Review Gaggia Carezza De Luxe koffiemachine

Ik heb een kleine keuken. En met “ kleine keuken” bedoel ik formaat kippenhok. Ik woon in een jaren 50 huisje, waar alles nog beknopt en klein is, maar ook oud. De omgeving is heerlijk, en daarom heb ik geen zin om te verhuizen, maar toegegeven….soms vervloek ik de beperkte ruimte. Anderzijds maakt het je ook inventief. Je leert om te gaan met de ruimte die je hebt. Ik heb mijn kippenhok dan ook zo ingericht, dat ik aardig wat kwijt kan, en goed uit de voeten kan. Ook moet ik meteen mijn afwas wegruimen, wat het werken in de keuken vereenvoudigt. 

Ik heb maar een klein keukenblokje. Die staat bomvol met alle “ tools” die ik iedere dag intensief gebruik, zoals mijn messen en mijn messenblok, mijn HS blender, en mijn MagiMix.  Meer gaat er eigenlijk niet bij. En dat terwijl ik dagelijks nog veel meer apparaten gebruik, zoals de waterkoker en een koffiezetter voor mijn bezoek. Zelf drink k weinig tot geen koffie. Ik reageer namelijk superslecht op cafeïne. Ik krijg er hartkloppingen van en ik krijg van een flinke plons koffie een enorme buikpijn. Een klein kopje gaat net, cafeïnevrij. Maar niet dagelijks. Ik vind koffie ontzettend lekker. En soms baal ik er een beetje van, dat ik niet veel kan verdragen, maar ik ben er inmiddels aan gewend.
Als ik apparaten aanschaf, let ik niet alleen op goede kwaliteit en milieuvriendelijkheid, maar ook op formaten en groottes. Want mijn kippenhok staat echt bomvol, en verschuiven en verplaatsen heb ik inmiddels ook al opgebruikt. Geen gaatje is onbenut. Het is daarom soms knap lastig. Als ik bijvoorbeeld mijn waterkoker wil gebruiken, moet ik deze uit een andere kast halen en op het aanrecht zetten. Hetzelfde verhaal met de koffiezetter. Nee, natuurlijk is het ook niet het einde van de wereld, maar toch…..handig is anders. Apparaten die alles in één kunnen zijn aan mij dan ook goed besteed, zoals mijn HS blender. Dit scheelt mij een boel apparaten.
Onlangs kreeg ik de kans, om een pracht ” alles-in-een ” apparaat te gaan testen, namelijk de GAGGIA CAREZZA DE LUXE. Ik ben er meteen mee aan de slag gegaan.
IMG_4115

WAT IS HET?

Ik werd al een beetje gelukkig toen ik de machine uit de doos haalde. Wat een mooi apparaat! Dat siert je keuken absoluut. Hij is ook niet zo groot en breed, wat ideaal is in de kleine keuken. Hij weegt ook niet zo zwaar, rond de 5,4 kilogram.
De Gaggia Carezza De Luxe is een speciale lijn in de Gaggia koffiemachines. Het is een combinatie tussen traditioneel en modern koffiezetten. De retro look van de machine laat dit vooral zien. De machine is handmatig te bedienen. . De machine heeft vele extra’s. Zo kun je de koffiefilter vullen voor twee kopjes koffie.. De Gaggia Carezza heeft een pre-brewing functie. Dit zorgt ervoor dat de gemalen koffie gelijkmatig vochtig wordt gemaakt nog voordat de koffie gezet wordt. Dit heeft als voordeel dat de machine het volledige aroma opneemt! Dankzij de temperatuurmeter kun je de watertemperatuur van de Gaggia Carezza perfect in de gaten houden. Zo ben je altijd verzekerd van een kopje koffie op de juiste temperatuur.. De dubbelwandige filter zorgt voor een verbeterde cream extractie en isolatie voor en hetere, romige espresso.  Het design van de Gaggia Carezza is bijzonder en voelt een beetje retro aan. De behuizing is vervaardigd uit roestvrij staal. Dit maakt je koffiemachine niet alleen sterker maar zorgt ook voor langdurige prestaties. De Gaggia Carezza heeft een klassieke melkopschuimer die binnen enkele seconden prachtig melkschuim creëert voor een cappuccino, latte macchiato of meer. Maar de opschuimer zorgt ook voor heet water en kan je makkelijk draaien voor het opschuimen van melk.Leuk om mooie tekeningen in je koffie te maken!!!!!
IMG_4118

Bovenop de machine vind je een warmhoudplaatje voor je kopjes  te bewaren en te verwarmen. Zo heb je altijd kopjes gereed. 

IMG_4126

De bediening is vrij eenvoudig. Links bevindt zich de temperatuurmeter. (1)  Daarnaast bevindt zich het aan/uit lampje. ( 2)  Daarnaast de koffie-knop ( 3) Daarnaast de water-verwarmer, ( 4 ) Daarnaast de stoomfunctie ( 5 ) Daarnaast de stoomknop ( 6) Onder deze bedieningsknopjes vind je een unieke ontkalkingen-functie ( 7) Deze licht op zodra het tijd is om de machine te ontkalken. Dit is zeer belangrijk voor de duurzaamheid van je machine. Daarnaast vind je een signaal ( 8) als de machine verkeerd wordt gebruikt of vastloopt. 

IMG_4122

Het water reservoir zit links. Je kunt aan de voorzijde aflezen hoeveel water je gebruikt. 

IMG_4116

MULTI FUNCTIONEEL

De machine is bijzonder, omdat hij multifunctioneel is. Je kunt er koffie mee zetten ( met gemalen koffie) en daarin kun je variëren met koffie, espresso en cappuccino. Daarnaast kun je water verwarmen om thee te zetten. Omdat het hete water uit het pijpje komt, en niet via de koffie uitlopers, krijg je geen troebel theewater of water waar een koffiesmaakje aan hangt.  Je kunt melk verwarmen / opschuiven , niet alleen voor je koffie, maar bijvoorbeeld ook om warme chocolademelk te maken. En wat het echt uniek maakt, is dat je koffiepads kunt gebruiken!
IMG_4124
De machine komt met onderdeeltjes om in de koffiefilter te drukken zodat je een koffiepad kunt gebruiken in plaats van filterkoffie. Dit werkt super-eenvoudig.
IMG_4127   IMG_4129IMG_4130
Afbeelding 1                               Afbeelding 2                     Afbeelding 3
Je sluit de filter af met een rubbertje ( 1) waarop je het pad-filtertje erop drukt.( 2) De pad leg je hierop  ( 3 ) en dan is het nog een kwestie van de filter op de machine draaien, knopje aanzetten en je koffie wordt gebrouwen.
 Schermafbeelding 2018-06-28 om 02.46.18
De filterhouder is dubbelwandig. Dit betekent dat de koffie veel beter gefilterd wordt waardoor de pure smaken beter tot zijn recht komen. De meeste filterhouders hebben een minimale filter ( meestal in het midden) om zo de druk te verhogen. Door het unieke filtersysteem in deze machine wordt de druk geregeld. De filter is daarom geheel voorzien van een filter. En werkt het als een traditionele filter-koffiezetter, die we kennen van vroeger 😉 Zo combineert Gaggia traditie met modern. Deze machine valt onder de zogenoemde pistonmachines.  Dit zijn espresso-apparaten die werken met een mechanische zuiger die het koffiewater door de koffie heendrukt. Vol- en halfautomatische koffiemachines gebruiken hiervoor een elektrische pompdruk. Een pistonapparaat klinkt dan misschien een beetje ouderwets, maar niets is minder waar. Het heeft een klassieke Italiaanse uitstraling, omdat je bij een pistonmachine altijd moet denken aan de Italiaanse cafés waar die knappe barista aan de grote hendel moest trekken om de zuiger in beweging te brengen, de druk op te bouwen en deze langzaam op te laten komen, om het hete water met de juiste snelheid en druk door de koffie te laten lopen en uiteindelijk het perfecte Italiaanse kopje koffie werd gezet.
Nog wat technische kenmerken:
 • Pompdruk 15 bar
 • Vermogen 1900 watt
 • Kabel 1,3 meter
 • Pannarello ( Cappuccinotore los verkrijgbaar )
 • Capaciteit waterreservoir 1,25 L
 • Roestvrij stalen thermoblok
 • Met temperatuur meter
 • Heet water stoomknop
 • Aan uit lampje
 • Afmeting: lxhxd: 21x30x28 cm
 • Maatlepel
 • Filterhouder, ook geschikt voor E.S.E. servings ( pads)
 • Gift box 44x32x47 cm
 • Gewicht 5,4 Kg

IMG_4132

Koffie zetten

Altijd spannend en uitdagend, zo’n nieuwe machine voor het eerst uitproberen. En het wordt al helemaal een extra uitdaging, als je te ongeduldig bent om een gebruiksaanwijzing zorgvuldig door te lezen…;) Ik denk eerlijk gezegd, dat het meteen met eigen bevindingen leren, dat dit veel beter werkt dan een lange gebruiksaanwijzing bestuderen maar toch heb ik de gebruiksaanwijzing erbij gehouden. De machine is gelukkig echt niet moeilijk, en dat scheelt. Zodra je het stroom activeert, zal hij vragen om de watercontainer te vullen. Daarna zal hij automatisch gaan warmen. Dit was even een bevinding, want bij mij leek hij niets te doen. Na wat doorlezen van de gebruiksaanwijzing ( jaahaaah! ) bleek, dat je de stoomknop ( 6) op nul moest zetten. Deze gaat dan direct sputteren dus zorg voor het eerste gebruik, dat je een kop onder de stoompijp hebt staan, want er loopt water uit.

IMG_4125

De stoomfunctie bewaar ik even voor het laatst want dat lijkt mij de grootste uitdaging. 😉 Eerst maar eens koffie zetten met filtermaling. Ik kreeg een megazak verse koffiebonen erbij cadeau en deze heb ik in de HS blender ( komt ie weer….handyman in my kitchen!) fijn gemalen. OOOH, wat rook dat lekker! Vers gemalen koffie!

IMG_4133IMG_4134

Afbeelding 1                                  Afbeelding 2

Voor gemalen koffie te filteren gebruik je het grote filtercupje. ( 1) Deze plaats je in de filter zelf en vervolgens vul je de cup met koffie ( 2)  Je krijgt overigens een handig maatschepje erbij, zodat je afgepaste hoeveelheden kunt gebruiken.  Gebruik je teveel koffie, dan zal de filter gaan overlopen en dat moeten we niet hebben. Daarna is het nog een kwestie van erop draaien, en het knopje voor de koffie aandrukken.

IMG_4135

De koffie loopt direct in je kopje. Je kunt weer op het knopje ( bedieningspaneel afbeelding 2) drukken om het watertoevoer te stoppen. Dat erop draaien is even zoeken. De eerste twee/drie keren zat ik er steeds naast en moest ik mezelf even begeleiden om de filter in de draaischijf te krijgen. Na de derde keer ging dat al soepeler.

IMG_4137

Resultaat: een heerlijk bakkie geurende koffie!!!!!!!Vriendlief heeft hem lekker opgedronken, hij vond het echt superlekker.

De pads werken hetzelfde, alleen moet je dus de speciale padcup en de ” stop” gebruiken zoals ik eerder hierboven in beeld heb uitgelegd. Ook deze koffie smaakt serieus super-lekker! Ik had een cafeïnevrije pad gebruikt dus samen met vriendlief heb ik heerlijk genoten van een kopje verse koffie.

IMG_4132

De schuimlaag is echt mooi. De druk is inderdaad erg uniek.

 

De stoomfunctie

Zo’n stoomfunctie vind ik persoonlijk altijd de grootste uitdaging. Dat vraagt om enige oefening. Ik vond op YOU TUBE een erg goed filmpje  ( zie onderaan )  waarin het zeer goed werd uitgelegd, deze heb ik overgenomen. Nu hoef ik geen professionele barista te worden, maar een beetje leuke vormpjes in mijn koffie, dat lijkt mij erg leuk om te leren. Deze machine verleent zich uitstekend voor de beginners en de gevorderden. Het ging mij eigenlijk onwijs gemakkelijk af en…..ik heb ook nog eens plantaardige melk gebruikt. Dit is op zich erg moeilijk op te stomen, weet ik uit eerdere ervaringen.

IMG_4143IMG_4144IMG_4145

De eerste handeling na het opwarmen van het water in de machine, is op de stoomfunctie knop drukken ( bedieningspaneel afbeelding 5 ) Dat gaat knipperen. Zodra deze niet meer knippert, is de stoomfunctie gereed. In het fimpje zag ik, dat eerst alle lucht en water uit het pijpje werd ontsnapt, tot er enkel stoom uit kwam. Dit activeer je, door de stoomknop ( bedieningspaneel afbeelding 6) te draaien. Draai de knop weer terug,. Schenk in een beker een bodempje melk, en zet deze onder het pijpje, druk op de stoomfunctie, en draai opnieuw de stoomknop open.  De machine begint meteen te stomen.  Zoals je hierboven kunt zien schuimt de boel snel op. En dat met plantaardige melk! Zodra de beker te warm wordt om vast te houden draai je de stoomknop weer uit, en kun je je opgeklopte melk in je koffie roeren.

IMG_4146

Door de plantaardige melk schuimt het iets minder en is het minder romig, maar als je gewone melk gebruikt zal dit vast anders zijn. Ik vond het in ieder geval lekker en sowieso geweldig dat het ook lukt met plantaardige melk! Ik kijk nu extra uit naar de herfst, want dat worden heerlijke koppen warme chocolademelk!

 

IMG_4120

De machine schoonmaken

Ik denk, dat het niemands hobby is om machines schoon te maken. Ook ik maak nooit sprongetjes als ik zuchtend mijn MagiMix moet schoonmaken. Je bent vaak veel langer bezig met schoonmaken van apparaten dan het gebruik. Ik ben daarom ook wel altijd op zoek naar apparaten die weinig onderhoud en weinig schoonmaakwerk kosten. De Gaggia Carezzo DeLuxe is wat dat betreft een machine naar mijn hart. Want veel onderhoud / schoonmaakwerk vraagt hij niet. Ik ben erg zuinig op mijn apparaten en daarom vind ik schoonmaken, hoe vervelend ook, wel belangrijk. Ook op hygiënisch gebied.En al helemaal, als je bijvoorbeeld met zuivel en eieren en vlees bezig bent.

De machine is echt ontzettend makkelijk in schoonmaak. Na gebruik kun je alle onderdelen zeer snel en eenvoudig omspoelen onder de kraan. Het lekbakje is eenvoudig te verwijderen, je kunt het lekwater zo weggooien en de lekbak eventueel met een stukje keukenpapier drogen. De kast neem je zeer eenvoudig af met een licht vochtige doek. Het pijpje van de stomer kun je eraf trekken waardoor je alles goed kunt reinigen. Het kost allemaal geen extra tijd.

De grote onderhoudsbeurten ( ontkalking) geeft de machine vanzelf aan. Je kunt hiervoor speciale ontkalkings-producten kopen. In de gebruiksaanwijzing vind je alle informatie. Verder wordt geadviseerd, om ontkalkt water te gebruiken.  Je kunt daar ook speciale ontkalking-filters voor aanschaffen, maar je bent goedkoper uit als je een waterfilter aanschaft.  Ik heb mijn eigen waterfilter gebruikt en de koffie smaakte daardoor echt beter. Het is bovendien beter voor je machine. Het ontkalken wordt zo ook uitgesteld.

IMG_4136

Voor en nadelen en eindoordeel

Ik zal beginnen met de nadelen:

 • het draad is erg kort. Dit geeft erg weinig speelruimte om de machine te plaatsen waar je wenst.
 • het lekbakje beschadigt snel. Ik merkte na twee/ drie koppen al wat lichte krasjes.

Verder alleen maar voordelen:

 • Mooi design, mooie maten, goed te plaatsen in je keuken, ook in kippenhokken 😉
 • Zeer makkelijk te bedienen, zelfs een kind kan hiermee koffie zetten
 • Vele mogelijkheden: pads, koffie en allerlei andere soorten koffie, thee, warme chocolademelk….
 • Handig signaal dat de machine ontkalkt moet worden
 • Bijzonder brew-systeem waardoor je koffie echt veel lekkerder smaakt
 • Zeer gemakkelijk in onderhoud

Ik ben méér dan enthousiast. Voor een niet-koffie-drinker ( tegen wil en dank…) is deze machine echt geweldig. Hij kan zoveel meer dan alleen koffie zetten, waardoor ik hem ook dagelijks kan gebruiken terwijl ik gasten / vriendlief ook gewoon koffie kan serveren. En….in mijn keuken staat ie ” te shinen” !!!!! 😉 ( wat een gek woord eigenlijk…SHINEN…Nou ja, je weet wat ik bedoel…) Ik vind het super-cool in zijn design!

 

Wat kost ie?

De Gaggia Carezzo DeLuxe kost € 259 euro. Persoonlijk voor wat hij allemaal kan, vind ik dit een koopje, Het is even een aanschaf, maar bedenk je, dat een koffiezetter, melkopschuimer, en een waterkoker bij elkaar ook rond zo’n bedrag komt. Deze machine doet alles in één . Je kunt hem o.a bestellen via www.puurenfit.nl, via DEZE BESTELLINK 

 

 

Notificatie: Deze machine kreeg ik via de leverancier ( STT Lelystad)  gratis toegestuurd voor dit review.Er zijn géén commerciële doeleinden mee gemoeid, ook geen enkele inkomsten, dit geldt ook voor kortingsacties. Het review is onafhankelijk geschreven.  

 

 

 

 

4 Reacties op “Review Gaggia Carezza De Luxe koffiemachine

 1. Hallo Monique.
  Begrijp ik nu goed dat je zelf de watertoevoer moet uitzetten. Dus hij slaat niet af als het kopje vol is.

  • Als het goed is stopt hij zelf, maar ik heb in mijn test het steeds zelf weer uit gedrukt…

   • Ik heb de machine besteld en de watertoevoer stopt inderdaad niet vanzelf. Dat is wel lastig en een minpunt wat mij betreft.

 2. Eind jaren 90 heeft iemand van Universiteit Nijmegen onderzoek gedaan naar eventuele schadelijkheid van koffie (b.v. voor hartpatiënten).
  Resultaat was: als koffie door papier gefilterd is zijn er nauwelijks schadelijke stoffen in aanwezig. Wordt de koffie niet door papier gefilterd dan zijn er wel schadelijke stoffen. Espresso en cappuccino worden niet gefilterd, evenals turkse koffie en ‘keteltjeskoffie’. Koffie uit een percolator had de meeste schadelijke stoffen. Met koffiepads wordt de koffie wel door papier gefilterd.
  Ik blijf maar mijn oude vertrouwde koffiezetapparaat trouw. Gebruik wel altijd ongebleekte filterzakjes.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *