Alles over Xylitol, is het echt gezond?

Het lijkt opeens iets nieuws, maar het bestaat al erg lang : xylitol. Dit suiker-alcohol ( polyol) wordt al decennia’s lang gebruikt ter vervanging voor suiker in suikervrije producten zoals suikervrije kauwgum en producten geschikt voor diabetes.

Toch lijkt het pas sinds vorig jaar, dat er een beetje bekendheid omheen is gaan hangen. Dit komt vooral, omdat fabrikanten de zoetstof hebben ontdekt als “ gezonde suikervervanger” en het in tal van gangbare producten gebruiken, zoals ontbijtkoek. Wat is het eigenlijk? En is het echt zoveel beter en gezonder dan sucrose, of andere ( kunstmatige) zoetstoffen? Een verhelderende kijk op xylitol.

 IMG_4109

WAT IS XYLITOL?

Xylitol is een suiker-alcohol ( polyol ) die erg veel wordt gebruikt ter vervanging voor suiker. We komen het vooral tegen in suikervrije kauwgum, en snoepgoed, vooral omdat xylitol bij consumptie nauwelijks tot niet wordt omgezet in een zuur, wat het veel minder schadelijk maakt voor het gebit dan gewone suiker of andere zoetstoffen als sorbitol.
Xylitol is een natuurlijke zoetstof, en wordt industrieel geproduceerd uit xylose of houtsuiker, dat we terugvinden in het weefsel van diverse planten, zoals berkenbomen, stro, maïskolven en kokosnoot. Het komt ook voor in de vezels van veel soorten groente en fruit, bijvoorbeeld frambozen, aardbeien, en bloemkool. Maar het staat meest bekend van komaf, van de berkenboom.. Aan deze laatste heeft xylitol zijn naam te danken. De Finse naam Xylitol betekent vrij vertaald berken-suiker. Tegenwoordig wordt xylitol gewonnen uit de resten van maïskolven. De zoetkracht is vergelijkbaar met die van gewone suiker, maar het levert 40% minder calorieën.
In Europa is xylitol toegelaten als voedingsadditief onder E nummer 967.  Xylitol werd in 1977 goedgekeurd door het Gezamenlijk Comité van Deskundigen voor Levensmiddelenadditieven van de FAO en de WGO (JECFA). Het wordt vanwege de tandvriendelijke eigenschappen ook aanbevolen door het FDA ( Food and Drug Administration) als middel tegen tandbederf.
Omdat xylitol langzamer in het bloed wordt opgenomen dan gewone suiker, wordt het tevens veel gebruikt om producten bestemd voor diabetici te zoeten.
Xylitol bestaat uit een behoorlijk groot molecuul dat erg veel water kan binden. Het wordt in de dunne darm onvolledig en traag geresorbeerd. Uit onderzoek blijkt dat een mens het gebruik van 200 gram xylitol per dag gedurende langere tijd probleemloos kan volhouden. Echter, bij langdurig gebruik kan de resorptie verhoogd oplopen. Meer dan een halve gram xylitol per kilo lichaamsgewicht per dag kan laxerend werken. Na gewenning kan dit effect enigszins afnemen of deels verdwijnen. In de dikke darm wordt het restant ( circa 2/3) door de darmflora afgebroken tot gassen ( koolstofdioxide, waterstoffen) . Dit geeft winderigheid en diaree. Er wordt geadviseerd, om kinderen onder de drie jaar geen xylitol te geven, ook moeten volwassenen de overgang van gewone suiker naar xylitol zeer bedachtzaam en langzaam maken.
Xylitol is een vijf-koolstofatomen-suiker wat betekent dat het anti-microbaal ( wat groei van bacteriën voorkomt) werkt.
 IMG_4108
Xylitol wordt industrieel gewonnen uit resten van maïskolven, dit is de meest goedkope winning als grondstof. Xylitol wordt ook “ biologisch” verkocht, deze xylitol wordt meest gemaakt in China en zijn niet gesynthetiseerd met alcoholen.  Deze winning wordt een stuk complexer gewonnen via het houtsuiker ( xylose) Fijn gesneden hout wordt vermengd met water, vervolgens wordt de houtmassa gezuiverd en gefilterd totdat andere stoffen volledig van de xylitol zijn gescheiden.
Vroeger werd xylitol alleen maar van berk gemaakt, dit was een zeer dure methode. De Chinezen wilden een product wat stukken goedkoper was, en kwamen op de xylitol gemaakt uit maïs.
Xylitol heeft een zeer lage GI: 7. De calorie waarde van xylitol ligt op 2,4 kcal per gram.
Tot slot wat eigenschappen van Xylitol:
Moleculaire formule : C5H 1205
Moleculaire massa : 152/ 15 gram / mol
Dichtheid: -1,52 gram/ cm 3
Smeltpunt : 92-96 •C
Kook temperatuur : 216• C
Oplosbaarheid in water : 1,5-g/ml
Zoetkracht t.0.v gewone suiker:  70.75% 
Hou xylitol overigens ver bij je hond ( en) vandaan: het is zeer giftig voor onze viervoetige vrienden. Zelfs een kleine hoeveelheid kan al fataal zijn, pas daar dus goed voor op. Honden hebben een andere stofwisseling, waardoor xylitol voor onze viervoeters giftig is.
Schermafbeelding 2018-06-26 om 03.10.19

Deze jongen!!!!

Xylitol kwam pas echt goed op de kaart dankzij ontbijtkoek-fabrikant Peynenburg. Zij introdudeerden als eerste in Nederland een suikervrije ontbijtkoek wat is gezoet met xylitol. Zij claimen ( zowel op de website als in reclamespots) echte berkensuiker te gebruiken. Aangenomen dat dit wettelijk ook moet kloppen. Persoonlijk zet ik er mijn vraagtekens bij omdat het gaat om een industrieel product. Duurdere winningen als berkenhout is een zeer dure grap. Ik geef ze echter het voordeel van de twijfel. De koeken zijn namelijk ook weer niet goedkoop te noemen. Ze hebben de koeken bovendien met een andere suiker in smaak versterkt wat het kan verklaren.

IMG_4113

ADH

De aanvaardbare dagelijkse inname voor volwassenen is vastgesteld op 50 gram per dag, verdeeld ingenomen, of 10 gram ineens. De aanvaardbare daginname voor kinderen is vastgesteld op 25 gram verdeeld per dag of 5 gram ineens. In veel zoetstoffen zit overigens niet alleen Xylitol, maar ook een vulstof. Hierdoor kan er van de zoetstof meer genomen worden.Hou je aan de ADH die op verpakkingen staan vermeld. Omdat Xylitol ook in de menselijke stofwisseling voorkomt, kan in principe iedereen Xylitol gebruiken. Omdat Xylitol echter water aan de darmen ontrekt en zo de darmflora ontregelt, kan overdreven consumptie tot diarree leiden. Hierdoor is het verstandig het gebruik langzaam op te bouwen. Bijna altijd wennen de darmen aan het gebruik van Xylitol en verdwijnen de eventuele klachten. Vervang gedurende enkele weken steeds iets meer suiker voor Xylitol. Na ongeveer 3 tot 6 weken, afhankelijk van de hoeveelheid suikergebruik, kan de suiker helemaal vervangen worden door Xylitol

Xylitol kopen

Inmiddels druppelen de xylitol producten de supermarkten binnen en ook internet biedt erg veel aan. Hoe kies je nu een beetje een goede, ” echte” xylitol? Om te beginnen wil ik benadrukken, dat je het gebruik van Xylitol voorzichtig moet opstarten.  Zoals je eerder hebt kunnen lezen, kan een beetje teveel al laxerend werken. Dit gezegd hebbende, komen we op een volgend hekel punt: hoe kies je uit de talloze varianten een goede ?  Wat tips:

 

  • Kies voor biologische varianten.  Omdat op biologisch strengere regels rusten, is biologische xylitol ook niet belast met genetische manipulaties of eventuele andere chemische toevoegingen. 
  • Kies voor kwaliteit. Er zijn veel bekende maar ook onbekende merken die op dit moment stunten met xylitol. Kies voor hoog kwalitatief aangeschreven merken. Deze bieden niet alleen 100% volledige garantie, maar werken ook meest zuiver. 
  • Kies voor 100% xylitol, zonder toevoegingen. 

 

MOOS FAVORITES BIOLOGISCHE XYLITOL!

Ik ben lang op zoek geweest naar een meukvrije suikervervanger waar je ook mee kunt karamellieren. Na heel wat mislukkingen keek ik op een goede dag naar een Amerikaans You Tube filmpje waar ik zag dat er met xylitol werd gekaramelliseerd, en opeens ging bij mij het lampje aan. Ik kocht in de biowinkel een zak en ging ermee op avontuur….dat pakte direct al erg goed uit! Ik heb inmiddels al aardig wat lekkere recepten bedacht, KLIK HIER om bijvoorbeeld te bekijken hoe ik gekaramelliseerde brokjes maak !

 

De biologische xylitol van MOOS FAVORITES is afkomstig uit China, en valt onder zeer strenge controles.  Uiteraard 100% meukvrij. Een zakje bevat 400 gram en kost € 8,95.  KLIK HIER om te bestellen

 

 

IMG_4111

Ik heb uiteraard ook een bak-test gedaan. Ik had nog aardig wat linzen over, en besloot daarmee een linzen/ notenkoek te gaan bakken, gezoet met xylitol.  Ik heb gebruikt:

  • 450 gram gekookte linzen
  • 100 gram xylitol
  • 15 gram ( wijnsteen) bakpoeder
  • een eetlepel ceylon kaneelporeder
  • drie verse eieren ( als je vegan bent: klik hier
  • 500 gram havermout ( droog)
  • 400 gram havermoutmeel (havermout in de blender tot meel vermalen)
  • warm water
  • 50 gram lijnzaad
  • een koffiekopje gemengde noten

 

De oven voorverwarmd op 185 graden, en ik heb een bakplaat bekleed met bakpapier. Alle ingrediënten goed door elkaar geroerd in een grote kom, en daaraan steeds kleine beetjes water toegevoegd tot de massa smeuïg wordt. De xylitol lost erg goed op. De massa vervolgens op de bakplaat gestort, en verdeeld. In de oven ongeveer 45 minuten gebakken ( middelste richel) en heel goed laten afkoelen.

IMG_4110

Het smaakte goed, al vond ik de zoetkracht wat flauw, Het is duidelijk minder in zoetkracht als zuivere stevia, waar ik normaal mee werk. Maar ik moet er ook bij vertellen, dat ik een zoetekauw ben en zoet, zoeter en zoetst soms nog niet zoet genoeg is 😉 De zoete smaak is absoluut niet verkeerd, en ik vind het dan ook geen onaardige vervanging voor suiker. Zeker voor herhaling vatbaar. De koek heb ik uitgedeeld aan drie mensen. Allen vonden ze de smaak erg goed. Er zat zelfs een 10 jarige bij die nog een stukje vroeg, een goed teken.

 

 

 

 

 

17 Reacties op “Alles over Xylitol, is het echt gezond?

  1. Ik zou graag een goed snoepje op kauwgom vinden met 100% xylitol, om het te gebruiken tegen tandbederf. Zag laatst in een aflevering over Superfoods vd BBC dat dit plak echt tegengaat. In Finland versterkt de overheid het zelfs in peuterspeelzalen!
    Heb je een idee waar ik dit kan vinden, gemaakt met zuivere xylitol van berk?

  2. Tegenwoordig wordt de meeste xylitol uit GMO mais gehaald die uit China afkomstig is. Dus opletten dat het echt biologisch is en afkomstig is van de berk.

  3. Ik heb 2 weken geleden een pak ontbijtkoek ‘lower cal’ van Peijnenburg gekocht.
    Niet omdat ik het nodig vind voor mijn calorieën, maar omdat ik nieuwsgierig was naar de smaak. Nou, de smaak valt me erg tegen. En de geur ook. Zodra ik het pak opende kwam me al een onaangename geur tegemoet. Kan dat veroorzaakt worden door de vervangende zoetstoffen zoals xylitol en erythriol?? Of juist door de weipoeder? Bovendien merk ik dat ik minder plas sindsdien. Gewoonlijk eet ik wel de biologische ontbijtkoek van de ekowinkel (your organic nature). Daar zit dan weer invertsuiker in. Wat is beter om af te vallen?

  4. Als er xylitol in een probioticum zit, voorkomt deze dan de groei van goede bacteriën?

  5. Ik denk dat het rond 1990 was dat ik ergens over Stevia had gelezen. In een boek dat ging over zuid-Amerika. Bij de natuurvoeding winkel zo kwam ik achter, kon je het in vloeibare vorm kopen. Er stond op “UITSLUITEND VOOR UITWENDIG GEBRUIK”.
    Het is de suikerlobby die het heel erg lang voor elkaar heeft gekregen, dat dit wetmatig verplicht was zo op een Stevia product te vermelden.

    • Ook uitwendig gebruik komt in je lichaam.
      Je huid is tenslotten dan ook je grootste orgaan.
      Wat je smeerd moet je kunnen eten, het komt tenslotten ook in je bloedbaan.
      Gr. Corina

  6. Hoi Monique,

    Ik ben op zoek naar een goede xylitol die ik kan inzetten om mijn gebit te onderhouden. Snoepjes en kauwgum ken ik al wel, maar nu las ik over het gebruik van een xylitol-spray, wat me interessant in de oren klinkt. Echter… ik kan hier ontzettend weinig informatie en producten over vinden. Ben jij hier toevallig iets van tegengekomen? Graag verneem ik dat van je.

    Groetjes Barbara

  7. Beste Monique,
    Wat is CO2?
    Is het niet zo dat de zee vol zit met CO2?
    En is het niet zo dat zonder CO2 geen leven mogelijk is?
    Wil je daar eens naar kijken en ons dan berichten?
    Bvd. Corina

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *