Snel en lekker meukvrij ontbijt-idee: bananen -kokos-pancakes!

Ik ben wat je noemt een zeer stevige ontbijter. Ik maak van mijn ontbijt mijn hoofdmaaltijd van de dag. Ik maak er iedere morgen een klein feestje van, waarvoor ik heel graag mijn bed uitkom. Mijn ontbijt bestaat uit vers gestoomde groenten, bio/dynamische kwark / yoghurt met homemade muesli, en in het weekend verwen ik mezelf graag met pancakes..

Pancakes kun je zo ” dol” maken als je wenst. Het zijn ontbijt-pannenkoekjes die tenminste uit een aantal volwaardige voedingsstoffen moet bestaan. De echte Amerikaanse pancakes bestaan niet echt uit gezonde ingrediënten en is daarom ook niet echt aan te raden als ontbijt. De gemiddelde ( enigszins verantwoorde) pancakes moeten tenminste bestaan uit eiwitten, gezonde vetzuren, vers fruit en voedingsvezels. Wist je, dat ik helemaal niet zo vreemde eend in de bijt ben als het komt op groots ontbijten? In heel veel landen over de gehele wereld beginnen veel mensen met de hoofdmaaltijd van de dag. Waarin ook, net als bij mij, veel verse groente in voorkomt. Het is vreemd voor vele Nederlanders omdat we dit niet hebben geleerd. We zijn opgegroeid met pap, of een boterham met pindakaas in de morgen. Maar het is niet voor niets, dat in de meeste ziekenhuizen al om 12 uur warm wordt gegeten en s’avonds een lichte ( bijvoorbeeld brood) maaltijd wordt uitgeserveerd aan de patiënten. Al meteen goed van start gaan in de morgen is het halve werk voor je lichaam. Ik kan na mijn ontbijt UREN vooruit. Ik eet dan meestal niet eerder weer iets ergens ver in het middaguur.

 

Als je s’morgens niet zoveel trek hebt, maar toch een goede bodem wil leggen op de maag, dan zijn deze bananen / kokos-pancakes wellicht iets voor jou. Ze zijn niet moeilijk om te maken en je kunt het deeg ook een dag van tevoren alvast maken zodat je morgens alleen nog maar hoeft te bakken. Je kunt het deeg, omdat het vrij stevig is, wikkelen in een stukje plastic huishoudfolie en op de minst koele plek in de koelkast ( bovenste plank of in de deur ) bewaren. Dit recept geeft vier grote pancakes, die je overigens ook in kunt vriezen.

WAT HEB JE NODIG?

  • een grote banaan in stukken
  • twee druppels stevia ( naturel of met smaakje )
  • 300 gram havermout
  • twee flinke eetlepels ZUIVERE kokosolie
  • warm water of plantaardige melk-achtige drank

…EN HOE MAAK IK HET?

Gooi alle ingrediënten in de ( liefst HS) blender en voeg om te beginnen circa 150 ml water / melk toe. Maal dit tot een zeer verfijnd deeg. Dit kan even duren. Trek uit het deeg steeds grote stukken, draai er een bal ban en druk tussen de handpalmen plat. Laat een klein erwtje zuivere kokosolie tot 170C smelten en bak de pancakes om en om goudbruin en gaar.

Je kunt de pancakes naturel eten, ze zijn er lekker genoeg voor! Maar je kunt ze uiteraard ook op-leuken met:

  • plakjes banaan die je door wat ceylon kaneelpoeder /  stevia sweet rolt ( zie foto’s )
  • als je niet veganistisch bent een krul roomboter
  • bestrooien met wat cacaopoeder ( zie foto’s )
  • vers zacht zomerfruit
  • wat chocolade glazuur gemaakt van vier eetlepels cacaopoeder, een eetlepel stevia vermengd met kleine beetje warm water

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *