Alles over lupine + heerlijk pancake recept!

Lupine wordt steeds populairder. Eigenlijk is het een beetje bekender geworden dankzij de Vegetarische slager, hij bracht de vele producten op basis van lupine goed op de markt. Velen vragen zich af wat lupine nu precies is. Het wordt gezien op HET alternatief op soja, en omdat lupine een vlees-achtige bite geeft wordt het gezien als HET alternatief voor vlees. Is het gezond? 

WAT IS LUPINE?

Lupine is een geslacht uit de vlinderbloemen-familie. Lupines groeien ook in Nederland, de Vegetarische slager teelt ze volop voor zijn producten. Ze komen vaak voor met prachtige gele, paarse en blauwe bloemetjes. Lupine zou je wat dat betreft zo als boeketje bloemen op tafel kunnen zetten. De zaden van de lupine waren vroeger zeer populair in de keuken. Ze waren jarenlang een zeer belangrijke eiwitbron voor mensen, maar zo’n 50 jaar geleden is het langzaam maar zeker verdwenen. Jammer en super-zonde, want lupine is bijvoorbeeld een perfect alternatief op de vaak genetisch gemanipuleerde sojabonen. Het bevat alle essentiële aminozuren. Daarnaast heeft het nog een zeer groot voordeel. Het kan milieu-vriendelijk worden geteeld. Op het land werkt lupine bijvoorbeeld als stikstofbinder.

IMG_1344

HEEL ERG GEZOND

Dat peulvruchten knetter-gezond zijn, weten we. Maar lupine heeft nog streepjes voor. Alle gezonde voordelen op een rij:

– Het bevat alle essentiële aminozuren. Ook de schaarse aminozuren, systeïne en methionine, twee aminozuren die rijkelijk in vlees voorkomen, zijn vertegenwoordigd in lupine. Het aminozuur wat het rijkelijkst voorkomt in lupine is glutamine. Dit is belangrijk voor onze energie-aanmaak in de spieren, en de opbouw van onze darmslijmvliezen. 

– Het bevat minder anti-nutriënten, trypsineremmers, en fytinezuur dan andere peulvruchten. Dit betekent dat lupine veel minder tot amper mineralen binden en een betere vertering geven. Bovendien worden mineralen en sporenelementen veel beter benut.

– Het is een rijke bron van galactanen . Dit is een koolhydraat die niet wordt opgenomen als suiker in onze bloedbaan, maar wordt als voedsel gebruikt. Galactanen worden door onze darmbacteriën gefermenteerd. Dit levert een goede gezonde darmgezondheid op.

– Ze zijn erg rijk aan vezels. Per 100 gram bevatten ze gemiddeld 43 gram voedingsvezels. 

– Lupine bevat zelfs nog een heel klein beetje aan omega-3 vetzuren. En een kleine hoeveelheid aan omega-9 vetzuren.

– Lupine kan volgens verschillende onderzoeken zorgen voor een daling van het LDL cholesterol in het lichaam.

– Lupine verbetert het cardiovasculaire stelsel. Het werkt tevens gunstig op de bloeddruk.

IMG_1343

ER ZIJN OOK NADELEN

Er zijn helaas ook nadelen aan lupine. Lupine is een hypoallergene stof waardoor het immuunsysteem van mensen die hier overgevoelig voor zijn heftig kan reageren. Mensen die bijvoorbeeld ook niet tegen pinda’s kunnen, kunnen ook niet tegen lupine. Ook mensen die niet tegen soja kunnen, kunnen meestal ook niet tegen lupine. Lupine wordt het vaakst verkocht als meel. Deze worden gemaakt van de zaden van de blauwe lupine. Er zijn mensen, die een heuse lupine-allergie ontwikkelen. Dit kwam tot voor kort nog nauwelijks voor in Nederland, maar omdat lupine sterk in opkomst is en door de voedselindustrie ook is opgepikt en wordt gebruikt o.a ter vervanging voor soja, zijn er steeds meer meldingen van allergische reacties. 

Symptomen zijn o.a jeuk in de mond, angioedeem, netelroos, en luchtwegklachten. Op etiketten van producten kunnen soms erg onduidelijke ingrediëntenlijsten staan, waardoor je niet direct een toevoeging van lupine kunt ontdekken. Hierbij een aantal aanduidingen die kunnen wijzen op aanwezigheid van lupine:

– lopino

– lupine

– eiwitconcentraat

– loyu

– lupini/ tremocos

– lupinemeel

– lupinestukjes

– okara

– voedingsvezel

joannusmolen-lupinemeel-200gr

MEEL, BONEN, VLEESVERVANGER

Lupine wordt meest verkocht als meel. Dit is nog altijd niet heel erg massaal, maar het is sterk in opkomst. Lupinemeel heeft minder gemakkelijke bak-kwaliteiten dan gewoon gangbaar meel. Het heeft de neiging om iets droger te bakken. Het heeft meestal wat extra vocht nodig, of een extra vezel zoals psyllium. Lupinemeel is perfect voor het indikken van sauzen en soepen, het past in een koolhydraat-arm dieet, en je kunt de meel verwerken in dranken/smoothies. De smaak is mild, zoet en zacht. Lupinemeel is glutenvrij. Ik bak er erg graag pannenkoeken van! Superlekker.De bonen zelf zijn, zowel gedroogd als kant-en-klaar in pot erg moeilijk verkrijgbaar. Sommige biowinkels verkopen het, maar je moet er echt even naar op zoek gaan. EKO PLAZA verkoopt het redelijk goed. Een potje van circa 340 gram kost 1,80. 

IMG_1342

De lupinebonen in pot zijn bewerkt en bevatten vaak enorm veel zout. Hou daar wel rekening mee. Ik persoonlijk vind deze niet lekker, vreselijk zout. Helaas ben je daar wel sneller aan overgeleverd, want gedroogde lupinebonen zijn erg moeilijk verkrijgbaar.

Je kunt je biowinkel vragen, of zij het voor je kunnen bestellen. Gedroogde lupinebonen zijn de beste keuze. Je kunt dan zelf ook erg veel vleesvervangers maken. Verderop geef ik een heerlijk en simpel recept voor mini pancakes. 

Je kunt lupine ook “ kant-en-klaar” als vleesvervanger kopen. Dit is gefermenteerde lupine en worden in samengeperste rollen verkocht. Je kunt met deze gefermenteerde lupine alles maken wat je wenst ter vervanging voor vlees. Het neemt ook veel op, dus marinades zijn ook supergoed te doen. Ik ben een groot fan van deze gefermenteerde lupine en maak regelmatig diverse vleesvervangers. Op de website vind je talloze recepten. 

IMG_1353

Wat kun je ermee?

Zoals eerder geschreven gebruik ik de gefermenteerde lupine erg veel voor mijn vleesvervangers. Maar ook de gedroogde bonen staan bij mij vrij vaak op het menu. Ik heb het grote geluk, dat mijn biowinkel het in het assortiment heeft. Ik laat ze altijd 24 uur weken en ik kook ze ongeveer 45-60 minuten, dat verschilt per portie. Ik eet ze uit het vuistje, verwerk ze in gerechten maar…ik maak er ook heel vaak deze onweerstaanbare mini-pancakes mee. Vooral na het sporten zijn deze eiwit-boosters ideaal om alle tekorten weer op te vullen. Ze zijn zo lekker, dat als ik ze bak, de buren komen aanbellen omdat zij ze ” ruiken” !!!! 😉

IMG_1354

Dit heb je nodig:

 • 300 gram geweekte/gekookte lupinebonen ( kan ook uit pot, laat uitlekken)
 • twee verse eieren
 • 50 gram havermoutmeel ( havermout in de blender tot meel vermalen)
 • een eetlepel paprikapoeder
 • twee eetlepels kerrie masala
 • een theelepel knoflookpoeder
 • een eetlepel uienpoeder
 • een theelepel kurkuma
 • een mespuntje zwarte peper
 • een theelepel fenegriek of komijnpoeder
 • warm water
 • 10 gram ( wijnsteen) bakpoeder

IMG_1352

Zo maak je ze:

Maal alle ingrediënten in de keukenmachine tot een fijne massa, voeg steeds hele kleine beetjes water toe tot de massa behoorlijk smeuïg is geworden. Het moet opschepbaar zijn. Laat een klontje kokosolie of ghee in een koekenpan smelten en bak steeds drie-in-de-pan pancakes, flip ze om, zodat ze aan beide zijden mooi goudbruin verkleuren.

SAM_9642-1200x800

Probeer ook deze heerlijke balletjes eens! Gemaakt met gefermenteerde lupine! 

 

 

8 Reacties op “Alles over lupine + heerlijk pancake recept!

 1. Iedere Portugese wimkel verkoopt ze ook. Lupine is een snack in Portugal. Met wat olijfolie en knoflook vind je ze vaak in restaurants. Idd vaak zout, maar even spoelen met water helpt. En bij los eten niet vergeten het velletje eraf te halen.

 2. Ha Monique,
  Onlangs las ik onderstaande info over Lupinemeel.
  Is onderstaand juist, kun je dit bevestigen of misschien juist tegenspreken?
  Ben benieuwd naar je antwoord.
  Groet, Monique

  De gezonde eigenschappen van lupine bonen gaan verloren wanneer je suiker toevoegt tijdens het bakken. Bij blootstelling aan hoge temperaturen in de oven treden namelijk bepaalde reacties op tussen de suikers en de eiwitten in het lupinemeel. Hierdoor zullen de aminozuren versuikeren en zullen tevens stoffen ontstaan die de optimale zuurtegraad in je darmen verstoren.

  • Misschien een domme vraag, maar geeft lupine meel in combinatie met stevia of andere vloeibare zoetstof ook deze reacties als je er mee bakt?

  • Dat zou beste eens kunnen kloppen. Net als met het te hoog verhitten van vlees, dan reageren ook de eiwitten tot giftige (in grote hoeveelheden natuurlijk) producten. Maar als de zaken niet laat verbranden, zal het wel meevallen.

 3. Je schrijft: “Lupine is een hypoallergene stof waardoor het immuunsysteem van mensen die hier overgevoelig voor zijn heftig kan reageren.”

  Het woord hypoallergeen bestaat uit twee delen: Hypo en allergeen.

  Hypo betekent ‘laag’. Het begrip allergeen duidt op de potentie van een stof om een allergische reactie te veroorzaken. De betekenis van hypoallergeen is dus als volgt: Lage kans op een allergische reactie.

 4. Ga vooral geen lupine in de natuur oogsten. Dat is een heel andere soort en erg giftig.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *