Review Boneco ventilatoren….hoe duurzaam en bijzonder zijn ze?

Als we de voorspellingen mogen geloven, komen er deze zomer ( 2021) weer flink wat hittegolven onze kant op. Eerlijk? IK HAAT HET. Ja. Echt. Sorry, maar ik kan er niet veel meer van maken. Ik ga niet al te lekker op hitte hitte, het legt mij compleet lam. Terwijl iedereen lyrisch en enthousiast van hoge temperaturen geniet, tel ik de dagen af wanneer ik weer mag gaan genieten van mijn favoriete seizoen: de herfst.

Maar I know / I know / I know…..😕…ik moet er doorheen. En dus zorg ik ieder jaar weer, dat mijn huisje hitte-proof is voordat de ellende losbarst. Wil je meer lezen over mijn tips en trucs? KLIK HIER
Afgelopen zes maanden heeft mijn oude stulpje een fikse renovatie gehad. Het huis is volledig geïsoleerd, er is klimaatbeheersing in huis aangebracht, er zijn nieuwe ramen en deuren geplaatst en de muren zijn opgeknapt. Het was DE HEL, want in een huis blijven wonen terwijl het wordt gerenoveerd is GEEN PRETJE, geloof mij. Het heeft mij tien jaar van mijn leven gekost, zo voelt het. Maar eerlijk = eerlijk, het resultaat mag er zijn. En nu maar hopen, dat ik het ook ga merken straks als we weer door hitte heen moeten puffen. Het houdt hopelijk een hoop warmte buiten.
Ik ben mijn ventilatoren ook alvast aan het afstoffen en reinigen. Want zonder deze kan ik echt de zomermaanden niet doorkomen. Vorig jaar kreeg ik wel een heel erg mooie en effectieve ventilator. Het is niet alleen een plaatje om te zien, ook heeft het een zeer grote effectiviteit om de ruimte goed te koelen. Het is een ventilator van het merk BONECO. Aangezien ik veel vragen ontvang ( ja nu al ) over ventilatoren, ben ik mij daarin eens wat meer gaan verdiepen en heb ik de BONECO leverancier gevraagd of ik wat mocht gaan testen voor een review. Dat mocht!

HOE GEZOND ZIJN VENTILATOREN?

Ik ben wat je noemt een ventilator-addict in de warme zomermaanden. Omdat ik slecht tegen de hitte kan, bieden de ventilatoren voor mij uitkomst om deze snik-hete dagen door te komen. Hoe “ gezond” zijn al die ventilatoren nu eigenlijk? Wel….dat lijkt nogal genuanceerd te liggen.
Ventilatoren zijn er in allerlei maten en soorten. Van tafelmodellen tot grondventilatoren, van mooie luxe modellen tot geavanceerde. Ik heb inmiddels een hele collectie in huis. Wat ik wel heb geleerd, is om te investeren in een goede. Er zijn erg veel goedkopere ventilatoren verkrijgbaar, maar deze begeven het vaak snel. Er zijn er bij mij op deze manier al heel wat gesneuveld. Sinds ik ben gaan investeren in goede,  gebruik ik ieder jaar weer mijn collectie ventilatoren, die nu zeker al zo’n acht jaar meegaan.
Een ventilator blaast warme lucht weg. Dit geeft een verkoelend effect, maar het geeft geen koude lucht, zoals een airco doet. De warme lucht die wordt rond geblazen is bovendien vrij droog. Daarnaast vangt het erg veel stof, wat zeker voor mensen met gevoelige luchtwegen een ware hel kan zijn. Wat wel erg kan helpen is om de ventilator iedere dag goed te reinigen.Zo blijft hij meest stofvrij.
Nadeel nummer twee: de droge lucht kan zorgen voor droge huid, mond, keel en neus en kan bovendien zorgen voor hoofdpijn. Verder klopt het, dat je spieren dit ook niet erg prettig vinden. De spieren kunnen verkrampen en zeer gespannen zijn door de koele geconcentreerde luchtstraal. Maar ook hier telt, dat goede voorzorgmaatregelen het meeste leed weghaalt. Je kunt dus gerust met de ventilator aan slapen, als het lawaai je niet wakker houdt. Dit heeft verder geen invloed op de gezondheid. Ook hier gelden wat onderhouds-regels:
– reinig de ventilatoren grondig. Maak de “ wieken” goed schoon en reinig de kooi. 
– zet de ventilator op zijn “ zwaai” stand. Als je een continue luchtstroming op je gericht houdt kunnen je spieren daar wel last van krijgen. Dit voorkom je door de ventilator te laten zwengelen. 
– drink voldoende. Droge lucht , zeker in combinatie met hitte / transpireren, vraagt om heel veel vocht.
– smeer de huid in met een gel, zoals pure aloë Vera. Gebruik liefst even geen crémes en olie. Smeer je lippen in met kokosolie, en gebruik bijvoorbeeld een oog-druppel om de ogen ook vochtig te houden. 
– zet de ventilator nooit te dicht bij, hou ongeveer twee meter ruimte tussen jou en de ventilator

DE ENE VENTILATOR IS DE ANDERE NIET

Wat ook best een belangrijk dingetje is om op te letten bij het kopen van een ventilator is, waar je hem wilt gaan neerzetten en of de ventilator diep stekende propellers heeft. Dit maakt een groot verschil in bijvoorbeeld het verplaatsen van de lucht en in hoeverre daar stof enz in mee wordt geblazen. Ik pak meteen terug naar de ventilatoren van BONECO. Deze bevatten van die aerodynamische propellers, waardoor de luchtstroom in een veel hogere snelheid wordt verplaatst. Hierdoor krijgt stof ook minder kans. De ventilatoren bevatten tevens nog iets vrij bijzonders, namelijk speciale “ grill” platen voor de ventilatoren ( de zwarte roosters ) Deze platen zorgen voor een snellere luchtbeweging. Dit alles bespaart bovendien energiekosten. Deze bijzondere ventilatoren zijn gangbaar moeilijk verkrijgbaar. Daarom zijn al deze ventilatoren best uniek te noemen. Je kunt ze bijvoorbeeld gecombineerd het hele jaar door gebruiken naast andere luchtbehandeling-apparatuur als airconditioners, CV, elektrische verwarming, luchtreinigers en luchtbevochtigers. De ventilator zorgt ervoor dat warme, gereinigde en vochtige lucht goed wordt verspreid.
Een ander aandachtspunt is WAAR je de ventilator wilt gaan gebruiken. Wil je hem bij je werkplek zetten? Of in de slaapkamer? Er zijn verschillende modellen. Van grondventilatoren tot tafelmodellen. BONECO heeft in totaal zes verschillende ventilatoren, een aantal op een poot, en twee als tafelmodel te gebruiken.
Ik heb vorig jaar de grootste op poot besteld. Vanaf dag één ben ik vreselijk blij met dat ding. In mijn werkkamer blaast hij heerlijke verkoeling door de kamer, waardoor ik gewoon achter de PC kan werken bij hogere temperaturen. Ook in mijn andere kamers verkoelt hij perfect. Zelfs met de 40*C topper van vorig jaar trok deze ventilator mij er doorheen. Ik heb dus al ervaren wat deze ventilator kan. De kleinere tafelmodellen , daar was ik best nieuwsgierig naar. Ik mocht er eentje gaan testen.
Ook het tafelmodel heeft de prachtige designs en is hetzelfde opgebouwd als de grotere op poot. Laten we eerlijk zijn: zo’n standaard ventilator is nu niet bepaald een pronkstuk in je huis. Ook in je slaapkamer kunnen het nogal van die aanwezige bak-beesten zijn Daarnaast ben ik gevoelig voor licht en geluiden. In mijn slaap-omgeving moet het dan ook muisstil zijn en aardedonker. Een ventilator kan flinke herrie maken. Deze ventilatoren zijn heerlijk muisstil. Ze produceren op de eerste stand <35 DB bij de kleinere modellen, de grotere produceren < 60 DB wat echt bijna stil is. Ik zal nog wat meer specificaties opsommen:
De lucht verplaatsing gaat, afhankelijk van het model, gemiddeld  op 12 m3 per minuut
– Het energieverbruik is relatief lager dan gangbare ventilatoren: gemiddeld tussen de < 15-41 watt, afhankelijk van het model
– De luchtsnelheid ligt op > 240m/min ( de middelste maat op poot) 
– De TOUCH CONTROL bediening is zeer eenvoudig te bedienen
– Er zijn drie standen bij de tafelmodellen, die in LED indicatie lampjes worden weergeven. Bij de grootste modellen op poot kun je de ventilator op vier standen draaien. Deze bevatten ook een handmatig te bedienen draaibare luchtstroom
Wat uiteraard ook meteen opvalt is het zeer fraaie uiterlijk van de ventilatoren. Deze misstaan niet in welk interieur dan ook. Je kunt de ventilatoren daarom ook gewoon het gehele jaar laten staan. Ook de tafelmodellen zijn ideaal voor kantoren ( bureau’s) en bedrijfsruimten waar een verkoelend briesje gewenst is. De ventilatoren hebben een waanzinnig lange levensduur waardoor ze ook duurzaam zijn.
De staande varianten hebben geen LED verlichting / bediening, maar een handmatige draai-functie. Deze kun je op vier standen zetten. Dit gaat super eenvoudig, Ook kun je de ventilator draaien naar welke positie je maar wenst. Je zet de ventilator super-simpel in elkaar. Het bestaat uit een zware en stabiele poot, waar je twee buizen op moet klikken en tenslotte de ventilator. Dan is het verder een kwestie van stekker in het stopcontact ( het snoer is gelukkig ook erg lang) en hij koelt de ruimte voor je. De poot staat zeer stabiel. Wel is een goede ondergrond verreist. Op een hobbelig kleed zal de ventilator gaan wiebelen.
De tafelmodellen hebben een LED verlichting en is bedienbaar via een simpele aan / uit knop. Super eenvoudig en handig dus, iets wat aan mij is besteed. We beleven op moment van schrijven ( Mei 2020) al behoorlijk wat zomerse dagen, ook vandaag komt de temperatuur uit boven de 25*C. Mooie gelegenheid om die tafel-ventilator te testen. Ik heb hem op dit moment aan staan, terwijl ik bezig ben achter mijn computer. Al op de eerste stand geeft hij een verrukkelijk verkoelend briesje. Ik vind het net zo geweldig als mijn grote vriend ( die nu nog opgeborgen staat in mijn kelder) Ik vind ze geweldig, en ook mooi, ik vraag mij af, waarom ik eigenlijk de grote heb opgeborgen…want het is een pronkstuk in je huis. Ik laat ze dus voortaan lekker staan.

NADELEN?

Ik heb goed gezocht naar nadelen…..maar sorry, die kon ik gewoon niet vinden. Ja…OKAY. De verkoop prijzen zijn niet gelijk aan de gemiddelde ventilator bij bijvoorbeeld een ACTION. Maar hoe lang gaan deze bak-beesten mee? Hoeveel geluid produceren ze? Hoeveel stof verplaatsen ze? Ik kan op dit moment geen betere ventilatoren vinden dan deze van Boneco. Ze voldoen wat mij betreft aan al mijn persoonlijke eisen. Het verplaats minimaal stof, de luchtbeweging is razendsnel wat zorgt voor nog meer verkoeling bij een minimaal verbruik aan energie. Vergeet niet dat de gangbare ventilatoren behoorlijke stroom-vreters kunnen zijn. Alles zo bekeken is de verkoopprijs helemaal niet zo schrikbarend veel hoger. Deze ventilatoren zijn duurzamer en gaan langer mee bij een juist gebruik. Ik ben echt superblij met mijn twee vrienden komende zomermaanden. Zij gaan mij hopelijk weer door de ergste hittegolven heen trekken…..

WAAR TE BESTELLEN?

De ventilatoren zijn best uniek en daarom niet overal te koop. Er zijn verschillende webwinkels die deze aanbieden. Ook heb ik gevraagd aan www.puurenfit.nl of zij interesse hadden in deze bijzondere ventilatoren en ze waren eigenlijk meteen net zo enthousiast als ik. Zij hebben daarom de BONECO ventilatoren meteen in hun assortiment opgenomen. KLIK HIER om naar het bestel-overzicht ste gaan. De prijzen begint en vanaf € 29,99 voor het kleinste tafelmodel tot € 179,95 voor de grootste op poot.
Notificatie:  de beoordeelde producten zijn zelf gekocht. Er zijn geen commerciële doeleinden mee gemoeid, ook geen enkele bron aan inkomsten. Ook niet via eventuele kortingsacties. Dit review is op eigen initiatief en 100% on-afhankelijk geschreven. 

3 Reacties op “Review Boneco ventilatoren….hoe duurzaam en bijzonder zijn ze?

  1. Beste Monique. Korte reactie van een mede-hitte-hater. Ik herken natuurlijk het één en ander, maar lang niet alles. Ik blijf ook binnen en heb alles dicht met folie, en veel ventilatoren. Van veel merken, ook Bestron, maar ook goedkope, die toch goed zijn. Zo heb ik uit een Turkse winkel een staand exemplaar voor slechts 15€, met 3 standen + lichtje. Het is de allerstilste, al vele jaren, maar zelfs bij meerdere lawaaierige tegelijk kan ik goed slapen, zonder oordopjes. Staan de hele nacht op mij gericht, dus niet afwisselend. Dat gaat prima, hoewel ik ze liever niet nodig heb natuurlijk. Mvg, Fred.

  2. Al aan gedacht de Boneco op het plafond te richten? Dan heb je niet de ijselijke kou meteen op je, maar wordt het verdeeld en “valt” het naar beneden. Het effect van een airco, want het verkoelt je hele kamer.

    • Inderdaad. De van Boneco ventilatoren bekende airshower. Een koel briesje dat vanaf het plafond in een groot deel van de kamer op je neerdaalt en dat voor 250 watt energieverbruik per dag. Mijn airco haalt in dezelfde periode bijna 20 KWH. Bijna 100 x meer.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *