De perfecte ei-vervanger maak je gemakkelijk zelf!

Het is mij toch wat met die eitjes tegenwoordig. Vorig jaar lagen ze vreselijk onder vuur dankzij de fipronil-affaire, en ze worden vandaag-de-dag gemeden omdat iedereen opeens veganistisch wil gaan eten. Nu ben ik zelf ook 98% veganistisch. Ik geniet namelijk wel biologisch-dynamische kwark en yoghurt, zo heel sporadisch biologisch-dynamische roomboter en….verse eitjes van de boer. 

Ik heb het grote geluk ( en dat in een stad als Rotterdam!!) dat ik een hele lieve boer ken, die niet zo ver uit de buurt een boerderij met kippen houdt, en deze ENORM VEEL verse eitjes produceren. De kippen scharrelen lekker vrij rond op het erf. De eitjes mag je zelf rapen en kiezen als je dat wilt, maar de boer rijdt ze ook rond. Dit zorgt ervoor dat ik iedere week een tray verse eitjes in huis heb.
IMG_8220
Steeds meer mensen kiezen ervoor veganistisch te leven. Ik werk daarom vrijwel 100% veganistisch, op af en toe die eitjes na. Eieren zijn in baksels aardig belangrijk. Ze zijn een bindende factor, geven smeuïgheid en structuur en een goede consistentie. Er zijn talloze andere redenen waarom het eitje vandaag-de-dag niet zo lekker meer ligt. Zo kunnen mensen zeer tegen de industrie zijn, en tegen de manieren waarop kippen worden gehouden om ons te voorzien van een eitje. Ook lijken steeds meer mensen een allergie of intolerantie te ontwikkelen voor eieren. Er zijn ook groepen mensen die een ei gewoonweg niet lekker vinden. Welke reden ook, een ei is in ontzettend veel baksels en gerechten onmisbaar. Gelukkig zijn er genoeg goede alternatieven.
Meest gebruikt is een halve gepureerde banaan. Dit vervangt het ei volledig, maar geeft wel meteen een zoete smaak aan gerechten en baksels. Andere opties kun je HIER LEZEN. Er zijn tegenwoordig ook ei-vervangers in poedervorm op de markt. Dit zijn een soort instant poeders die je moet aanmaken met water. De meeste vervangers smaken nergens naar en geven lang niet de juiste substantie. Daarnaast zijn ze ook nog eens duizelingwekkend duur.
IMG_2191

PERFECTE EI-VERVANGER

Ik gebruik zelf enorm veel banaan. Ik maak veel zoete baksels en de banaan komt hierin goed tot zijn recht. Het wordt dus lastiger, als ik iets hartigs wil maken, of iets waarin de banaan-smaak niet overheerst. Ik ben daarom zelf eens wat gaan rommelen. Ik heb verschillende ingrediënten bij elkaar gemengd om te zien of dit alle functies van een ei in baksels en gerechten kan vervangen. Een soort kant-en-klaar poeder die je moet aanmaken met water, om zo verder als ei door te verwerken. Ook moet het dezelfde kleur een beetje benaderen. En uiteraard moet het smaken. Ik denk, dat ik “ het ei van Columbus” heb gevonden!!!!!! En ik deel dit recept dan ook graag met jullie.
IMG_2189
Je hebt niet veel nodig. De meeste mensen hebben alle ingrediënten denk ik wel in hun keukenkastjes staan. Ik adviseer wel, om alles biologisch te kiezen. Vooral de maïszetmeel is niet-biologisch genetisch gemanipuleerd en bewerkt met chemicaliën. En niet-biologische johannesbroodpitmeel bevat vrijwel altijd maltodextrine. Dit recept geeft een flinke pot vol ei-vervanger.
IMG_2188

DIT HEB JE NODIG:

ZO MAAK JE HET:

Doe ales in een schone, grote glazen pot. Sluit goed af en schud enige tijd goed door elkaar. Bewaar de ei-vervanger op een donkere, koele plaats, bijvoorbeeld in de keukenkast.
IMG_2190

HOE GEBRUIK JE HET?

Een volle eetlepel vervangt één ei. Dus: heb je in een recept bijvoorbeeld twee eieren nodig, gebruik dan twee flinke eetlepels ei-vervanger. Maak met een klein beetje water een papje. Laat dit vijf minuten staan. Je kunt de vervanger nu door gebruiken als eieren.
IMG_2202 IMG_2194
De ei-vervanger kun je NIET gebruiken als roerei. Ik heb dit geprobeerd, maar dat lukt niet zo goed. Het is wel mogelijk, om er “ scrambled eggs” mee te maken. Laat een heel klein beetje kokosolie of avocado-olie in de koekenpan smelten. Maak een papje van vijf flinke eetlepels ei-vervanger. Schenk in de pan en rul los. Voeg er nog eventueel wat kruiden aan toe.
IMG_2205

VEGA ROOMBOTERKOEK

Eens in de zoveel maanden trakteer ik mezelf op een homemade roomboterkoek. Dit maak ik van biologisch dynamische roomboter en verse eitjes. Dit keer heb ik de eieren vervangen met twee eetlepels ei-vervanger. Het resultaat is verrukkelijk!

DIT HEB JE NODIG:

Zo maak je het;

Verwarm de oven voor op 185 graden, bekleed een platte ronde boterkoekvorm of andere ronde vorm met bakpapier.Maak een papje van twee eetlepels ei-vervanger, door wat water toe te voegen. Kneed alle ingrediënten, behalve de eetlepel ei-vervanger, door de roomboter in een grote kom. Stort de koek in de vorm en druk stevig aan. Maak opnieuw een papje met de eetlepel eivervanger. Smeer dit royaal over de koek, dit geeft de koek een goudbruin korstje.  Maak met een mesje een ruitjesmotief. Bak de boterkoek in het midden van de oven gaar in ongeveer 35-40 minuten, blijf tussentijds controleren. Laat de koek volledig afkoelen, het wordt dan hard.
IMG_2206

7 Reacties op “De perfecte ei-vervanger maak je gemakkelijk zelf!

 1. lijkt me super, ik ga het proberen. hoelang kan ik deze ei-vervanger goed houden?

 2. Bedankt voor het recept. Simpele oplossing voor de eivervanger. Ik mag helaas geen maisproducten. Kan ik dat vervangen voor elke willekeurig glutenvrij meel?

 3. Hallo Monique
  Bedankt voor je fijne recepten. Ik heb er al enkele gemaakt. Vaak met een eigen twist, omdat ik niet alle ingrediënten had of wilde kopen.

  Kun jij me zeggen, waarom dit fijne recept niet in je MEUKVRIJ-ABC voorkomt? Is het niet meuk-vrij genoeg?

  Gelukkig vind ik het wel steeds via Google. Ik zou het via je handige ABC nog gemakkelijker vinden.
  Groetjes Crie

 4. De roomboterkoek zou ik graag maken, maar is het ook lekker met ander glutenvrij meel..? En zo, welke beveel je dan aan? Dank!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *