Hoe het beste om te gaan met de hitte en gezondheid?

Ik val maar meteen met de welbekende deur in huis: IK HAAT HITTE. Warmte is wat anders, als de temperatuur een aangename 22•C heeft vind ik het perfect. Maar alles daarboven levert voor mij alweer stress op, omdat ik letterlijk en figuurlijk ziek wordt van hitte. Het is een beetje raar, dat je dit niet mag uitroepen. Als ik vertel ( want ja, ik zeg gewoon zoals het is ) dat ik een bloedhekel aan hitte heb en niet zit te wachten op snik-hete dagen, staan veel mensen mij wat eigenaardig aan te kijken. Soms zie ik in iemands ogen dat ze het zo vreselijk eens zijn, maar dit niet uitspreken. Want IS er een keertje zon in Nederland, gaan we klagen! 😕

Wat betreft de zon-uren in Nederland vind ik dat meer dan voldoende.. Ik snap dit beklag dan ook nooit zo. En hittegolven in Nederland komen vaker voor en zijn heviger. Er ZIJN mensen zoals ik, die dit gewoon verschrikkelijk vinden.. Ik vind, dat daar ook eens een beetje rekening mee gehouden mag worden want uit eigen ervaring weet ik, dat kots-misselijk voor een airco hangen tijdens hitte terwijl je de weg naar de WC vrij moet houden vanwege fikse diaree NIET LEUK is. Ook remt het mij af in mijn dagelijkse leven. Het legt mij compleet lam 😟 En dat is echt niet tof.
Tijdens hitte hou ik mij zo tam mogelijk. We moeten allemaal een tandje lager lopen. Ik maak mijn huis “ hittegolf-proef” en begeef mij niet buiten als dit niet hoeft. Het is voor mij “ uitzitten”. Mijn lijf protesteert aan alle kanten: niet lekker voelen, darmen die van-het-padje raken, hoofdpijn tot migraine, opgezette ledematen, diaree,….zodra de hitte zich inzet, kan ik de klok er gelijk op zetten.
Het lichaam is wat dat betreft een goed geoliede machine. Ik ben mij eens gaan verdiepen wat er nu gebeurt in je lijf tijdens hitte. En ik ben op zoek gegaan naar tips en goede adviezen om je lichaam zo stabiel mogelijk te houden tijdens hitte. Wat zijn de meest voorkomende hitte-klachten en hoe gaan we deze te lijf?

WAT GEBEURT ER IN HET LICHAAM TIJDENS HITTE?

Ik vond goede info van Hein Daanen, hoogleraar thermofysiologie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Hij onderzoekt de effecten van temperatuursveranderingen op het lichaam. Hij vertelt o.a dat onder normale omstandigheden ons lichaam een temperatuur heeft van 37*C. In onze huid ligt de temperatuur op 32*C.  Zodra het warmer wordt om ons heen, verwijderen de bloedvaten in de huid, dit zorgt ervoor, dat we de warmte kwijt kunnen.
Dit veroorzaakt zweet. Het zweet op de huid verdampt tot gas om ons te verkoelen en ons op de juiste lichaamstemperatuur te houden, Een uur zweet levert zo’n liter zweet op.Het proces ( verdamping ) levert zo’n 650 Watt aan koeling op. Zweet wat van ons lijf afdruipt biedt geen verkoeling en gaat verloren.
Hoe jij de hitte verdraagt is persoonlijk. Maar de eerste hitte van de zomer komt in regel het hardste aan. Hitte verdragen is volgens Daanen een kwestie van acclimatiseren. Zodra de eerste hittedag van start gaat hebben we daar het meeste last van.. De volgende dag is dat al wat minder, omdat ons lichaam zich gaat aanpassen. Onze zweetklieren gaan anders werken, na een dag of tien kan het lichaam het vermogen tot zweet verdampen hebben verdubbeld.
Zodra het warmer wordt, is het eerste wat gebeurt , dat de huid opwarmt. De zenuwen sturen een signaal naar de hersenen om te laten weten dat het tijd is om de zweetklieren te activeren. De hersenen regelen meteen, dat het bloed sneller gaat stromen.
Zodra de lichaamstemperatuur stabiel is, stoppen we met zweten. Maar als de lucht erg vochtig is, wordt het een ander verhaal. Het zweet kan dan namelijk maar moeilijk verdampen van de huid. Dit levert een stijging op van de lichaamstemperatuur.

SLECHT CONCENTREREN

Het zal je vast ook wel eens zijn opgevallen, dat je tijdens hitte minder goed kunt concentreren en focussen. Hoe dat precies komt is nog vrij onduidelijk. Er zijn nog maar weinig studies verricht naar het effect van de hitte op onze hersenen. De bekendste verklaring die ervoor wordt gegeven is dat we tijdens hitte veel slechter en dus ook minder slapen. Het is meer dan bewezen dat een slechte nachtrust ons concentratievermogen kan verstoren. De meest ideale slaapkamer-temperatuur ligt tussen de 15-18 graden. Tijdens hittegolven komen de nacht-temperaturen vaak niet onder de 20*C uit, waardoor we moeilijk in slaap kunnen komen. Een nachtje slecht slapen overleven we prima, maar gaat het dagen achtereen duren, dan bouwen we een slaaptekort op.
Zaak dus, om tijdens hitte je slaapruimte zo koel mogelijk te houden. Ik heb bijvoorbeeld een screen laten plaatsen voor mijn slaapkamer-raampje. Dit werkt fantastisch goed. Deze hou ik overdag ook gesloten. Verder zorg ik dat de gordijnen zijn gesloten, en mijn rol-gordijntje naar beneden staat. Ik heb aan mijn voeteneind een mini ventilator geplaatst, dit werkt perfect. Het blaast steeds een heerlijk verkoelende bries over je lichaam, waardoor je gemakkelijker in slaap valt.
Heb je geen screen, span dan eens een laken voor je raam. Ook dit houdt de warmte goed buiten.
Sommige  mensen willen wat over hen heen, maar hou het zo “ bloot” mogelijk. Er wordt ook wel eens geadviseerd om toch een pyjama aan te trekken, dit zou het zweet absorberen waardoor je sneller afkoelt, maar ik zou dit zeker niet aanraden omdat je het idee alleen al krijgt het warmer te hebben.
Waarom willen we toch iets over ons heen, terwijl het zo vreselijk warm is ? Dat komt grotendeels omdat het lichaam gewend is onder een bepaalde temperatuur volledig te ontspannen waardoor jij in slaap valt. Iets over ons heen trekken als we gaan slapen werkt tevens kalmerend. Daarom kun je waarschijnlijk de slaap niet vatten als je ” bloot” ligt. Ik heb er zelf iets op bedacht. Ik slaap sowieso alleen met een slip aan, omdat ik tijdens mijn slaap nogal lig te draaien en alles wat dan om mij heen draait gigantisch gaat irriteren. Ik heb een heerlijk zacht bamboe-kussensloop gekocht, die ik over mijn borsten leg. Dit geeft mij een zeer comfortabel gevoel, dat ik ” iets” over mijn lijf voel, maar het niet te warm krijg. Wellicht ook een tip voor jou, als je niet kunt slapen zonder laken.

VOCHT VASTHOUDEN

We houden allemaal iets aan vocht vast tijdens hitte. Als de buitentemperaturen  verhogen, heb je al kunnen lezen dat de bloedvaten verwijden. Deze uitzetting van de vaatwanden ( vasodilatatie ) zorgt voor een grotere doorlaatbaarheid van de vaten. De bloeddruk stijgt ook licht. Hitte oedeem, zoals de verdikkingen / ophopingen van vocht onder de huid ook wordt genoemd door hitte, manifesteert zich voornamelijk in  de handen ( worste-vingers, klemmende ringen ) enkels en voeten. Als je een putje kunt drukken in bijvoorbeeld het gebied rondom je enkels spreken we van hitte oedeem. Uiteraard kan het mogelijk ook andere oorzaken hebben. Ik verwijs je daarvoor graag door naar mijn artikel over oedeem.  ( KLIK HIER )
Om het zoveel mogelijk te voorkomen, kun je het beste voldoende ( water ) drinken. Laat cafeïne ( koffie en thee ) en alcohol even staan. Verder helpt het om even met de voeten omhoog te gaan zitten. Dit geldt niet alleen voor enkels, maar ook voor handen, hou ze even een poosje boven je hoofd in de lucht. Pas op met zout. Als je echt overmatig transpireert, kun je gerust wat zout eten, maar let erop, dat ons huidige voedsel vaak al zout genoeg is waardoor het meestal niet nodig is om extra zout in te nemen.
Eet ook veel verse groente en matig fruit met een hoog kalium-gehalte zoals banaan. Zoek de zon niet extra op, dit belast je lichaam alleen maar meer om op de juiste lichaamstemperatuur te blijven. Hou je ook tam. Span je niet teveel in.

“ APPEL” FLAUWTE

Misschien is het je wel eens overkomen, dat je tijdens een snikhete dag opeens heel licht wordt in je hoofd, duizelingen ervaart en je erg akelig kan voelen. Dit wordt veroorzaakt omdat de druk in de hersenen op dat moment te laag is. Dit kan worden veroorzaakt door te weinig vocht en bloed in de hersenen. Dit hoeft niet alleen aan een vochttekort te leggen, het kan ook worden veroorzaakt door de verwijde bloedvaten. Waarom worden we zo duizelig? Dit is DE oplossing van het lichaam.Het geeft een duizeling signaal zodat we omvallen. Hierdoor komen we horizontaal te liggen waardoor de druk in de hersenen weer toeneemt. Daarom moeten we een flauwgevallen persoon ook op de rug langzaam laten bijkomen. Je kunt ook bij een duizeling het hoofd naar de knieën brengen. Drink in ieder geval voldoende als je wat licht in je hoofd wordt van de hitte en zet je activiteiten tandjes lager. Ga even liggen en drink daarbij steeds even wat.

HITTE KRAMP

Ik heb er ook wel eens last van gehad: onwillekeurige samentrekkingen van de vezels in de spieren van armen, benen rug en buik. Kramp komt uiteraard regelmatig voor, maar kan ook door de hitte ontstaan. Dit kan worden veroorzaakt door een verkeerde houding, maar ook als je tijdens de hitte te strakke kleding draagt. Ook kun je last hebben van bepaalde tekorten. HITTEKRAMP wordt meestal veroorzaakt door tekorten, die ontstaan door teveel zweten. We hebben het zweten hard nodig om af te koelen, maar kunnen daardoor teveel aan kalium en magnesium kwijtraken. . Dit kan zorgen voor tekorten in de cellen van de spieren. Essentieel dus, om de mineralen tijdig en regelmatig aan te vullen, zeker als je erg overmatig zweet. Je kunt dit via supplementen aanvullen of via de voeding.

UITDROGING

Als we te weinig vocht tot ons nemen tijdens snikhete dagen lopen we een risico uit te drogen. Dit komt het meest voor bij kinderen en ouderen. Deze groep mensen kunnen de dorst-signalen niet ( meer ) goed herkennen waardoor het vaak al te laat is eer er een borstsignaal wordt gesignaleerd. Het is dan absoluut belangrijk om tijdens hitte ( golven) kinderen en ouderen goed in de gaten te houden. Je ziet vaak, dat in ouderen-verpleeghuizen de ouderen ijsjes krijgen. Dit is niet, zoals wordt gedacht, om de dorst te lessen en het vocht op peil te houden, maar om de ouderen meer dorst-signalen te geven.
Je herkent uitdroging vaak aan een droge mond, droge slijmvliezen, droge lippen waar soms de vellen aan hangen en een dorstig gevoel. Het hart gaat sneller kloppen en in sommige gevallen kan het koude zweet uitbreken. Het is dan zaak om direct vocht tot je te nemen. Begin met kleine slokken water en laat dit rustig zakken. Blijf ook uit de zon en zoek de koelte op. Probeer het lichaam zo goed mogelijk af te koelen. Polsen onder de koude kraan, een natte handdoek in de nek, het kan allemaal helpen om weer een beetje terug op aarde te belanden.
Uiteraard: DRINK tijdens de hitte voldoende. Veel mensen negeren een borstsignaal omdat ze even te druk bezig zijn of denken dat je gewoon nog hetzelfde aantal per dag aan vocht kunt drinken, maar warmte vraagt om meer vocht.

ZWARE BENEN

Tijdens de hitte kunnen we ins behoorlijk loom en traag voelen en lijkt het alsof er twee betonnen blokken aan onze benen hangen. Dit komt meestal, omdat er extra vocht wordt vastgehouden tijdens de hitte in je benen. De schuldigen zijn de aders, die het bloed naar het hart vervoeren. Als de kleppen van deze vaten niet goed sluiten, kan het bloed niet optimaal omhoog worden gestuwd, de zwaartekracht zorgt er deels voor dat het goed deels teruggaat naar de benen. Samen met hitte kan dit ervoor zorgen dat er vocht uittreedt dat dat in het weefsel rond de aderen gaat “ hangen”. Dit levert erg “ zware” benen op. Het vocht zal vanzelf verdwijnen zodra je met je benen omhoog gaat liggen Ook helpt het soms als je wat gaat wandelen, maar doe dit dan niet op het heetst van de dag.

IJS? LEKKER, MAAR LEES EVEN DIT!

Wat wil jij het liefst als het zo heet is? Laat me raden….IJS! Ijs hoort sowieso bij de zomermaanden, maar als het zo heet is als nu zien we de ijsconsumptie met grote sprongen stijgen. Het is verkoelend, althans zo lijkt het. En volgens heel veel fabrikanten is ijs ook erg goed voor het vocht / tegen de dorst. Ijs is lekker, erg koud en zeker met extreme temperaturen willen we niets liever. Maar ijs is eigenlijk juist helemaal niet zo’n goed idee om te consumeren in hogere temperaturen. Hoe zit het nu precies?

KORTSTONDIG GEVOEL VAN VERKOELING

Als je net een ijsje op hebt, zal dit je heel even een verkoelend gevoel geven. Dit wekt meteen de illusie dat het ijsje jou werkelijk afkoelt, maar de werkelijkheid is dat je lichaamstemperatuur nauwelijks of niet verandert. Je lichaam verkoelt zich namelijk niet van binnenuit, maar van buiten. De receptoren bevinden zich aan de buitenkant van ons lichaam. Deze receptoren zorgen ervoor dat ons lichaam de temperatuur afstemt op de omgeving ( buiten temperaturen) Als het warmer wordt, gaat onze lichaamstemperatuur omhoog. Dit gebeurt om een eventuele drastische stijging te voorkomen en tegelijkertijd om het lichaam voor te bereiden om af te koelen.
Als jij een ijsje eet, geeft dit ijskoude vocht je kortstondig een verkoelend gevoel;. Zodra het in de maag arriveert verwarmt het lichaam de vloeistof om de algemene temperatuur constant te houden. Dit zorgt niet voor afkoeling. Een glas ijswater of andere ijskoude dranken werken hetzelfde. Ze zijn wel erg belangrijk om je vochtbalans op peil te houden, maar voor afkoeling zorgt het niet, sterker, je kan het alleen maar warmer krijgen omdat je lichaam energie nodig heeft en gebruikt om het koude vocht af te koelen.
Eet je consumptie ijs, roomijs of softijs, dan heb je er nog veel meer last van. Daarin zitten veel ingrediënten ( melk, vetten, suikers) die door het lichaam moeten worden afgebroken. Dit vraagt energie waarbij warmste vrijkomt. Van een lekkere coupe roomijs, softijs of consumptie ijs krijg je het dus alleen maar warmer. En moet je dan kiezen, kies dan voor waterijs.
Ijs is dus helaas niet verkoelend, dit gaat volgens wetenschapper Peter Poortvliet ( University of Queensland , Australië ) over “ een psygholigisch effect” We DENKEN door het koude ijs af te koelen, maar dat is in werkelijkheid juist andersom. Hij heeft goede tips om af te koelen:
* Breng je huid in contact met iets kouds ( geleiding) door een luchtstroom ( conventie) door de warmte af te geven aan een koudere omgeving ( straling) en door te zweten ( verdamping)  Dit zijn vier mechanismen : geleiding, conventie, straling en verdamping. Deze treden niet in werking als we iets eten of drinken maar er zijn wel diverse voedingsmiddelen die warmteverlies kunnen opwekken. Dit gebeurt via de vierde methode: het transpireren. Hoe tegenstrijdig het ook klinkt, een kop hete groene thee geeft verkoeling, Volgens Poortvliet is een half kopje thee al meer dan voldoende om via de receptoren in de mond en keel transpiratie op te wekken, Het zweet verdampt vervolgens op de huid. Bij dit proces gaat er warmte verloren en daalt de lichaamstemperatuur.Het is dus een beter idee een half kopje hete thee te drinken in plaats van een ijsje. Het koelt je af terwijl je ook vocht binnen krijgt. 
* Eet gepeperd / pittig voedsel. Dit heeft een verkoelend effect, maar, zo benadrukt Poortvliet, zorg wel dat je daarbij voldoende drinkt. Het vochtverlies door transpireren moet worden gecompenseerd. 
* Drink lauwwarm water. Net als ijs dit effect geeft, denken we dat we van een ijskoud drankje ook verkoelen, maar…zoals je hierboven hebt kunnen lezen is dit zeer kortstondig. Door lauwwarme water te drinken hou je de lichaamstemperatuur het meest constant 
* Eet …WATERMELOEN! Ik schreef eerder alk IN DIT ARTIKEL hoe gezond, dorstlessend en verfrissend watermeloen is en ook deze wetenschapper benadrukt dit. Volgens Poortvliet bevat watermeloen veel water en kost dit het lichaam erg weinig energie om te verteren. 
Goed, nu weet je dus dat ijs in de hitte niet verstandig is om te eten, en dat je beter lauw water kunt drinken. Ik krijf=g echter nog veel meer vragen over de hitte met betrekking tot onze gezondheid. Ik zal de meest gestelde vragen proberen te beantwoorden.

Meest gestelde vragen m.b.t hitte en de gezondheid

1) WAAROM HEB IK ZO WEINIG HONGER TIJDENS DE HITTE?
Als het warm is, dan moeten we niet echt denken aan stamppotten of ander warm voedsel. Dit is logisch, omdat ons lichaam meer vraagt om vocht. Omdat we zoveel ( meer) drinken dan gewoonlijk, zitten we ook sneller vol. Iedereen herkent vast wel “ de klotsende buik” als je veel water drinkt. Als de maag is gevuld zal het minder hongersignalen afgeven. En zal de eetlust daarmee ook verminderen of zelfs verdwijnen
2) WAT KAN IK NU HET BESTE ETEN?
Ook al heb je een verminderde eetlust, het is belangrijk om nog wel te blijven eten, en dit zo voedzaam mogelijk. Je lichaam werkt op dit moment, zonder dat jij je daar bewust van bent, ontzettend hard om jou op de juiste temperatuur te houden zodat de vele functies van je lichaam gewoon door blijven gaan. Dit kost meer energie, terwijl je eigenlijk door de warmte veel minder ( kunt) doen. Dit geeft een onduidelijk signaal, omdat je denkt minder te verbruiken omdat je je nu immers veel minder inspant. Maar je lichaam heeft het zwaar. Zorg daarom naast voldoende vocht ( want dat blijft uiteraard het belangrijkste) ook voor gevarieerd en volwaardig licht verteerbaar voedsel. De maag en darmen kunnen onder extreme en ongewone temperaturen gemakkelijk van streek raken. Eet daarom geen
– GEBAKKEN VOEDSEL
– GEFRITUURD VOEDSEL
– VET VOEDSEL
– SUIKERRIJK VOEDSEL
– VOEDSEL MET LEGE ENERGIE
Hoe meer je van bovenstaande voeding eet, hoe harder je lichaam moet werken om dit allemaal af te breken en te verteren, dit kost veel energie wat ook extra warmte afgeeft waardoor jij het alleen maar warmer krijgt. Daarnaast kan je maag/ darmen van streek raken. Wat kun je wel het beste eten?
– VERSE GESTOOMDE/ GEKOOKTE GROENTE
– MATIG VERS FRUIT MET LAGE FRUITSUIKERS
– GROENE BLADGROENTE ALS SPINAZIE, SLASOORTEN, ANDIJVIE, SPITSKOOL
– PAPRIKA, KOMKOMMER, TOMAAT, AVOCADO, 
– VERSE VETTE VIS ALS ZALM
– ZEEWIEREN
– KOUDE VERSE SOEPEN
– GROENTE SMOOTHIES
– GEKOOKTE ZOETE AARDAPPEL
– GEKOOKTE POMPOEN
– RAUWE VENKEL
– GERASPTE WORTEL
WAT KAN IK NU, NAAST WATER, HET BESTE DRINKEN?
Het advies is om met externe hitte ( 33-37• C) voldoende te drinken. Wat is voldoende? Een volwassene heeft per dag ongeveer 1,5 tot 2 liter water nodig. Met warm weer is het goed om op zijn minst 2 liter water te drinken. Ook als je eigenlijk geen dorst hebt; je lichaam heeft het nodig! Je verliest namelijk ongemerkt veel vocht door transpiratie door het warme weer. Daarom is het slim om ieder uur een glaasje water te drinken. Zorg ook dat je, als je weggaat, altijd een flesje water bij de hand hebt. Water saai? Leuk het op met schijfjes citroen, limoen, vers zomerfruit of komkommer. Wat vers gesneden citroengras of gember erdoor is ook lekker. Verder kun je je water zoeten met pure/ zuivere stevia druppels.
Voor-de-hand-liggend is om GEEN ALCOHOL TE DRINKEN. Hoe verleidelijk een glaasje wijn, bier, of rosé ook is, laat het tijdens externe hitte even staan.  Alcohol stimuleert de zweetklieren en verhogen de hartslag. Je lichaam wordt dus extra aan het werk gezet, waardoor je het nog warmer kunt krijgen. Bovendien vergroot alcohol de kans op uitdroging. Het werkt namelijk vocht uitdrijvend in plaats van -aanvullend. Datzelfde geldt voor cafeïne. Dus ook liever even geen koffie, en cafeïnehoudende theesoorten drinken. Laat het al helemaal uit je hoofd om energiedrankjes te gaan drinken, dit kan met dit weer zelfs gevaarlijk zijn. Laat ook frisdranken even staan.
Sapjes, smoothies……wat smaken ze lekker in de hitte. Maar ook dit is geen goed idee. Sappen en smoothies gemaakt van bijvoorbeeld vers fruit en yoghurt / melk ( ook plantaardig!) zorgen naast aardig wat suiker in één keer ook voor een verhoging van de lichaamstemperatuur. Ook hier moet je lichaam weer veel extra’s inzetten om de boel af te breken en te verteren. Laat de sapjes en smoothies tijdens externe hitte ook even staan.
Wat dan wel naast water?
– GROENE THEE , CAFËINEVRIJE THEE 
– KOKOSWATER 
– EEN BOUILLON GEMAAKT VAN VERSE GEDROOGDE GROENTE
– WATERMELOEN SAP ( zie dit artikel)
Ik heb een heerlijke zomerse kokosdrank bedacht die je nu met deze externe hitte ook kunt drinken. KLIK HIER OM NAAR HET RECEPT TE GAAN,
WELK FRUIT KAN IK HET BESTE ETEN?
Wat smaakt al dat fruit nu extra lekker ! En we kunnen er dan ook heel wat van op. Toch is dat ook weer ( zucht…) geen verstandig plan. Fruit is gezond, daar kan iedereen het mee eens zijn en het lijkt dan ook vrij onschuldig om er nu lekker veel van te eten. Maar vers fruit bevat ook suikers. In DIT ARTIKEL  kun je er alles over lezen en vind je ook een lijst van fruitsoorten met de hoeveelheden fruitsuikers per 100 gram. Eet bijvoorbeeld geen ( of niet teveel) exotisch fruit. Deze soorten zijn in regel vrij hoog in fruitsuikers. Fruit waar je royaal ( maar ook weer niet teveel) van kunt snoepen zijn:
* AARDBEIEN
* BRAMEN
* BESSEN ( ZURE EN ZOETE)
* FRAMBOZEN
* KIWI
* WATERMELOEN
* GUAVE ( wat overigens zeer rijk is aan zink! ) 

Toch graag een ijsje eten? Kies waterijs, en maak deze eenvoudig zelf

Eerder had ik het over ijs en dat dit eigenlijk niet zo’n goed idee is om af te koelen. Maar ik kan mij voorstellen, dat je toch op zo’n snikhete dag een ijsje lust. Kies dan voor waterijsjes, en maak zelf, zodat je de vele suikers kunt skippen. Veel mensen denken dat het moeilijk is, maar de grootste grap is nu juist dat het kinderlijk eenvoudig is. KLIK HIER om naar mijn simpele recepten te gaan om zelf de lekkerste, gezondste en verkoelende ijsjes te maken.

TIPS TEGEN DE HITTE

Eerder gaf ik al een aantal nuttige tips via Peter Poortvliet, om zo koel mogelijk te blijven tijdens hitte ( golven) We krijgen er helaas steeds meer mee te maken dankzij de opwarming van de aarde. We zijn afgelopen twee jaar in Nederland en Europa gaan merken dat de winters veel milder verlopen, maar de zomers veel heter. Ieder jaar hoop ik zelf weer altijd op een ” vriendelijke’zsmer” maar dar zit er gewoonweg niet meer in. Het is voor mij echt uitzitten ren afzien. Inmiddels heb ik een heus ” hitteplan” samengesteld , die ik inzet zodra er weer een zoveelste hittegolf op komst is. Misschien heb jij ook wat aan mijn tips!

 

  1. Hou het huis zo koel mogelijk

Werk en / of leef je in een ruimte met klimaatbeheersing, heb je geluk, maar woon je zoals ik in een oud jaren 50 huisje, dan heb je botte pech. De muren zijn slecht geïsoleerd, en alhoewel ik zelf al veel heb ondernomen om de warmte buiten te houden ( dubbel glas zetten, zonneschermen, screens ) houdt het maar weinig echt tegen. Maar alle beetjes minder warmte in huis zijn meegenomen. Daarom wat tips op een rij om je huis zo koel mogelijk te houden:

  • Als het mogelijk is: plaats zonneschermen / screens voor de ramen en openingen waar de zon fel naar binnen schijnt. Dat kost wat, maar vooral screens kunnen heel veel warmte buiten sluiten. Nadeel is wel, dat je meteen in een stikdonker huis zit….
  • Span lakens / doeken / dekbedovertrekken voor de ramen. Span bijvoorbeeld bovenaan je balkon een waslijn, en hang daar een dekbedhoes / laken/ doek aan vast, en laat dit voor je raam vallen. Dit houdt erg veel warmte tegen is mijn ervaring. Heb je kleinere ramen? Dan kun je daar badhanddoeken voor spannen. Je kunt deze bijvoorbeeld met punaises vastzetten of kleine spijkertjes.
  • Het klinkt ontzetten benauwend en tegenstrijdig, maar hou ramen en deuren gesloten gedurende de dag. Tijdens hittegolven koelt het s’nachts nauwelijks af, maar zodra de zon onder gaat, kun je de ramen en deuren open zetten om wat te ” luchten”. Zodra de zon opkomt kun je het beste alle deuren en ramen gesloten houden. Dit sluit de warmte het beste buiten. Je kunt het ook ” aanvoelen”door even aan het begin van de dag buiten te gaan staan en te voelen of de buitentemperatuur hoger is dan binnen. Zodra het hoger / warmer aanvoelt buiten dan binnen, meteen alles sluiten.
  • Heb je gordijnen, rolgordijnen , luxaflex, jaloeziën, schutters, en andere raam-deco, sluit deze allemaal. Hoe meer je het huis letterlijk ” dicht timmert” hoe minder de warmte de kans krijgt om binnen te dringen.

 

 

  • gebruik ventilatoren, verrijdbare airco’s om koel te blijven gedurende de dag. Airco’s zijn behoorlijk duur, de meeste mensen zoeken daarom hun heil in de vele ventilatoren die er op de markt vindbaar zijn. Ze zijn er van goedkoop tot duur. Zit daar verschil in? Dat is lastig te zeggen, omdat in sommige gevallen een goedkope ventilator het nét zo goed doet als een dure. Mijn ” collectie” ventilatotren bestaan echter wel uit vrij geprijsde ventilatoren, van het merk BESTRON. Deze heb ik al jaren en jaren in gebruik, en ieder jaar heb ik er veel plezier van. Dit jaar is er een prachtige BONECO ventilator bij gekomen. Deze werkt een beetje als een airco. Hij zuigt warme lucht naar binnen en geeft het koud weer af. Ik ben er erg blij mee. Mijn ervaring met goedkopere ventilatoren zijn dat ze snel stuk gaan. Mijn advies: investeer in een GOEDE ventilator. Daar heb je jaren plezier van.
  • Kies voor een grond ventilator. Ik heb een grote grondventilator, die ik jaren geleden ooit kreeg. Hij is ieder jaar ” my rock” in de zinderende hitte. De ventilator is ontzettend verkoelend.
  • Hang koel / ijsblokken voor de ventilatoren. Het is inmiddels geen nieuwtje, maar het werkt echt. Door ijs voor de ventilator te hangen, blaast de ventilator koude lucht en werkt het als een airco.

 

Ik gebruik groente-zakken ( deze kun je bij elke supermarkt kopen om zelf je groente in te verpakken ) en bevroren ijspakken . Dit hang ik voor de ventilator, en heb ongeveer zo’n twee uur koele lucht. Daarna leg ik de blokken weer terug in de vriezer. Ik heb ongeveer zes van deze zakken met blokken in de vriezer liggen, die ik steeds ververs voor mijn grondventilator. Heel handig. Je kunt ook een  ( plastic, waar ik geen fan van ben, vandaar mijn oplossing ) fles water vullen en dit invriezen, dit zie je het meest.

  • Gebruik zit min mogelijk apparaten tijdens hitte. Een PC geeft onwijs veel warmte af. Reduceer je ” pc-tijd” tijdens hitte en. probeer koude gerechten te bereiden waarbij je niets hoeft te verhitten. De oven aanzetten is tijdens hitte al helemaal een slecht plan. Een oven werkt als een straal-kachel, als het op warmte aankomt en die zet je toch ook liever tijdens hitte niet aan?

2) Hou je lichaam koel

Als het zo vreselijk heet is, kan ik geen kleding aan en om mijn ,lijf verdragen en loop ik in huis in mijn bikini. Mijn lange haren heb ik opgestoken, zodat er geen extra warmte is in mijn nek. Wat kun je nog meer doen om zo koel mogelijk te blijven?

  • Draag ( uiteraard indien mogelijk ) weinig kleding. Als het mogelijk is, trek lekker je bikini of badpak aan. Dit gaat uiteraard niet als je moet werken, maar overleg met je werkgever wat er op je werkplek mogelijk is om de boel daar zo koel mogelijk te houden. Vroeger hadden we zoiets als een vorst-verlet, waarin bouwvakkers bijvoorbeeld tijdens vorstperioden niet hoefde te werken, nu zullen we binnenkort vast een ” hitte verlet” gaan krijgen. Dit vind ik tenminste geen overbodige luxe.
  • Kleuren en stoffen van kleding spelen ook een belangrijke rol. Als het zo bloedverziekend heet is, heb je geen kleding nodig om je warm te houden, hooguit om je te beschermen tegen de zon. De kleur van je kleding is heel erg belangrijk wanneer het warm is. We denken altijd dat we lichte kleuren moeten dragen wanneer het buiten warm is, maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. . Het klopt dat lichte kleding de stralen van de zon weerkaatst en dat donkere kleding ze absorbeert. Alleen vergeten we vaak dat de warmte niet alleen van de zon komt, maar ook van binnenuit, en als we het van binnenuit warm hebben, kan kleding alleen maar extra balast opleveren. Als je in lichte kleren in de zon zit, wordt je lichaamswarmte weer teruggekaatst naar je lichaam en wordt het moeilijker om af te koelen. Als je dus de hele dag binnen zit en alleen maar in de zon komt om even een luchtje te scheppen, is lichte kleding helemaal prima. Maar als je de hele dag buiten doorbrengt kan je beter een donkere of zwarte outfit kiezen. Qua stoffen kun je het beste kiezen voor luchtige stoffen zoals linnen, 100% katoen, of een lichte wolsoort.
  • Zoals je eerder in dit artikel hebt kunnen lezen, is het geen goed plan om ijskoude dingen te eten en te drinken. Hoe verleidelijk ook, je kunt beter voor warme dingen kiezen. Of hou het lauw-warm. Zorg dat je lichaam zo weinig mogelijk energie nodig heeft, dit werkt alleen maar meer warmte op.
  • Gebruik natte handdoeken in je nek. Dit verkoelt enorm. Of neem een lauwwarm voetbadje waarin je wat eucalyptusolie in laat druppelen. Dit brengt directe verkoeling.  En natte doek of washand op het voorhoofd kan ook aangenaam aanvoelen.
  • Hoef je niet naar buiten, zet dan geen hoedje op. Warmte verlaat het lichaam via ons hoofd, als we dit gaan afsluiten kun je het warmer krijgen en zweterig onder je hoedje. Wel is het verstandig om je hoofd te beschermen als je naar buiten gaat.
  • Het helpt echt: even de polsen onder de koude kraan houden. Al zal het maar een kortstondig effect geven…..
  • Het is tijdens hitte erg verleidelijk om onder een koude douche te gaan staan. Maar dat kun je beter niet doen, Je kunt je het beste tijdens de hitte met een koude washand wassen, en even niet douchen. Zowel lauwwarm als warm als koud ( af ) douchen levert een schommeling van lichaamstemperatuur op waardoor je het wellicht heel eventjes koud kunt krijgen maar direct heel warm ( het lichaam werkt dan hard om de juiste lichaamstemperatuur te krijgen ) Je kunt tijdens extreme hitte dus het beste je lichaamstemperatuur stabiel houden. Dit lukt het beste met een koud of lauwwarme washand.
  • Inkopper ten top , maar toch..…DRINK VOLDOENDE. Hierboven heb je o.a kunnen lezen dat uitdroging op de loer ligt., zonder dat jij het eigenlijk in de gaten hebt. Als er te weinig vocht in het lichaam aanwezig is, kan het lichaam moeite krijgen oma jou op de juiste temperatuur te krijgen. Bij extreme hitte is het verstandig om ieder uur tenminste twee glazen water te drinken. Kies ook voor verse knapperige groente als komkommer, paprika, en snoep-tomaatjes. Deze bevatten veel vocht.
  • Nog zo’n inkoper……zet je dagelijkse werkzaamheden en activiteiten twee tandjes lager. Span je zo min mogelijk in, en ga alleen naar buiten als het echt moet. Hou je tam. Het lichaam moet echt heel hard werken, en heeft alle energie nodig om jou op de juiste lichaamstemperatuur te houden. Wees lief voor je lichaam en ga niet overdreven sporten of andere lichamelijk zware activiteiten verrichten als het zo zinderend heet is.

HOU ELKAAR EN DE DIEREN IN DE GATEN

Niet alleen jij en ik hebben het moeilijker tijdens hitte, ook je medemens en de dieren hebben het zwaar. Het is dan ook ontzettend belangrijk om tijdens de zinderende dagen vol hitte elkaar en onze dieren een beetje extra in het oog te houden. Let op je buurman / buurbrouw, let op de spelende kinderen op straat, let op huisdieren, let op de natuur om je heen. Heb je kennissen / familie die hulpbehoevend zijn door bijvoorbeeld ouderdom, ziekte of  handicap, controleer deze mensen zo nu en dan, bel ze op, vraag hoe het gaat of indien mogelijk, ga even langs. Neem niets voor lief. Net als jij zelf onbewust een vochttekort op kan lopen ( hitte is verraderlijk ) lopen  hulpbehoevenden een dubbel risico. Hou een oogje in het zeil, en spring meteen in als je maar enigszins het vermoeden hebt dat het met iemand of een dier niet zo goed gaat.  Denk ook aan de zeer hete bestrating. Honden kunnen hun pootjes daar lelijk aan verbranden. Zoek een honden-grasweide op om je hond uit te laten.

Even geen alcohol en dagjes uit in de zon

Hoe verleidelijk ook, je kunt tijdens de hitte het beste even géén alcohol drinken. Meer over wat alcohol met je doet tijdens de hitte? KLIK HIER. Laat voor de dagen dat de hitte echt extreem is je glaasje wijn dus even achterwege. Ook is het niet heel erg verstandig om op snikhete dagen pretparken te bezoeken, of andere dagjes uit in de volle zon te plannen. Naast dat het extra belastend is voor je lichaam,. kun je ook makkelijk een hitte-flauwte oplopen. Wij zijn in Nederland ( nog…) geen extremere temperaturen gewend en het acclimatiseren heeft dan ook veel meer tijd nodig. Ook de kust opzoeken kan niet erg verstandig zijn omdat vele andere mensen vast dezelfde gedachten hebben en een overvol strand juist veel warmte kan afgeven. Hoe tegenstrijdig ook, je bent dan beter af thuis bij je airco en ventilatoren.

Hoe kom je de nachten door?

De meest gehoorde klacht tijdens hittegolven is wel de slapeloze, zweterige, kleffe nachten. Die lijken dan eindeloos te duren terwijl je soms gewoon naar verkoeling moet happen. Ik los het al jaren op, door aan het voeteinde van mijn bed een plankje neer te zetten met daarop een kleine tafel-ventilator. Deze laat ik over mij heen blazen terwijl hij heen en weer zwengelt. Het geeft een enorme verkoeling. Verder moet je zorgen voor zo min mogelijk warm beddengoed. Ga uiteraard niet onder een laken of deken liggen, en gebruik katoenen lakens om op te liggen. Zorg zowel overdag als s’nachts voor voldoende donkerte. Donkerte geeft koelte. Sluit ramen, sluit gordijnen, sluit alles wat mogelijk is om je kamer zo koel mogelijk te houden voor de nacht. Je kunt s’nachts je raam op een klein kiertje zetten maar zet het raam niet wagenwijd open. Ga niet douchen voordat je naar bed gaat. Je lichaam moet dan weer hard werken om jou op de juiste temperatuur te krijgen. Er is veel discussie over nu wel of niet een pyjama ye dragen, ik hou het zelf op niet. Dit werkt voor mij zeker het beste. Sommigen hebben juist wel veel baat bij het dragen van een pyjama. Het is maar net hoe jij de hitte beleeft. Ik krijg het al Spaans benauwd als ik tijdens hitte iemand zie lopen met een jas aan…..

Verkoel je huid met aloë Vera

Ik heb twee grote aloë Vera planten in huis, ze zijn mijn redding bij allerlei huidkwalen. Het geeft directe verlichting bij brandwonden en het kalmeert de huid bij verbranding door de zon. Wat je tijdens de hitte op je huid smeert heeft ook invloed. Veel mensen blijven gewoon hun dagelijkse routine aanhouden in make up en andere lichamelijke verzorging, maar je huid vraagt tijdens extreme hitte voornamelijk om verkoeling en kalmering. Het is dan ook het beste, om je tijdens de hitte even niet op te maken. Of ga voor een zeer lichte make up.

Je huid werkt heel erg hard samen met je lichaam om jou op de juiste lichaamstemperatuur te houden. Eerder heb je al kunnen lezen hoe het zweet-proces verloopt. En hoe belangrijk zweet is om jou koel te houden. Ga je bijvoorbeeld olie of andere vettige crémes op je huid smeren, kan dit het hele natuurlijke proces belemmeren waardoor jij het uiteindelijk alleen maar warmer krijgt. Pure Aloê Vera trekt heel snel in je huid. Het helpt de huid om gehydrateerd te blijven, en het geeft meteen een erg koel en verfrissend gevoel.. Je kunt verse aloê Vera van de plant gebruiken, maar ook een gel. Let wel erg goed op ingrediënten. Een hele goede Aloê Vera gel is die van SUIT MATTERS. Deze gel is 100% puur en natuurlijk en zeker als je de fles in de koelkast bewaart en koud op je huid smeert krijg je een heerlijke verkoeling en verzorging tegelijk KLIK HIER om te bestellen  

…EN MOET JE DAN ECHT NAAR BUITEN….

Zet dan je hoedje op! HEEL VEEL STERKTE IEDEREEN!

20 Reacties op “Hoe het beste om te gaan met de hitte en gezondheid?

  1. Interessant artikel, Monique. Ik zit omgedraaid in elkaar. Ik heb het al erg koud als de buitentemperatuur onder de 15 graden boven 0 komt, dan doe ik al vaak ski-ondergoed aan. Temperaturen boven 30 graden verdraag ik prima. Ventilator aan, in de ochtend snel wat klusjes die meer energie vragen, en voor de rest rustige klusjes. Ik heb een huis van net na de oorlog, tuin op het noorden, en daar kan je tot laat in de middag prima zitten. Nee, mij hoor je niet klagen, ik geniet!

  2. Wij hadden eerst een verrijdbare airco. Wat een herriebak, te veel gedoe met die slang en waterbak en het hielp te weinig.

    De binnen-unit staat boven. Daar koelt het de bovenverdieping en, omdat koude lucht zwaarder is, gaat de rest-koelte naar de benedenverdieping.

    Al een tiental jaar hebben we een split-airco: geluid buiten, koelte binnen.
    Okee een beetje splitairco kost een lieve duit, maar deel het eens door al die jaren, minus de stroomkosten van al die ventilatoren en dan vallen kosten erg mee.
    Daarnaast een mooi effect, ik slaap al jaren perfect tijdens de klamme nachten.

    En een tip: per 5°C de airco maximaal 1° koeler zetten. Anders te koud en creëer je andere klachten zoals spierpijn en of airco-verkoudheid.
    Dus 25°C, airco niet kouder dan 20°.
    30°C, airco niet kouder dan 24°C.
    35°C betekent dus 28° airco.

    Airco in auto?
    Niet op standje koudst, maar doe het op 1/4 warmte erbij. Echt veel lekkerder rijden.
    En 5 minuten voordat ik stop met rijden, doe ik de airco wat warmer en dan uit. Het lichaam kan wennen aan ‘buiten’ en krijgt niet zo’n klap.
    (Daarnaast minder vocht in/aan/om het airco-systeem en dus minder bacterie- en schimmelvorming.)

    Succes allemaal

  3. interessant artikel, goed en uitgebreid uitgezocht! Het kokosdrankje lijkt me heerlijk, beetje tegenstrijdig want dat is ijskoud het lekkerste en ijskoud moet dus juist niet…….:)
    Maar ik ga het toch proeven!

  4. Monique, ik kan me helemaal vinden in wat jij schrijft want ook ik word ziek van te hoge temperaturen, dat had ik als kind al. Daarbij ben ik vreselijk moe en chagrijnig en weet niet waar ik het zoeken moet. ’t Lijkt wel alsof ik in brand sta en kan niet transpireren. Waarschijnlijk ontstaan die problemen daardoor! Mijn moeder had hetzelfde en een van mijn zonen ook. Gelukkig woon ik nu alleen en het is dat ik mijn hondje moet uitlaten anders zou ik niet naar buiten gaan. Ik heb al een voorraadje boodschappen gedaan vandaag. Ga de komende dagen ’s morgens om 6.00 opstaan en dan een stuk met mijn hond wandelen. Ik wens je heel veel sterkte toe….. Bhava

    • Monique,
      Ik ben het helemaal met FredM eens, in plaats van al die ventilatoren, koop een split unit airco. Ik begrijp niet dat je zo slecht tegen de warmte kan en jezelf maar blijft kwellen met halfbakken oplossingen. Doe die verouderde lawaaiige stroomvretende mobiele airco en de meeste ventilatoren weg en laat een airco in je slaapkamer en eventueel je keuken installeren en nooit meer problemen of klachten bij warm weer. Altijd in de zomer uitgeslapen en fris opstaan.
      Ron

      • dat is inderdaad de oplossing, maar betaal jij da de peperdure rekening? 😉 Is voor mij niet te betalen.

    • Hier nog een medestander. Ook ik weet niet waar ik t zoeken moet. Het is dan echt afzien.

  5. Ook lekker om te drinken: afgekoelde Rooibosthee, eventueel met citroen.

  6. Bedankt monique,
    Leuk dat je ook foto’s met jezelf laat zien, dat maakt het veel persoonlijker.
    Je hebt heel veel goede tips en een compleet verhaal hoe om te gaan met hitte.
    Ik wil hierbij nog wat aanvullen. Ook vanuit persoonlijke ervaring.
    In andere landen moet ik regelmatig werken in temperaturen van boven de 35 graden!
    Om dit goed te kunnen verdragen wil ik nog de volgende tips geven:
    1. Lichamelijke Conditie. Als je regelmatig sport heeft dat een aantal voordelen zoals betere aanpassing van je lichaam aan de warmte. Zweten gaat gemakkelijk. Als je fysiek bezig bent bevorder je je bloedsomloop en werkt de warmte afvoer veel beter. Als je stilzit ga je vanalles voelen zoals duizeligheid, hoofdpijn, moeheid enz. Dus op tijd rusten van je bezigheden maar niet te lang stil zitten. De zwoele hete lucht is ook niet lekker om in te ademen maar daar wen je ook aan.
    2. Psychologisch effect: Wees niet bang om te zweten. Maak er geen probleem van dat je transpiratie vlekken krijg. Accepteer de hitte als normaal. Plan je werkzaamheden anders. Geniet van het mooie weer ook al moet je de zon mijden. Bedenk dat wij in Nederland nog steeds een heel lekker klimaat hebben vergeleken veel andere plaatsen waar het 4-6 maanden boven de 30 graden is, soms ook vochtig en wat nog erger is in de grote steden met veel smog!
    En na een hittegolf ga je het Nederlandse koele zomerweer meer waarderen.

  7. Wat een verademing! Je denkt altijd dat je de enige bent want echt iedereen om je heel vindt die hitte geweldig……….Ik kan me zo vinden in je artikel. Er zou veel meer aandacht moeten zijn voor mensen die er ziek van worden. In de zomer ontvlucht ik naar koelere landen. En heb mezelf altijd gevonden in de woorden van Paul van Vliet: ik ben een kind van het noorden………………Dank je wel.

  8. Van een Marokkaanse buurman geleerd muntthee te drinken, helpt wel om me er minder ziek bij te voelen. Op Kreta Kretenzer bergthee ontdekt met zelfde effect. Weet niet wat de wetenschap hierachter is, maar voor mij werkt het.

  9. Ik zet buiten steeds een stevig katoenen hoedje op,omdat ik deze helemaal nat kan maken en zo mn hoofd heerlijk koel blijft. Ik neem een waterflesje voor het hoedje mee als ik ergens heen moet,om van tijd tot tijd over me heen te gieten.

  10. Wat ik ook heel fijn vindt is een Cobber afkoelsjaal. Daar zitten gels-balletjes in, je legt de sjaal 30 minuten in koud water en je heb zeker de hele dag koeling in je nek/hals.
    Af en toe even omdraaien, werkelijk waar het werkt!! Ik werk als postbezorger buiten op het heetst van de dag en ik zweer bij deze sjaal.
    Coolcoolestcobber.nl

    • Pas op met die afkoel-sjaals!!
      Ja, ze werken inderdaad goed.
      MAAR: bij intensief gebruik kunnen ze makkelijk een beetje van die verkoelende gelkorrels verliezen. Als die verkoelende vulling in aanraking met je huid komt, kun je verschrikkelijke (brand)wonden krijgen. Tot bloedens toe.
      Ik heb dat gehad tijdens een Nijmeegse Vierdaagse en ook bij andere wandelaars gezien.
      WEL eem goede tip: dunne linnen sjaal of doek (vrij groot formaat) die je regelmatig kletsnat maakt en dan over schouders, borst en bovenarmen slaat.
      Werkt uitstekend!!

  11. Dit is de ergste hitte die ik ooit heb meegemaakt in Nederland, om 9 uur s’avonds nog 32 graden, dit is echt afzien, helaas klimaat activisten, jullie zijn te laat, ons lot is al bepaald.

  12. De zomertijd verhoogt ook de hittelast. In Nederland zouden we eigenlijk de Engelse tijd moeten volgen waarbij de zon om 12:00 uur in het zuiden staat. Helaas volgen we de Duitse tijd waardoor we een uur vooruit lopen. Tel daar ook nog de zomertijd bij op en we leven in Nederland twee uur afwijkend van biologische tijd. Daarom is het om 9 uur in de avond nog bloedheet. Smog blijft hierdoor ook twee uur later hangen en is oorzaak van klachten en irritatie aan luchtwegen. In de stad kan het bovendien door het hitte-eiland effect nog eens 5 tot 10 graden warmer zijn dan in een een groen buitengebied. Tot slot, kinderen gaan vroeger naar bed dan volwassenen terwijl het heet en licht is buiten. Om deze redenen is zomertijd in combinatie met hitte onverantwoord.

  13. Monique,
    Begrijp me goed, ik voel erg met je mee en vind het verschrikkelijk dat je elke zomer zo moet lijden, maar laat eens een aircobedrijf langskomen voor informatie en een kostenbegroting. Voor zover ik weet is een simpele split unit heel betaalbaar en gebruikt minder stroom dan die energieslurpende, nauwelijks koelende, lawaaiige, verouderde mobiele unit die je nu hebt. Ik denk dat je een verkeerd beeld hebt van de aanschafkosten en het verbruik van een airco. Omdat je ook vanuit huis werkt en je keuken gebruikt voor demonstraties en om video’s op te nemen is de aanschaf en onderhoud aftrekbaar van de belasting en kom je in aanmerking voor investeringsaftrek. Het zal je altijd geld kosten, maar al het comfort, de koelte en het welbevinden dat je er voor terugkrijgt is naar mijn idee onbetaalbaar. Volgens mij hebben jullie op het werk ook airco en dat heerlijke gevoel kun je thuis ook hebben.

  14. Zooooow herkenbaar, het stuk waarin je schrijft wat hitte met jou doet en hoe slecht je er tegen kunt. Ik had het net zo goed kunnen schrijven. Ik snap je zo goed en het is fijn om te lezen dat er meer mensen zijn die zo’n gruwelijke hekel hebben aan temperaturen boven de 22 a 23 graden.

    • Wat wij gedaan hebben zijn ehbo reddingsdekens, (€2) met de zilveren kant naar buiten gericht, aan de binnenkant van de ramen waar de zon op staat geplakt met een stukje ducktape in de hoeken. Even uitkijken met dubbelglas, eventueel op een stuk karton 1 cm van het glas af . Dit omdat wij op de eerste verdieping aan de buitenkant niet bij kunnen om iets op te hangen.
      Scheelt enorm, weerkaatst zonnestralen. Geeft zacht warm licht binnen, je kunt er nog wel enigszins door naar buiten kijken.
      Verder sta ik om 6 uur op om alles open te zetten, met een ventilator voor de deur met de achterkant naar buiten om de koelere lucht naar binnen te blazen.
      En inderdaad overdag alles dichthouden, inclusief gordijnen etc. We hebben het binnen onder de 25 graden kunnen houden dit jaar.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *