Mijn versterkende drankje, geen toverdrank, wel verkwikkend en gezond
Geplaatst op oktober 11 2019 door Monique van der Vloed
3 Comments
Ik hou er enorm van: de herfstperiode. Ik kijk er ieder jaar na een snikhete zomer ( die aan mij niet zijn besteed… ) reikhalzend uit naar die heerlijke, gure, donkere dagen in de aanloop naar de winter. De natuur is op zijn mooist, de pompoenen, en de zalige frisse lucht….alsof ik weer kan ademen na de zomerhitte. Ik krul me dolgraag onder een warm dekentje op, languit op mijn loungebank, genietend van een warme drank. Dat kan variëren van een kop thee tot iets meer versterkend als ik dit nodig heb. Even een lekkere opkikker, of een warme slok om weer warm te worden na een koud buitenzijn. Ik heb een poos geleden zelf een heerlijk versterkend drankje bedacht. Dit drankje is niet alleen versterkend, het werkt ook goed tegen ontstekingen en verkoudheidjes. De smaak is even wennen, maar na twee keer is het super-lekker. Ik adviseer het hier en daar mensen aan, die ook wel iets versterkend kunnen gebruiken, en steeds hoorde ik erg positieve reacties. Velen waren sneller van hun verkoudheid af of voelden zich gewoonweg stukken beter. De vraag om mijn recept te delen werd groter, vandaar ik het bij deze ga delen.
Laat ik voorop stellen, dat het niet gaat om een wonder drankje of toverdrankje. Op internet zijn duizenden recepten vindbaar die claimen wonderlijke resultaten te boeken, ik wil zo ver niet gaan. Het werkt voor de één wel, voor een ander niet. Het is geen middel tegen griep, maar het kan zeker het herstel ondersteunen. Hetzelfde geldt voor verkoudheid en allerlei andere kwaaltjes die daarmee gepaard gaan. Het is een puur natuurlijk drankje met de kracht uit de natuur, zo noem ik het. Geen toverdrank. Het was een reden waarom ik mijn recept niet eerder heb gedeeld, ik wilde zeker nummer 10.005 net zijn om een recept te publiceren die wonderen kan verrichten. Het is een simpel drankje die verwarmend, en versterkend werkt. Maar geen ziekten kan genezen.
DE INGREDIËNTEN
Ik vertel liever geen sprookjes, maar feitjes. En dat zijn de ingrediënten die ik heb gebruikt. Ik neem ze kort met je door:
GEMBER
Gember staat algemeen bekend als een ontsteking-remmer, en dat het de maag kan kalmeren
. KLIK HIER om alles over gember te lezen. Je kunt zowel verse gemberwortel gebruiken in mijn recept als biologische gemberpoeder. Verse gemberwortel geniet de voorkeur.
VERSE KARDEMOM ZADEN
Kardemom is familie van de gember, dus het is niet z vreemd dat deze zaden ook behoorlijk wat in huis hebben. Net als gember heeft kardemom een gunstige uitwerking op de maag en spijsvertering, bevordert het de eetlust als je je grieperig voelt en niet zoveel eetlust hebt, en heeft het een zuiverende werking op de adem en de ademhaling. Gebruik de verse zaden. Deze kun je in biowinkels kopen.
ANIJS
Ik ben dol op anijs. De geur en de smaak vind ik verrukkelijk. Anijs bevat vele gezonde eigenschappen. Hoewel nog niet wetenschappelijk is bewezen, kan anijs erg positief werken op de spijsvertering en werkt het vocht afdrijvend. Ook bij maagpijn en winderigheid geeft anijs veel verlichting. Het werkt ook laxerend. Anijs bevat een etherische olie wat weer anethol bevat. Deze stof geeft een kalmerend en vooral rustgevend gevoel. In olie-vorm wordt anijs dan ook vaak gebruikt/verwerkt in tal van massage-oliën . Bij maagpijn/klachten kan anijsthee van gevijzeld anijszaad ( een theelepel op 1/4 liter kokend water) veel verlichting geven. Verder is goed bekend dat anijs goed helpt tegen (kriebel) hoest . Gebruik voor het recept liefst anijs sterren. Je kunt ook voor anijszaad kiezen.
KLIK HIER voor meer info
VERSE NOOTMUSKAAT NOOT
Nootmuskaat wordt veel gebruikt als specerij om groente in smaak te versterken. Zo wordt het bijvoorbeeld veel over boontjes en spruiten heen gestrooid. De muskaatnoot is de gedroogde pit van de vrucht van de nootmuskaat-boom. De nootmuskaat-noten zijn meest verkrijgbaar in biowinkels. Je kunt deze noten dan zelf raspen. Er zijn vele poeders verkrijgbaar, kies voor biologische varianten omdat in reguliere poeders veel bestrijdingsmiddelen omgaan. Nootmuskaat werkt verwarmend en heeft een zeer gunstige invloed op de spijsvertering.
CEYLON KANEEL
Kaneel wordt gewonnen van de bast van de kaneelboom. ( de Cinamomum) Deze bomen groeien het best in een tropisch klimaat en dat is meteen ook de reden waarom kaneel vaak afkomstig is uit tropische oorden als Sri Lanka en de Filipijnen. Wij kennen kaneel in stokjes en in poedervorm. Het poeder wordt gemaakt van deze opgerolde stokjes. De binnenste bast van de kaneelbomen worden verwijderd. Deze stukken worden gedroogd op kokosmatten. Door deze droging verandert de kleur en rollen de stukken zich vanzelf op. De rollen worden in pijpjes gesneden. Over kaneel worden erg veel gezonde artikelen geschreven. Het lijkt zo’n beetje overal goed voor, in het bijzonder voor onze bloedsuikerspiegel, spijsvertering, doorbloeding en zelfs tegen kanker. De wetenschap is het in elk geval met elkaar eens dat ceylon kaneel wel degelijk
gunstige effecten heeft bij diabetes type 2. Naast de insulineachtige werking kan kaneel er ook voor zorgen dat de insulinegevoeligheid van de cellen verbetert. Dit betekent in de praktijk dat er minder insuline nodig is. Het geeft ook een betere regulerende werking op de bloedsuikerspiegel. Dit is te danken aan het chroom in de kaneel. Het zorgt er o.a voor dat glucose beter kan worden opgenomen in de cellen.
Kaneel is al eeuwenoud als medicijn. Eeuwen geleden werd het al gebruikt om de spijsvertering te stimuleren. De olie in kaneel kan de doorbloeding in de spijsvertering bevorderen en kan van invloed zijn op de aanmaak van spijsverteringssappen Kaneel werkt daarom ook eetlust-opwekkend en helpt tegen zure oprispingen. Andere veel gelezen gezonde voordelen zijn een verhoging van libido, kankerremmen, en gunstig voor hart en bloedvaten.Het zou mogelijk ook gunstig kunnen werken op ons denkvermogen dankzij de aanwezige magnesium. En er wordt veel geschreven over de anti-bacteriële eigenschappen dankzij de aanwezigheid van o.a mangaan. In dit recept kun je gebruik maken van ceylon kaneelstokjes of ceylon kaneelpoeder
KLIK HIER voor meer info over kaneel.
SAFFRAAN DRAADJES
Ik ben een grot fan van saffraan. De echte, wel te verstraan, want zoals je wellicht weet, is er veel namaak op de markt. Dit komt omdat saffraan heel erg duur is., vergelijkbaar met de prijs van goud.
KLIK HIER om alles over saffraan te lezen. Saffraan is heel erg gezond. In saffraan zitten veel fytonutriënten, vitaminen en mineralen. Het bevat vrij veel ijzer, mangaan, koper, fosfor, magnesium en is zeer rijk aan vitamine C. Omdat er erg weinig van wordt gebruikt, worden er nauwelijks voedingswaarden opgegeven per 100 gram. Er wordt algemeen geadviseerd om per dag niet meer dan 1,5 gram saffraan te gebruiken. Want bij een teveel aan saffraan kunnen juist erg veel nadelige gevolgen ontstaan voor de gezondheid, en werkt het averecht. Zo kan meer dan 5 gram per dag mogelijk zorgen voor onderhuidse bloedingen, bloederige diarree en neusbloedingen. Gelukkig eten we niet zo snel teveel omdat saffraan zo ontzettend duur is. Vijf gram kopen kost je al snel tussen de 50 en zelfs 100 euro.
KURKUMA
Tja….je moet onder een steen hebben geleerd om niet de gezonde voordelen te weten van deze geelwortel. Wil je toch nog meer info, KLIK DAN
HIER. Naast de vele gezonde voordelen is kurkuma verwarmend en oppeppend. Je kunt een stukje LONGA geelwortel gebruiken in dit recept of longa poeder.
PLANTAARDIGE MELK
Om de drank te maken heb je een plantaardige melk nodig. Maak dit het liefst zelf ( bijvoorbeeld
amandelmelk of
havermelk ) Wil je liever kant en klaar? Zorg dan voor biologische ongezoete varianten.
HOE MAAK JE HET?
Voor een grote mok heb je nodig:
- * een duimbreed stukje verse gemberwortel ( in stukjes ) of een theelepel biologische gemberpoeder
- * vijf zaden kardemom
- * drie anijssterren of een half theelepeltje anijszaad
- * een noot ( bolletje ) nootmuskaat
- * drie ceylon kaneelstokjes of een theelepel ceylon kaneelporeder
- * drie draadjes saffraan ( optioneel als je dit te duur vind )
- * een stukje gemberwortel in stukjes of een half theelepeltje Longa kurkumapoeder
- * 200 ml haver of amandelmelk
1) Doe alle ingrediënten in een ( liefst gietijzeren ) pannetje en breng al roerend aan de kook. Zodra de massa begint te koken, het vuur laag draaien en 5 minuten laten doorkoken.
Gebruik een klein vergiet / theezeefje en zet deze op het glas. Schenk de hete massa op het zeefje en laat uitlekken.
De drank kan het beste warm worden uitgedronken. Neem geen grote slokken tegelijk, dat wordt te heftig. Neem de tijd, ontspan en drink met nipjes op.
De smaak kan de eerste keer wat overheersend zijn. Dit is normaal. Je zult na een paar nipjes al merken dat de smaak snel omkeert in lekker. Maak er een rust en geniet momentje van in je dag. Neem even de tijd om het rustig en ontspannen op te drinken, en niet staand, gehaast een even snel tussendoor. Dit kan je maag van streek maken. Drink niet méér dan een glas per dag. En pas op met het geven van de drank aan kinderen, zij kunnen er minde goed tegen dan volwassenen. Verdun de drank met wat water.
Let ook goed op de gebruikte kruiden en specerijen. Sommige mensen kunnen er niet goed tegen. Kun jij ook niet tegen een bepaald ingrediënt in dit recept? Laat het dan achterwege. Tot slot wil ik nogmaals benadrukken dat je geen wonderen moet verwachten, maar het zal zeker ondersteunen en oppeppend werken.
De drank is voornamelijk bedoeld ter ondersteuning bij :
* ..griep / griepverschijnselen en verkoudheid
*.. een opkikker bij vermoeidheid / stress / spanningen
*.. een verwarmende drank als je thuiskomt van een koude buiten-omgeving
*.. keelklachten
*.. een lage tot zeer lage weerstand
Ga VERSTANDIG om met pure kruiden en specerijen. Ze zijn gezond, maar kunnen bij verkeerd gebruik juist zeer schadelijk zijn.
Wat doe je met de kruiden na afloop? Kun je ze nog een keer gebruiken?
Ja hoor, of je trekt er thee van 😉
Moet de muskaatnoot kleingemaakt of fijngemalen worden?