Maak zelf je lekkere gezonde dranken! Vijf makkelijke recepten!

Laatst vroeg iemand mij, wat voor frisdrank nu “ het beste” is om te consumeren. Mijn antwoord is dan altijd teleurstellend, want geen enkele frisdrank is gezond. In 2016 schreef ik hier een zeer verhelderend stuk over, KLIK HIER. Frisdranken worden onterecht teveel voor lief genomen. Het zijn absoluut géén onschuldige producten. Bovendien zijn het geen essentiële voedingsmiddelen, anders gezegd geen producten die we nodig hebben. Frisdranken kunnen we beschouwen, net zoals we sigaretten beschouwen. Het is een GENOTSMIDDEL. Iets waaraan we niet meteen doodgaan, maar op langere termijn bij regelmatig en continu gebruik schadelijk is voor de algehele gezondheid. Met name de GIGANTISCHE HOEVEELHEDEN suikers zijn boosdoeners in frisdranken, dit wordt totaal onderschat. Maar ook kunstmatige zoetstoffen, kleur / geur en smaakstoffen kunnen frisdranken tot echte slechte gewoonten maken om te consumeren.

MAKKELIJK ZELF TE MAKEN

Ik probeer al jarenlang consumenten bewuster te maken van de schadelijke kanten van frisdranken. Er heerst erg veel onduidelijkheid , zo weet één op de honderd consumenten niet, dat vruchtenconcentraten ook gewoon suikers zijn. En is er erg veel onbewustheid van de enorme hoeveelheden suikers die men in één keer binnen krijgt via frisdrank.
De voedsel en levensmiddelenindustrie doet erg veel om de consumenten om de tuin te leiden, om frisdrank zo “ gezond” mogelijk te doen lijken. Bijvoorbeeld het gezonde imago van vruchtensappen en concentraten uit te melken, of met “ geen suiker toegevoegd “ te stunten op verpakkingen. Zo kan een frisdrank bijvoorbeeld claimen dat het geen suikers toevoegt, maar dat het bestaat uit vruchtensappen en / of concentraten. KLIK HIER om te lezen, hoe zowel vruchtensappen als concentraten het nieuwe suiker is geworden.
Kortom: .. wil je echt aan je gezondheid denken, is het beter om alle frisdrankjes en ook kant en klare sappen te mijden. Het is niet gezond, voegt nauwelijks tot geen voedingswaarde toe en het is ook nog eens milieu-onvriendelijk en duur .
Het goede nieuws is dat je zelf zeer gemakkelijk de meest heerlijkste dranken kunt maken. Koud of warm, populair of vrij bijzondere drankjes…. ALLES valt te maken, met de door jou zelf gekozen ingrediënten. Op mijn website vind je erg veel eenvoudige recepten, ik zal onderaan dit artikel alle directe linkjes plaatsen zodat ook jij meteen aan de slag kunt gaan.
Om je te inspireren, heb ik vijf verschillende dranken gemaakt / bedacht die je ieder dag kunt drinken. Hopelijk ontdek ook jij hoe eenvoudig en lekker het is en wil je niets anders meer! Loop het frisdrankenschap voortaan voorbij en loop terug je eigen keuken in! Niet alleen goed voor jou en je gezin, ook goed voor mens, dier en milieu!
Eén van mijn persoonlijke favorieten is deze gember/ saffraan thee. Dit kun je zowel warm als koud drinken, zeker in de zomer op een snikhete dag is een koud glas van deze thee, gevuld met ijsklontjes een pure verwennerij. Zowel gember als saffraan hebben bijzondere gezonde eigenschappen. Alles wat je nodig hebt om een groot glas opwarmende thee te maken zijn drie plakjes vers afgesneden biologische gemberwortel + 3 draadjes echte pure saffraan. Je thee krijgt een prachtig gele kleur. Gooi de stukjes gember + saffraan draadjes in een hoog groot glas en schenk dit op met kokend water. Laat even kort trekken, drie ( sip ! ) dan lekker uit. Je kunt ook liters drank maken en in de koelkast bewaren. Je kunt de drank dan koud uitdrinken of opnieuw in een pannetje even opwarmen. Gebruik voor een liter drank vier stukjes gember en 5 saffraan draadjes en laat deze in de fles
Een andere grote persoonlijke favoriet is de anijsmelk. Deze drink ik liefst ijskoud, maar warm kun je hem ook prima drinken. Het vervangt de mierzoete “ suiker-blokjes” anijs, die we nog steeds kunnen kopen. Alles wat je moet doen is zelf havermelk maken ( KLIK HIER om te lezen hoe je dit maakt in 5 minuten zonder apparaten en doeken ) en twee tot drie biologische anijssterren in het glas melk laten “ zwemmen”. Laat dit even staan, zodat de anijs-aroma’s goed in de melk trekken. Verrukkelijk om zo uit te drinken! Wil je het iets zoeter? Voeg dan een druppel zuivere stevia toe, en roer. Ook deze anijsmelk kun je in liters gekoeld in de koelkast bewaren.
Mijn gezonde “ fristie “ variant is ongekend populair en terecht! Het is lekker, simpel en knetter gezond. Alles wat het nodig heeft is havermelk en bevroren aardbeien, en eventueel wat zuivere stevia om extra te zoeten. Op een liter FRISTIE gebruik je een liter havermelk en zo’n 30 bevroren aardbeien. Dit maal je in de HS blender tot een door jouw eigen gewenste dikte. Sommigen vinden een romige, dikkere textuur lekker, sommigen willen het wat meer vloeibaar. Wil je het iets meer vloeibaar, voeg dan steeds beetjes extra havermelk toe, wil je het juist allemaal wat dikker, voeg dan extra bevroren aardbeien toe. Zoeten hoeft niet, het is zoet genoeg van zichzelf, maar wil je het allemaal ietsje zoeter, voeg dan 2 druppels zuivere stevia toe per liter. Bewaar de fristie in de koelkast en schud steeds goed door voor gebruik.
Met deze FRISTIE drank kun je een ge-wel-dige chocoladedrank maken. Voeg simpelweg zo’n drie tot vier volle eetlepels biologische magere cacaopoeder toe en blend opnieuw in de blender tot een zeer romige substantie.
Zoals je ziet, is het allemaal geen rocket science. 😁 Een kind doet de was. Als je de overstap durft te maken, zal er echt een wereld voor je opengaan, en het frisdrankenschap voortaan lachend voorbijlopen. Ik geef tot slot nog een aantal lekkere recept-ideetjes:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *