NAD’s ( non-alcohol-drinkers) zijn óók gezellig! Plus heerlijke alcoholvrije drank-recepten!

Onlangs werd ik uitgenodigd door kennis W. om een klein tuinfeestje bij haar zus bij te wonen. Haar nicht was geslaagd en dat verdiende een feestje. Mijn billen had het zitkussen op de stoel nog niet geraakt of ik hoorde al “ Wijntje?”

“…Nee, dank je…”
“ Wil je wat anders?”
“ Graag een glaasje water, dank je”
“….water?”
“…Ja, dat is het straaltje wat uit de kraan komt als je hem open draait”
“ Haha, ja, dat snap ik maar….”
“ …Maar wat?”
“ Het komt eraan! “
Dit voorval staat niet op zichzelf. Ik heb hier regelmatig mee te maken. Ik drink namelijk geen druppel alcohol. Nooit gedaan, nooit lekker gevonden, dus waarom zou ik? Het is voor mij geen issue maar des te meer voor anderen, zo blijkt in de praktijk Ik kan de rare blikken niet tellen, die ik krijg toegeworpen als ik om een glaasje water vraag. Vooral op feesten en partijen lijk je compleet van MARS te komen als je om een glaasje water vraagt. Alcohol hoort er toch bij? Dat is pas gezellig! Nou, voor mij niet.
IMG_4171

WAAROM IS ALCOHOL GEZELLIG?

Laat ik benadrukken, dat ik geen anti-alcohol campagne ben gestart. Of dat ik iedereen een belerend vingertje geef als zij aan hun glaasje wijn lurken. Dat moet iedereen lekker zelf weten. Wat mij stoort is dat mijn “ non-alcoholisme” wordt gezien als raar en dom. Ja, dom, ook dit woord heb ik ooit eens letterlijk te horen gekregen toen ik mijn glaasje water opdronk, Het lijkt, dat alcohol hetzelfde betekent als gezellig. En dat je dat dus zonder glas bier of glas wijn in je handen niet bent. Een glaasje water staat voor truttig, té gezond, te gewoontjes, te simpel, te saai, te soft, en niet hip. Persoonlijk boeit het mij nul komma niets wat mensen vinden van mijn water-gebruik. En ik sla zonder blikken of blozen attent de vele glaasjes alcohol af. Ik zit er niet mee, maar anderen lijkt zich daar erg druk over te kunnen maken. Zo erg, dat er discussies ontstaan.
Volgens psychologe Najla Edriouch, werkzaam bij een GGZ instelling, is alcohol drinken sociaal geworden. Als je niet drinkt, val je al vrij snel buiten een groep die enorm groot is geworden. Volgens Najla zit het een beetje in ons DNA. “ De mens is van nature een sociaal wezen. Als je kijkt naar de evolutie had de mens als onderdeel van een groep meer kans om te overleven. We hebben er veel voor over om erbij te horen of een ander te overtuigen zich aan te sluiten bij een groep” Als je niet drinkt, ervaren anderen dit snel als onprettig en zullen met argumenten komen ( “ ach joh, een glaasje kan geen kwaad! ) om je over te halen en je gedrag aan te pasen zodat dit weer past in een groep. Veel non-alcohol-drinkers ( NAD) verzinnen talloze aanvaardbare smoesjes om hier onder uit te komen zonder met de nek te worden aangekeken ( nee, ik moet nog rijden” ) en niet uit een groep te worden gesloten.
IMG_4175
Ik heb daar nooit mee gezeten. Of ik nu wel in een groep pas of niet. Ik ben een loner en ik volg mijn eigen koers.. Maar ik begrijp de redenering van Najla erg goed, omdat ik dit heel vaak zie gebeuren. Als je niet al te sterk in je schoenen staat, zul je sneller zwichten, en tegen je zin een drankje drinken. Dit gebeurt ook vaak onder jongeren. Drinken is stoer, mannelijk, dat is ook wat de vele reclames uitstralen. Bier-reclames bestaan uitsluitend uit mannen. Wijntjes worden liefst gedronken tijdens een diner, en in reclames wordt dit benadrukt. Ooit maar één reclamespot tegengekomen waarop geen glazen wijn staan op een “ gezellige” tafel? Ook hiermee wordt een onderliggende boodschap afgegeven. “ Even een terrasje pakken?” wordt vaak geformuleerd als “ Wijntje drinken op het terras?”
Natuurlijk zijn er grote groepen mensen die een glaasje wijn echt heerlijk vinden. Dit is wat anders dan opgedrongen alcohol drinken. Alcohol drinken voor je genot is een totaal andere beleving. Daarnaast spelen andere factoren zoals een omgeving ( vakantie) en een gezinssituatie mee. Vele onderzoeken hebben inmiddels uitgewezen, dat kinderen van drinkende ouders ook gaan drinken. En een drankje drinken in Miami Beach geeft een totaal andere beleving dat een drankje drinken op een terrasje.
Maar toch, een NAD zijn in een wereld vol alcohol lijkt een steeds moeilijkere opgave, Ik ben nooit zo voor reclame commercials, maar ik zag onlangs een commercial op televisie voorbij komen van Heineken. Deze introduceerden een 0% alcohol bier. De commercial werd geschoten in een sportschool waar stoere mannen flink in de apparaten hingen en zich in het zweet werkten. Dan paradeert er opeens een vrouw ( !!!!) voorbij lurkend aan een flesje bier. Ze kreeg meteen commentaren, maar ze draaide het flesje snel om zodat de 0% zichtbaar werd. Ik vind deze commercial treffend omdat er een non-alcoholisch drankje wordt gepromoot en ook nog eens door een vrouw. Een vrouw aan het bier in een commercial……
SAM_9433-1200x800

HEB JE ALCOHOL NODIG OM GEZELLIG TE ZIJN?

Het grootste misverstand rondom alcohol is wel dat je er “ gezellig” van wordt. Natuurlijk worden we anders in ons gedrag als we te diep in het glaasje hebben gekeken, maar dit heet geen gezelligheid, dit heet beneveld zijn, dat we ons bewustzijn meer verliezen en ons gedrag niet meer onder controle hebben. Dit gedrag wordt echter gezien als gezellig. Een persoon wat normaal zeer verlegen, stil en teruggetrokken is, kan door een drank-beneveling totaal uit zijn stekker gaan. Dat wordt ervaren als leuk en gezellig, deze persoon is immers normaal saai.
Ik ben ook gezellig. Ik ben gezellig in gezelschap, attent, babbel er vrolijk op los, en sip tussendoor aan mijn glaasje water. Ik heb daarbij geen alcohol nodig. Niemand heeft alcohol nodig. Alcohol is een genotproduct, wat weinig tot geen waarde heeft voor je lichaam.
In 2017 kwam uit een observationele studie naar voren, dat alcohol zelfs bij gematigd gebruik ( 10-15 glaasjes per week) bepaalde delen van het brein kunnen verschrompelen, met mogelijk dementie als gevolg. Ook daalt de witte stof in het brein in kwaliteit, wat kan resulteren tot vertraging in de snelheid waarmee we informatie verwerken. Het gaat hier echter om een observationele studie wat inhoudt dat de waarde vrij laag is. Een oorzakelijk verband is lastig vast te stellen.
Wil je meer lezen over dit onderwerp? Collega Juglen Zwaan heeft een artikel geschreven over de voors en tegens van alcoholgebruik. KLIK HIER om naar dit artikel te gaan.
Wat vooral gezien moet worden is dat alcohol een genotproduct is, zoals snoep, en sigaretten. En geen cruciale factor voor gezelligheid, of een onmisbaar deel van feesten. Er zijn feesten waar geen alcohol wordt geschonken, deze feesten zijn nét zo gezellig als feesten waar de drank rijkelijk vloeit.  Helaas is alcohol zeer verslavend. Volgens de overheid drinken 1,5 miljoen Nederlanders te veel alcohol.. Dat wil zeggen, meer dan 21 consumpties per week. Vooral de groep van 55-plussers drinkt vaak meer dan aanvankelijk werd vermoed. Dat komt omdat er dan meer vrije tijd komt en alcohol kennelijk een gezellige manier is om de tijd mee te verdrijven.
Onthoud, dat alcohol niet NODIG is. En hou respect voor NAD’s. Deze groep mensen lijkt sterk te groeien dankzij de gezonde trends. Als iemand om welke reden ook geen alcohol drinkt, hou daar dan respect voor en dring niets op. Bied gewoon wat anders aan. Water kun je overal halen. 
Namens alle NAD’s: ontzettend bedankt!  We blijven nét zo leuk en gezellig met ons glaasje water in de hand. Beloofd! 
 
IMG_4157

Zelf heerlijke alcohol-vrije drankjes maken!

Waar ik zelf vooral in geloof is de kracht van beeldvorming en beleving. Anders gezegd is HET GLAS waarin je alcohol schenkt nog belangrijker dan de inhoud. Een mooi wijnglas met rode bietensap bijvoorbeeld. Niemand zal dit merken, als jij bietensap als wijn drinkt uit een mooi wijnglas. Met sommige alcoholische drankjes ( bier ) is dit lastig, maar de meeste alcoholische drankjes zijn transparant van kleur ( jenever) of bevatten kleurtjes die makkelijk zijn na te maken uit natuurlijke levensmiddelen als groente en fruit.

Natuurlijk moeten we ook weer geen vervanging voor alcohol gaan creëren om het alcohol gebruik in stand te houden als ” gezellig”. Maar als je gracieus mee wil doen om uit een sjiek glas te drinken, zijn deze drankjes een oplossing.

IMG_4089

Dit glas lijkt op een glas pina-Colada. In werkelijkheid zit er een heerlijke kokos drank in wat is gemaakt met een beetje kokos rasp en water, met wat druppels stevia. KLIK HIER VOOR HET RECEPT.  Dankzij het mooie glas zal niemand merken dat je aan een gezond alcoholvrij drankje nipt.

IMG_4155
Veel alcoholische drankjes worden opgeleukt met vers fruit, munt, citroen tijm enzovoort. Dit gebeurt vooral bij BOWL . Dit is een populaire vruchtendrank waarbij bijvoorbeeld port, mousserende witte wijn of rode wijn wordt bijgeschonken. Je kunt vele soorten bowl maken, zonder alcohol. Vul bijvoorbeeld een waterkan met verse aardbeien, stukjes banaan, stukjes perzik, blauwe bessen, en verse takjes munt en citroen tijm. Voeg enkele druppels stevia toe en schenk op met heet water. Laat afkoelen. Het hete water zorgt ervoor dat er meer smaken vrijkomen. Serveer gekoeld, of voeg er wat ijsklontjes aan toe.
SAM_9435-1200x800
Een ander heerlijk alcoholvrij bowl recept is deze frisse. KLIK HIER om naar het recept te gaan. 
SAM_6792-1200x800
Fruit doet al erg veel door hun prachtige kleuren. Daar heb je echt geen druppel alcohol voor nodig. Deze 100% natuurlijke drank kreeg ik ook van een lieve oude dame van inmiddels 95 jaar oud. Ze leerde mij een zeer eenvoudig te maken recept. Ze heeft mij dit laten proeven en ik vond het zo lekker, dat ik heb gevraagd of ik het met jullie mocht delen. ” Maar natuurlijk! ” was haar attente antwoord. Bij mij staat deze drank nu voortaan standaard in de koelkast. Het leuke is, dat je het recept in de basis steeds weer kunt  veranderen met tal van andere lekkere verse dingen direct uit de natuur. Ik ben officieel verslaafd!  KLIK HIER VOOR HET RECEPT
SAM_2024
Dit drankje lijkt sterk op een cider ( alcoholische appeldrank ) Je maakt het in een handomdraai, terwijl niemand zal merken dat je geen druppel alcohol drinkt..….KLIK HIER om naar het recept te gaan. 
IMG_3357-1200x800
Deze homemade limonade smaakt een beetje naar gemberlimonade. Zeer eenvoudig om te maken! KLIK HIER om naar het recept te gaan.
SAM_1507-1200x800
Dit alcoholvrije drankje lijkt op pisang Ambon. Het heeft een zelfde kleur, waardoor niemand zal merken dat jij stiekempjes een heerlijk romige, gezonde avocado melk drinkt!  KLIK HIER om naar het recept te gaan.
SAM_6983-1200x800
Nog zo’n heerlijk vrolijk gekleurd drankje is deze kruisbes-limonade. KLIK HIER om naar het recept te gaan 
  IMG_4173
Ziet dit er niet ” gezellig” uit? 😉 En nee, dit is geen rode wijn, maar een glaasje rode bessensap! Aan de pure bessensap kun je bijvoorbeeld nog wat druppels stevia toevoegen, of wat andere soorten zacht fruit-sap. Een klein stukje perzik aan de rand van het glas en een parapluutje doet de rest.
IMG_4166
Hetzelfde trucje kun je doen door in een mooi groot wijnglas andere soorten fruitsappen te gebruiken, zoals aalbessap met rode bietensap. Rode bietensap kan perfect dienen als rode kleurstof voor rode wijn na te maken, maar onthoud wel dat bieten een uitgesproken smaak hebben. Als je een klein beetje bietensap gebruikt en de rest opvult met bijvoorbeeld aalbessensap, is de smaak lekker friszoet.

JIJ bent gezellig, niet de alcohol…

Zoals je ziet zijn non-alcoholische drankjes net zo vrolijk, feestelijk, kleurrijk en gezellig als alcoholhoudende drankjes. Je kunt daarin geheel je eigen keuzes maken. Maar laat je niets afdwingen. Als je een NAD wil zijn, wees dat met eer en geweten, en verberg het niet omdat je bang bent uit de toon te vallen of ” niet gezellig” te zijn. Mijn ervaring is om er geen ” ding” van te maken. Ik heb vaak situaties waarin mij alcohol wordt opgedrongen ( ach joh, een glaasje is gezond!   Ah joh, je gaat echt niet dood van een glaasje….) maar door er op een goede manier mee om te gaan ( gebruik vooral veel humor! ) stoot je niemand tegen de schenen en val je nergens buiten. Als de situatie erom vraagt, ga dan discussies niet uit de weg en leg op een rustige manier uit waarom jij een NAD bent. Gebruik geen smoezen, vertel oprecht waarom jij geen alcohol drinkt. Ooit kwam ik in een felle discussie, omdat twee mensen van mening waren dat ik maar moest leren alcohol te gaan drinken. Na wat weerwoorden dropen deze twee mensen snel af omdat mijn tegenargumenten zeer terecht waren. Als je geen smoezen verzint zul je altijd discussies winnen, omdat alcohol niet staat voor gezelligheid of iets wat we moeten leren drinken omdat we anders doodgaan.

MEER INSPIRATIE?

VIJF SIMPELE GEZONDE RECEPTEN VOOR DRANKJES

VIJF DRANKJES DIE JE HET BESTE KUNT DRINKEN TIJDENS HETE ZOMERSE DAGEN

SNEL + EENVOUDIG WATER / MELK KEFIR MAKEN

DE MEUKVRIJE ZOMERDRANKJES TOP 10 2021

7 Reacties op “NAD’s ( non-alcohol-drinkers) zijn óók gezellig! Plus heerlijke alcoholvrije drank-recepten!

 1. 50 jaar geleden (ik was 20) kreeg ik al te horen “o, je mag zeker nog niet drinken van je ouders, kan jou wat schelen, toch”.
  Tegenwoordig is iedereen er aan gewend dat ik alleen water drink en krijg ik hooguit nog een verbaasde blik van mensen die me niet kennen.
  Veel meer commentaar krijg ik op het feit dat ik geen taart, chips en meer van dat soort ongein eet. Ik heb al meerdere keren te horen gekregen dat ik geen echte vrouw ben omdat ik chocola niet lekker vind.
  Gelukkig had mijn man er geen enkel probleem mee, Dronk zelf wel zo nu en dan maar zag niet in dat ik daardoor niet “gezellig” was.

 2. Ik heb altijd mijn eigen biologische kokoswater bij me.
  Ik drink dat ook thuis en vind het een heerlijke dorstlesser!
  Als mensen moeilijke vragen syellen zeg ik dat ik in een detox-periode zit….! Wordt altijd meteen geaccepteerd!
  Veel over de werking van het kokoswater kun je lezen in het
  geweldige boek van Anthony William Life Changing food.
  Is nu ook in het Nederlands vertaald!

 3. Wijn of rosé is bij feestjes veelal het enige dat ik neem, want ik laat dingen als filterkoffie + gebakjes of taart en vervolgens de meeste (kant en klare) hapjes aan mij voorbij gaan.
  Omdat ik vervolgens wel mee doe met de alcoholische drankjes laten mensen die eventueel denken dat ik een gezondheidsfreak ben dat idee dan vallen.
  Ik drink wijn of rosé trouwens puur omdat ik dat dan echt lekker vind en beperk het (meestal) tot buitenshuis.
  Hoe andere mensen over mij denken boeit mij overigens erg weinig, want met welke andere mensen zou ik dan wel niet allemaal rekening moeten of willen houden?
  Het maakt dus simpelweg niet uit wat je doet, want er zal altijd wel iemand zijn die dan het nodige denkt en/of commentaar levert. Dan kun je toch maar beter precies doen wat je zelf het liefste doet?

 4. Alcohol is een harddrug en dus verslavend. Voor iedereen. Het is dus veiliger als je met allemaal collega-verslaafden bent. Iemand die water drinkt, staat boven deze verslaving. De negatieve reacties op water drinken zullen dus meer uit jaloersheid (of stiekem respect) komen.
  Dus Monique, wees er gewoon trots op!
  Groet,
  Niek (…… eh …. ik lust wel een “glaasje” ????)

 5. Uitkijken met bietensap als je gevoelig bent voor migraine. Vooral niet puur een groot glas bietensap drinken. Een hevige migraine-aanval kan het gevolg zijn.

 6. Ik herken veel on je column en net als jij drink ik water en boeit het me niet wat anderen er van vinden. Waarom zou ik me verantwoorden? Ik lust geen frisdrank, wil geen sap (diabetes type 2, eet en drink bewust) en heb geen enkel probleem met (kraan-) water. Soms drink ik wel alcohol en ook dat mag ik zelf weten.

  Toch heb ik het gevoel dat het heel langzaam wat meer geaccepteerd wordt.

 7. Eergisteren voor de kerst lunch van mijn werk alcoholvrije glühwein gemaakt met Druivensap
  aangezien wij ambulant werken door de provincie en dus allemaal auto moesten rijden. Het was een groot succes

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *