Anijs !! Wat is het en wat kun je ermee ?

Ik persoonlijk hou erg van de geur van anijs. Het haalt ook herinneringen aan mijn jeugd naar boven. Als kind dronk ik graag warme anijsmelk die mijn moeder met liefde voor mij klaarmaakte.

Anijs kennen we vooral van de witte vierkante blokjes in de gele verpakking. Maar vooral vanwege de zeer aromatische geur: je ruikt anijs al van verre. De anijs die we gebruiken voor consumptie zijn de zaden die worden gewonnen uit de anijsplant. De plant behoort tot de schermbloemen-familie en kunnen wel zo’n 50 cm hoog worden. Anijs zijn eenjarige planten. In Nederland komt de plant ook in het wild voor, maar zijn komaf is oorspronkelijk uit het Middellandse zeegebied. Anijs wordt verder verbouwd in o.a. Rusland en India.

SAM_6361

Anijs bevat vele gezonde eigenschappen. Hoewel nog niet wetenschappelijk is bewezen, kan anijs erg positief werken op de spijsvertering en werkt het vocht afdrijvend. Ook bij maagpijn en winderigheid geeft anijs veel verlichting. Het werkt ook laxerend.  Anijs bevat een etherische olie wat weer anethol bevat. Deze stof geeft een kalmerend en vooral rustgevend gevoel. In olie-vorm wordt anijs dan ook vaak gebruikt/verwerkt in tal van massage-oliën . Bij maagpijn/klachten kan anijsthee van gevijzeld anijszaad ( een theelepel op 1/4 liter kokend water) veel verlichting geven. Verder is goed bekend dat anijs goed helpt tegen (kriebel) hoest .

Naast de gewone anijszaad kennen we ook steranijs. Dit zijn narcis-achtige gele bloemen die groeien aan de lillicium verum boom. De bloemen vormen zich tot vruchten en klappen open in de vorm van een sterretje. Deze vruchtjes worden geplukt vlak voordat ze rijp zijn, zodat de zaadjes erin blijven zitten. Vervolgens worden ze in de zon gedroogd. Er heerst nogal wat verwarring rondom de steranijs: het zou erg giftig zijn. Dit klopt: dan praten we over het giftige soort. In Japan groeit steranijs namelijk ook, aan de Lillcium Anisatum boom, deze geven giftige steranijs, wat dus niet geschikt is voor consumptie. Deze “shikimi” anijs wordt vooral gebruikt voor geuren te verspreiden (aroma) en voor uitwendig gebruik. De steranijs die we in de bio winkel kunnen kopen is gewoon geschikt voor consumptie. De giftige steranijs vinden we bijvoorbeeld ook vaak terug in geurende pot-pouri en wordt ook vaak gebruikt als wierook en als decoratie.

 

STER ANIJS

Goed, anijs is lekker en gezond. Maar hoe zit dat met anijs sterren? Veel mensen scheren deze over één kam met anijszaad, maar het is iets anders. Je kon eerder lezen, dat anijszaden aan planten groeien, de anijs sterren groeien aan bomen. Er zitten ronde, vrij kleine zaadjes in.  Dan zit er nog een groot verschil in de smaak. Bij de anijszaden zit de smaak echt in de zaden, bij de anijs sterren zit de smaak in de schil, waar het zaad in zit. Alhoewel de smaak vrij vergelijkbaar is, heeft ster anijs een wat intensere smaak. Dit komt o.a omdat ster anijs meer etherische oliën bevat. Wel is ster anijs ietsje meer bitter van smaak dan anijszaad.  Ster anijs bevat ook iets meer antibacteriële en antivirale eigenschappen. Het is tevens verwarmend, wat zich daardoor net even iets beter geschikt maakt tegen verkoudheid en hoest.
We kennen anijssterren meest in de gedroogde vorm. Ze worden ook vaak als decoratie gebruikt of verwerkt als geurstof. Ze zijn zo-uit-het-vuistje te hard om op te eten, je zou mogelijk je tanden kunnen breken dus pas daarmee op. Je kunt de sterren het beste tot poeder vermalen in een blender. Let wel op : het kan krassen veroorzaken in je kan. In verschillende landen en culturen wordt er op anijssterren gekauwd, ook dat zou ik niet aanraden. Bij puur & fit verkopen we onder ons eigen label biologische vers gedroogde anijs sterren. KLIK HIER om deze te bestellen

 

Anijs kunnen we voor veel doeleinden inzetten. De zaadjes zijn zo puur verkrijgbaar, maar ook in bladeren en poeder. Poeder vinden we het meeste terug, ook in supermarkten. Naast de bekende anijsblokjes wordt anijs ook erg vaak in (sterke) dranken gebruikt zoals Raki, Ouzo, Sambuca en Pastis. Verder zijn anijszaadjes grondstof voor de bekende gestampte muisjes, de gewone muisjes en anijsbrood/anijshagel. Anijs is ook een hoofdbestanddeel in tal van kruidenmengsels. Bekende zijn speculaas/koek/en taai taai kruiden. Ook in de originele spekkoek ontbreekt anijs niet. Steranijs is ook een zeer belangrijke gast in tal van originele Chinese specerijen. In de bekende “five spices” mix is steranijs ook onderdeel. In de keuken word anijs vooral gebruikt om gerechten een zeer aromatische smaak en geur te geven. Steranijs wordt vooral gebruikt om mee te koken/bakken bij gerechten als wild en vis. In Nederland gebruiken we anijs vooral in de appelmoes, in stoofperen, en bij de mosselen. Anijs wordt ook erg veel toegevoegd aan Indiase curry’s.

De welbekende anijsblokjes bevatten helaas erg veel suiker. Ook de biologische varianten bevatten veel (veelal riet) suiker. Je kunt dus het beste lekker zelf je anijsmelk maken door wat rijstemelk of amandelmelk of havermelk aan de kook te brengen met daarin wat stevia sweet en/of erythritol suiker (naar smaak toevoegen) en een theelepel gevijzelde anijszaad. Vooral na een nogal zware maaltijd kan een kopje warme anijsmelk zeer veel verlichting bieden op de zwaar belaste spijsvertering. In mijn feest editie vind je ook een heerlijk recept van steranijs-koekjes! Of probeer de verrukkelijke herfst anijstaart eens ( zie recepten)

Zelf meukvrije warme anijsmelk maken? Klik hier! om naar het recept te gaan!

 

je kunt ook een heerlijke plantaardige melk-achtige drank verrijken met een heerlijke anijssmaak. Je kunt daar bijvoorbeeld biologische geblancheerde pinda’s ( KLIK HIER ) voor gebruiken, samen met ongeveer 5 druppels zuivere stevia ( KLIK HIER ) Je maakt het mega snel en eenvoudig, het is een verrukkelijke drank om met ijsklontjes te serveren! Hoe je het maakt ? Simpel dus : vul de blender-kan met ruim een liter water. Gooi dan ongeveer 150 gram pinda’s erbij, en de druppels stevia. Voeg een halve ster anijs toe en blend tot alles volledig is vermalen. Giet over in een goed afsluitbare fles en bewaar in de koelkast. Schud even goed door voor ieder gebruik. Wil je de verse biologische gedroogde ster anijs bestellen? KLIK DAN HIER 

 

 

Een reactie op “Anijs !! Wat is het en wat kun je ermee ?

  1. Ik schrok me een ongeluk van de 16 gram suiker in 1 staafje anijspoeder. Het zou verboden moeten worden.
    Ik wil graag zo min mogelijk suiker gebruiken en stel uw hulp daarbij zeer op prijs.

    hartelijke groet,
    Jeannet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *