijzelen)

– zwarte peper

-gemberpoeder

-nootmuskaat

-koriander

-komijnzaad

-anijspoeder

-kardemon

goed door elkaar.

img_9961

BAMI EN NASI KRUIDENMENGSELS

Bami en nasikruiden worden gemaakt van gedroogde soorten groenten. Dit kun je thuis gemakkelijk zelf maken in de oven. Snij de groenten in zeer fijne stukjes, en verdeel deze over bakplaten. Zet de oven aan op 100 graden, en laat de groenten ongeveer 3 uur in de oven ( of langer indien nodig) drogen. Nog handiger is een voedseldroger. Daar kun je binnen enkele uren erg veel platen groente drogen. In de zomermaanden kun je, bij veel zon, de groenten ook zondrogen. Op internet kun je veel recepten vinden om zelf groenten te drogen in de oven. Maar echt moeilijk is het dus niet 😉 Sommige groente en kruiden kun je ook los gedroogd kopen. Kijk in de biowinkel voor het assortiment.

img_9963

Voor nasigroenten meng je twee eetlepels gedroogde:

– selderij

– prei

– wortel/peen

– Chinese kool

– ui

– bieslook

– lavablad of wortel

– gember

goed door elkaar

img_9964

Voor de bami-mix meng je steeds twee eetlepels gedroogde:

– ui

– paprika ( rood of groen

– prei

– knoflook

– selderij

– Spaanse peper ( een theelepel)

– komijnpoeder

– korianderpoeder

– kerriepoeder ( zie hierboven)

– mosterdpoeder ( geel)

– fenegriek

– kurkuma ( of vers gedroogde geelwortel)

– lavaspoeder of wortel

goed door elkaar.

paneermeel

PANEERMEEL:

Paneermeel kun je zeer eenvoudig zelf maken:

Vul een glazen pot met:

– twee kopjes biologische maïzena

– twee kopjes biologische maismeel

– twee kopjes biologische rijstmeel

Hussel de pot goed door elkaar….en klaar is je eigen glutenvrije paneermeel! !!!!!

RECEPTENPAGINA

Ik heb inmiddels ontzettend veel zelfmaak-recepten op mijn receptenpagina gepubliceerd. Van zelf basterdsuiker maken tot vla en lactosevrije slagroom. Van soepen tot sauzen, van bekende taartjes en gebak tot beroemde cakes uit de buitenlandse keuken. Neem eens een kijkje en laat je inspireren!  Ga naar de receptenpagina door hier te klikken. 

Kortom:

Er staat je niets in de weg om alles ZELF te gaan maken! Laat je pakken door het “ zelf-maak-virus” en ontdek hoe leuk het is, en vooral, hoeveel beter het voor je gezondheid is! 

19 Reacties op “Alles kun je ook zelf maken!!!!!!!De bekendste kruidenmengsels op een rij!

    • Hallo
      Ik ben op zoek naar Argentijnse kruiden mix.
      Op het net niet te vinden.
      Wel chimichurri.maar deze zoek ik niet

      Vrgr

    • Ook zou het fijn zijn als erbij vermeld wordt welke hoeveelheid er gebruikt wordt voor een recept.
      Helaas mis ik een fijlloos inzicht en voorgevoel daarin. Bijvoorbeeld: hoeveel van het Madras-mengsel gebruik je voor de bereiding van het gerecht voor 2 personen? Als richtlijn erbij. Of voor 4 personen? 1el ervan? 2el? 3 mengsels? Of voor hoeveel gram kip/vlees o.i.d. gebruik je X aantal el van een bepaald mengsel?
      Het is echt top dat je het hebt uitgezocht maar ik heb helemaal geen idee hoeveel ervan gebruikt kan worden zodat het nog goed smaakt, niet flauwtjes bij te weinig, en niet overdadig of keel schroeiend bij teveel.
      Alvast bedankt!

    • dat is vrij simpel in elkaar te knutselen met gedroogde groenten. Je kunt bv diverse soepgroenten in een voedseldroger laten drogen of in de oven op 100 graden enkele uren. Dit is hetzelfde als nasi/bamikruiden. Succes!

  1. Ga er zeker een aantal uitproberen.
    Prima, zonder zout!
    Heb zelf ook een leuk boek:Spice wise van Michel Hanssen.Met diverse lekkere recepten en kruidenmengsels , ook alles zonder zout!

    • Wat leuk!
      “Spice Wise, koken met kruiden en specerijenmixen zonder zout” en
      het nieuwe boek “Spice Wise Too, zonder zout meer smaak” zijn speciaal gemaakt om kruidenmengsels zelf te kunnen maken en er staan lekkere recepten bij om deze te gebruiken.

  2. Ik ben op zoek naar een kruidenmengsel voor sateh marinade, helaas staat dit er nog niet bij.

  3. Paneermeel maak ik niet van meelsoorten… Ik verkruimel beschuiten of oud brood.

  4. heerlijke recepten nu mijn eigen kruidentuin aanleggen met als eerste de magiplant, (lavas) het ruikt dan heerlijk in huis en smaak ook lekker.

  5. Heb je ook nog een tip of advies waar/welke winkel / merk
    je naar jouw mening het beste de kruiden kunt kopen.

  6. Dankjewel Monique,👍

    Voor die heerlijke en gezonde tips en ook voor al het werk dat je hierin stak.
    Je voelt dat je het met heel je hart doorgeeft.

    Warme groet,
    Nathalie🌞

  7. Dag Monique,

    Graag wil ik een kruidenmengsel maken voor Bretons gehakt maar
    weet niet welke kruiden daarvoor gebruikt worden.
    Als je mij kunt vertellen hoe ik dat doen moet, zou ik dat heel
    fijn vinden. Ik ben benieuwd.

    Met vriendelijke groet,

    Alie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *