Natuurlijke en bijzondere mond en gebitsverzorging …ik testte er een paar!

Mijn gebit is belangrijk voor mij, ik doe er dan ook alles aan, om het zo lang mogelijk in de beste conditie te houden. Dat dit met ons huidige welvaart voedsel niet meevalt, is afgelopen decennia wel duidelijk geworden. We eten en drinken meer suiker en zuren, allerlei agressieve stoffen vallen onze tanden, kiezen, tandvlees, verhemelte en tong voortdurend aan. Dat begint al zeer pril. Baby’s worden anno 2024 al aan suikers gezet (kant en klare fruit hapjes , pyjama papjes, baby koekjes , baby chocopasta…)  die zij helemaal niet nodig hebben. Dit heeft gevolgen voor de ontwikkeling van het gebit. Jaren geleden was er bijvoorbeeld een vrij grote zorg ontstaan onder tandartsen, die peuter-melk-gebitten door de trend van het diksap drinken sterk achteruit zag gaan. Er werden erg veel rotte tanden en kiezen aangetroffen. Ook andere aspecten die we dagelijks consumeren, heeft vrij grote gevolgen voor ons gebit. Tand erosie is één van de grootste problemen in de tandheelkunde.

Afijn. 🥺 Het is duidelijk, dat we extra aandacht en zorg moeten besteden aan ons gebit. Ik zie steeds meer mensen onder de vijftig al met kunstgebitten rond lopen, of dure kronen en implantaten. Ik val er zelf helaas ook onder. Ik heb inmiddels twee implantaten. ( KLIK HIER ) Ik heb helaas een ogenschijnlijke dergelijke aanleg voor erosie, mijn broers kampen met dezelfde problemen. Voor mij is het dubbel zo belangrijk, dat ik mijn gebit erg goed verzorg. Gelukkig heb ik het streepje voor, dat ik meukvrij eet en drink, maar dat zegt eigenlijk anderzijds ook niets meer dan dat ik wel mijn profijt trek van binnenuit, maar mijn gebit even zo goed wordt blootgesteld aan zuren en suikers. Want ook zoiets als fruit bevatten vrij agressieve zuren die ons tandglazuur behoorlijk aan kunnen tasten. De vele kant en klare vruchtensapjes zijn dan ook echt een ware aanslag op het gebit.
Ook zijn er nogal wat hippe trends, zoals citroenwater drinken ( KLIK HIER )  of eigen tandpasta maken met baking soda ( KLIK HIER ) wat tandartsen  als zorgwekkend bestempelen.
Niet alleen de tanden en kiezen, ook ons tandvlees moeten we in de meest perfecte conditie houden. Als jij je wel eens lelijk hebt verbrand aan iets heets, dan weet je : ik heb tandvlees 😁….Ook als het geïrriteerd raakt kun je er behoorlijk last van hebben. Aangezien we iedere dag moeten eten en drinken en we onze mond niet de hele dag gesloten kunnen houden, is onze mondflora het meest kwetsbaarste deel van ons lichaam voor schadelijke invloeden van buitenaf. We kunnen het zien als een emmer zonder deksel. Alles bereikt via onze mond ons lichaam. Als we wat mankeren aan ons tandvlees, zul je daar dan ook behoorlijk veel pijn van kunnen ervaren. Zeker ook, omdat voedsel en dranken extra pijnlijk worden. Kauwen kan dan een ware pijnslag zijn, en het voedsel / drank kan een enorme pijn geven omdat het behoorlijk kan bijten.
Kortom: een goede mond gezondheid is extreem belangrijk. Je mondflora optimaal houden om zich zo goed te beschermen tegen alle schadelijke invloeden van buitenaf is dan ook een MUST DO.

HOE VERZORG JE JE GEBIT EEN BEETJE MEUKVRIJ ?

Omdat ik zelf zeer begaan ben met onderhoud en verzorging van mijn gebit, heb ik afgelopen jaren enorm veel research gedaan, en heb ik mij erg verdiept in tand en mondverzorging. Onder dit artikel zal ik al mijn artikelen over dit onderwerp linken. DISCLAIMER :  Als je een bepaalde mening hebt over bijvoorbeeld fluoride, verwijs ik je graag door naar mij artikelen, 👇👇 waar ik dit onderwerp veel ter sprake heb gesteld. Er zijn erg veel meningen over het gebruik van fluoride, ik heb er ook mijn eigen mening over, ik hoop dat men deze net zo respecteert als ik alle meningen respecteer.
Goed. Gebitsverzorging dus. Tegenwoordig kunnen we kiezen uit de meest bizarste zaken, zoals tandpasta tabletten, tong schrapers, olie spoelingen, maar ook tandpoeder, en tandvlees gel. Dit kun je zowel conventioneel als “ natuurlijk “ kopen. Omdat er zoveel onrust is gecreëerd rondom fluoride, zijn er ook enorm veel fluoride vrije tandpasta’s op de markt verschenen. Waarom je om te beginnen het beste voor natuurlijkere alternatieven kunt kiezen , lees je HIER. Conventionele tandpasta’s worden te vaak afgerekend op hun aandeel in fluoride, maar in mijn beleving zijn het juist de vele andere vervelende stofjes / ingrediënten die erin worden gestopt, die slechter zijn voor de gezondheid en de gezondheid van het gebit. Denk bijvoorbeeld aan de vele schuur en schuim middelen in tandpasta’s, zoals SLS.  Natuurlijkere varianten bevatten daar stukken minder van. Dat streepje winst kun je dus zeker behalen. Maar dan kom je op het volgende euvel, want…..welke dan ? Nu is er gelukkig op gebied van ECHT natuurlijke mondverzorging niet extreem veel om uit te kiezen dus hou je je keuzestress wat onder controle, maar toch kan het vrij intimiderend zijn, als je op zoek gaat. Ik heb afgelopen jaren mijn uiterste best gedaan om de krenten uit de pap te vissen. Ook organiseerde ik natuurlijke tandpasta-testen ( zie linkjes 👇👇) die veel mensen op weg hielpen in hun keuzes.
Ik maakte tijdens mijn laatste tandpasta test kennis met het Engelse merk GEORGANICS. Zij richten zich voornamelijk op het NO WASTE principe, maar zijn daarnaast ook zeer vergaand in meest natuurlijke mondverzorging. Ze staan voor biodiversiteit en recycling, natuurlijk & efficiënt, flexibiliteit en transparantie. Zij werken met peilers als een goede recycling, traceerbaarheid van al hun gebruikte ingrediënten, puurheid en circulaire stromen, en duurzaamheid. Ze vliegen tevens een holistische aanpak aan. Ze werken onder mooie certificeringen als COSMOS ORGANIC & COSMOS NATURAL, THE VEGN TRADEMARK en CREULTY FREE INTERNATIONAL.
Mooie story telling, maar ook eentje die klopt. Daar ga ik voor, en ik was dan ook best enthousiast over de tandpasta Tabs die ik testte. Ik heb ze helemaal op gebruikt. Ik besloot onlangs weer eens wat producten te bestellen van dit merk. Dit, omdat het best weer even geleden is sinds ik nieuwe mondverzorging testte, en de vraag steeds groter werd. Ik wilde eens gaan onderzoeken, hoe de andere producten van dit merk werken. Ik bestelde :
een tong schraper 
– een olie-spoeling
– kauwgum
– tandpasta tabs
– tandpasta in een glazen potje ( met en zonder fluoride ) 
– mondspoel tabs
– tandzeep
Okay, best “ gewaagde “ producten voor mij, want ik heb bijvoorbeeld totaal niets met “oil-pulling” ( olie-spoeling ) en een tong schraper….🙄🫤👅…ooit eens een metalen getest, waar ik totaal niets mee had en kon. Ik ging ervan kokhalzen en ik kreeg tevens een vieze metaalsmaak in mijn mond. Ook vind ik dat hele “ oil-pulling “ gedoe niets. Het is nergens wetenschappelijk bewezen dat dit echt effectief is, en ik vind het een vies gedoe om lang met olie in je mond te spoelen. Ik heb het meerdere keren geprobeerd, maar mij-niet-bellen was altijd de uitkomst. Dus nou ja, here we go again, dacht ik, om het opnieuw een kans te gaan geven. Ik heb mijzelf vooral even uitgedaagd met aparte producten. Ik was erg benieuwd, of deze nu echt zinvol zijn, en de moeite waard om in te investeren.
DE TONG SCHRAPER
Ik besloot om het nog een kans te geven, omdat deze tong schraper van Georganics van hout is en niet van metaal. Wat betreft tong-schrapers geloof ik daar wel in, want op onze tong kan veel “ aanslag “ zitten. Ik ervaar dat soms ook, en het heeft zeker invloed op mijn smaakbeleving. Het kan tevens een vrij vieze smaak in mijn mond geven en een vervelend vies gevoel op de tong.  Deze schraper is eigenlijk geen schraper, maar een borstel. Dat sprak mij in elk geval meteen iets meer aan dan een metalen werk. Het is gemaakt uit FSC gecertificeerd Zwitsers beukenhout. De borstelharen zijn BPA vrij. De gehele verpakking is te recyclen, er gaat dus NIETS naar de stortplaats. De kop bestaat uit drie rijen haren, die bij iedere strijk over de tong effectief de bacteriën verwijderen die er niet horen. Hij kost € 5,50. Hij werkt simpel. Je moet achteraan de tong beginnen, en vanuit dat punt met lichte ( en dus niet drukkende ) streken naar de tip van je tong werken. Daarna de schraper goed uitspoelen. Er wordt geadviseerd de schraper na zes maanden te vervangen.
En wat vinden we ervan ? Nou, ik had een beetje “ anxiety” om de borstel achter in mijn keel te stationeren, zonder te kokhalzen, maar dat bleef uit. Het ging eigenlijk voor de eerste twee keren licht stuntelig, maar daarna ? Ja! Top! En dat IK dat zou zeggen van een tongschraper! Maar echt eerlijk : ik vind het inmiddels heerlijk om te doen. Mijn tong voelt echt schoner en ik weet niet zeker of het nu een placebo effect is of niet, maar ik heb zeker wel het idee, dat ik beter ben gaan proeven. Al durf ik dat zeker niet hard te maken. Ik omschrijf het nog het beste als meer intenser. Ik ben de schraper na het testen dagelijks blijven gebruiken, meestal doe ik het na mijn ochtend poetsbeurt. Vriendlief heeft er inmiddels ook eentje, hij vond het erg grappig om mij te zien “ tong-poetsen “. Hij is er inmiddels ook een klein beetje aan verknocht geraakt.
DE OIL PULLING
Tja, ik ben heel eerlijk, ik stapte er sceptisch in. Want ik ben gewoonweg geen fan, en ook ben ik niet erg overtuigd van de werking. Ik heb mij veel ingelezen, en nergens is bewezen dat het bacteriën verwijdert of tandplak vermindert. Het is ook een beetje richting de Ayurvedische wereld gericht, waar er wel heilig in wordt geloofd. Toch zien we steeds meer oil-pulling-producten op de markt verschijnen. Georganics hanteert de holistische aanpak, dus ik begrijp hun oil-pulling producten wel. Maar of zij een vrij nuchtere en kritische Rotterdamse kunnen overtuigen….🤨 Ik wilde het in elk geval een eerlijke kans geven omdat er wel erg veel vraag naar is bij puur & fit. Ik koos voor mijn favoriete smaak: spearmint. Het goedje bestaat uit biologische vetzuren uit kokosolie ( capryl en caprinezuur ) kokosolie, spearmint olie, vitamine E, en limoneen, een geurstof wat wordt gewonnen uit planten. Je betaalt € 7,90 voor 100 ml. De bedoeling is dat je per spoelbeurt 1-2 theelepels in je mond neemt en dit door je tanden en kiezen spoelt. Dat moet je tussen de 5-20 minuten volhouden en dan uitspugen.
En wat vinden we ervan? Tja…..ik ging voor twee theelepeltjes en langer dan 10 minuten hield ik het niet vol voor de eerste keer. Ik had wel besloten, voor alle eerlijkheid, om het vijf dagen te gaan testen, iedere dag een spoelbeurt. Die beurten werden steeds korter omdat ik er soms een beetje misselijk van werd, ik ben hier vrees ik niet echt voor gemaakt.
Na vijf dagen…..merkte ik niets. Niet minder tandplak of dat er iets in de mondflora was veranderd. Voor mij is het vrees ik geen succes. Er zijn wel pluspuntjes, een dat was de nasmaak. Die vond ik echt best lekker. Dus nou ja……dan deed het toch nog wel iets. Vriendlief heeft het ook een paar keer getest en hij vond het wel een succes. Zo zie je, smaken verschillen, ik vrees dat het gewoon “ mijn ding “ niet is.
TANDPASTA TABS
Ja, deze vind ik echt top…..deze heb ik dus in 2022 eerder getest, het was mijn eerste kennismaking met Georganics. KLIK HIER om naar de test te gaan. Ik heb ze op gemaakt, wat voor mij, als niet-echt-groot-fan-van-tabs, best veelzeggend is. Ik vind het by-far één van de beste tandpasta tabs die ik ooit heb getest. Omdat het inmiddels weer twee jaar verder is, wilde ik ze toch opnieuw gaan testen, voordat ik ze binnen zet bij Puur & fit. En dus waagde ik mij opnieuw sinds jaren weer aan een tandpasta-tabletje. Ja…ik blijf zeggen dat deze tabs mij echt zeer goed bevallen. Ze hebben mij opnieuw niet teleurgesteld. Die “ bruis” was weer merkbaar, iets wat ik persoonlijk echt prettig vind, qua mondgevoel. En mijn tanden voelen weer net als mijn eerste test schoon en fris aan. Deze kan ik dus met een gerust hart in de puur & fit winkel zetten!
DE TANDPASTA
Het is even wennen : tandpasta uit een glazen potje in plaats van een plastic tube. Maar ik moet zeggen dat het wel went. Ik heb voor de pepermunt smaak gekozen, deze kost € 6.90 voor 100 ml. De bedoeling is om de tandpasta met een spateltje ( bamboe, bijgeleverd )  op je tandenborstel te smeren, wat ik voor de eerste keren wel echt omslachtig vond, maar zoals ik eerder zei, het went wel vanzelf. Georganics heeft gekozen voor fluoride vrije opties. Er zijn verschillende smaken. Wat ik fijn vindt, is dat georganics ook vier fluorhoudende varianten in het assortiment heeft. Als fluor-gebruiker vind ik dat erg prettig. Ik koos dan ook voor de flour-houdende. De fluoride die is gebruikt is natuurlijk gewonnen. De pasta zelf is niet op basis van water, maar op basis van calcium carbonaat, wat ik echt prettig vind. Er zit ook Xylitol in, een erg goede tand en mond verzorgend ingrediënt.
En wat vinden we ervan ? Eerst dus even wat gestuntel met dat spateltje op de tandenborstel, maar na een keertje of twee / drie krijg je het als vanzelf in je vingers en zie je het niet meer als vervelend.  De textuur en de smaak, het gehele mondgevoel, ik vind het echt zeer verrassend. Ik was er toch een ietsje-pietsie-tikkeltje-stiekem 🤏 sceptisch over want tja….het is wel een andere textuur dan tandpasta uit een tube. Maar dat was niet echt nodig, dat scepticisme. Want het werkt eigenlijk precies hetzelfde als “ gewone “ fluorhoudende tandpasta. Ja, fijn! Ik wordt er wel blij van!
Er is ook een houtskool ( voor wittere tanden ) variant, zonder fluoride. Aangezien mijn tandarts mondverzorging met houtskool afraadt in mijn persoonlijke geval, heb ik deze variant aan vriendlief door gegeven. Hij heeft erg veel last van tandaanslag een verkleuring en heeft deze tandpasta ongeveer 3 weken getest. Hij vond het verder een prima tandpasta, geen direct verschil met zijn gewoonlijke tube, uitgezonderd de kleur uiteraard. Na drie weken poetsen zag ik zelf zeker verschil.  Zelf zag hij het iets minder, maar zei ook dat het wel enigszins kleurverschil in de positieve zin had opgeleverd. Hij blijft deze tandpasta in elk geval gebruiken naast zijn fluoride tandpasta, yep…..het potje spearmint van georganics!
DE KAUWGUM
Ik heb jarenlang een soort kauwgum-verslaving gehad in mijn dertiger jaren. Ik vond het zalig om op een verfrissend gummetje te kauwen. Ik ben er destijds van de één op de andere dag mee gestopt, ik vond het opeens gewoon niet zo fijn meer, het had geen echte reden. Nu kauw ik zeer sporadisch eens op een gummetje. Maar eigenlijk komt dat zelden nog voor.  Ik denk dat het met leeftijd te maken heeft. Ik vind kauwen op kauwgum nu niet echt zo flatterend. Ik kauwde altijd op Xylifreh kauwgum, omdat ik destijds al had geleerd dat xylitol ( KLIK HIER ) erg gunstig is voor het gebit. Maar ik was verder niet zo’n fan van de rest van de ingrediënten. Ook is kauwgum uiteraard extreem vervuilend voor het milieu. Kauwgum bestaat namelijk uit ingrediënten die NOOIT afbreken. In 2021 kwam er zelfs een wetsvoorstel in de tweede kamer om kauwgomvervuiling tegen te gaan. Het loont best de moeite om iets meer te betalen voor een natuurlijkere kauwgum, als je dat lekker vindt om te gebruiken. Georganics wil dit stimuleren en komt met een kauwgum op basis van Xylitol, en een natuurlijke composteerbare Arabische gom en Carbauna was. Verder bevat de gummetjes natuurlijke mint smaak en een menthol olie. Het bestaat in totaliteit dus maar uit zo’n zes ingrediënten. Het komt in een vervulbaar potje, er zijn navelverpakkingen beschikbaar. Er zitten dertig gummetjes in een potje en kost € 5,90.
En wat vinden we ervan? Nou, best OKAY! Voor een natuurlijk gummetje blijft de smaak best lang aanwezig, dat vind ik wat betreft natuurlijke varianten op kauwgum toch wel altijd het grootste minpuntje: de smaak is snel weg. Maar deze gummetjes zijn echt best langdurig in smaak. Het zijn ook geen “ rubberachtige “ gums. Dat vind ik ook best vaak het minpunt wat betreft natuurlijke varianten op kauwgum, dat je echt het gevoel hebt op een stuk rubber te kauwen. Dat heb ik met deze echt een stuk minder. Nee, echt, ik ben best positief. Niet dat ik nu opeens weer mijn oude kauwgomverslaving ga oppakken, maar voor zo af en toe vind ik deze kauwgum wel geweldig!
MOUTHWASH TABS ( MONDSPOEL TABLETTEN )
Ik ben nooit echt warm gelopen voor mond spoelmiddeltjes, ook wel mouthwash. Ook mijn tandarts ( geloof mij, een vakidioot ) zegt dat het een beetje onzin is, tenzij het medisch is ( bijvoorbeeld na een extractie of operatie aan het gebit ) en je moeilijker kunt poetsen. Dan zijn mond spoelingen op recept zinvol. Hij zegt dat het allemaal vooral lekkere marketing betreft en ik kan het niet meer dan met hem eens zijn. Ik vind het duur, maar vooral milieu-onvriendelijk en niet echt prettig in ingrediënten wat je toch in je mond krijgt. Ik was best nieuwsgierig naar deze tabletten. Want dit was voor mij in elk geval iets totaal nieuws. Het NO WASTE aspect is hier erg goed zichtbaar. Alles is milieuvriendelijk geproduceerd en volledig composteerbaar. Sterker : deze verpakking levert veertien flessen mouthwash minder op de stortplaats per jaar op. Daarnaast gaat dit zeven keren langer mee dan een geopende fles mouthwash die zijn kracht dan al vrij snel verliest. Wat dat betreft stemt mij dit meteen blij.
Het werkt een beetje hetzelfde als een tandpasta tab, allen laat je in dit geval een tab in 10 ml water oplossen. Daarmee kun je dan je mond spoelen. De basis is wijnsteenzuur en baking soda, de smaak komt van pepermunt olie. Aangezien je niet poetst maar spoelt, heb ik geen bezwaar tegen baking soda. ( KLIK HIER )
En wat vinden we ervan ? Nou….ik ga het maar gewoon zeggen, ik ben ….meer dan enthousiast! WAUW! Echt! Het is enorm makkelijk in gebruik, het tabletje lost megasnel op in je glaasje. Het geeft een ontzettend fijn / glad gevoel aan de tanden en kiezen en ik vond de smaak heerlijk, het bleef ook best even hangen in je mond. Wat het ook meteen enorm fijn maakt als je een vieze smaak in je mond hebt of even snel een “ fresh breath “ wilt creëren. Ja, deze zijn blijvers in huize van der Vloed, op deze manier vind ik mond spoelen niet vervelend!
TANDZEEP
Eh…excuse me ? 😦 Wat zeg je ? Tand…ZEEP? Ja, je leest het goed! Geen spelfout deze keer ( 😂 ) want ik bedoel echt TAND zeep en geen HAND. Het klinkt een beetje raar, dat ben ik met je eens, want het is dan ook totaal niet bekend. Ik heb jaren geleden ooit eens een tand-zeep getest. En ik herinner mij, dat ik het “ zo-zo” vond, het stond bij mij een beetje gelijk aan tandpasta tabs, waardoor ik er verder niet zoveel aandacht meer aan schonk. Het bevat ook geen fluoride, iets waar ik ik deze periode wel expliciet naar op zoek was. Maar ik zag het nu dus weer op de website en dacht, ja, leuk, deze ga ik weer eens opnieuw een kans geven. Want het verdient het wel. De ingrediënten zijn ronduit subliem, en de NO WASTE is echt top. Het gaat om een schuimende formule op basis van olijfolie en kokosolie. Wees gerust, want georganics gebruikt uiteraard geen SLS en andere zeer agressieve schuimmiddelen. Als we uitgaan op twee x poetsen per persoon, gaat deze stick van 60 ml maar liefst ZES MAANDEN mee! Hij kost € 9,90.
Het werkt zeer eenvoudig. Je bevochtigt je tandenborstel, en dept deze een paar keer op de stick. Je kunt dan meteen poetsen.
En wat vinden we ervan ? Ja, toch echt wel prettig in gebruik. Het schuimt echt best goed ( wijnsteenzuur en bakingsoda ) en het geeft mijn tanden een schoon en fris gevoel. Toch mis ik wel een beetje de echte verzorgende aspecten in deze stick. Het is volgens mij dan ook echt bedoeld om even snel tussendoor je mond en gebit te verfrissen. En niet voor echte verzorging. Ik ga deze stick daar dan ook voor gebruiken! Want het geeft een heerlijke smaak! En een echt verfrissend gevoel. Vriendlief is inmiddels groot fan van de stick, hij gebruikt het iedere dag! Hij zegt dat ie het lekkerder vind dan een kauwgum.

WAT VIND IK ER VAN ?

Geoorganics stelt mij ab-so-luut NIET teleur. Ik ben enthousiast. Alles klopt aan het merk, en ik hou ook van de transparantie. Ze pretenderen niet de wereld te kunnen redden, maar wel, net als ik, een klein steentje te kunnen bijdragen aan een betere wereld in al zijn aspecten. Ik heb persoonlijke minpunten, zoals de olie spoeling, maar slecht is het spul niet, als je het naast conventionele varianten zet. Ik ben gewoonweg geen persoon voor “ oil pulling “, maar dat wil niets zeggen over de kwaliteit van de oliespoelingen van Georganics. Ik zou het zelf alleen niet opnieuw kopen omdat ik geen echte interesse heb. Maar de rest ? Ja! Dat ga ik zeker nog een keertje aanschaffen. Vooral de fluor-tandpasta, toch nog steeds best een moeilijk-te-vinden tandpasta in natuurlijke vorm, vind ik qua smaak en werking geweldig. Door het potje en het gebruik, ga je bovendien een stuk zuiniger om met je tandpasta. Het potje kun je ook leuk hergebruiken. Ik ben meer dan senang dat we dit fijne merk gaan aanvullen in onze webwinkel! Het krijgt na mijn kritische test en onderzoek GROEN licht! Zonder groen gewassen te zijn! Het merk is transparant en eerlijk. Voor mij erg belangrijke speerpunten.

GEORGANICS BIJ PUUR & FIT!

Ik zet met een gerust hart de producten bij puur & fit in de winkel! KLIK HIER om naar het besteloverzicht te gaan
DIRECTE LINKJES NAAR DE ARTIKELEN :

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *